Помош, софтверски проблеми и совети

• Креатор на темата Креатор на темата Sase91
  • Време на започнување Време на започнување
:oftopic:Те подржувам во ставот за користењето на македонскиот јазик......

Јас се уште не сум видел компјутер во Италија, Холандија и Германија кој има инсталирано англиска верзија на виндовс и затоа на тие компјутери не сум се снашол:vozbud::pos2:, .....туку само на македонецот му е својствено да некои изрази на мајчиниот јазик му изгледаат смешни.:toe:

Не треба да се преведува СЕ И СЕШТО. Ај оди ти купи во продавница пренасочувач и/или преклопник, или матична со брза магистрала.... не го личи.

Јас не одам никогаш против нашиот јазик, ама и не поддржувам баш СЕ.
Тоа ти е исто како да сакаш сега сите наредни филмови (ете излага светска премиера на Аватар или Терминатор 4) да бидат синхронизирани на македонски. Кој нема да се смее? (или да “плаче“ во себе) :)

Постепено се отапува така...

Не треба да се преведува СЕ И СЕШТО. Ај оди ти купи во продавница пренасочувач и/или преклопник, или матична со брза магистрала.... не го личи.

Јас не одам никогаш против нашиот јазик, ама и не поддржувам баш СЕ.
Тоа ти е исто како да сакаш сега сите наредни филмови (ете излага светска премиера на Аватар или Терминатор 4) да бидат синхронизирани на македонски. Кој нема да се смее? (или да “плаче“ во себе) :)

Постепено се отапува така...

Сега ќе одиме длабоко офтопик.........Виндовсот е производ, нашата земја има законска регулатива за странските производи и употребата на македонскиот јазик на кои регулативи изгледа е заборавено во овој случај....... според тие закони не смее во продажба да се јави англиска верзија на територија на Македонија.

Друго, изразите во виндовсот се извршни команди ...а не зборови за раскажување......

Во германија со десетици години се е синхронизирано и на никој ни на крај памет не му е да се смее.

Сега ќе одиме длабоко офтопик.........Виндовсот е производ, нашата земја има законска регулатива за странските производи и употребата на македонскиот јазик на кои регулативи изгледа е заборавено во овој случај....... според тие закони не смее во продажба да се јави англиска верзија на територија на Македонија.

Друго, изразите во виндовсот се извршни команди ...а не зборови за раскажување......

Во германија со десетици години се е синхронизирано и на никој ни на крај памет не му е да се смее.

Се ова те сваќам, ама друго зборам.

Мене не ми се допаѓа како изгледа сево ова на македонски јазик. Ќе се навикне некој вака, ни јазик (англиски, светски) ќе изучи ни ништо, нема да може да се снајде за ништо во технологија ниту па да објасни што му треба или што му е проблемот, ќе го гледаат на лево.

А тоа со германија, знаеш колкав процент на неписменост има таму баш затоа што се им е синхронизирано? Забораваат како се чита и пишува.

Се ова те сваќам, ама друго зборам.

Мене не ми се допаѓа како изгледа сево ова на македонски јазик. Ќе се навикне некој вака, ни јазик (англиски, светски) ќе изучи ни ништо, нема да може да се снајде за ништо во технологија ниту па да објасни што му треба или што му е проблемот, ќе го гледаат на лево.

А тоа со германија, знаеш колкав процент на неписменост има таму баш затоа што се им е синхронизирано? Забораваат како се чита и пишува.

Se nadevam deka Junkie нема да не избрише.......но ми се чини имаше адреса каде сите ние можеме да даваме забелешки за преведените поими.....
..друго сега брзо излезе и книга...поимник (речник)на компјутерски изрази на македонски јазик

....интерсна дискусија е ова прашање ..се надевам некој ќе отвори посебна тема за овој „проблем’’

Всушност и модераторот може да отвори почнувајки од постот на Бибил.

Лујџе,имам еден проблем.Процесоров ми работи на 100% оптеретеност,а немам никаква програма уклучено:(
Се консултирав со човек што ги барата поеќе работите,ми вика дека вирус било(ах мамата)...Имал некој ваков проблем?Има некој решение???:toe:
*Со system restore проблемот не се решавал

Лујџе,имам еден проблем.Процесоров ми работи на 100% оптеретеност,а немам никаква програма уклучено:(
Се консултирав со човек што ги барата поеќе работите,ми вика дека вирус било(ах мамата)...Имал некој ваков проблем?Има некој решение???:toe:

Од кога ти прави вака?
И ти пробај си со System Restore да го вратиш на ден-два пред да почне вака да те зеза.

И отвори Task Manager оди таму кај што се процесите и дај слика од сите уклучејни. Подреди ги по CPU, тој што користи најмногу CPU да е горе.

Znaci problemov e sleden i se desava na Windows Vista Starter Edition, kompjuterot normalno si se upaluva ama koga ke se upali se pojavuva samo pozadinata znaci nema gi nema ni ikonite, ni start menito nisto t.e ne go podiga avtomatski explorer.exe pa mora so task manager da se podigne... Resenie za problemov ?? :jaj:

Znaci problemov e sleden i se desava na Windows Vista Starter Edition, kompjuterot normalno si se upaluva ama koga ke se upali se pojavuva samo pozadinata znaci nema gi nema ni ikonite, ni start menito nisto t.e ne go podiga avtomatski explorer.exe pa mora so task manager da se podigne... Resenie za problemov ?? :jaj:

Инсталирај си Windows 7 Ultimate.
(можеш и Vista Ultimate, ама многу е подобро со 7)

Види саатот дали ти се мења од време на време, дали во последно време си ставал некој хардверски дел(рам меморија)?

Офтопик ... Точно, има регулатива, но таа подразбира декларација на македонски и превод на македонски на оние печатени материјали кои се добиваат со производот а не и на самиот производ (команди, ознаки, лепенки,...). Превод на софтвер кај нас се прави со цел да се освои пазарот а не да се испочитува законска регулатива.

Онтопик ... Уплаф ... прочитај тука за да провериш дали е вирус.

Инсталирај си Windows 7 Ultimate.
(можеш и Vista Ultimate, ама многу е подобро со 7)

Xax.. ne e kaj mene problemov, ne sum rabotel mnogu na kompjuteri so Vista ili 7-ca a gledam deka tuka ima mnogu iskusni.. Mislev dali moze vaka da se resi bez formatiranja i promeni na windows...

Xax.. ne e kaj mene problemov, ne sum rabotel mnogu na kompjuteri so Vista ili 7-ca a gledam deka tuka ima mnogu iskusni.. Mislev dali moze vaka da se resi bez formatiranja i promeni na windows...

Ништо не форматираш, само правиш Upgrade.

Мислам дека не може Upgrade од Vista Starter на Windows 7 Ultimate :) само од Ultimate на Ultimate oд Windows Vista Business во Windows 7 Professional...

Да де, па после можеш да речеме од Professional на Ultimate и ете ти :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom