cokance
Затишје пред курац.
Друже сум бил со празен стомак и тоа незнаш колку. Во периодот на распадот на Југославија и двајцата мои родители останаа без работа. Од црвен крст добивавме пакети за основни потреби за храна и домаќинство. Сакаш да ти кажам и што имаше во пакетот !? Сум поминувал месеци со леб и маргарин само и преостанатата залиха на зимница. Не ми кажувај дали знам како е да се биде со празен стомак кога не ме знаеш.
Инаку најдолен момент во мојот живот знаеш кој ми беше !? Кога од црвен крст ни даваа јакни. И незнам со кој памет ги распределиле по школите и на разглас ги кажуваа имињата на децата кои треба да земат. Знаеш колку е тоа омаловажувачки за еден адолесцент!? За некој кој штотуку влегува во пубертет и кого сите други го гледаат со потсмев зошто неможе една јакна да си купи. Од тие причини сиромавиот никогаш нема да се изложува на јавен потсмев. Кој и да прашаш ќе ти рече „подобро со скината ама моја, отколку со нова а туѓа“.
Ме интересира оти го изостави и податокот дека сите требале да стигнат до камени со автобус и фактички потрошиле пари колку за еден доручек !?
пс. и прекинете со коментари од типот „од партија те пратиле... таму те научиле“.. мислете со својата глава, не е се партиски обоено околу вас!
1. жал ми е за тоа што си се случувало али не си единствен...
2. знаеш ли колку кошта еден доручек денес? а нормално дека за 50 денари ако може да напуни цела кеса зашто да неоди? тоа што напунил вреди мн поише од 50 ден.. многумина беа од центар и идеа пешки... и немој да ми споредуваш гордост на сиромав адолесцент кој се срами у школо од тоа што е етикетиран со сиромав човек со фамилија кој треба 2 3 деца да прехрани.
3. ситуацијава у државав е трипати полоша а економско ниво одкоа дојдоа помаранџетиве, сите сме до гуша у кредити и тие што работеа у сива економија више ги нема, имаме полиција и власт која се понаша како окупаторска, нема више да ти пишат опомена, за глупост имаш 300 евра казна на плата од 200 па сеа ти мисли му ја, се пуни буџет од казни, мене пред врата на моја улица ми ја зема пајак колата у 8:30 сабајле као демек непрописо паркирана на улица била, општина со пајак служба и џандари ги збираат по маалски улици колите да се пуни буџет и да праат скопје 2014 или пикник и доручек на мост, а што е најстрашно 10 год се тужам со истата општина оти улицата е неправедно изградена на мое земјиште а комшијатѐ го земал државното, мојата се крева неговата не...
и затоа ти кажувам У ПАРТИЈА ВЕ УЧАТ ШТО ДА КАЖЕТЕ; ВИ ГИ ПЕРАТ МОЗОЦИТЕ И ВЕ ЛАЖАТ ДЕКА САМИ МИСЛИТЕ. исти гомна се и комуњарите.
нека ни направат услуга сите до сеа што биле у влада, нек се самоубијат или бар нека не го љуштат народот со рекет, он сам ке си заработи за доручек, доволно е паметен и способен, и да еден доручек на камени мост кошта премногу, со тие пари колку деца ке се оперираат во странство, а неможат?
колку родители ќе ги прехранат дечињата ако се дадеше по 1000 плус еден месец на социјалците?
дрва за бадник, по кубик у маало за да палат оган, мислам по кубик на регистрирана група, а плачат немаме шуми, статуи и ладни камења у сред криза, учебници нема иедна година за децата, никако да се одштампаат а и тиа што ке се одштампаат се смешни па ги повлекуваат...
срамота е што се дешава со целава слика и прича у државава, а тука се дискутира за појадок на мост дали е ок или не?
срамота, каков народ сме и ова е малку што ни го прават
отворете очи маме ни се еба верујте ми за неколку години ќе нема нормален у држава
и за на крај, ЈАС НЕ СУМ ЧЛЕН НА НИЕДНА ПАРТИЈА, НЕБРАНАМ НИЧИВИ ИНТЕРЕСИ И НЕПИШУВАМ ПОД НИЧИЈА ДИРЕКТИВА, КОЛКУ ОД ЧЛЕНОВИВЕ НА ФОРУМОВ КОИ СЕ АКТИВНИ НА ПОЛИТИЧКИВЕ ТЕМИ МОЖАТ ИСТОТ ДА ГО КАЖАТ ЗА СЕБЕ?
не сум јас тој на кого треба да му кажеш дека треба да мисли со своја глава...