Помош, проблеми, прашања, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата StenmarC
  • Време на започнување Време на започнување
Некој шо се разбира.. Одлучив да го клокнам процесорот, иам квад 2.66. Сега на што треба да припазам, има ли некаква опасност и така натаму. Како да го клокнам, дали е возможно, дали ке ми треба нов кулер? 650W иам напајање и обичен кулер шо иде со процесорот.

Од кој производител е напојувањето, што матична и рам имаш и со што кулер го ладиш процесорот?
Иначе не се секирај процесор не рикнува така лесно, нема шанси да рикне, долго време може да тера оверклокуван, секако во зависност од волтажата/температурите. Од Интел и АМД тврдат дека процесорите имаат "рок" еве да кажам 15-20 години, генерално испаѓа 10-15 години, додај на тоа солиден оверклок ќе ти трае минимум 7-8 години.

• Intel Core i3-2100, 3.1 GHz
  • MB Foxconn H61MXV
  • 4 GB DDR3 RAM
  • 1000 GB (1TB) HDD
  • nVidia GT 440/1 GB SDDR3
  • DVDRW
Дали е добра конфигурацијава за новиве игри? Дали ќе ги игра на медиум/хај? Дали вреди за 17 000?

За 17к ден. вреди али тапа е за игри. Кажи буџет и ќе ти составам конфигурација со делови од Анхоч.

Од кој производител е напојувањето, што матична и рам имаш и со што кулер го ладиш процесорот?
Иначе не се секирај процесор не рикнува така лесно, нема шанси да рикне, долго време може да тера оверклокуван, секако во зависност од волтажата/температурите. Од Интел и АМД тврдат дека процесорите имаат "рок" еве да кажам 15-20 години, генерално испаѓа 10-15 години, додај на тоа солиден оверклок ќе ти трае минимум 7-8 години.
напајањето е Spire, али од добрите, 150 евра е и тешко е (нели по тежина се глеаше дали се фејк w или не), матична ASUS P5QL Pro, ram 4GB, и реков за кулер, тој шо иде со процесорот (интел)

Солидно е напојувањето, мислам дека нема да имаш проблеми од тој поглед, е сега матичната може да ти прави проблеми али мислам дека би можела да дотера до 3.2Ghz, за рамот мислев што марка е и конкретен модел (симни Cpu-z или Speccy :)) и ќе мора да смениш кулер, земи си Thermaltake Contac 29 од Нико за 1500 ден.
А и уште нешто, дали процесорот е Q9400 или во грешка сум бил?

така така Q9400.. и до 3, 3.1 да тера топ... него, како уствари се прави клокот? у биос?
--- надополнето: Oct 7, 2011 6:12 PM ---
рамот е corsair ddr3

така така Q9400.. и до 3, 3.1 да тера топ... него, како уствари се прави клокот? у биос?

Да, со накачување на fsb или накачување на множител кај овие процесори, е сега не се сеќавам баш убаво дали можеше да се манипулира со множителот на Q9400, ќе проверам послем, ако може добро ако не само преку fsb, и паралелно со ова ќе треба да накачуваш фрекфенција на рам и да ги отпушташ тајминзите. Исто така ако системот е нестабилен, најчесто проблемот е ниската волтажа, значи ќе треба и волтажа да покачиш ако е потребно, но внимавај тоа да не биде многу, зошто кај ваквите матични плочи од пониска класа голема е вредноста на vdroop (варирањето на волтажата, т.е. не може да ја одржи во рамки на одредени граници, ако премногу падне ќе добиеш BSOD = нестабилен оверклок). За тестирање симни Linx/Prime95.
Али не почнувај да клокаш се додека не земеш нов кулер.

едит - чим е Corsair, не би требало да прави проблем, дури и лоу енд моделите се солидни.
И уште нешто, во биос пожелно е да ги исклучиш сите thermal management опции, како самиот thermal management, enhanced halt c1e, intel eist и уште некои, за ова прашај ги поискусните членови бидејќи има многу многу цаки во еден процес на оверклокување за да дојдеш до стабилен систем :)

ништо значи сам нема шанси да го напраам, ке даам на некој шо знае, ако има некој од тука - топ

BTW не се секирај, чим некој ти објасни како да го правиш, полека полека и сам ќе се научиш, иначе оверклокот сериозно ако го сфатиш е како цела наука, како што кажав има многу цаки за да се дојде до стабилен систем, многу често има некоја компнента/дел што те кочи, па нервози итн. значи полека и немај гајле :)

ok de4ki ovde sum nov i sakam da prasam nesto zs imam seriozen problem so PC.
Epa vaka go ukl kom i se raboti osven monitoro i nema nikakov signal mislam ona biiiiiiiiiiiiip :P najdov nesto na internet ama za RAM memorijata bese ama nis ne pomogna ja is4istiv i neze ama nis pak istoto monitoro ne se ukl... :S btw monitoro e ok mislam ona raboti na drug PC.

За 17к ден. вреди али тапа е за игри. Кажи буџет и ќе ти составам конфигурација со делови од Анхоч.
Работата е што му носам 2 стари компјутери на другаров а тој ќе ми ја даде конфигурацијава за 17к. Така да немам луксуз за составување конфигурација :)

Епа земи ја али не очекувај да играш нови игри ;) Иначе сосема добро ќе си ја заврши работата за просечен корисник, процесорот дури и е оверкил за просечен корисник.

ok de4ki ovde sum nov i sakam da prasam nesto zs imam seriozen problem so PC.
Epa vaka go ukl kom i se raboti osven monitoro i nema nikakov signal mislam ona biiiiiiiiiiiiip :P najdov nesto na internet ama za RAM memorijata bese ama nis ne pomogna ja is4istiv i neze ama nis pak istoto monitoro ne se ukl... :S btw monitoro e ok mislam ona raboti na drug PC.
Ај види тој кабелот дали го имаш правилно поврзано од пц во куќиште :) Оти има две места исти па да не го имаш на погрешното :)

Ај види тој кабелот дали го имаш правилно поврзано од пц во куќиште :) Оти има две места исти па да не го имаш на погрешното :)
kamo da bese to brat ama ne e nesaka ni onie lambi4kine so se napred crvenata da trepni :S samo slabo sveti a i nema nikakov signal :/

kamo da bese to brat ama ne e nesaka ni onie lambi4kine so se napred crvenata da trepni :S samo slabo sveti a i nema nikakov signal :/
Проверија графичката карта(онаа каде се приклучува кабелот од мониторот).Извадија дувни го слотот на матичната каде се поврзува графичката карта(успат дувнија и графичката :P ) и повторно ставија во пцто.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom