Подобро се учи од свои или од туѓи грешки?

Повеќе се учи од сопствени грешки, но попаметно би било да се учи од туѓи грешки.

Искуството е најдобро школо....само, школарината е прескапа. Така сум начул луѓево да зборат. Затоа најпаметно, комбинирај ги двата метода.

пааа и од двете се учам. некогаш од туѓи, некогаш од свои.

Подобро за нас е ако знаеме да учиме од туѓите грешки, но најчесто додека нештото не го почувствуваме на сопствената кожа, нема ни да ја научиме лекцијата. Но, не е така во сите случаи. Но,како и да е, мислам дека многу поголема трага во нас оставаат сопствените грешки,отколку туѓите, па така и истите сме повеќе имуни да не ги повториме, зошто сепак колку и да сочувствуваме со другиот, не е исто кога не сме во негова кожа. Но, убаво е да можеме да ја разбереме ситуацијата макар да им се случува и на други, и да ја извлечеме лекцијата за самите себе, што ќе ни користи во иднина и ние да не ја повториме туѓата грешка.:pipi:

Искуството е најдобро школо....само, школарината е прескапа. Така сум начул луѓево да зборат.
паметно зборвеле...

јас (а вервам дека и сите)најдобро учам од своите грешки... друго е ко ќе доживејш нешо...
ако ти кажвел некој нешо можда и нема да го сфатиш сериозно, можда шознам...
ама ко ќе доживејш нешо на своја кожа е многу поинаку и следниот пат ко ќе се најш во таква ситуација ќе се сетиш на минатиот пат и како си се изгорел па поинаку ќе постапиш... а, ако не постапиш тогаш секогаш е тука ова...
-паметниот учи од грешките на другите..
-глупиот учи од своите грешки.....
-а ти пошо од ниедно од овие не учиш.... значи си тенџере :pos:

Мене тешко и моите грешки да ме научат на нешто, а камо ли па туѓите. :pos:

Од секогаш сум била за тоа човек да осети на своја кожа, па да процени и одлучи што понатака, затоа од кога знам за тебе сум своеглава и претерано тврдоглава, тоа што сум си го зацртала да го направам-ќе го направам и туѓото искуство не ми игра ама баш никаква улога.:jaj:
Ако треба ќе се изгорам, ама бар ќе знам дека тоа било поради тоа што јас така сум одлучила.

Дефинитвно треба повеќе да учиме од своите грешки зошто ќе сватиш како е,само ако го искусиш на своја кожа.За жал јас не учам од никој грешки ни од моите ни од туѓите.Знам дека не треба да е така ама што да прам нон-стоп ги повторувам:nesum:

од своите грешки, но не треба да ги занемариме и туѓите бидејќи и од нив можат да се извлечат многу поуки!!!!

добро се учи од грешки, ама да не се твој е подобро:)

паметно зборвеле...

јас (а вервам дека и сите)најдобро учам од своите грешки... друго е ко ќе доживејш нешо...
ако ти кажвел некој нешо можда и нема да го сфатиш сериозно, можда шознам...
ама ко ќе доживејш нешо на своја кожа е многу поинаку и следниот пат ко ќе се најш во таква ситуација ќе се сетиш на минатиот пат и како си се изгорел па поинаку ќе постапиш... а, ако не постапиш тогаш секогаш е тука ова...

Ne e stanuva zbor za veruvanje ili za nesfakanje seriozno,ednostavno ne mislis deka toa i tebe moze da ti se sluci.Koga slusas tugi greski,problemi mislis tie se takvi raboti se premnogu daleku od tebe.I koga ke ja prepoznaes istata situacija kaj sebe e kasno .Ti se slucilo i na tebe iskustvo.
A dali se uci na grskite...pa zavisi dali sakas da naucis.

За тоа дека туѓите грешки се туѓи (како што неколку напишавте) сте потполно во право ама ако се сака може да се учи и од туѓите грешки. Како и да е најдобро се сеќаваме на своите така да се учи и од туѓи но најдобро од свои.

najdobro e da se nauci se od tugji greski... ama mene mi stoe nevozmozno....:toe:
jas se na moj grb ucam.....:toe:

Кога ќе се изгориш,ќе дознаеш колку боли,а болката на другиот не ја осеќаш.Така да...на свои најмногу се учи :smir:

лично јас си живеам за мене, и за неколку луѓе околу мене(2-3), и секогаш ми е полесно кога своите проблеми,грешки ги решам со овие личности... така да најдобро учам од моите,
од туѓите грешки само доаѓам до заклучоци, а немора да значи дека истите нема да ми се случат...

од туѓите...јас ако згрешам, се тешам дека не сум можел боље...а ако видам друг да згреши ке си речам “ееех овој не даде се од себе“...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom