Појадок на Камен мост во недела

Друже сум бил со празен стомак и тоа незнаш колку. Во периодот на распадот на Југославија и двајцата мои родители останаа без работа. Од црвен крст добивавме пакети за основни потреби за храна и домаќинство. Сакаш да ти кажам и што имаше во пакетот !? Сум поминувал месеци со леб и маргарин само и преостанатата залиха на зимница. Не ми кажувај дали знам како е да се биде со празен стомак кога не ме знаеш.
Инаку најдолен момент во мојот живот знаеш кој ми беше !? Кога од црвен крст ни даваа јакни. И незнам со кој памет ги распределиле по школите и на разглас ги кажуваа имињата на децата кои треба да земат. Знаеш колку е тоа омаловажувачки за еден адолесцент!? За некој кој штотуку влегува во пубертет и кого сите други го гледаат со потсмев зошто неможе една јакна да си купи. Од тие причини сиромавиот никогаш нема да се изложува на јавен потсмев. Кој и да прашаш ќе ти рече „подобро со скината ама моја, отколку со нова а туѓа“.

Ме интересира оти го изостави и податокот дека сите требале да стигнат до камени со автобус и фактички потрошиле пари колку за еден доручек !?

пс. и прекинете со коментари од типот „од партија те пратиле... таму те научиле“.. мислете со својата глава, не е се партиски обоено околу вас!

1. жал ми е за тоа што си се случувало али не си единствен...
2. знаеш ли колку кошта еден доручек денес? а нормално дека за 50 денари ако може да напуни цела кеса зашто да неоди? тоа што напунил вреди мн поише од 50 ден.. многумина беа од центар и идеа пешки... и немој да ми споредуваш гордост на сиромав адолесцент кој се срами у школо од тоа што е етикетиран со сиромав човек со фамилија кој треба 2 3 деца да прехрани.
3. ситуацијава у државав е трипати полоша а економско ниво одкоа дојдоа помаранџетиве, сите сме до гуша у кредити и тие што работеа у сива економија више ги нема, имаме полиција и власт која се понаша како окупаторска, нема више да ти пишат опомена, за глупост имаш 300 евра казна на плата од 200 па сеа ти мисли му ја, се пуни буџет од казни, мене пред врата на моја улица ми ја зема пајак колата у 8:30 сабајле као демек непрописо паркирана на улица била, општина со пајак служба и џандари ги збираат по маалски улици колите да се пуни буџет и да праат скопје 2014 или пикник и доручек на мост, а што е најстрашно 10 год се тужам со истата општина оти улицата е неправедно изградена на мое земјиште а комшијатѐ го земал државното, мојата се крева неговата не...
и затоа ти кажувам У ПАРТИЈА ВЕ УЧАТ ШТО ДА КАЖЕТЕ; ВИ ГИ ПЕРАТ МОЗОЦИТЕ И ВЕ ЛАЖАТ ДЕКА САМИ МИСЛИТЕ. исти гомна се и комуњарите.
нека ни направат услуга сите до сеа што биле у влада, нек се самоубијат или бар нека не го љуштат народот со рекет, он сам ке си заработи за доручек, доволно е паметен и способен, и да еден доручек на камени мост кошта премногу, со тие пари колку деца ке се оперираат во странство, а неможат?
колку родители ќе ги прехранат дечињата ако се дадеше по 1000 плус еден месец на социјалците?
дрва за бадник, по кубик у маало за да палат оган, мислам по кубик на регистрирана група, а плачат немаме шуми, статуи и ладни камења у сред криза, учебници нема иедна година за децата, никако да се одштампаат а и тиа што ке се одштампаат се смешни па ги повлекуваат...
срамота е што се дешава со целава слика и прича у државава, а тука се дискутира за појадок на мост дали е ок или не?
срамота, каков народ сме и ова е малку што ни го прават
отворете очи маме ни се еба верујте ми за неколку години ќе нема нормален у држава

и за на крај, ЈАС НЕ СУМ ЧЛЕН НА НИЕДНА ПАРТИЈА, НЕБРАНАМ НИЧИВИ ИНТЕРЕСИ И НЕПИШУВАМ ПОД НИЧИЈА ДИРЕКТИВА, КОЛКУ ОД ЧЛЕНОВИВЕ НА ФОРУМОВ КОИ СЕ АКТИВНИ НА ПОЛИТИЧКИВЕ ТЕМИ МОЖАТ ИСТОТ ДА ГО КАЖАТ ЗА СЕБЕ?
не сум јас тој на кого треба да му кажеш дека треба да мисли со своја глава...:toe:

Одвратна глетка, навистина одвратна.Барем да беа малку цивилизирани старине и да седнеа и да си јадат пристојно па да си отидат.Наместо тие нас помладите да не учат на култура, се покажуваат во сосема спротивното светло со однесувањето како дивјаци, со пакување на храна за дома, крадење чаши, тањири.Срамота!
Неколку од вас искоментираа дека биле сиромашни и не виделе храна па затоа така се грабале.Јас колку што погледнав на снимките од вестиве, беа толку богато облечени (затоа што знаат дека ќе искочат пред камера), со накити со триста чуда.Ама грам култура да се немало?Со раце да се јаде?Само да гледа да се набута што повеќе и потоа брзо брзо да земе храна и за дома?Абе ајде, катастрофа.Старите луѓе биле сиромашни?Па според мене барем оние што беа на појадокот зимаат високи пензии.
Алчноста и лакомоста се повеќе владеат со луѓево, повеќе гледаат со очите отколку со стомакот.И се додека владеат, Коце и целата Влада ќе можат да си играат к*рташак со стариве и да добиваат гласови.

Која багра од народ еј...посебно старциве цццццццц.... ај се надевам дека новава генерација нема да е таква
А бе остај знаеш што викаат сега, фала будала в година пак.
Тие пари што се потрошија за оваа глупост да се префрлеа на фонд за овие децата што треба да се прават операција, па макар нека се вика и фондот на Коце нека се задоволи малку и его мене не ми претсавува проблем, важно да одат на вистинското место. Немаше никакви критики да има само пофални зборови. Или да се поправеа санитарните јазли по училиштата, жива зараза е таму....
А не плажа и бесплатна лапачка мизерија невидена, него знаеш што бизнис се прави, тие продукти треба да се купат од некаде, на таа плажа концесија треба да се плаќа.....

Ништо чудно. Во периодот кога студирав бев доведен и јас да се приклучам на една партија со образложение „работа ќе ти најдеме, со факултетот ќе ти помогнеме“, а јас бев заглавен до коске. Немав пари за студирање, моите едвај крпеа крај со крај и човек лесно се лаже. После следат диригенции од нивна страна „трчи ваму на митинг, треба да сме што повеќе, трчи оваму урлај, треба да сме што повеќе... и се едни исти луѓе креваат џева и за арно и за лошо. Откако видов колку е саат и дека во партија успеваат само сексретарки, ги откачив. Јбг се во животот е школо, ама одтогаш ги мразам сите партии подеднакво.

јас небев во партија за да го сфатам тоа и да ги мразам подеднакво, но бев во слична ситуација како тебе, и се сложувам во целост со ова што го напиша

Ако е ова ОК за 4 години од најголемиот буџет после државниот....

Во ЕЛЕМ инвестираат 100 милиони евра само за оваа година, за земјоделците 100 милиони евра (24 милиони евра за тутунарите), за Скопје 2014 100 милиони евра, бесплатни учебници проект невиден во историјата на РМ, поефтини студии за идните бруцоши, бесплатни автобуски карти, 500 стипендии за децата спортисти, пензии за нашите спортски легенди(да не возат такси на стари години),150 спортски сали,100 тениски игралишта,вештачката карпа во Карпош.
Калето комплетно го реконструираа и ревитализираа,десетици милиони евра за археолошки ископувања, субвенции за трето и четврто дете,проектот компјутер за секое дете, либерализација на телекомуникацискиот пазар, нови автобуси, реновирање на сите затвори,120 милиони евра за реновирање на здравствените установи,зоолошката ја светнаа, булевари се градат улици се реконструираат,санирање на 200 километри автопат,50 милиони евра за изградба на водоводни и канализациони системи, спортската арена Филип втори, Луна паркот, жичарата,скијачката патека , новите индустриски зони, покачување на плати и пензии, подземни булевари, програма за заштита на Охридското езеро, 6 милиони евра за претприемачки бизниси,намалување на данокот за земјоделската опрема поефтинување на увозот на старите возила,36 народни кујни кои опслужуваат 3600 граѓани,проектот бесплатен интернет во руралните средини, преводот на 500-те најдобри унирвезитетски книги во светот, 60 милиони евра за научните лабаратории, 23 противпожарни возила,проектот дом за секој припадник на АРМ, социјалните станови,СОС продавниците итд...

Во ЕЛЕМ инвестираат 100 милиони евра само за оваа година, за земјоделците 100 милиони евра (24 милиони евра за тутунарите), за Скопје 2014 100 милиони евра, бесплатни учебници проект невиден во историјата на РМ, поефтини студии за идните бруцоши, бесплатни автобуски карти, 500 стипендии за децата спортисти, пензии за нашите спортски легенди(да не возат такси на стари години),150 спортски сали,100 тениски игралишта,вештачката карпа во Карпош.
Калето комплетно го реконструираа и ревитализираа,десетици милиони евра за археолошки ископувања, субвенции за трето и четврто дете,проектот компјутер за секое дете, либерализација на телекомуникацискиот пазар, нови автобуси, реновирање на сите затвори,120 милиони евра за реновирање на здравствените установи,зоолошката ја светнаа, булевари се градат улици се реконструираат,санирање на 200 километри автопат,50 милиони евра за изградба на водоводни и канализациони системи, спортската арена Филип втори, Луна паркот, жичарата,скијачката патека , новите индустриски зони, покачување на плати и пензии, подземни булевари, програма за заштита на Охридското езеро, 6 милиони евра за претприемачки бизниси,намалување на данокот за земјоделската опрема поефтинување на увозот на старите возила,36 народни кујни кои опслужуваат 3600 граѓани,проектот бесплатен интернет во руралните средини, преводот на 500-те најдобри унирвезитетски книги во светот, 60 милиони евра за научните лабаратории, 23 противпожарни возила,проектот дом за секој припадник на АРМ, социјалните станови,СОС продавниците итд...
Заборави да ги кажеш камен темелниците, + економската зона во бунарџик крадењето на европските пари итн итн а да кажеше еден проект што навистина функционира во реалноста а не само на хартија,и од кој имаат корист сите а не само некиолку припадници на вмро

Ќе ве молам... назад на темата... не шетајте по други теми и избегнувајте политика и политички проекти!

срамота, каков народ сме и ова е малку што ни го прават
отворете очи маме ни се еба верујте ми за неколку години ќе нема нормален у држава
...

Не го цитирав целосно коментарот, оти ќе требаше цела страна да фати. Друже, на темава можеме да дискутираме до сто и една и назад. Искуствата се различни и секогаш се од различна гледна точка. Се дадов себе си како пример, се со цел да на некој начин ти доловам како реагираат сиромашните кога постои можност да бидат оцрнети од околината и верувај кај повеќето е така, без разлика дали си адолесцент, возрасен, баба или дедо. На постарите (баба-дедо) особено им е битно што ќе каже околината за нив и не верувам дека тие би се дрзнале да бутаат по ќеси, па макар и да немаат утре што да јадат. Ова се луѓе кои навидум имаат, а сепак се лакомат за што повеќе, оти не знаат како поинаку.

Велиш дека повеќето биле од центар и иделе пешки што значи дека се блиску плоштадот и блиску камени мост. Кој може да си дозволи да живее во центар ? Сигурно не некој што нема леб да јаде. И тоа дека за 50 денари што дале, земале храна во поголема вредност, колку поголема ? Еден кроасан е 15-20 денари, бурек 45-50, јогурт 15.. за дупло поголема? Има една изрека која ќе ја слушнеш од луѓе кои стварно се борат да преживеат ден за ден, а тоа е: „Јас сум за многу сиромав, а не за малку.“ Што значи дека со еден бурек и кроасан нема да прехрани цела фамилија и џабе ќе биде сета мака и резил кој ќе мора да ги претрпи додека го туркаат на камени. Така да целава фарса беше само безпотребно кревање кредибилитет и освојување гласови на Коцета. „Еве што направи Коце, ни даде бурече“. :tapp:

За другите работи нема да расправам, оти се знае дека државава е катастрофа уште одамна и народов е отиден у три лепе... Се нема сновна култура никаде. Ни на пазар, ни во аптека, ни во болница, ни во автобус... нигде, а народ без култура е дивјачки народ, како што можеме и од прилозите да видиме.

пс. ми текна една идеја, јес да е малце фашистички, ама да им се даде на АСАЛНИТЕ редари, полицајци, обезбедувачи или било кои дечки што обезбедуваат и спроведуваат ред и мир на настани како од културен така и од јадачки карактер, по еден пендрак со струја, па кога ќе сака некој да се бутка или преку ред да земе или да полни кеси до немајкаде, жбрц тоа пендракот да го џишне малце, за да знае дека не е во ред тоа што го прави. Со овој народ треба како со стока изгледа, за да се научи на ред.

јас небев во партија за да го сфатам тоа и да ги мразам подеднакво, но бев во слична ситуација како тебе, и се сложувам во целост со ова што го напиша

Секој на свој начин доаѓа до своите искуства. ;) Поздрав.

Не си го обвинувам народот што реагира на нож до коска , реагирам на оние што им го збрцале ножот. Појадоков доаѓа како омаловажуње, нема поента ниту цел за да се организира. Останува само она , дојдете да ве нахранам и да зборувам после за тоа и уште поубаво ако со неколку кришки леб можам да ви купам некој глас. Сите се криви за ова дереџе, се живо што е во политика е криво.

Мислам дека нож до коска уште не е дојден, и молам бога да не ни дојде.Народов сеуште крпи некако се надева дека утре подобро ќе биде.Сеа дали со појадоков и слични ручеци и замачкувања очи ке се задоволи ќе покаже времето, ќе видиме колку се наивни луѓето. Како и да е лично ја поздравувам идејава и се надевам дека ке стане традиција, која нема да служи за препукување на партиите.

Секој на свој начин доаѓа до своите искуства. ;) Поздрав.

секое добро друже, нити сакав нити сакам да те навредам, само мислам дека иако имаш право за луѓето и културата и за тоа дали тие што дошле се сиромави или не, дали се слоуваме или не, целиот овој настан е перење мозок и трошење државни и народни пред се пари за нечиј рејтинг, то ами беше поентата во најпрвиот мој пост и гледам дека тука се слагаме 100%.
некој учи вака, некој така но сите каок што гледам сме ја научиле лекцијата од една страна и дозволуваме идиоти пак да се враќаар на власт
се некој глуп круг се врти и се некко се исти муабети а никако да се смени нешто.
секое добро и се најубаво, мислам дека кога тогаш ќе дојде крај на сите овие лакрдии...

секое добро друже, нити сакав нити сакам да те навредам, само мислам дека иако имаш право за луѓето и културата и за тоа дали тие што дошле се сиромави или не, дали се слоуваме или не, целиот овој настан е перење мозок и трошење државни и народни пред се пари за нечиј рејтинг, то ами беше поентата во најпрвиот мој пост и гледам дека тука се слагаме 100%.
некој учи вака, некој така но сите каок што гледам сме ја научиле лекцијата од една страна и дозволуваме идиоти пак да се враќаар на власт
се некој глуп круг се врти и се некко се исти муабети а никако да се смени нешто.
секое добро и се најубаво, мислам дека кога тогаш ќе дојде крај на сите овие лакрдии...

Не се навредив за ништо, не се секирај само дискутираме. ;) На сите ни е јасно што е како е, само не можам да сфатам или е овој народ премногу садистички настроен или пак не знае за подобро. :toe: Или види од друга страна, ај пак ќе го земам Коце во случајов, зошто толку сака да им угоди на пензионерите ? Хмм.... Дали се постарите граѓаните тие кои не уназадуваат ? Лесно се „поткупливи“ ? Лесно можеш да го добиеш нивниот глас? Дали е ова се така прецизно пресметано да некој цело време си го гали мевот, додека на други им кркори? Многу ми е некако сомнителна целава работа.

Не се навредив за ништо, не се секирај само дискутираме. ;) На сите ни е јасно што е како е, само не можам да сфатам или е овој народ премногу садистички настроен или пак не знае за подобро. :toe: Или види од друга страна, ај пак ќе го земам Коце во случајов, зошто толку сака да им угоди на пензионерите ? Хмм.... Дали се постарите граѓаните тие кои не уназадуваат ? Лесно се „поткупливи“ ? Лесно можеш да го добиеш нивниот глас? Дали е ова се така прецизно пресметано да некој цело време си го гали мевот, додека на други им кркори? Многу ми е некако сомнителна целава работа.

има доста пезионери кои гласаат да не кажам 90% од популацијата на пензионери
од друга страна имаш млади кои се поделени на 20 % у сдс, 20% у вмро и 60% кои негласаат, па така да логично е да се удри на пензионерите, можеш со бомбонче да ги поткупиш, у време коа сме сите нервозни и никој не ги шмиргла,само се расправаат по дома со домашните се нашол коце да ги тинтра...
и друго ова со ензионерите не е од сега, нека ди текне колкава кампања водеа за тие 8% шо им ги зема Бранко, избори добија, не е дека мириса туку целна група им се и за тоа е задолжен Коце, нема ништо друго осим збирање гласови, кур ги боли за тоа дали имаш да јадеш, нив ги боли за џебот свој, да те столчи, да си потчинет, монетарно робство, они да пунат џебови и у целата ситуација да имаш идиоти кои ке те гласаат.... како е најлесно?????? преку стари луѓе
:)

има доста пезионери кои гласаат да не кажам 90% од популацијата на пензионери
од друга страна имаш млади кои се поделени на 20 % у сдс, 20% у вмро и 60% кои негласаат, па така да логично е да се удри на пензионерите, можеш со бомбонче да ги поткупиш, у време коа сме сите нервозни и никој не ги шмиргла,само се расправаат по дома со домашните се нашол коце да ги тинтра...
и друго ова со ензионерите не е од сега, нека ди текне колкава кампања водеа за тие 8% шо им ги зема Бранко, избори добија, не е дека мириса туку целна група им се и за тоа е задолжен Коце, нема ништо друго осим збирање гласови, кур ги боли за тоа дали имаш да јадеш, нив ги боли за џебот свој, да те столчи, да си потчинет, монетарно робство, они да пунат џебови и у целата ситуација да имаш идиоти кои ке те гласаат.... како е најлесно?????? преку стари луѓе:)

Во право си за ова... знам за тие 8% и ден денес ми ги збори баба ми. Јес да отидовме ептен оф топик и ќе почнат да фрчат опомени тука, ама стварно треба младите што повеќе да излагаат на гласање макар и да го искинат ливчето, место пензионерите да ни ја диригираат иднината. Кога 50% ќе има поништени ливчиња, ќе се запрашаат што е работата, ако не нашиве (за кои чисто суљам), туку сите оние набудувачи од страна.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom