Помош, проблеми, прашања, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата StenmarC
  • Време на започнување Време на започнување
за жал тоа е, таман што сакав да одвојам пари за надоградба, ме поеба. Има многу лоши сектори на него, најверојатно што не му направив еднаш дефрагментација.:(
ништо ќе пробам со хиренсот ако можам нешто да направам, и како крајна мерка, 50 евра и нов
Што хард имаш ?
Во хиренсот од диск програмите избери MHDD 4.6 (mora da e primary diskot) мавни Ф8 ке ти испише смарт....колку бед сектори има во Realocated и колку во Пендинг?

Денес купив HP 450 пробук со AMD Radeon 8750, дојде со линук одма го симнав и ставив Windows 7. Имам проблем со графичката,не ми ја наоѓа т.е. ми ја наоѓа само intel hd 4000(интегрираната?), или можеби ми дале погрешен лаптоп во амц?

После 1 недела користење Win8.1 на лап-топ ми се појави еден проблем.
На персонален го немам проблемот, а истата инсталација ја направив.
После уклучување, ќе помине логогото од Dell, па тоа од Windows и се појавува црн екран и никако не доаѓа lock screen-от уствари позадината пред лок скринот. Мора да го „заворам“ лап-топот па да го „отворам“ за да стигнам до lock screen-от.
Некое чаре како да го средам проблемов?

Денес купив HP 450 пробук со AMD Radeon 8750, дојде со линук одма го симнав и ставив Windows 7. Имам проблем со графичката,не ми ја наоѓа т.е. ми ја наоѓа само intel hd 4000(интегрираната?), или можеби ми дале погрешен лаптоп во амц?

Во device manager кај display adapters, што ти покажува?

Симна официјални драјвери од AMD страната?
Не тролај НЕМА такви драјвери, едноставно, мобил верзија Catalist за лаптопи нема да најдеш на AMD страната, ако го тврдиш спротивното дај линк
--- надополнето: 22 ноември 2013 во 23:33 ---
da,nema vrska utre ke pisam podetalno
Од искуство и ХП корисник редоследнот на нештата е ваков:
1. Инсталираш ОС (7ца, XP whatever)
2. Симињаш HP Assistant (laptop верзијата)
3. Ако немаш ни нет инсталирај само мрежна карта и стартај го Асистентов све ке си симне и инсталира од драјвери по редослед и пропис у позадина.
4. Све друго е крпеница зошто и под претпоставка да ти се симнати директно од HP.com драјверите мануeлно теeeшко вероватно дека редоследот на инсталирање ке го погодиш....пример звучната се инсталира секогаш последна.
--- надополнето: 22 ноември 2013 во 23:37 ---
da,nema vrska utre ke pisam podetalno
Утре нов формат....еднаш чим си ставал десктоп Catalist на лаптоп си сјебал Ос и нема да ти проработи со унинстал....Ресторе можеби ке ја оправи....побрзо ке инсталираш наново ОС и ке бидеш раат.

Не тролај НЕМА такви драјвери, едноставно, мобил верзија Catalist за лаптопи нема да најдеш на AMD страната, ако го тврдиш спротивното дај линк

http://support.amd.com/en-us/download

кај step 1 бираш notebook graphics, потоа radeon HD series, па 8xxxM series.

Nvidia корисник сум и немам симнувано драјвери од AMD (нормално), ама не ми се верува да немаат драјвери за лаптоп.

Nvidia корисник сум и немам симнувано драјвери од AMD (нормално), ама не ми се верува да немаат драјвери за лаптоп.

Имаат ама и баш не им фаќаат... или тие драјвери ќе функционираат само или само интегрираните - имаат некаков проблем - ни со драјвер пак не се средува :/

Release Notes:
AMD Catalyst™ 13.11 Beta Driver for Windows
Last Updates: 11/22/2013
Article Number: RN-WIN-B13.11
Description:

The AMD Mobility Radeon Driver Verification tool helps you determine your notebook’s compatibility with generic AMD Catalyst Mobility drivers. It helps to prevent incorrect installation on incompatible notebooks which may lead to disabled features or functionality.
If you experience difficulty while using the generic AMD Catalyst Mobility drivers, we recommend reverting to the driver provided by your notebook vendor. Please contact your notebook vendor for their most recent graphics drivers.
(Poslednovo boldirano se oprava samo so format!)
AMD Mobility Radeon™ Family Compatibility

AMD Catalyst Mobility is a notebook reference graphics driver with limited support for system vendor specific features. When used with Windows Vista or Windows 7, the user experience may be limited or compromised. The Installation Verification Software is designed to prevent driver download on certain notebook products. This is to help protect against the installing of drivers that may disable features or functionality provided by the system manufacturer.
The following notebooks are not compatible with this release:
  • Any notebook launched after this driver release
  • Toshiba notebooks (please contact the notebook OEM for driver support for these notebooks)
  • Sony VAIO notebooks (please contact the notebook OEM for driver support for these notebooks)
  • Panasonic notebooks (please contact the notebook OEM for driver support for these notebooks)
Укратко ова се божем универзални/generic драјвери за кои AMD никад не гарантирал дека се компатибилни со баш сите ноутбуци а и нигде не кажува со кој ОЕМи па се компатибилни, него само напоменува дека ако не работат да си ја оправаш маката со тоа што ке се вратиш на OEM драјверот....не би им дал ни 30% веројатност дека ке проработат на HP ili некој ASUS иако не се спомнати во листата на некомпатибилните.--- надополнето: 23 ноември 2013 во 00:47 ---
Имаат ама и баш не им фаќаат... или тие драјвери ќе функционираат само или само интегрираните - имаат некаков проблем - ни со драјвер пак не се средува :/
Баш така друже, кој се опекол знае дека не се оправа одпосле ни со ОЕМ драјвер него само формат....на мојот пробук 4520s со XP-SP3 AMD HD4x (ili HD5xx) и i3 процесор кој има вргадена Intel grafika у дивајс менаџерот или било каде ја немам сретнато интеловата, едноставно драјверот за АТИ од HP ја поништува и само радеонот го користи....донегде добро ради перформанси, оддруга страна па грее појше ама две добра одеднаш нема.

Вие што имате проблеми со AMD + Intel switchable graphics, сте ги пробале ли драјверите од leshcat ?
линк: http://leshcatlabs.net/
Накратко таму има модифицирани драјвери кои ( обично ) работат ко што треба на лаптопи како вашите.
Пробајте со 13.8 или 13.6 beta 2 ко за почеток.

Исто може да ги ѕирнете и драјверите од LeeKM ( може да го најдете на Guru3d, има и блог - http://leekms.blogspot.com/ )
На блогот има тон линкови од различни верзии модифицирани драјвери ( има посебни линкови за AMD + Intel, intel drivers, APU users така да пазите што спуштате )

* На своја одговорност ! напрајте restore point пред инсталација за секој случај.

Што може да е проблемот што на PC-во температурата ми е нон топ околу 85-90% и неможам да играм игри ми се гаси ... Го отворив кујќиштево го ивчистив од прашина и пак исто :/ ???

Колку ти е стар компјутерот? Ова обично се симптоми на исушена паста на процесорот, па ќе треба нова да се стави.

Сакам да купам еден лаптоп од АМЦ и ми рекоа дека изложениот е последен, па сега сум во мисла дали да го купам... Со компјутерот има гаранција 2 години ама пак ми мути памет тоа што бил уклучен сигурно еден месец.

Дали да барам да ми излезат во пресрет со попуст или додатна опрема (маус, кулер и сл.) ?
Ваш совет?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom