Помош, проблеми, прашања, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата StenmarC
  • Време на започнување Време на започнување
Значи вака имам проблем со компјутерот. Се рестартира некогаш кога ќе му текне, некогаш ќе се блокира тотално само стрелката и музиката што ја имам пуштено свири и морам да го рестартирам. Исчистен е од прашина, вируси, температурите се ок. Ако има некој совет нека помага.
Memtest и напајањето да го провериш, тие 2 работи шо прво ми паѓаат на памет, плочата разледај ја убаво да не има подуени кондензатори ако е постара плоча. Дискот исто провери го со HDtune...прочитај Health i SMART и full scan напрај му.

Memtest и напајањето да го провериш, тие 2 работи шо прво ми паѓаат на памет, плочата разледај ја убаво да не има подуени кондензатори ако е постара плоча. Дискот исто провери го со HDtune...прочитај Health i SMART и full scan напрај му.

Има неколку кондензатори подуени али до сега не ми правеле проблем. На напајањето мислам дека кулерот е зезнат нешто нема доволно обрти али не е жешко. Дискот сега го проверувам со HD Tune...

Има неколку кондензатори подуени али до сега не ми правеле проблем. На напајањето мислам дека кулерот е зезнат нешто нема доволно обрти али не е жешко. Дискот сега го проверувам со HD Tune...
Треба да се сервисира пред да настане општа хаварија со компјутерот.

SomeoNe! - Ај пробај смени го DATA кабелот на HDD-то ( IDE/PATA или SATA кабелот - зависи каков кабел користи ) и пробај пак. Не мора да е тоа, али ми се има десено проблем со истиве симптоми каде што беше неисправен SATA DATA кабелот. Ако немаш кабел при рака пробај прицврсти го кабелот што го имаш ( откачи го и закачи го одново ) - можно е да е лабав. Ова решение е онака од ракав, ама лесно е да се провери па што да не :).

Иначе подетално за проблемот - Дали имаш инсталирано некој нов уред ( или update-ирано драјвери ) непосредно пред да се појави проблемот ? Дали ако го оставиш некое време укочен дава BSOD ? Ако дава BSOD - прочитај кој еррор код дава и пиши го овде ( ако се гаси многу брзо исклучи го автоматското рестартирање во случај на грешка и прочитај што пишува кога ќе се укочи / при BSOD ) .

SomeoNe! - Ај пробај смени го DATA кабелот на HDD-то ( IDE/PATA или SATA кабелот - зависи каков кабел користи ) и пробај пак. Не мора да е тоа, али ми се има десено проблем со истиве симптоми каде што беше неисправен SATA DATA кабелот. Ако немаш кабел при рака пробај прицврсти го кабелот што го имаш ( откачи го и закачи го одново ) - можно е да е лабав. Ова решение е онака од ракав, ама лесно е да се провери па што да не :).

Иначе подетално за проблемот - Дали имаш инсталирано некој нов уред ( или update-ирано драјвери ) непосредно пред да се појави проблемот ? Дали ако го оставиш некое време укочен дава BSOD ? Ако дава BSOD - прочитај кој еррор код дава и пиши го овде ( ако се гаси многу брзо исклучи го автоматското рестартирање во случај на грешка и прочитај што пишува кога ќе се укочи / при BSOD ) .

Го пробав тоа со кабелот но не верувам да е до него.:)
Немам инсталирано никакви уреди ни пак драјвери. Не е форматиран компјутеров можда више од година дена. До сега ми нема дадено BSOD.

Го пробав тоа со кабелот но не верувам да е до него.:)
Немам инсталирано никакви уреди ни пак драјвери. Не е форматиран компјутеров можда више од година дена. До сега ми нема дадено BSOD.
Носи го на сервис пред да ти рикне плочата комплетно и да не може да се оправи. Тие подуени кондезатори го дестабилизираат. Немој да мислиш дека е софтверски нешто.

Носи го на сервис пред да ти рикне плочата комплетно и да не може да се оправи. Тие подуени кондезатори го дестабилизираат. Немој да мислиш дека е софтверски нешто.

Па и јас тоа мислам. Не верувам дека проблемот е софтверски. Најверојатно или кондензаторите или напајањето прави проблем.

10 и 10 = 20....толку да зема малку? мн малце бе ........ Ај некој од експертиве за Нортон нека каже каков е што е, и онака сумливо мие дека ептен малце рам зема.....прв пат гледам некој IS да зема само 20мб рам.

Attachments

• Task.jpg
    Task.jpg
    171,3 KB · Прегледи: 10
Еве кај мене NIS 2012 колку зема рам, двата процеси околу 11MB.

Screenshot_1.png

Ке го шибнам него сеа, како си задоволен како корисник?

Одличен е многу сум задоволен сега за сега, многу лесно за навигација е UI-то откако ќе го научиш првите 5 минути. Во поглед на ресурси многу малце бара и ќе оди одлично и на слаби конфигурации. Дури и малце побрзо ми се стартуваат некои програми и побрз е старт-ап от откако го инсталирав NIS, предтоа имав Avast. Скеновите не траат многу долго и се ефикасни, е сега може ќе ти ги брише краковите од игри и сл. (малце е агресивна заштитата во тој поглед) ама можеш многу лесно да нагодиш во сетинзи кој фолдер/фолдери на пр. да биде искчучок од real-time/Sonar заштитата и нема да имаш проблеми.

Епа вака,имам проблем со лаптопот.Кога не е приклучен на полнење си функционира како што треба но кога ќе го ставам да се полни едвај рефреш да направиш.Софтверски сигурно не е зошто и од кога го форматирав истото се случува.

Епа вака,имам проблем со лаптопот.Кога не е приклучен на полнење си функционира како што треба но кога ќе го ставам да се полни едвај рефреш да направиш.Софтверски сигурно не е зошто и од кога го форматирав истото се случува.
Пробај со извадена батерија дали ќе биде добро?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom