ПОА и МПЦ

• Креатор на темата Креатор на темата ~~~~
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
29 октомври 2008
Мислења
596
Поени од реакции
13
Сите го знаат случајов
Дали треба да преговараат или не?

накратко
МПЦ е условена од СПЦ да преговара со ПОА за да почнат преговори за нејзино признавање.

Не, нема потреба. Кај нас постои МПЦ...која е и потребата од преговори и со кого?
Ако МПЦ размислува такво нешто...ќе си има големи проблеми. Не само од расцепкување и непризнавање како македонска туку и од самите верници.

накратко
МПЦ е условена од СПЦ да преговара со ПОА за да почнат преговори за нејзино признавање.

ПОА е здружение од поединци каде има повеќе свештеници од мирјани (верници). Почетните монаси/монахињи, се растурија или стапија во световен брак. А за тоа кој и како ја финансира ПОА, тоа е јавно познато. Вранишковси е расчинет од МПЦ и за МПЦ, тој е само граѓанско лице а не свештеник.

Така, нема за што и со кого да се преговара. Не постои можност од тоа, еден народ да има две православни цркви.

@miki1 vo toa e i poentata sega postojat dve od koja POA e priznata od crkovniot svet a MPC ostanuva kako 'nelegalna' na drugite crkvi.jasno e kazano deka bez dogovor megu MPC i POA pregovori nema da ima i sega e status kvo ni levo ni desno

vo toa e i poentata sega postojat dve od koja POA e priznata od crkovniot svet a MPC ostanuva kako 'nelegalna' na drugite crkvi.jasno e kazano deka bez dogovor megu MPC i POA pregovori nema da ima i sega e status kvo ni levo ni desno

Поентата е дека има само една православна црква која е призната од македонскиот народ и македонската држава. Тоа го определува единствениот вистински значаен статус на МПЦ. Поентата е дека Вранишковски и неговите малубројни „монаси“ имаат поддршка само од нивните потесни семејства. Поддршката што ја има од СПЦ односно ГПЦ е од чисто политичка природа и е тесно поврзана со негирањето на македонската посебност и неговото право да има автокефална црква која BTW ја имал и пред СПЦ.

Дали на некој на форумов знае од која Црква се отцепила Пеќската патријаршија и на каков начин:tapp:???

еден народ да има две православни цркви.

ЕДЕН НАРОД ..........

никој нема право да се устоличува и да се нарекува за народна религија како што тоа го прави грко-орто -славието .

Секој поединец ВО НАРОДОТ има ПРАВО да верува во што сака .

Вранишковски и не крие дека е странска експозитура во МК .Нека не прави проблеми да се наметнува и тој како државен -странски фактор .Ако сака да верува нека верува у што сака а не да бисти политика .Ако не му чини Македонија никој не го врзал со синџири ете му го белиот свет кај сака таму нека оди .

Државата Македонија е веќе член на ООН и ПРИЗНАЕНА ДРЖАВА во светот .
Признавање или не меѓу религиите воопшто нее битна работа .
Државите се меѓународни субјекти а не религиите .
..
.
.
така да ова не е од суштинско значење ниту за државата ниту за граѓаните на Македонија .

Поентата е дека има само една православна црква која е призната од македонскиот народ и македонската држава. Тоа го определува единствениот вистински значаен статус на МПЦ. Поентата е дека Вранишковски и неговите малубројни „монаси“ имаат поддршка само од нивните потесни семејства. Поддршката што ја има од СПЦ односно ГПЦ е од чисто политичка природа и е тесно поврзана со негирањето на македонската посебност и неговото право да има автокефална црква која BTW ја имал и пред СПЦ.

ТАКА Е !

ПОЛИТИКА Е ВО ПРАШАЊЕ .

Темава е за во политика, а бидејќи нема подфорум политика, тогаш е за во канта...

Сите го знаат случајов
Дали треба да преговараат или не?

мене ич не ми е јасен муабетот... Една Црква да не признава друга. Нели ракоположувањето им се пренесувало??? или негде запнала линијата па се прекинала? А каде? И која е бе СПЦ па да не ја признава Мпц? На се личат, само на христијани не, а не па православни (буквално)

slobodno napisete si go mislenjeto
nikoj ne obvinuva nikoj tuka neka prodolzi taka

edit:kolku e za u politika tolku e i za u religija temava

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom