Помош, проблеми, прашања, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата StenmarC
  • Време на започнување Време на започнување
eden drugar pred 2 meseca kupi pc od niko i sega saka da go podobri nesto pc
ima 1X1gb ram DDR II na 667mhz saka da mu stavi 3X2gb DDR II 800 daLi ke ima problemi so ramot oti e 667 ne znae dali pasuva 800.

sega mojot problem sakam da si kupam ram 1GB DDR 400 no imam samo uste eden slot ostanato prasav vo edna prodavnica za komp mi rekoa deka 512 max mozam da si stavam. inace ne zn kakva matichna imam pa zatoa resiv da prasam tuka da ne ima nekoj sto znae.

Другар ти нека си купи ако може рам на 667 Mhz, иначе и овој од 800 ќе му пасува ама ќе работи на 667.

Симни си Everest програмот и пиши ја тука матичната, али треба да ти поддржува минимум 1GB по слот. Значи 99% можеш да стаиш 1GB. Не сум начекал матична која поддржува максимум 512 ram на еден слот.

Другар ти нека си купи ако може рам на 667 Mhz, иначе и овој од 800 ќе му пасува ама ќе работи на 667.

Симни си Everest програмот и пиши ја тука матичната, али треба да ти поддржува минимум 1GB по слот. Значи 99% можеш да стаиш 1GB. Не сум начекал матична која поддржува максимум 512 ram на еден слот.
matichnata e Gigabyte GA-8IR2003
Ramot DDR SDRAM 64 bit na 136 mhz no ima i nesto so 271 mhz a mislam deka poslednata e brzinata na prenosot oti pisuva 2176 MB\s
ne mozam da gi citam poradi mk jaz na widowsot.

Ramot DDR SDRAM 64 bit na 136 mhz no ima i nesto so 271 mhz a mislam deka poslednata e brzinata na prenosot oti pisuva 2176 MB\s

Дали ти поддржува 800 Mhz треба да ми ја напишеш матичната за да ти кажам. Инаку ако другар ти купи рам меморија со 800MHz и ја стави на матчната, а на матичната да има и друг рам од 667 MHz нема да ти работи, нема да се поддржуваат, ќе треба да ја извадиш 667-ката,
Корун направил мала грешка, со тоа што ти кажал дека 800-ката ќе работи како 667-ката, тоа беше возможно само на DDR мемориите, а на DDR II меморите не е возможно.

Еве што поддржува твојата матична, можеш да ставиш ram до 2Gb DDR.

Technical Details for Gigabyte GA-8IR2003

Product DescriptionGigabyte GA-8IR2003 - motherboard - ATX - i845 Product TypeMotherboard Form FactorATX Dimensions (WxDxH)29.5 cm x 19.6 cm Chipset TypeIntel 845 Max Bus Speed400 MHz Processor0 ( 1 ) - Socket 478 Compatible ProcessorsPentium 4 RAM0 MB (installed) / 2 GB (max) Supported RAM TechnologyDDR SDRAM Supported RAM Integrity CheckECC Storage ControllerATA-100 USB Ports Configuration2 x USB Storage Ports Configuration2 x ATA Audio OutputSound card - stereo

Еве што поддржува твојата матична, можеш да ставиш ram до 2Gb DDR.

Technical Details for Gigabyte GA-8IR2003

2 GB (max) Supported RAM TechnologyDDR SDRAM Supported RAM Integrity CheckECC Storage ControllerATA-100 USB Ports Configuration2 x USB Storage Ports Configuration2 x ATA Audio OutputSound card - stereo
znachi mozam da kupuvam 1gb DDR400 a mora da bide SDRAM
aj malce objasni mi za SDRAM
inace od anhoch ke si kupam ram DIMM 1GB DDR 400Mhz Kingston ke preci vo rabotata na pc-to??
i so ddr treba da bide oti samo 400 mozev da najdam 200 kako so mi veli everest nema??

Spore, се читаш ли бе ти што пишуваш побогу!!!
Дај модераторот нека делува, пошто овај шири многу дезинформации ќе збуни некого
РАМ плочката од 800mhz ќе се спушти автоматски на лимитот на матичната плоча.
то ест 667 или 533.

CueBall, секој РАМ е SDRAM(освен Rambus), DDR значи дека пренесува два сета на податоци во еден сигнал.Тоа е тоа, а за твојот комп земи си 2x1gb Kingston или Apacer na 400mhz и свиркај си.

Интел, друже, мора да видиш кој чипсет ти е матичната за да ти препорачам процесор.Пошто пиша дека ти е постара, нема да можеш да ставиш од најновите Core 45nm процесори.

Уште еднаш ќе повторам:РАМОТ НА ГРАФИЧКАТА КАРТА НЕМА НИКАКВА ВРСКА СО РАМОТ НА МАТИЧНАТА ПЛОЧА!!!
Може да имаш графичка со DDR5, а на матична да имаш DDR2.

ајт упм

CueBall, секој РАМ е SDRAM(освен Rambus), DDR значи дека пренесува два сета на податоци во еден сигнал.Тоа е тоа, а за твојот комп земи си 2x1gb Kingston или Apacer na 400mhz и свиркај си.

thnxx mn mi pomogna gade u ponedelnik si kupuvam nov ram mozda ke mi gi zameni ovie 2x256mb ram i so doplata da si zemam 2x1gb ram.

За gade
Не ми е целта да се инаетам или да се расправам со некого.
Купи рам мемории од 800Mhz и 667 Mhz стави ги на матична и да видиме дали ќе се вклучи компјутерот, направи го тоа, па после кажувај дали ширам дезинформации и не осудувај некого кога нешто немаш направено.

Кај мене моментално имам две од 800 и две од 667.
А не пишувам на машина за куцање во моментов, замисли.
Ама друже, без навреди, кога не се разбираш не пишувај туку така.

Кај мене моментално имам две од 800 и две од 667.
А не пишувам на машина за куцање во моментов, замисли.
Ама друже, без навреди, кога не се разбираш не пишувај туку така.

Јас кажав од искуство, затоа што на Pc-то кога го надоградував рамот имав рам од 667 Mhz и му ставив плус 800Mhz и не работеше, истото ми сеслучи и со лап-топот, на него имав рам од 800 Mhz и ставив рам од 667Mhz, и тој не се вклучуваше,ја сменив 667-ката, со 800Mhz, па така се реши проблемот.
А ти ова што го кажуваш незнам од кај го извади.

Јас кажав од искуство, затоа што на Pc-то кога го надоградував рамот имав рам од 667 Mhz и му ставив плус 800Mhz и не работеше, истото ми сеслучи и со лап-топот, на него имав рам од 800 Mhz и ставив рам од 667Mhz, и тој не се вклучуваше,ја сменив 667-ката, со 800Mhz, па така се реши проблемот.

Фреквенцијата се спушта на послабата.

Стави ти една 800ка и една 667мица,ќе си работат на 667 Мхз.

Твојата 667 била рикната,факт.

Без препукавање друже, ама не си во право.Навистина.
Ме тераш сега да спуштам Sandra и да ти пратам скриншот.

Фреквенцијата се спушта на послабата.

Стави ти една 800ка и една 667мица,ќе си работат на 667 Мхз.

Твојата 667 била рикната,факт.

Е како може 667-ката да биде рикната кога во АМЦ ја ставија пред мене, ова е за лап-топот.
А за ПС-то кога ја извадив 800-ката, компјутерот си работеше на 667-ката, после ја извадив 667-ката, ја ставив 800-ката, пак работеше на 800 Mhz, што значи дека кога ги ставив двете заедно не се поддржуваа.

Јас ти изнесов факти, а ти ниту еден не ми кажа.

Јас ти изнесов факти, а ти ниту еден не ми кажа.

Аман,сум бил во сервис,сум видел повеќе ПЦ-ја со различни рам фреквенции,на моја машина имам една 800ка и 667мица,а тоа што ти во твоите експерименти нешто очигледно си сјебал,не е никаков факт,освен доказ за незнаење.

И затоа,помош и совети треба да делат искусните,а не оние кои не успеале да направат две плочки рам да проработат заедно.

Аиде,еве ти и во болд - Gade има рам на PC-то со различни фреквенции,јас имам рам на PC-то со различни фреквенции.

Ете и линк погоре,изначитај се.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom