Помош, проблеми, прашања, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата StenmarC
  • Време на започнување Време на започнување
разгледувам процесори и не ми е јасно што значат следниве податоци
90nm или 65nm, 65W или 89W.
знам дека (nm) е нанометарска технологија и дека (w) е ват...
што е подобро и побрзо?

Тие податоци не се однесуваат на брзина и перформанси.

90/65 нм значи дека во јадорото транзисторите се оддалечени еден од друг 90 или 65 нанометри. Многу јасно дека тој процесор кој е 65нм ке е нешто подобар бидејки ке има повеке транзистори.

65/89W е термалниот аутпут на процесорот, колку струја цица и колку топлина ослободува. Овој податок е битен пред се за огромните корпорации кои имаат илјадници компјутери, па знаат да заштедат и по неколку стотици илјади долари на струја и ладење. Исто така е битен и за оверклокерите и за лаптопите.

Мислам дека 90/65 nm означува големина на полупроводниците.

За 65/89 W да се додаде дека тоа е потрошувачка на моќност при максимално оптеретување, односно CPU-то да работи 100%.

lugje sakam da zemam eden dobar dvd rezac deka cd rezacot pocna da zaebava nekoj da mi preporaca marka kavalitet i od kade da go zemam fala odnapred :)

Сакам да купам DELL Inspiron 1150. Има 256 RAM меморија, 60 GB HDD.... прашањето ми е: дали некој знае кој тип на меморија го користи и колку чини (барем отприлика, и понуди прифаќам)?

Сакам да купам DELL Inspiron 1150. Има 256 RAM меморија, 60 GB HDD.... прашањето ми е: дали некој знае кој тип на меморија го користи и колку чини (барем отприлика, и понуди прифаќам)?

200-pin SODIMM DDR PC2700 / 333 MHz извор

Каде можеш да најдеш незнам, ќе разгледам и ако најдам ќе пишам.

USB flash

go stavam usb-to vo portot, trepka okulu 10 pati, i posle nema nikakva aktivnost,
vo my computer go prikazuva, i ako mu kliknam za da go otvoram, mi vika "insert drive", a i "safely remove" si raboti

se izvinuvam za latinicata, imam problemi so left Alt+shift

Испробај дали на друг компјутер ќе работи, ако истото го прави и на друг компјутер, тогаш прости се од него...

Имам Epson c43UX, и денеска не знам, сменав црна боја, ама имаше конфликт не го прифаќаше кертиџот, па го извадив кабелот, и сеа, не ги препознава сите бои, тие сличињата со бои се како заклучени и како да нема контакт комјутерот со принтерот, шо да е?...

луѓе, да не знаете дали може да се најде Q6600 процесор во републикава?

поздрав

Паднаа цените, па ми треба малку помош за склопување на нова машина.. :)

Имам нашкртано некој draft.. ете го најдоле. Ѕирнете што сум ставил, па чекам совети. Е сега, прашања и проблеми.. никогаш не сум знаел да одберам добра, а евтина матична. Каква е таа што ја имам ставено? Исто и за меморијата.. ја бива ли? Дали е подобро да земам Е6750 (2.66GHz на 1333MHz) место E6420 (2.13GHz на 1066MHz), што би повлекло и друга плоча и меморија (ако да, кои?)?

И така.. па ако имате подобра понуда (пониска цена за истите или подобри компоненти), бујрум, слушам :)

Attachments

http://www.anhoch.com/shopCart/vpasp/shopexd.asp?id=4338

http://www.anhoch.com/shopCart/vpasp/shopexd.asp?id=10262

http://www.anhoch.com/shopCart/vpasp/shopexd.asp?id=30079

Овие се поефтинки (процесорот е побрз и поефтин) на процесор и диск имаш 3 а на меморијата 5 години гаранција

Со разликата во цената ПЛУС уште околу 1000 денари јас би зел подобра плоча:

http://www.anhoch.com/shopCart/vpasp/shopexd.asp?id=10039

СПоред мене.
1. CPU Core2 Duo 2.33 1333/4MB BOX 10.283 (9.486 ако не е BOX)
2. MB и јас ти ја препорачувам истата како Смоле. GIGABYTE GA-965P-S3 s.LGA775, Intel P965/ ICH8, Supports Intel® Core™2 Extreme Quad-Core / Core™2 Duo , HT, 1066/800/533,4xDDR2 800/667/533., 1*PCI-EXPRESS x16, 8ch. HD Audio, Gb. LAN, 1 x ATA 100+ 6 x SATA 3Gg/s, 8x USB 2.0, SATA RAID, ATX 6.494
3. RAM Micron 1GB DDRII800 1.605 или 1GB DDRII667 1.428 али сепак би земал на 800MHz.
4. Case по твој избор.
5. VGA еве ти мој предлог за помали пари подобра графичка од Palit кои се на исто ниво со Inno3D и имаат 2год гаранција. GF78600GT PCX 512DDR2,128bit, Tvout, DVI 6.057
6. HDD ако го правам за мене ипак би ставил Western Digital (поквалитетни се, подолга гаранција имаат и малце се поскапи:)) и би земал со 16MB buffer значи WD 250GB SATA2 8MB 3.796 (3.910 со 16MB)
7. Cooler не ти треба ако земеш BOX а ти препорачувам да си земеш BOX 0 денари

Едит: Матична у секој случај мора да ставиш поскапа. Не иде да земеш процесор од 11000, а за матична да штедиш и да ставиш послаба. Иначе ако ме посчушаш и ставиш процесор Е6550 (таков и јас ќе ставам на мојот компјутер) и рам на 800MHz тогаш ќе мора да ставиш матична од 100+ евра. Кај мене во ценовник матичните што им се како ТОП понуда се со црвени букви, а овој модел што ти го посочивме е таков, што значи дека ако не е на промоција нема да е таа цена.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom