Почеток на животот на земјата

• Креатор на темата Креатор на темата Neemo
  • Време на започнување Време на започнување
Неможе во еден ист пост да се повикуваш на две контрадикторни работи - значи или во 5-тиот ден Бог ги создаде сите живи суштества на Земјата, а во 6-тиот го создаде и човека по својот лик итн. или теоријата на еволуцијата на Чарлс Дарвин е точна и во текот на милиони и милиони години живите суштества еволуираат од еден вид во друг; значи или или - неможе и двете.

Прашањето беше конкретно и концизно - според Библијата колку е стара Земјата? Тоа што не одговарате не значи дека незнаете туку дека не верувате! Според Библијата Земјата е стара некаде околу 6000 години :pos2::nesvest:

Така што размислете кога го браните ставот за „буквалистичко“ толкување на Библијата тогаш покрај сите работи треба да го браните и ставот дека се околу нас не е постаро од 10000 години, а ако пак го напуштате таквиот начин на толкување тогаш дозволете секој да го толкува Бога како му е мило!

toa e tvoe pravo ,kako sakas tolkuvaj go bog, jas ne ti go nametnuvam moe to mislenje gresno si me svatil ili ne sakas da svatis:toe:

toa e tvoe pravo ,kako sakas tolkuvaj go bog, jas ne ti go nametnuvam moe to mislenje gresno si me svatil ili ne sakas da svatis:toe:
:music5:

Јас не толкувам ништо само кажувам како е напишано во Библијата. Таму стои дека Земјата е стара некаде околу 5500 години.

Е сега еве го проблемот, сите вие знаете дека тоа е ГЛУПОСТ!

Проблемот е што мора да ја проголтате таа глупост и да се правите дека не постои, наместо како останатиот нормален свет да ја прифатите Библијата како книга напишана од луѓе, како книга која сака да ни каже за настаните кои се случувале во тоа време на еден фин алегоричен начин. Значи кога вие „просветлените“ ова ќе го разберете и сфатите нема да има повеќе никаква потреба една теорија докажана со милиони примери, како онаа за еволуцијата, да неможе да си заземе своето место како закон во природата.

Конечно еве еден предлог за нова тема во Религија, поткрепена со анкета: „Што мислите за ставот во Библијата, книгата за Постанокот, дека планетата Земја не е постара од 6000 години?

1. погрешно, трескаат зелени
  2. точно, Земјата навистина не е постара од 6000 години
Од мене толку.

Јас не толкувам ништо само кажувам како е напишано во Библијата. Таму стои дека Земјата е стара некаде околу 5500 години.

Каде точно стои во Библијата дека земјата е стара околу 5500 години ?

Каде точно стои во Библијата дека земјата е стара околу 5500 години ?

The following timeline by Theodore Pederson appeared in The Christian News, March 26, 2001, page 18.
How old is the earth?
If we go back 500 years, we come to the time of Martin Luther (born in 1483), and Columbus, who “sailed the ocean blue in 1492.”​
If we go back 1000 years, we come to the time of Leif Ericson, Christian explorer, who preached Christ to pagans. (World Book, 1983, vol.6, page 270.)​
If we go back 2000 years, we come to the birth of Jesus Christ. Our calendar is dated from His birth.​
If we go back 3000 years, we come to the time of David and Solomon; they ruled Israel about 1000 BC.​
If we go back 4000 years, we come to the time of Abraham (2000 BC), ancestor of Arabs and Jews.​
If we go back 5000 years, we come to the time of Enoch, who “walked with God 300 years … and God took him [into Heaven].”​
If we go back 6000 years, we come to the time of Creation, and Adam and Eve (4004 BC). Luke, evangelist and historian, records Adam as the first man (Luke 3:38).​
The earth is about 6000 years old. Let God's people rejoice in Him who made them! (Psalm 149:2)

Знаете англиски и затоа немислам да преведувам!

Еве од друго место:

[SIZE=+3]In the year 2,009 AD[/SIZE]
  • [SIZE=+2]The earth is 6,423 (-91 / +156) years old, or[/SIZE]
    • [SIZE=+1]from 6,332 to 6,579 years old[/SIZE]
  • [SIZE=+1]The year of creation would be 4414 BC (-91 / +156) years, or[/SIZE]
    • [SIZE=+1]created between 4,323 BC to 4,570 BC[/SIZE]

Сепак ќе мора да се извинам - според луѓето кои ја проучуваат Библијата Земјата е стара околу 6500 години.

Никој не знае колку е стара Земјата..Пресметки се според нечии лични не според Господ...
Еве пример...Библијата почнува вака..
Во почеток Бог ги создаде небото и земјата. Земјата беше пуста и празна; темнината се простираше над бездната, и Божјиот Дух се движеше над водите.

И може ли да ми каже некој колку време се задржала оваа состојба..каде Земјата беше празна и пуста а Божјиот Дух лебдел над водите...колку секунди, минути, години,векови..никој не знае..

Никој не знае колку е стара Земјата..Пресметки се според нечии лични не според Госпоод...
Во почеток Бог ги создаде небото и земјата. Земјата беше пуста и празна; темнината се простираше над бездната, и Божјиот Дух се движеше над водите.

И може ли да ми каже некој колку време се задржала оваа состојба..каде Земјата беше празна и пуста а Божјиот Дух лебдел над водите...колку секунди, минути, години,векови..никој не знае..

Кога се формирала земјата немало ни бактерија ни бутур ... а за духови уште потешко ...... еволуцијата од неорганска во органска материја е сосем друга и долга приказна

одговор на твоето прашање

Никој не знае колку е стара Земјата..Пресметки се според нечии лични не според Господ...

Земјата е создадена на вториот ден а Адам на шестиот, целиот животински свет на петтиот, значи Земјата била пуста и празна најмногу три дена!

Еве за сите вас „просветлени“ ако знаете малку математика и собирање да видите како е дојдено до стаорста на Земјата според Библијата http://home1.gte.net/bridavis/timeline.htm

Верувајте луѓето што ова го напишале НАВИСТИНА ја читале Библијата.

Земјата е создадена на вториот ден а Адам на шестиот, целиот животински свет на петтиот, значи Земјата била пуста и празна најмногу три дена!

Еве за сите вас „просветлени“ ако знаете малку математика и собирање да видите како е дојдено до стаорста на Земјата според Библијата http://home1.gte.net/bridavis/timeline.htm

Верувајте луѓето што ова го напишале НАВИСТИНА ја читале Библијата.
Тоа со првиот...шестиот ден откако Господ почнал да ги создава светлината сводот..животните, човекот..а пред тоа кој може да каже колку стоела така Земјата...пуста и празна..Инаку не се сомневам дека луѓето што ја пресметале староста според Библијата не ја читале истата..мора да ја читаш за да знаеш..ама тоа почнува од Адам..и да од таму е некаде околу 6.000 години, а пред тоа пак ќе прашам знае некој?

1 In the beginning God created the heavens and the earth.

2 Now the earth was formless and empty, darkness was over the surface of the deep, and the Spirit of God was hovering over the waters.

3 And God said, "Let there be light," and there was light.

4 God saw that the light was good, and He separated the light from the darkness.

5 God called the light "day," and the darkness he called "night." And there was evening, and there was morning—the first day.

Бачко или јас незнам да читам или ти несакаш да сфатиш. Ова напишаново е почеток на книгата за Постанокот (Genesis) стихови 1:1 до 1:5 и како што пишува ова се’ се случува на првиот ден.

Потоа продолжува - вториот ден го создава небото, третиот ден го создава копното и билките, четвртиот ден ги создава Сонцето и Месечината и Ѕвездите, петтиот ден ги создава сите живи суштества на Земјата (освен човекот) и шестиот ден го создава и човекот „in his image“ и седмиот ден - од многу работа седнал да се одмори.

Значи „просветлените“ немаат право да се сомневаат во Божјото писмо - Библијата и мора да веруваат во она што е напишано и на начин како што е напишано - значи немате многу избор или ќе прифатите се’ или Библијата станува збирка народни Еврејски приказни т.е. убава алегорична представа за случувањата пред многу многу години.

2 Now the earth was formless and empty, darkness was over the surface of the deep, and the Spirit of God was hovering over the waters.
Е добро бе бачко колку поминало од првото болдирано...до второто
3 And God said, "Let there be light," and there was light.

И кој се сомнева во Писмото...ама таму никаде на кажува колку е стара Земјата ние луѓето си играме со време и бројки Бог не..

Господ ги создал од глина на адам и ева и рекол окус покус и настанал човекот :jaj:

Седи бе аман

Господ ги создал од глина на адам и ева и рекол окус покус и настанал човекот :jaj:

Седи бе аман
Не тоа е верзијата на Хари Потер..Ама има и една поинтересна од храна и вино..каде супа од аминокиселини се претворила во живот..

Osnovata na svetot to est samiot svet ne e delo na nekakva mudrost nesvatliva za nas zatoa sto koga svetot bi bil delo na bog toj bi bil raj i bi nemalo stradanje bolest starost i smrt, tuku ke se ragavme i ke ziveevme vo rajot. A za slobodnata volj a na covekot, ako toj stvarno ja ima, togas toj po svoja slobodna volja si stvoril bog i vera vo vecen zivot kako utesuvanje na samiot sebe poradi faktot na postoenjeto na smrtta, bidejki na covekot mu e potreben bog pa zatoa toj so slobofna volja si stvoril bog to est vera vo bogovi.

Тоа со првиот...шестиот ден откако Господ почнал да ги создава светлината сводот..животните, човекот..а пред тоа кој може да каже колку стоела така Земјата...пуста и празна..Инаку не се сомневам дека луѓето што ја пресметале староста според Библијата не ја читале истата..мора да ја читаш за да знаеш..ама тоа почнува од Адам..и да од таму е некаде околу 6.000 години, а пред тоа пак ќе прашам знае некој?

Во тој ден кога ги создавал животните изгледа бил малку конфузен, создал едни видови па ги потаманил, па други, и нив ги средил, па уште неколку проби направил за да го добие ова денешново...
И кога го стварал човекот пак ја утнал, прво створил некакво хуманоидно суштество, ја погледнал малку подобро својата творба и нешто не му пасувало, се мислел кај ја утнал за да во еден момент му текне....абе зошто му го дадов и патлакот, и ете така се роди и идејата за стварање на жената......
Абе одете, не бидете смешни со таа шуплива приказна за шест дена, и види апсурд тој семоќниот толку се изморил што морал дури еден цел ден после тоа да дреме.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom