Помош, проблеми, прашања, совети...

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Некој шо се разбира.. Одлучив да го клокнам процесорот, иам квад 2.66. Сега на што треба да припазам, има ли некаква опасност и така натаму. Како да го клокнам, дали е возможно, дали ке ми треба нов кулер? 650W иам напајање и обичен кулер шо иде со процесорот.
Од кој производител е напојувањето, што матична и рам имаш и со што кулер го ладиш процесорот?
Иначе не се секирај процесор не рикнува така лесно, нема шанси да рикне, долго време може да тера оверклокуван, секако во зависност од волтажата/температурите. Од Интел и АМД тврдат дека процесорите имаат "рок" еве да кажам 15-20 години, генерално испаѓа 10-15 години, додај на тоа солиден оверклок ќе ти трае минимум 7-8 години.

Член од
8 ноември 2007
Мислења
574
Поени од реакции
296
  • Intel Core i3-2100, 3.1 GHz
  • MB Foxconn H61MXV
  • 4 GB DDR3 RAM
  • 1000 GB (1TB) HDD
  • nVidia GT 440/1 GB SDDR3
  • DVDRW
Дали е добра конфигурацијава за новиве игри? Дали ќе ги игра на медиум/хај? Дали вреди за 17 000?

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
За 17к ден. вреди али тапа е за игри. Кажи буџет и ќе ти составам конфигурација со делови од Анхоч.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
3.745
Поени од реакции
1.848
Од кој производител е напојувањето, што матична и рам имаш и со што кулер го ладиш процесорот?
Иначе не се секирај процесор не рикнува така лесно, нема шанси да рикне, долго време може да тера оверклокуван, секако во зависност од волтажата/температурите. Од Интел и АМД тврдат дека процесорите имаат "рок" еве да кажам 15-20 години, генерално испаѓа 10-15 години, додај на тоа солиден оверклок ќе ти трае минимум 7-8 години.
напајањето е Spire, али од добрите, 150 евра е и тешко е (нели по тежина се глеаше дали се фејк w или не), матична ASUS P5QL Pro, ram 4GB, и реков за кулер, тој шо иде со процесорот (интел)

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Солидно е напојувањето, мислам дека нема да имаш проблеми од тој поглед, е сега матичната може да ти прави проблеми али мислам дека би можела да дотера до 3.2Ghz, за рамот мислев што марка е и конкретен модел (симни Cpu-z или Speccy :)) и ќе мора да смениш кулер, земи си Thermaltake Contac 29 од Нико за 1500 ден.
А и уште нешто, дали процесорот е Q9400 или во грешка сум бил?

Член од
4 февруари 2009
Мислења
3.745
Поени од реакции
1.848
така така Q9400.. и до 3, 3.1 да тера топ... него, како уствари се прави клокот? у биос?
--- надополнето: Oct 7, 2011 6:12 PM ---
рамот е corsair ddr3

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
така така Q9400.. и до 3, 3.1 да тера топ... него, како уствари се прави клокот? у биос?
Да, со накачување на fsb или накачување на множител кај овие процесори, е сега не се сеќавам баш убаво дали можеше да се манипулира со множителот на Q9400, ќе проверам послем, ако може добро ако не само преку fsb, и паралелно со ова ќе треба да накачуваш фрекфенција на рам и да ги отпушташ тајминзите. Исто така ако системот е нестабилен, најчесто проблемот е ниската волтажа, значи ќе треба и волтажа да покачиш ако е потребно, но внимавај тоа да не биде многу, зошто кај ваквите матични плочи од пониска класа голема е вредноста на vdroop (варирањето на волтажата, т.е. не може да ја одржи во рамки на одредени граници, ако премногу падне ќе добиеш BSOD = нестабилен оверклок). За тестирање симни Linx/Prime95.
Али не почнувај да клокаш се додека не земеш нов кулер.

едит - чим е Corsair, не би требало да прави проблем, дури и лоу енд моделите се солидни.
И уште нешто, во биос пожелно е да ги исклучиш сите thermal management опции, како самиот thermal management, enhanced halt c1e, intel eist и уште некои, за ова прашај ги поискусните членови бидејќи има многу многу цаки во еден процес на оверклокување за да дојдеш до стабилен систем :)

Член од
4 февруари 2009
Мислења
3.745
Поени од реакции
1.848
ништо значи сам нема шанси да го напраам, ке даам на некој шо знае, ако има некој од тука - топ

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
BTW не се секирај, чим некој ти објасни како да го правиш, полека полека и сам ќе се научиш, иначе оверклокот сериозно ако го сфатиш е како цела наука, како што кажав има многу цаки за да се дојде до стабилен систем, многу често има некоја компнента/дел што те кочи, па нервози итн. значи полека и немај гајле :)

Член од
7 октомври 2011
Мислења
2
Поени од реакции
0
ok de4ki ovde sum nov i sakam da prasam nesto zs imam seriozen problem so PC.
Epa vaka go ukl kom i se raboti osven monitoro i nema nikakov signal mislam ona biiiiiiiiiiiiip :P najdov nesto na internet ama za RAM memorijata bese ama nis ne pomogna ja is4istiv i neze ama nis pak istoto monitoro ne se ukl... :S btw monitoro e ok mislam ona raboti na drug PC.

Член од
8 ноември 2007
Мислења
574
Поени од реакции
296
За 17к ден. вреди али тапа е за игри. Кажи буџет и ќе ти составам конфигурација со делови од Анхоч.
Работата е што му носам 2 стари компјутери на другаров а тој ќе ми ја даде конфигурацијава за 17к. Така да немам луксуз за составување конфигурација :)

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Епа земи ја али не очекувај да играш нови игри ;) Иначе сосема добро ќе си ја заврши работата за просечен корисник, процесорот дури и е оверкил за просечен корисник.

The_Red1

значи фактички
Член од
18 септември 2009
Мислења
4.209
Поени од реакции
4.756
ok de4ki ovde sum nov i sakam da prasam nesto zs imam seriozen problem so PC.
Epa vaka go ukl kom i se raboti osven monitoro i nema nikakov signal mislam ona biiiiiiiiiiiiip :P najdov nesto na internet ama za RAM memorijata bese ama nis ne pomogna ja is4istiv i neze ama nis pak istoto monitoro ne se ukl... :S btw monitoro e ok mislam ona raboti na drug PC.
Ај види тој кабелот дали го имаш правилно поврзано од пц во куќиште :) Оти има две места исти па да не го имаш на погрешното :)

Член од
7 октомври 2011
Мислења
2
Поени од реакции
0
Ај види тој кабелот дали го имаш правилно поврзано од пц во куќиште :) Оти има две места исти па да не го имаш на погрешното :)
kamo da bese to brat ama ne e nesaka ni onie lambi4kine so se napred crvenata da trepni :S samo slabo sveti a i nema nikakov signal :/

Член од
17 јануари 2009
Мислења
1.346
Поени од реакции
184
kamo da bese to brat ama ne e nesaka ni onie lambi4kine so se napred crvenata da trepni :S samo slabo sveti a i nema nikakov signal :/
Проверија графичката карта(онаа каде се приклучува кабелот од мониторот).Извадија дувни го слотот на матичната каде се поврзува графичката карта(успат дувнија и графичката :P ) и повторно ставија во пцто.

Kajgana Shop

На врв Bottom