Покрај поскапувањето на струјата, укината е и дневната ефтина тарифа

• Креатор на темата Креатор на темата SpiderWeb
  • Време на започнување Време на започнување
o_O

Намалуват ?
Нели па ќе зголемуваа ?

И јас мислам дека ќе ја намалат цената на струјата.
Минатата година струјата поскапе поради што го вклучија ТЕ ТО. Тогаш лажеа дека ТЕ ТО извезува струја во Србија а всушност ја продаваа во Македонија Оваа зима ТЕ ТО не работеше па можно е да ја намалат цената на струјата
Но ова е само претпоставка за која немам докази
Што ќе се случи - ќе видиме, но меме не би ме изненадило да ја поефтинат
Но можно е и спротивно - многу да поскапи.
Од ЕУ ги тераат да го либерализираат пазарот со струја, а тоа значи државните монополи ќе изгубат
Единствено преносот - МЕПСО ќе остане државен и сега е можно да ја зголемат делот од цената кој е за МЕПСО, да и по либерализацијата државата има голем приход
Значи ништо не се знае - ќе видиме што одлучиле

Тоа на регулаториве да им го кажеш, не мене;)

Главниот регулатор е бивш претседател на Вемеро од Кратово, го заболе него левото таше што имам јас да му кажам.
Битно фирмите за увоз на струја купуваат за 30-50, а продаваат за 90 евра од мегаватсаат. Ќар до гуша за нив, а и убави провизиички за заслужните регулатори.

Главниот регулатор е бивш претседател на Вемеро од Кратово, го заболе него левото таше што имам јас да му кажам.
Битно фирмите за увоз на струја купуваат за 30-50, а продаваат за 90 евра од мегаватсаат. Ќар до гуша за нив, а и убави провизиички за заслужните регулатори.

Ако ви ја намалат струјата, сигурно ќе имате предвремени избори.

Токму така. Фрчат приватни фирми милионски суми. Од кога дојдоа на власт ја качија струјата 3 x 25% + ја укинаа ефтината тарифа 100% на пладне и сега ке ја поефтинеле 5%. Живеат во филм дека народот се овци. Не еба.. жива сила , чим даваат 5% почнало кај нив и народното страв лозје чува да не им се случи Истамбул сценарио..

Тоа на регулаториве да им го кажеш, не мене;)
Него баш ме чуди што планират да намалат,дали ние се навикнавме на секојдневниве покачувања, или некој избори се спремат во близина незнам, но ќе видиме,време ке покаже.

Што намалиле бе 5 посто , чудо големо . Елено моме го играат 6 напред 3 назад. Кога треба да се зголеми не треба 2 пати да им речеш , а сега се полнат партиските фондови и само 5 % ја намалуваат. Само либерализација на струјата може да го реши ова па пазарната конкуренција ќе си ја одреди цената . Сега требаше да ја вратат цената на струјата како пред големото поскапување , па со намалување на струјата да почнат и лебот и другите продукти да се намалат ама удри по Македончето , пет века под турско издржал а не цена на струја .

Цената на струјата од 1 јули ќе се намали за 5,2 отсто. Ваков предлог бил даден на подготвителната седница на Регулаторната комисија за енергетика, а официјална одлука треба да биде донесена утре

http://energetskaefikasnost.info/strujata-ke-poevtini-za-5-2-otsto/

Мора да се собереме и да протестираме. Какво е ова поевтинување?
Цело време кон полошо одиме, нема шанси ова. Ова е против македонската традиција.
Да се собереме и да протестираме!

E mnogu...koga poskapuvaat,procentot e 20% a koga poevtinuvaat 5%...ke vidime vo septemvri-oktomvri kolku ke bide pokacuvanjeto:mad:

Нема да видиме, во годината смее само една промена да има.

E mnogu...koga poskapuvaat,procentot e 20% a koga poevtinuvaat 5%...ke vidime vo septemvri-oktomvri kolku ke bide pokacuvanjeto:mad:

И тоа три пати поскапуваат за 20%, еднаш поефтинуваат за 5%. :mad:

поефтинето, одлично, ќе се штедат пари, држте се пичке правац Бахамас!

Што намалиле бе 5 посто , чудо големо . Елено моме го играат 6 напред 3 назад. Кога треба да се зголеми не треба 2 пати да им речеш , а сега се полнат партиските фондови и само 5 % ја намалуваат. Само либерализација на струјата може да го реши ова па пазарната конкуренција ќе си ја одреди цената . Сега требаше да ја вратат цената на струјата како пред големото поскапување , па со намалување на струјата да почнат и лебот и другите продукти да се намалат ама удри по Македончето , пет века под турско издржал а не цена на струја .
turcite imale isaf ,ovie nemaat

Државните ЕЛЕМ и МЕПСО добија зголемување го крка ЕВН :)

-Комисијата предлага да има 3 отсто зголемување на цената за АД ЕЛЕМ, 3,97 отсто зголемување за МЕПСО и намалување од 4,83 отсто за ЕВН дистрибуција. Најголеми забелешки на предлогот има ЕВН дистрибуција која смeта дека новата цена ќе влијае на нивната ликвидност.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom