M
Mr.InF3ction
Гостин
Pirana_1996 Некој број е парен ако се дели со 2...и ако со дели со 2 остатокот е 0. За да добиеш остаток при делење се користи операторот "%". Така да a % 2 == 0 треба кај условот да стои.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Да се напише програма со која се внесува трицифрен број. Ако збирот на цифрите по кои е составен бројот е делив со 3 да се испечати: “Brojot e deliv so 3”, а ако бројот составен од последните две цифри се дели со 4, тогаш да се испечати: “Brojot e deliv so 4”.....-----Ве замолувам доколку можете да ми помогнете да ја решам-----------Благодарам однапред...
Да се напише програма со која се внесува трицифрен број. Ако збирот на цифрите по кои е составен бројот е делив со 3 да се испечати: “Brojot e deliv so 3”, а ако бројот составен од последните две цифри се дели со 4, тогаш да се испечати: “Brojot e deliv so 4”.....-----Ве замолувам доколку можете да ми помогнете да ја решам-----------Благодарам однапред...
#include <iostream>
using namespace std;
bool priznak_3(int broj);
bool priznak_4(int broj);
int main(int argc, char** argv) {
cout << "Vnesi tricifren broj" << endl;
int broj;
cin >> broj;
if (priznak_3(broj)) {
cout << "Brojot " << broj << " e delliv so 3" << endl;
} else {
cout << "Brojot " << broj << " ne e delliv so 3" << endl;
}
if (priznak_4(broj)) {
cout << "Brojot " << broj << " e delliv so 4" << endl;
} else {
cout << "Brojot " << broj << " ne e delliv so 4" << endl;
}
return 0;
}
bool priznak_3(int broj) {
int zbir_na_cifri = 0;
while(broj > 0) {
zbir_na_cifri += broj % 10;
broj = broj / 10;
}
return (zbir_na_cifri % 3 == 0) ? true : false;
}
bool priznak_4(int broj) {
return ((broj % 100) % 4 == 0) ? true : false;
}
Не знаеш како да најдеш средна вредност или да куцаш код за тоа?За четири броеви внесени преку тастатура, да се пресмета нивната средна вреднос. Помош за оваа едноставна задача ако може
Незнам какода направам во C++ пресметка.Не знаеш како да најдеш средна вредност или да куцаш код за тоа?
aj.. :
int a,b,c,d;
citaj a;
citaj b;
citaj c;
citaj d;
suma = a+b+c+d;
sredna vrednost = suma / 4;
![]()
#include <iostream>Незнам какода направам во C++ пресметка.