Подобро се учи од свои или од туѓи грешки?

Све зависи од каков тип на човек си. Јас можам да учам и од туѓи и од свои. Учам од туѓите грешки затоа што можам да гледам каде грешат. А работи кај што никој друг пред мене не ги пробал (или барем јас го немам видено)... Е тогаш учам од мои грешки :)

За туѓите грешки зависи каква била грешката и за што била може ќе ја запаметам. А за моите секогаш ги памтам и се трудам да не ги повторам така да би рекол најдобро е кога учиме од своите грешки.

Има една реченица која што ја прочитав и ме замисли,а идеше отприлика вака:

Будалите учат од сопствените грешки,а мудрите од туѓите.

Треба ли да осетиме нешто на своја кожа,за да сфатиме дека е погрешно па да се поправиме или пак подобро е да ги гледаме туѓите грешки па да се трудиме да не ги направиме истите?

Дали човек подобро може да ги увиди работите и своите грешки ако него му се случат или не е тоа така?

Дали ако учиме од туѓите грешки,не можеме да стекнеме повеќе искуство или напротив?
Zavisi od samiot chovek...dali toj mozhe da se stavi na tugjo mesto i da razbere shto bi mu se sluchilo vo nekoja situacija ili tolku kje mu e teshko, i kje mora samiot da go pomine toa....lugjeto treba da se stavaat na tugjo mesto, najdobrion nachin za da se razbere nekoj....:pipi:

Ретко учам од туѓи грешки, учам од моите грешки и се трудам да не ги повторувам :toe:

..Од своите грешки, зашто кога ти вели некој дека тој тоа го направил и така излегло и толку го болело ти само онака кажано знаеш што може да ти се случи колку ќе те боли, но сепак не си ја научил лекцијата како треба, Затоа кажано тераш инает и си праеш по свое додека не те заболе , додека не увидиш дека грешиш и ќе си ја научиш лекцијата како треба! И од тогаш натаму нема да ја повториш, Значи многу подобро се учи од своите грешки отколку од други! А кој учи од туѓи грешки, Бравос за него но ретки се :pipi:

Па мислам дека е подобро да научиме нешто од туѓите грешки,ама сепак мислам дека некој работи додека не ги осетите на сопствена кожа нема да ја сватите нивната тежина..:raz:

Nikoj ne bi posakal da mu se sluci nesto loso...no toa sto ke go nauce od svoite greski nikogas ne moze da go znae od tugite

Учи се на туѓите грешки бидејќи не живееш доволно долго за да ги направиш сите!

Ама секој дури не осети на своја кожа никогаш нема да му дојде умот. По таа логика сите сме будали:pipi:

Според мене, подобро за самиот човек е да се учи од туѓи грешки, ама поефективно и побрзо учи од своите. Најубаво би било кога не би морале да се изгориме самите за да научиме нешто, ама за жал тоа најчесто е единствениот начин.

Јас не пример не учам ни од туѓи, ни од свои. Секогаш си одам со глава во ѕид и си ги повторувам константно грешките.

Pametnite ucat od tugi greski, glupavite od svoi - taka vikaat starite... ne znam..

Јас не пример не учам ни од туѓи, ни од свои. Секогаш си одам со глава во ѕид и си ги повторувам константно грешките.
E ti si poseben slucaj. Si imas kreirano sopstvena kategorija. :):):):smir:

Jas se ucam na svoite greski iako toa ne e vo red...ako ne osetis na svoja koza ne znaes kako e. Najdobro e da se ucime na greskite od drugite i da ne gi povtoruvame istite..

Ама кога ќе видиш тука има некој како парадокс. Ако сите учиме од туѓите грешки, кој ќе прави грешки за да можеме да учиме од нив?

Ама кога ќе видиш тука има некој како парадокс. Ако сите учиме од туѓите грешки, кој ќе прави грешки за да можеме да учиме од нив?

Види друг парадокс: ако сите учеле од туѓите грешки и немало кој да прави грешки за некој да учи, како ќе постоеше оваа стара изрека? :)

Поентата е да се даде лажна надеш дека може да се сконтаат некои работи со гледање од позади прозор. Ај да те видам кажи ми колку боли кога ќе се лизнеш на мраз и ќе се лупнеш на гз, набљудувајќи од дома? :)

Празни муабети.
За жал или за среќа,
нема учење од туѓите грешки.

....Паметниот учи од грешките на другите....

...глупавиот од сопствените.....

Кажано од страна на некој од познатите филозофи.....:baeh:

....Паметниот учи од грешките на другите....

...глупавиот од сопствените.....

Кажано од страна на некој од познатите филозофи.....:baeh:

хе хе друже епа убаво кажал филозофот само некој треба да го послуша и та го применува тоа што го казал а тие се многу ретки барем јас така си мислам точка де .

епа убаво си прашуваш само уште да знаев да ти одоговрам супер би било...бај да беј грешки сме луѓе правиме :helou:.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom