Помош: Кратки програмки

• Креатор на темата Креатор на темата back_rest
  • Време на започнување Време на започнување
Pirana_1996 Некој број е парен ако се дели со 2...и ако со дели со 2 остатокот е 0. За да добиеш остаток при делење се користи операторот "%". Така да a % 2 == 0 треба кај условот да стои.

Да се напише програма со која се внесува трицифрен број. Ако збирот на цифрите по кои е составен бројот е делив со 3 да се испечати: “Brojot e deliv so 3”, а ако бројот составен од последните две цифри се дели со 4, тогаш да се испечати: “Brojot e deliv so 4”.....-----Ве замолувам доколку можете да ми помогнете да ја решам-----------Благодарам однапред...

Да се напише програма со која се внесува трицифрен број. Ако збирот на цифрите по кои е составен бројот е делив со 3 да се испечати: “Brojot e deliv so 3”, а ако бројот составен од последните две цифри се дели со 4, тогаш да се испечати: “Brojot e deliv so 4”.....-----Ве замолувам доколку можете да ми помогнете да ја решам-----------Благодарам однапред...

Врз основа на напишаново, пробај да го напишеш кодот:
Прво го внесуваш бројот (променлива number)
Следно, декларирај ги следниве променливи:
stotki = number / 100;
desetki = number / 10 % 10
edinici = number % 10
zbir_tricifren = stotki + desetki + edinici;
zbir_cetiricifren = desetki + edinici;

If (zbir_tricifren/3 == 0 )
печати дека бројот е делив со 3
else if (zbir_cetiricifren/4 == 0)
печати дека бројот е делив со 4

Тоа е алгоритамот, останува на тебе да го напишеш целиот код. Претпоставувам дека си почетник, така да внимавај од кој податочен тип ќе ти бидат дефинирани променливите за стотки, десетки и единици.

se izvinuvam sto nemam kirilica...eve i jas ednas da ponudam nekoe resenie, dosta samo citav...ne e 100% provereno, ama mislam za prilicno golem broj slucai raboti..(ne samo za 3 cifreni broevi), ama programata raboti samo za eden broj...ke treba da se dodade nekoj while ciklus ako sakas da raboti dodeka ti ne i naredis da zavrshi.
Код:
#include <iostream>

using namespace std;

bool priznak_3(int broj);
bool priznak_4(int broj);

int main(int argc, char** argv) {
    cout << "Vnesi tricifren broj" << endl;
    int broj;
    cin >> broj; 
    if (priznak_3(broj)) {
            cout << "Brojot " << broj << " e delliv so 3" << endl;
    } else {
        cout << "Brojot " << broj << " ne e delliv so 3" << endl;
    }
    if (priznak_4(broj)) {
            cout << "Brojot " << broj << " e delliv so 4" << endl;
    } else {
            cout << "Brojot " << broj << " ne e delliv so 4" << endl;
    }
    return 0;
}

bool priznak_3(int broj) {

int zbir_na_cifri = 0;
    while(broj > 0) {
        zbir_na_cifri += broj % 10;
        broj = broj / 10;
    }
    return (zbir_na_cifri % 3 == 0) ? true : false;
}

bool priznak_4(int broj) {
        return ((broj % 100) % 4 == 0) ? true : false;
}

За четири броеви внесени преку тастатура, да се пресмета нивната средна вреднос. Помош за оваа едноставна задача ако може

Od 16 drvca od kibrit dvajca igraci a i b zemaat naizmenicno po 1,2,3 ili 4 drvca pobeduva onoj koj posleden zema drvca.Kako ke pobedis?

За четири броеви внесени преку тастатура, да се пресмета нивната средна вреднос. Помош за оваа едноставна задача ако може
Не знаеш како да најдеш средна вредност или да куцаш код за тоа?
aj.. :
int a,b,c,d;
citaj a;
citaj b;
citaj c;
citaj d;
suma = a+b+c+d;
sredna vrednost = suma / 4;

:icon_lol:

Не знаеш како да најдеш средна вредност или да куцаш код за тоа?
aj.. :
int a,b,c,d;
citaj a;
citaj b;
citaj c;
citaj d;
suma = a+b+c+d;
sredna vrednost = suma / 4;

:icon_lol:
Незнам какода направам во C++ пресметка.
--- надополнето: 28 ноември 2012 во 23:33 ---
Незнам какода направам во C++ пресметка.
#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
int a,b,c,d,suma,srednavrednost;
cin>>a;
cin>>b;
cin>>c;
cin>>d;
suma=a+b+c+d;
srednavrednost=suma/4;
return 0;
}
Така треба?

Да, само смени float srednavrednost; И на крај ако сакаш да печатиш cout << srednavrednost;

Здраво,

јас сум почетник програмер (немам некое големо искуство за програмирање), па затоа ми е потребна помош: треба да направам проект во кој ќе го користам Dijkstra алгоритмот, ама истиот да е испрограмиран (паралелизиран) со OpenMP. Проектов треба да ми биде готов во најбрз можен рок, па затоа, секоја помош ќе ми биде добредојдена.

Ви благодарам.

И што сеа, чекаш некој да ти го направи проектот?
Тешко...

Абре земи гуглај читај таму проучи ги алгоритмите, научи ја барем основата да програмираш, почни со помали примери, пробај да испрограмираш нешто, па заглави некаде, па одглави се и така натаму - кон поголеми проекти, со работа се почнува а не со чекање.

Брат, ако можев да најдам на гугл, немаше да дремам на форумов и да чекам некој да ми помогни....

Да, да , ги видов овие кодови ама не ми помогнаја могу....
--- надополнето: 1 декември 2012 во 14:16 ---
nwm, гледам дека на форумов има луѓе што седат само за да провоцираат, а не за да помогнат - така да зедов сам да пишувам код, и сега за сега супер ми оди.

Друже, не знам каква поврзаност имаш со темава, како некој ти го лупнал како проект тебе ама од начинот на кој што се однесуваш делуваш така чудно што некој и да знае..нема да ти помогне.
Кажи што точно ти треба, што те мачи, за некој да ти даде совет, да ти помогне нешто а ако очекуваш да ти куца некој тоа..тешко. За помалку од 2 мин на гугл најдов околу 5-6 примери од кодов, објаснувања и еден куп работи што се корисни...а ти чим викаш тоа не ти помага многу..верувај никој не може да ти помогне.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom