Политиката и младите

• Креатор на темата Креатор на темата danail.V
  • Време на започнување Време на започнување
Цитат од Википедија:
''A political party is a political organization that typically seeks to influence government policy, usually by nominating their own candidates and trying to seat them in political office.''
Вакво нешто сретнав и во книги за политичка економија и глобализација.
Политиката е управувачка дејност, а партиите се ограниации кои што се насочени кон легитимно освојување на власта (дефиниција на Гиденс). Народот гласа кој да управува со државата.

Добро е младите да бидат објективни, да размислуваат разумно во изборот на политичката партија и да имаат некоја јасна слика за политиката и општеството. Се што е надвор од овие граници нема смисла. Ако уште во младоста се учат да ги бранат боите на својата партија поради тоа што се надеваат дека еден ден, ќе добијат 4 годишен работен стаж, тогаш тие луѓе размислуваат во грешна насока.
Во Македонија грешно се сватени политичките партии. Наместо да се гледа на нив како група на луѓе кои треба правилно да управуваат со државата, политичките партии служат како завод за вработување. Има млади кои се зачленуваат уште пред 16 годишна возраст (знам за повеќе примери),а како критериум не се зема идеата на партијата, туку моќта која ја поседува. Со 16 години ретко кој може да има став кон некое политичко прашање. Кај нас партиските членови (без разлика на возраста) немаат свои ставови и идеи, туку ги презентираат и форсираат ставовите наметнати од партијата, а секоја идеа која што се спротиставува на нивните се оценува како грев или идеа на "другите". Политиката е навлезена во секој сегмент од нашето општество (без исклучоци), а тоа е нешто што треба да се искорени. Се додека како критериум за вработување се зема партиска книшка, нема да имаме квалитетни кадри, ниту ќе успееме да промениме нешто кон подобро, а младите ќе се залажуваат и ќе лепат плакати за партиите кои наместо да прават општо добро, тие фунцкионираат како машинерија за крупно профитирање.

Заклучок: децата од мали нозе се учат дека штркот заспал на југ, па затоа морал/а нив лавот/ружата да ги донесе, а да не бил лавот/ружата немале да постојат.

Мој став: политика само таму каде што е потребна.

@danail.V Во партиите најважно е да се најде правиот човек на правото место (без разлика на возраста), само што кај нас многу често правиот човек не влегува во политика, па скоро сите места се оставени за погрешни луѓе.
Tocno e deka politikata vo Makedonija e vlezena vo sekoj segment na opstestvoto.VO zdravstvoto, vo socijalata,po fakultetite mozeme da stretnime isto taka najbolno polititkata e navlezena vo pravdata.
Ako sakame da se oslobodime od toa treba da gi sledime evropskite trendovi na vodenje politika
--- надополнето: Jun 21, 2011 1:14 AM ---
Многу детишта немаат врска од политика, а се препираат меѓусебно (дури и се караат) која партија е подобра. Излези надвор на улица во предизборни денови, ќе видиш деца на 12-13 години кои место да си играат со топка - се ПОДЕЛИЛЕ на две групи и се караат за политика. А во суштина, од авион се гледа дека тие "се определиле" за партијата не затоа што така размислиле и сфатиле самите, туку затоа што едноставно, тоа се погледите на нивните дома. :rolleyes: (жално!)
Но, зошто оние на кои што навистина ги ИНТЕРЕСИРА политиката, и активно ги следат сите настани да не се занимаваат со ова? Секој си има различни интереси и цели во животот. Се разбира, за се си има и време и возраст. Според мене, за тоа кога треба да "запливаш" во политичките води, сметам дека некаде при средината на студентските години е идеално време за почеток.
Isto taka bolna rabota kaj nas sto decata uste od "peleni" stanuvaat clenovi na politicki partii sto e nezakonski.Spored mene idealna starosna granica za pustanje vo politickite vodi bi bila polnoletstvoto(18tata godina pa nagore)
Isto taka tocno e deka decata se za edna politicka opcija samo zatoa sto roditelite ja podrzuvaat taa politicka opcija toa apsolutno go osuduvam.
Ako sakame da bidime clenovi na edna politicka opcija leva ili desna prvo treba da se informirame(ako ne sme znaele) koj se elementi na desnata i levata ideologija taka ke znaeme za sto ustvari se borime,za kakva drzava sonuvame da izgradime
--- надополнето: Jun 21, 2011 1:18 AM ---
Мене лично никогаш не ме интересирала политиката и само некој работи знам едноставно од општа култура. Обично ако во друштво кај шо се наоѓам се започнит таква тема на разговор или се тргам на страна или едноставно како да не сум присутна. За жал денес навистина децата од многу мали нозе се замарет со политиката, а ни мал процент од нив не разбирет ни како стојат работите само шо слушнале муабет од дома им и ај ќе прајме држава. Политиката кај нас отсекогаш била и ќе е матна вода и за то ми е баш жал, избираме луѓе кој се борат едни со други и водет кампањи на кој се трошат преголема сума на пари за да возат големи црни џипој, да имет станој, куќи, вили и да клавет пари в џеб, а од нивните ветувања ништо ич(n).
Ima i takvi luge koi se politicki neopredeleni(eden pogolem del od narodot) kako sto si ti i toa treba da se pocituva ednostavno tie luge ne sakaat i ne se interesiraat za koja bilo ideologija.No za zal ovde kaj nas pretezno pred izbori se odi tokmu kaj takvite neopredelenite od strana na politickite partii se vrsat pritisoci i tie luge od neopredelni stanuvaat "robovi"na nekoja si politicka partija za zal ova samo vo Makedonija go ima.
--- надополнето: Jun 21, 2011 1:25 AM ---
Licno moe mislenje deka decata netreba da se trujat so "otrovot" politika a mladite(od 18 pa do 30etata ako moze i tie vo kategorijata mladi da se stavat) bitrebalo malce da se zainteresiraat(toa neznaci deka treba da vlezat vo nekoja partija)
Koga zboruvam za zainterisiranost za politika mislam na toa da mladite imaat svoj stva za rabotite koi se slucuvaat vo drzavata.
Samo taka mozeme da gradime efikanso gragansko opstesvo vo ko ke se pocituva i mislenjeto na mladite.

У мое време ја кога бев помал ( искрено зборам ) на некои 10 12 години игравме фудбал џамија народна џамлии и така натака.. денешнава младина по цел ден седи дома дреме скапува виси на фејсбук а за рекреација излагаат надвор да свртат некој политички муабет.. - крајно сум сериозен за ова зашто ова го видов со свои очи и го слушнав со свои уши. и после ке ми каже некој дека младината не се занимавала со политика?? море повеќе они и се тресат на политиката отколку актуелниве политичари.. денеска да го прашате и 3 годишно дете кој е бранко кој е грујо или што се сдсм или вмро знае да ви каже...

па сеа вие сами проценете каков сооднос имаат младите и политиката..

У мое време ја кога бев помал ( искрено зборам ) на некои 10 12 години игравме фудбал џамија народна џамлии и така натака.. денешнава младина по цел ден седи дома дреме скапува виси на фејсбук а за рекреација излагаат надвор да свртат некој политички муабет.. - крајно сум сериозен за ова зашто ова го видов со свои очи и го слушнав со свои уши. и после ке ми каже некој дека младината не се занимавала со политика?? море повеќе они и се тресат на политиката отколку актуелниве политичари.. денеска да го прашате и 3 годишно дете кој е бранко кој е грујо или што се сдсм или вмро знае да ви каже...

па сеа вие сами проценете каков сооднос имаат младите и политиката..
Podpolno se slozuvam so ova.Po dzabe zboruvame za porano zatoa sto toa veke poinalo seg mladite imaat svoi cudni trendovi a kako sto kazam "otrovot" politika veke gi otru i najmalite pa kako sto kaza i deca od mali znaat koj e e koj od politicarite toa ne cini zatoa sto politikata im ja zarobuva mladosta i manesto da igraat i da se razvivaat tie se karaat i frlaat so kamnja edni so drugi.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom