Помош, проблеми, прашања, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата StenmarC
  • Време на започнување Време на започнување
Види како се наместени џамперите на DVD-ROMот и на HDD (ако се на ист кабел приклучени)
Ако имаш 2 уреди приклучени на еден IDE (дебелиот кабел), едниот треба да е MASTER, другиот да е SLAVE. Расчачкај таму :)
Ако те разбрав јас Гоце да не се викам . :)

Види како се наместени џамперите на DVD-ROMот и на HDD (ако се на ист кабел приклучени)
Ако имаш 2 уреди приклучени на еден IDE (дебелиот кабел), едниот треба да е MASTER, другиот да е SLAVE. Расчачкај таму :)

Ако те разбрав јас Гоце да не се викам . :)

Eve vidi... Posle premostuvaj go jumperot, vidi na Rom-ot pisuva koe e master koe e slave.. Ako prethodniot ti bil slave, togas i ovaj namesti go, bi trebalo da raboti..
Pozdrav

Attachments

• Jumper.jpg
    Jumper.jpg
    29,4 KB · Прегледи: 50
Кога ке ги најдеш џамперите на хард дискот и режачот, и нивните соодветни лепенки, земи намести ги џамперите и на двата уреда на Cable Select(некаде само CS), и секој нареден ATA уред што ке го купиш мести го така. Проблеми = 0.

Проблеми = 0+1 :helou: Да си кажам шо ми ја мачи душава. Зедов еден Ѕ-видео кабел да го поврзам компјутерот со телевизорчето и се најубо си го поврзав, си направив Clone ама на телевизорот сликата не ја покажува добро, нешто слично како Sephia ефект на камерите, како црно-бело. Пробав и од лаптоп и пак е исто. Е сега ако може некој од стручниот колегиум овде да ми посочи дали е проблемот до телевизорот или ќе да е до кабелот?

Проблеми = 0+1 :helou: Да си кажам шо ми ја мачи душава. Зедов еден Ѕ-видео кабел да го поврзам компјутерот со телевизорчето и се најубо си го поврзав, си направив Clone ама на телевизорот сликата не ја покажува добро, нешто слично како Sephia ефект на камерите, како црно-бело. Пробав и од лаптоп и пак е исто. Е сега ако може некој од стручниот колегиум овде да ми посочи дали е проблемот до телевизорот или ќе да е до кабелот?

Ако користиш NVIDIA графичка, оди во пропертис на графичката, влези кај што бираш формат на телевизорот, намести го да е (Combination PAL) нешто така беше, и подоле кај тоа каков кабел корисиш, место AUTO SELECT, намести го S-VIDEO и решен проблем. :helou:

Ако си на ATI, прашувај уште :):):)

Епа имам една бабичка графичка Nvidia MX440, одбрав кај што велиш (Combination) N/PAL, Video output format S-VIDEO OUT ама пак е исто. Можно е да сум малце грешка за кабелот, од една страна е S-video а другата е SCART. Еве сликичка.Чаре?
kobling-scart-svideo.jpg

03.jpg

Еве оваква плоча имам, асус п4в8х-х
И ДВД-ромот и Хард дискот се поврзани со еден ИДЕ кабел, и се ставени во тоа до плавото, но не го чита ДВД-ромот. Доколку го ставам во ПЛАВОТО, не ми го подига виндоусот. Ај сеа?

Епа имам една бабичка графичка Nvidia MX440, одбрав кај што велиш (Combination) N/PAL, Video output format S-VIDEO OUT ама пак е исто. Можно е да сум малце грешка за кабелот, од една страна е S-video а другата е SCART. Еве сликичка.Чаре?
kobling-scart-svideo.jpg

Не си грешка. За таа графичка, симни си ги БАШ овие драјвери: NVIDIA 77.77

Избриши ги старите, инсталирај ги овие, и направи го истото што ти го кажав. Решен проблем :)

03.jpg

Еве оваква плоча имам, асус п4в8х-х
И ДВД-ромот и Хард дискот се поврзани со еден ИДЕ кабел, и се ставени во тоа до плавото, но не го чита ДВД-ромот. Доколку го ставам во ПЛАВОТО, не ми го подига виндоусот. Ај сеа?

Епа и хард дискот и двд-ромот ти се исто наместени кај џамперите (двете се мастер, двете се slave..... нешто вакво)

Мислам дека Sephiroth во неколку поста наназад, ти објасни подетално што се џампери и како да ги наместиш.

Или ако имаш од негде ( :) ) најди си уште еден IDE кабел, и стави ги на едниот кабел хард дискот, на другиот кабел - двд-ромот и толку е :):):)

Ми треба еластично јаже:

suspensionhd4ra9.jpg

Значи, кај да најдам вакво нешто во Скопје :)

Ми треба еластично јаже:

suspensionhd4ra9.jpg

Значи, кај да најдам вакво нешто во Скопје :)

Што ќе ти е? Демек, да нема многу вибрации врз HDD???

Иначе за вакво јаже, прашај го татко ти, сигурно има некое у гаража...

Што ќе ти е? Демек, да нема многу вибрации врз HDD???

Иначе за вакво јаже, прашај го татко ти, сигурно има некое у гаража...

Демек? Ако не ми веруваш на мене, земи читај од гуруа - http://www.silentpcreview.com/forums/viewtopic.php?t=8240 Едноставно е во суштина, само подразмисли малце. Да не работеше, немаше да се замарам.

Демек? Ако не ми веруваш на мене, земи читај од гуруа - http://www.silentpcreview.com/forums/viewtopic.php?t=8240 Едноставно е во суштина, само подразмисли малце. Да не работеше, немаше да се замарам.

Епа значи тапа ти е (се) HDD. Не треба да вибрираат до толку па да бараш чаре со еластични јажиња...

Епа значи тапа ти е (се) HDD. Не треба да вибрираат до толку па да бараш чаре со еластични јажиња...

Western Digital WD5000AAKS Caviar SE16 500GB. Како што можеш да видиш, тапа е :jaj:
Тоа е проблемот со секој нов брз хард диск. Моторот врти премногу брзо, и не можат да имаат добра суспензија од оската околу која што ротираат плочите. Тоа резултира со вибрации. Пипни го куќиштето, ќе осетиш вибрации, ти гарантирам. Обично се нечујни покрај бучните компоненти како разните вентилатори, но бидејќи сите вентилатори кај мене вртат на доста низок rpm, ми сметаат вибрациите.

Western Digital WD5000AAKS Caviar SE16 500GB. Како што можеш да видиш, тапа е :jaj:
Тоа е проблемот со секој нов брз хард диск. Моторот врти премногу брзо, и не можат да имаат добра суспензија од оската околу која што ротираат плочите. Тоа резултира со вибрации. Пипни го куќиштето, ќе осетиш вибрации, ти гарантирам. Обично се нечујни покрај бучните компоненти како разните вентилатори, но бидејќи сите вентилатори кај мене вртат на доста низок rpm, ми сметаат вибрациите.
ё

Знам, мај бед :) Забораив да додадам во мојот пост покрај ТАПА HDD дека може да е и до ПРЕБРЗ HDD :):):)

Иначе има и куќишта, на кои сталажата за HDD, DVD-ROM.... им е со гумена подлога и со федерчиња (амортизери) од страна и горе-доле...

Али со ова со еластичниве јажиња, би требало да имаш у гаража. За ставање товар на кола, на приколка.... :)

Корун и Сепирот, дечки фала и на двајцава, ја веза немав што се џаммпери, што е мастер , што слејв а што кабел селект :D. Сега кога го извадив стариот ДВД РОМ сфатив, она до приклучокот со АТА кабелот. Го ставив новиот ДВД РОМ на слејв и си работи нормално.
Фала уште еднаш .

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom