Помош, проблеми, прашања, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата StenmarC
  • Време на започнување Време на започнување
Аиии тврдоглав човек :)
Две мемории на еден PC со различна фрекфенција МОЖЕ да работат. Енд оф дискашн :toe:

moze moze,vcera i jas se inaetev ama mozelo,jebi ga,koj probal znae:smir:

ama kako ke raboti,napomalata frekfencija,normalno:pos2:

tuka iam izvadok od mojot kompjuter,so se ima vo nego,pa sea navas ostavam za soveti,bilo kakvi,na primer procesorot e 2.4 a raboti na 1.8,i slicni gluposti,paoti su laik sprema vas,nekoj sovet ne e na odmet,tuuuu i link ne znam da staaaam

file://localhost/C:/Documents%20and%20Settings/mitko/My%20Documents/Report.htm

moze moze,vcera i jas se inaetev ama mozelo,jebi ga,koj probal znae:smir:

ama kako ke raboti,napomalata frekfencija,normalno:pos2:

tuka iam izvadok od mojot kompjuter,so se ima vo nego,pa sea navas ostavam za soveti,bilo kakvi,na primer procesorot e 2.4 a raboti na 1.8,i slicni gluposti,paoti su laik sprema vas,nekoj sovet ne e na odmet,tuuuu i link ne znam da staaaam

file://localhost/C:/Documents%20and%20Settings/mitko/My%20Documents/Report.htm

Не вака. Качи го на некој сервер, па стави линкот овде :wink:

Процесорот ако ти е Core 2 Duo или слично јадро, користи EIST технологија, то ест, ако е во idle режим фрекфенцијата и напонот се спуштаат.

МСИ МС 7113 Чипсет- СиС 649

Е сеа, дали е попаметно да си зеам прво нова матична со ддр2 рам на која шо можам да го лупнам стариов процесор и графичката па после да си сменам графичка и процесор? Сеа неам пари за се наеднаш :( Ако е тоа ок да го напраам, кажи која матична да ја зеам... ама до некој 3500 +/- 200-300 денари... зашо треба и рам да зиам а и ДВД рв ми се поеба :(

Еве една графичка од 3300ден. Ако си од Скопје ја има во tdk, мислам дека е таму најевтино

MB MSI P31 NEO-F V2, P31 Chipset, FSB 1333, 4xDDR2 , 7.1Ch. , LAN close
i002413.jpg
* CPU Supports Intel® Core 2 Quad/Core 2 Duo based processors
* LGA775 FSB 1333/1066/800 MHz.
* Intel® P31 Chipset, Supports FSB 800/1066/1333MHz.
* Supports dual channel, DDR2 667/800.
* Intel® ICH7 Chipset
* Hi-Speed USB (USB2.0) controller, 480Mb/sec, up to 8 ports.
* 4 SATAII ports with transfer rate up to 3Gb/s.
* PCI Master v2.3, I/O APIC., ACPI 2.0 compliant.
* Main Memory, Supports four unbuffered DIMM of 1.8 Volt DDR2 SDRAM
* up to 4GB memory size., dual channel DDR2 memory architecture.
* Supports DDR2 667/800 memory interface.Инаку фирмата е блиску до Универзална еве ти бр. за контакт на фирмата

Адреса: Иван Милутиновиќ 34, 1000 Скопје
Телефон:+389-(0)2-329-8338,+389-(0)2-324-6225
Факс: +389-(0)2-322-1966
e-mail: sales@tdk.com.mk

Работно време: Пон. - Пет. од 9:00 до 17:00
Сабота од 9:00 до 14:00

Рам меморија да си земеш од Anhoch, таму е најевтина 2Gb (800MHz) e 1050 денари Kingston.
Има и една друга матична, малку поскапа, ама е многу подобра од претходната, еве ја

MB MSI P43 NEO-F, P43 Chipset, FSB 1600, 4xDDR2 1066Mhz, 7.1Ch. , Gbit LAN close
i002348.jpg
* CPU (Max Support) Core 2 Extreme, Socket 775
* FSB 800/1066/1333/1600
* Chipset Intel® P43
* DDR2 Memory DDR2 667/800/1066
* DIMM Slots 4
* Max Memory (GB) 16
* PCI-Ex16 1, PCI-Ex8 N/A,
* PCI-Ex4 N/A, PCI-Ex1 2, PCI 3
* IDE 1, SATA 6, RAID N/A
* LAN 10/100/1000
* USB ports 4, Audio ports (Rear) 6,
* Serial ports (Rear) 1, Parallel ports (Rear) 1,
* 1394 ports (Rear) 1(Optional)
* eSATA N/A, VGA N/A, DVI N/A, HDMI N/A
* Form Factor ATX, DrMOS N/A Гаранција: 36 Цена со ДДВ: 4,362.00
Кажи ми графичката дали ти е PCI или AGP?

Рам меморија да си земеш од Anhoch, таму е најевтина 2Gb (800MHz) e 1050 денари Kingston.

Он ќе си земе 2 модула од по 1 GB,а не 1 модул од 2GB,ради искористување на dual-channel-от,о Семоќен советнику.

Он ќе си земе 2 модула од по 1 GB,а не 1 модул од 2GB,ради искористување на dual-channel-от,о Семоќен советнику.[/quote

За тоа си во право, ама ako си земе два модула од по 1Gb ќе го фати околу 300 денари поскапо, а тие 300 ден. може да си ги префрли и да си купи подобра матична.

Човекот кажува дека не е толку при пари инаку сите знаеме што е добро.

Gade и ја напраивме малце муабет (го позамарав малце али фала гејд (или гаде као и да се чита) и мислев да зеам Интел Г31 матична ама таа не ми го “збира“ процесорчето. Споре ќе те послушам за идејата прво да зеам матична и рам али мислам да ја зеам

JW-IG31-CFS или JW-IG31-MKII

за некој 2500 или 2600 денари и 2 х 2 ГБ рам ДДР2... зашо нели фората е и процесорот да го “збере“ за да има на шо да работи дур зеам нов процесор и графичка... вака ми се исплати зашо е евтино! За истите пари со кој би земал матична и една плочка од два гига рам јас ќе добијам 2х2 гб и матична. Башка ги поддржуе и новите процесори а и П4 процесорите со Т сокет (а таков е мојот). Графичката ми е ПСИ експрес (сум имал среќа зашо со ДДР кец претежно АГП се)така да ќе можам да ја “напикам“ у слотот :) Башка и crossfire е матичната :) а цената ми иде 2600 + 2х1100 = 4800 :) После уше некој 100-150 евреи ќе џитнам за графичка и некој кор2дуо или дуал кор процесор и то... ќе ме држи некое време :) Сепак не ми треба нешо за ХАЈ графика :) Се задоволуем и со медиум и лоу само да има шо да се игра :) Ја сум од оние онли гејмплеј метрс гејмери :) (мада на досегашнава конфигурација последно асално шо играв дум 3 беше Х) ама у ентернет скиснав на поновиве игри, а за СЅ ми го биваше и вака)... туку глеам у анхоч уште се шиткаат процесори ко мојот, па можам ли да го однесам тој да им го даам, а они да ми намалат од цената на новиот?

ПС. еве ја матичната J&W

JW-IG31-CFS

1. 100% Solid Capacitors Limited Edition
  2. LGA 775 for Intel® Core™2 Quad, Core™2 Duo, Pentium® Dual-Core, Pentium® D, Pentium® 4, Celeron® processors
  3. Supports Intel® next generation 45nm Multi-Core processors
  4. Built-in Intel® GMA 3100 Graphics
  5. 1333/1066/800 MHz FSB
  6. Dual Channel DDR2 800/667 x 2 DIMMs, Max 4GB
  7. 2 x PCI-E x16 (Crossfire™ Ready), 1x PCI-E x1, 3 x PCI
  8. Realtek® ALC888 8-Channel High Definition Audio, Realtek® 8110SC Gigabit LAN
  9. eSATA, S/PDIF, Debug LED
Edit: Првата матична ја зиам зашо сеа ја видов втората и полоша е... ја мислев дека се слични зашо се скоро исти по цена али не се...

Gade и ја напраивме малце муабет (го позамарав малце али фала гејд (или гаде као и да се чита) и мислев да зеам Интел Г31 матична ама таа не ми го “збира“ процесорчето. Споре ќе те послушам за идејата прво да зеам матична и рам али мислам да ја зеам

JW-IG31-CFS или JW-IG31-MKII

за некој 2500 или 2600 денари и 2 х 2 ГБ рам ДДР2... зашо нели фората е и процесорот да го “збере“ за да има на шо да работи дур зеам нов процесор и графичка... вака ми се исплати зашо е евтино! За истите пари со кој би земал матична и една плочка од два гига рам јас ќе добијам 2х2 гб и матична. Башка ги поддржуе и новите процесори а и П4 процесорите со Т сокет (а таков е мојот). Графичката ми е ПСИ експрес (сум имал среќа зашо со ДДР кец претежно АГП се)така да ќе можам да ја “напикам“ у слотот :) Башка и crossfire е матичната :) а цената ми иде 2600 + 2х1100 = 4800 :) После уше некој 100-150 евреи ќе џитнам за графичка и некој кор2дуо или дуал кор процесор и то... ќе ме држи некое време :) Сепак не ми треба нешо за ХАЈ графика :) Се задоволуем и со медиум и лоу само да има шо да се игра :) Ја сум од оние онли гејмплеј метрс гејмери :) (мада на досегашнава конфигурација последно асално шо играв дум 3 беше Х) ама у ентернет скиснав на поновиве игри, а за СЅ ми го биваше и вака)... туку глеам у анхоч уште се шиткаат процесори ко мојот, па можам ли да го однесам тој да им го даам, а они да ми намалат од цената на новиот?

ПС. еве ја матичната J&W

JW-IG31-CFS

1. 100% Solid Capacitors Limited Edition
  2. LGA 775 for Intel® Core™2 Quad, Core™2 Duo, Pentium® Dual-Core, Pentium® D, Pentium® 4, Celeron® processors
  3. Supports Intel® next generation 45nm Multi-Core processors
  4. Built-in Intel® GMA 3100 Graphics
  5. 1333/1066/800 MHz FSB
  6. Dual Channel DDR2 800/667 x 2 DIMMs, Max 4GB
  7. 2 x PCI-E x16 (Crossfire™ Ready), 1x PCI-E x1, 3 x PCI
  8. Realtek® ALC888 8-Channel High Definition Audio, Realtek® 8110SC Gigabit LAN
  9. eSATA, S/PDIF, Debug LED
Edit: Првата матична ја зиам зашо сеа ја видов втората и полоша е... ја мислев дека се слични зашо се скоро исти по цена али не се...

Не е лоша матичната и бидејќи е поевтина земи си ја таа, инаку ако компјутерот ти е купен од Anhoch тогаш ќе ти ги откупат старите делови. Мој предлог ако ти е купен компјутерот од Anhoch однеси ја матичната и рамот, па доплати си и земи си графичка еве отприлика оваа можеш Galaxy PCX GeForce 9500GT 1GB DDR2 HDTV/2x DVI 3785 денари е инаку, а ако ти ги откупат сигурно ќе треба да платиш 1000 и нешто денари

Ми падна делче чоколадо у тастатурата це расипе ли?:pos2:

поздрав ме интересира нешто во врска со латенците 5-5-5-18 и 5-6-6-18 во сто е разликата а и двата се на по 1Г 800
:toe:

Компјутеров ми беше на поправка и кога ми го донесоа дома немаше никаков глас и променив нешто во Sound Effect Menager и гласот се појави можев да слушам песни и клипови од Winamp, а кога ќе влезам на пример на јутуб да гледам клип го гледам клипот ама без глас чаре?? На интернет страните немам глас а песни си слушам на Винамп без проблем...

Имам флеш од 4 гига и го имав позајмено кај еден другар, кој најверојатно го има заразено со вирус (Win32:Socks-AZ [Wrm]) и сега неможам никако да пристапам до него. Го препознава и го инсталира, а кога ќе кликнам да се отвори вика "There is no disk in drive...". Пробав секако, и во сејф мод и не сака никако ни да се форматира.
Помош, итно е :vozbud:.

Компјутеров ми беше на поправка и кога ми го донесоа дома немаше никаков глас и променив нешто во Sound Effect Menager и гласот се појави можев да слушам песни и клипови од Winamp, а кога ќе влезам на пример на јутуб да гледам клип го гледам клипот ама без глас чаре?? На интернет страните немам глас а песни си слушам на Винамп без проблем...
Да не не си ги инсталирал саунд драјверите? Провери цедето со РС то шо ти го дале треба да има саунд драјвери и стај ги од поново :) Ако не е тоа пиши па да бараме чаре :wink:

Ми падна делче чоколадо у тастатурата це расипе ли?:pos2:
Аууу мењај ја одма! Може да ти го поебе цел РС х)

Од Sephiroth: Напиши го истото без Caps Lock и на литературно македонски јазик, па ке видиме што можеме да помогнеме.

поздрав ме интересира нешто во врска со латенците 5-5-5-18 и 5-6-6-18 во сто е разликата а и двата се на по 1Г 800
:toe:

Разликата меѓу двата модула е во tRCD и tRP, латенциите, или скратено и лаички, што помали бројки тоа рамот ти е побрз.
На пример, јас рамот го спуштив на 550мхз, ама латенциите ми се 4-4-4-12 и така добивам на перформанси.
Треба многу да експериментираш за да најдеш добар сооднос(најдобро е 1:1, ама тоа е веќе друга тема).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom