Политиката и младите

• Креатор на темата Креатор на темата danail.V
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
20 јуни 2011
Мислења
119
Поени од реакции
28
Me interesira sto mislite vie za ova.Dali mladite treba ili netreba da se vpusat vo pilitickite vodi.Dali vo Makedonija ima mladi koi navistina se zastapnici na leva ili desna ili pak nekoja centralna ideologija.Dali voopsto mladite treba da se interesiraat za politikata vo nasata drzava

братче...политиката е курва........
(се извинувам за вулгаризмите)
доволно е разделен нашиов народ на партии....посебно младите.....на младите место им е на школо, факултет...работа......излегувања.....не на митинзи и останати политички булшити :)
my point of view

Не треба да се замараат толку многу со политика..Јас скоро па ич не се занимавам со тоа..Ама со добри 98% не е така..Еве на фејсбук..Сите имаат слики со лавови и ружи.Посебно сега пред избори..

братче...политиката е курва........
(се извинувам за вулгаризмите)
доволно е разделен нашиов народ на партии....посебно младите.....на младите место им е на школо, факултет...работа......излегувања.....не на митинзи и останати политички булшити :)
my point of view
imase eden takov komentar nemozam da se setam od kogo bese "ako politikata e ku*va togas Makedonija e edna golema javna kuka" Vo ova jas licno imam argumenti i za i protiv.
Za bi bilo toa sto vo Makeodnija navistina i ova se dokaza so toa sto odredeni pomali poiticki partii setaat od edna na drugo mesto za da zemat so poke funkcii i mok(ne vodeni od svojata idelogija)pr. ekstremno levo orientirana partija da koalicira so desna partija(mozno e no pravedno bi bilo da se napravi dogovor taka sto da se pocituvaat nekoi od levicarskite elementi vo taa nekja si vlada) druga rabota e toa sto odredeni luge koi dobile pratenicko mesto aa vo opozicija postojano razmisuvaat da pojdat vo vlast samo kako sto kazav da zemat fotelja i maa politicka mok.Toa navistina gi zbuniva mladite i neznaat komu da veruvaat mislem deka e toa problem.
Protiv toa sum zatoa sto nesekakogas politikata e k*rva.Ako eden mlad covek saka da veze vo nekoja politicka partija prvo treba da razmisi sto podrzuva leva desna ili centralna opcija, da znae zosto se zalaga za sto ke pomaga da se bori nekogavata partija na vlast no i da e napusti taa politicka opcija togas koga ke svati deka ne se zalaga za toa sto go kazuva.

Glavno mladite odat vo partiite radi vetuvanja ili sretstva koi im se davaat ili mozebi rodninskite vrski pr. ovaj mi e rodnina ke odam kaj nego oti taka mi rece.I toa e gresno no apsolutno sum protiv mladite voopsto da ne bidat zaiteresirani za politika zosto vsusnost tie se tie koj vo idnina ke bidat novite sovetnici gradonacalnici,pratenici,lideri,premieri i pretsedateli a za toa treba da imaat nekoj si soznanija od oblasta na politikata.
--- надополнето: Jun 20, 2011 1:01 PM ---
Не треба да се замараат толку многу со политика..Јас скоро па ич не се занимавам со тоа..Ама со добри 98% не е така..Еве на фејсбук..Сите имаат слики со лавови и ружи.Посебно сега пред избори..
Da i toa e navistina iritiracki fakt sto se pravi so slikite ete na fejsbuk.Bidisi ti politicki orientiran amam nemora drugite da gi trues so kucki i cvekinja :).Inace mislma deka ne e golem delot od mladite so se zaminava so politika moze za vreme na ziborna kampanja ali poosle toa mislam dke anikoj ne sedi i cita kolumni od politicari ili pak sledi nekoi politicki emisii i intervjua.

Добро е младите да бидат објективни, да размислуваат разумно во изборот на политичката партија и да имаат некоја јасна слика за политиката и општеството. Се што е надвор од овие граници нема смисла. Ако уште во младоста се учат да ги бранат боите на својата партија поради тоа што се надеваат дека еден ден, ќе добијат 4 годишен работен стаж, тогаш тие луѓе размислуваат во грешна насока.
Во Македонија грешно се сватени политичките партии. Наместо да се гледа на нив како група на луѓе кои треба правилно да управуваат со државата, политичките партии служат како завод за вработување. Има млади кои се зачленуваат уште пред 16 годишна возраст (знам за повеќе примери),а како критериум не се зема идеата на партијата, туку моќта која ја поседува. Со 16 години ретко кој може да има став кон некое политичко прашање. Кај нас партиските членови (без разлика на возраста) немаат свои ставови и идеи, туку ги презентираат и форсираат ставовите наметнати од партијата, а секоја идеа која што се спротиставува на нивните се оценува како грев или идеа на "другите". Политиката е навлезена во секој сегмент од нашето општество (без исклучоци), а тоа е нешто што треба да се искорени. Се додека како критериум за вработување се зема партиска книшка, нема да имаме квалитетни кадри, ниту ќе успееме да промениме нешто кон подобро, а младите ќе се залажуваат и ќе лепат плакати за партиите кои наместо да прават општо добро, тие фунцкионираат како машинерија за крупно профитирање.

Заклучок: децата од мали нозе се учат дека штркот заспал на југ, па затоа морал/а нив лавот/ружата да ги донесе, а да не бил лавот/ружата немале да постојат.

Мој став: политика само таму каде што е потребна.

@danail.V Во партиите најважно е да се најде правиот човек на правото место (без разлика на возраста), само што кај нас многу често правиот човек не влегува во политика, па скоро сите места се оставени за погрешни луѓе.

Многу детишта немаат врска од политика, а се препираат меѓусебно (дури и се караат) која партија е подобра. Излези надвор на улица во предизборни денови, ќе видиш деца на 12-13 години кои место да си играат со топка - се ПОДЕЛИЛЕ на две групи и се караат за политика. А во суштина, од авион се гледа дека тие "се определиле" за партијата не затоа што така размислиле и сфатиле самите, туку затоа што едноставно, тоа се погледите на нивните дома. :rolleyes: (жално!)
Но, зошто оние на кои што навистина ги ИНТЕРЕСИРА политиката, и активно ги следат сите настани да не се занимаваат со ова? Секој си има различни интереси и цели во животот. Се разбира, за се си има и време и возраст. Според мене, за тоа кога треба да "запливаш" во политичките води, сметам дека некаде при средината на студентските години е идеално време за почеток.

ќе видиш деца на 12-13 години кои место да си играат со топка - се ПОДЕЛИЛЕ на две групи и се караат за политика. А во суштина, од авион се гледа дека тие "се определиле" за партијата не затоа што така размислиле и сфатиле самите, туку затоа што едноставно, тоа се погледите на нивните дома. :rolleyes: (жално!)

Добро кажано.

Политиката во Македонија е навлезена во секоја пора од нашето битисување.
И да сакаш, неможеш да и побегнеш.
Дури и кога ти не се замараш со неа, таа се замара со тебе.

Убила вас политика..Стварно немам видено толку исушени мозоци од страна на партиите..
Со 15 години се занимаваат со политика..И шо луѓе ќе станат од нив..
Политика е курва..

Македонија е политизирана држава и за тоа некој како мене не може да живее нормален живот и си има мака од таквите кретени.Политиката е забранета во училиштата (со закон мислам)ама кај нас пу пу не важи,оти и професорите се јаки "политичари" па дозволуват се и сешто на часот да се зборува за политика и што се десило на вестите во врска со политиката.

Добро е младите да бидат објективни, да размислуваат разумно во изборот на политичката партија и да имаат некоја јасна слика за политиката и општеството. Се што е надвор од овие граници нема смисла. Ако уште во младоста се учат да ги бранат боите на својата партија поради тоа што се надеваат дека еден ден, ќе добијат 4 годишен работен стаж, тогаш тие луѓе размислуваат во грешна насока.
Во Македонија грешно се сватени политичките партии. Наместо да се гледа на нив како група на луѓе кои треба правилно да управуваат со државата, политичките партии служат како завод за вработување. Има млади кои се зачленуваат уште пред 16 годишна возраст (знам за повеќе примери),а како критериум не се зема идеата на партијата, туку моќта која ја поседува. Со 16 години ретко кој може да има став кон некое политичко прашање. Кај нас партиските членови (без разлика на возраста) немаат свои ставови и идеи, туку ги презентираат и форсираат ставовите наметнати од партијата, а секоја идеа која што се спротиставува на нивните се оценува како грев или идеа на "другите". Политиката е навлезена во секој сегмент од нашето општество (без исклучоци), а тоа е нешто што треба да се искорени. Се додека како критериум за вработување се зема партиска книшка, нема да имаме квалитетни кадри, ниту ќе успееме да промениме нешто кон подобро, а младите ќе се залажуваат и ќе лепат плакати за партиите кои наместо да прават општо добро, тие фунцкионираат како машинерија за крупно профитирање.

Заклучок: децата од мали нозе се учат дека штркот заспал на југ, па затоа морал/а нив лавот/ружата да ги донесе, а да не бил лавот/ружата немале да постојат.

Мој став: политика само таму каде што е потребна.

@danail.V Во партиите најважно е да се најде правиот човек на правото место (без разлика на возраста), само што кај нас многу често правиот човек не влегува во политика, па скоро сите места се оставени за погрешни луѓе.

Цитат од Википедија:
''A political party is a political organization that typically seeks to influence government policy, usually by nominating their own candidates and trying to seat them in political office.''
Вакво нешто сретнав и во книги за политичка економија и глобализација.
И се ќе беше ова ок,ако се ставаа правите луѓе на прави позиции.А кај нас уште луѓето се јадат политички...

Мене лично никогаш не ме интересирала политиката и само некој работи знам едноставно од општа култура. Обично ако во друштво кај шо се наоѓам се започнит таква тема на разговор или се тргам на страна или едноставно како да не сум присутна. За жал денес навистина децата од многу мали нозе се замарет со политиката, а ни мал процент од нив не разбирет ни како стојат работите само шо слушнале муабет од дома им и ај ќе прајме држава. Политиката кај нас отсекогаш била и ќе е матна вода и за то ми е баш жал, избираме луѓе кој се борат едни со други и водет кампањи на кој се трошат преголема сума на пари за да возат големи црни џипој, да имет станој, куќи, вили и да клавет пари в џеб, а од нивните ветувања ништо ич(n).

Никогаш не сум се замарала со политика а и во нашава држава нема ни да почнам да следам политика и да се определувам. Се претерува со тоа, копиљи од 14-15 години да се лупаат од земја по фејсбук за политика. Кога ќе имаш право да гласаш, определи се не туку се мешај кај што не ти е место. Ги гледам..дечишта уште не виделе ништо од животот идат по митинзи дремат по штабови. Ало..живејте живот... Ќе дојде и вашето време за гласање.

Лошо е ако некој ти ја наметне неговата политичка партија и ти си заслепен по него и по тоа шо ти го кажала таа личност и неможеш да дојдеш до твој заклучок и размислување која политичка партија е подобра (во тој случај тој што ти ја наметнал неговата политичка партија те користи , поточно сите користат ама ако не изградиш твој став тогаш си заебан до даска), нема подобри партии има партии од кои имаш корист и од партии од кои немаш корист , ПОЛИТИКАТА е КОРИСТ .
Е сега ти треба да си избореш да не бидеш користен туку да користеш , веќе кога си влезен во тие води нема назад нема пријатели има само непријатели , дури и луѓето од твојата политичка партија ти се непријатели дури и поголеми од вистинските непријатели кои ги знаеш како такви и очекуваш напад од нив ,но неможеш да очекуваш напад од некој кој е со тебе , али тој што е со тебе за политика тој е со тебе 20 дена додека стигне победата или поразот ако вие сте тие кој сте поразени ти си сеуште со луѓето со кој си бил , но ако победите сите тргаат по некои си свои зацртани патеки и цели тука е и тоа што е главно некој ќе биде директор , некој управник , некој работник во некоја државна инстируција се според заслугата и твоите квалитети и способности , ама тие што се искористени и не знаат да владеат со политика и не знаат да го користат нивниот глас туку само викаат `јас гласам и не се замарам` е тие ќе бидат највеќе наебани освен ако не се во добра положба .
Ајде доста е од мене на оваа тема се селам во играчница утре ќе споделам уште некое мислење на темва пошто ми е доста интересна .

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom