Пирошки

  • Креатор на темата Креатор на темата Noorotic
  • Време на започнување Време на започнување
piroski.jpg

:rolleyes::rolleyes::rolleyes:
Едно од највкусните работи што сакам да ги консумирам, често ја терам мајка ми да прави пирошки и кога се прават ручерк/вечера/појадок само нив ги имам на менито.Превкусни се...:rolleyes:
 
Да
Да
Да

Прегледај го приврзокот 32687 Прегледај го приврзокот 32688

Nije mi vazno sto ima unutra - volim пирожки! Ali najvise volim przene sa pirinac+zeleni luk+jaje ...
Jedem ih uz hladno mleko ili caj..
--- надополнето: Jul 28, 2011 4:47 PM ---

Odakle u piroshki palacinkovo tijesto i prezle ? :confused: U Rusiju пирожки su prave od tijesto sa kvasac...

Пирошки се -
piroski.jpg


а тоа ти што имаш на сликите се крофни, барем тука во македонија
 
Да
Да
Да

Прегледај го приврзокот 32687 Прегледај го приврзокот 32688

Nije mi vazno sto ima unutra - volim пирожки! Ali najvise volim przene sa pirinac+zeleni luk+jaje ...
Jedem ih uz hladno mleko ili caj..
--- надополнето: Jul 28, 2011 4:47 PM ---

Odakle u piroshki palacinkovo tijesto i prezle ? :confused: U Rusiju пирожки su prave od tijesto sa kvasac...

А може рецептот за пирожки? јас ги сакам слатки... њам њам :)
А и нашиве поховани, со салама и кашкавал внатре, па и ако има руска салата некаде... уф, уф... :)
 
А може рецептот за пирожки? јас ги сакам слатки... њам њам :)
А и нашиве поховани, со салама и кашкавал внатре, па и ако има руска салата некаде... уф, уф... :)

500г. брашно
1 квасец
млака вода
1л. сол

Брашното, и солта се мешаат во длабок сад. Се прави дупка во средината на садот ( како вулкан, само обратно т.е кратерот надолу :ROFLMAO: o_O - ако не ме разбра, ќе ти објаснам дополнително :P ) се става квасецот, и околу 1ф. млака вода ..се работи квасецот со рака, т.е се притиска во таа вода, и кога ќе се растопи се меси тестото со додавање на вода ..откако ќе го измесиш се убаво ( да не ти се лепи по рацете, а ако ти се лепи, нанесувај по малку брашно, како во садот, така и по рацете ) го покриваш садот со крпа, која потоа ја увиткуваш во ќебе и го оставаш во топла просторија, околу 30м. до 1 час да стаса т.е да поткрене тестото ..кинеш, правиш, пржиш, и не викаш :P

тоа е :)
 
500г. брашно
1 квасец
млака вода
1л. сол

Брашното, и солта се мешаат во длабок сад. Се прави дупка во средината на садот ( како вулкан, само обратно т.е кратерот надолу :ROFLMAO: o_O - ако не ме разбра, ќе ти објаснам дополнително :P ) се става квасецот, и околу 1ф. млака вода ..се работи квасецот со рака, т.е се притиска во таа вода, и кога ќе се растопи се меси тестото со додавање на вода ..откако ќе го измесиш се убаво ( да не ти се лепи по рацете, а ако ти се лепи, нанесувај по малку брашно, како во садот, така и по рацете ) го покриваш садот со крпа, која потоа ја увиткуваш во ќебе и го оставаш во топла просторија, околу 30м. до 1 час да стаса т.е да поткрене тестото ..кинеш, правиш, пржиш, и не викаш :P

тоа е :)

Ако не ја запалам кујната цел форум ќе јаде пирошки. :) Ама тие, руските, имаат посебен вкус... јас од нив сакам рецепт :)
 
Ако не ја запалам кујната цел форум ќе јаде пирошки. :) Ама тие, руските, имаат посебен вкус... јас од нив сакам рецепт :)

ев, незнам за нив :)
овој као "класика" рецепт му доаѓа :)
 
Јас си правам од Трио замрзнати, не се лоши само што ги поскапија за 20 денари, сега се 90-95 во зависност од кооперацијата.
 
Дефинитивно најдобра пирошка што ја имам пробано е во Костарика (Градски Парк). Воопшто не е мрсна, полнета со кашкавал, печурки и шунка..., ја служат со тартар сос. Кој има можност нека проба !!! :)
 
А може рецептот за пирожки? јас ги сакам слатки... њам њам :)
А и нашиве поховани, со салама и кашкавал внатре, па и ако има руска салата некаде... уф, уф... :)

nene88, evo ti recept za najobicne ruske piroski (veliki i male, przene i pecene)

Testo
150 ml vode
1 kesica (7 gr) suh kvasac
600 gr. brasno
1 jaje
1 bjelanak
1 zlicica soli
150 ml. mleko
150 ml. ulje
zumanjce za premazivanje

Priprema

U mlako mleko dodati kvasac, secer i malo brasna. Ostaviti na toplom da se kvasac aktivira.
Promjesajte brasno, sol, 1 velika zlica secera, dodajte kvasac, mlako mleko, ulje i jaja.
Dobro ga izmesite i ako je potrebno dodajte jos malo brasna, testo ne treba da je leplivo, vec sjajno i meko…
Ostavite ga na toplo, mozda sat i pol, dva…
Kada je vec uduplalo svoj volumen, malo ga pritisnite rukama da izadje vazduh i podelite ga na priblizno 24 loptica.
Svaku lopticu stavite na jednu ruku i drugom, prstima napravite kruzic. Stavite jednu zlicu fila (dzem, slatko, sveze voce) i zatvorite je ...
Piroski stavite na pleh pokriven papirom, deo gde se zatvara da bude odozdo i ostavite ih petnaesetak min. da odmore.
Pecite ih na 180 C oko 25 min.
Pre pecenje piroski premazite sa zumanjcem u kojem ste dodali zlicicu mleka.
Odozgo mozete stavite mak, sezam…Naravno, fil uvek mozete prilagoditi vasem ukusu :) Piroski se mogu sluziti i tople i hladne! Prijatno! :)
 

Attachments

  • 100_0168.jpg
    100_0168.jpg
    82,2 KB · Прегледи: 10
  • 100_0385.jpg
    100_0385.jpg
    86,2 KB · Прегледи: 10
  • 100_0320.jpg
    100_0320.jpg
    53,4 KB · Прегледи: 11
Пирошка се знае,само од 7-ца.
Е откај се знае? xD

Инаку, дали 2-3 пати во живот имам јадено пирошка, не ми се свиѓаат саламите внатре, а многу ми е гадно со салата коа ги пунат. Еднаш една недопржена јадев, се осеќав ко фа јадам тесто од леб..њах!
 
Е откај се знае? xD

Инаку, дали 2-3 пати во живот имам јадено пирошка, не ми се свиѓаат саламите внатре, а многу ми е гадно со салата коа ги пунат. Еднаш една недопржена јадев, се осеќав ко фа јадам тесто од леб..њах!
Па тие што се од ск знаат каде ја прават најубавата пирошка. ;)

Ти си имала лошо искуство затоа ти се згадила,оди во 7-ца пробај нема да бидеш разочарана.
 
nene88, evo ti recept za najobicne ruske piroski (veliki i male, przene i pecene)

Testo
150 ml vode
1 kesica (7 gr) suh kvasac
600 gr. brasno
1 jaje
1 bjelanak
1 zlicica soli
150 ml. mleko
150 ml. ulje
zumanjce za premazivanje

Priprema

U mlako mleko dodati kvasac, secer i malo brasna. Ostaviti na toplom da se kvasac aktivira.
Promjesajte brasno, sol, 1 velika zlica secera, dodajte kvasac, mlako mleko, ulje i jaja.
Dobro ga izmesite i ako je potrebno dodajte jos malo brasna, testo ne treba da je leplivo, vec sjajno i meko…
Ostavite ga na toplo, mozda sat i pol, dva…
Kada je vec uduplalo svoj volumen, malo ga pritisnite rukama da izadje vazduh i podelite ga na priblizno 24 loptica.
Svaku lopticu stavite na jednu ruku i drugom, prstima napravite kruzic. Stavite jednu zlicu fila (dzem, slatko, sveze voce) i zatvorite je ...
Piroski stavite na pleh pokriven papirom, deo gde se zatvara da bude odozdo i ostavite ih petnaesetak min. da odmore.
Pecite ih na 180 C oko 25 min.
Pre pecenje piroski premazite sa zumanjcem u kojem ste dodali zlicicu mleka.
Odozgo mozete stavite mak, sezam…Naravno, fil uvek mozete prilagoditi vasem ukusu :) Piroski se mogu sluziti i tople i hladne! Prijatno! :)

Спасибо :) ја уже соскучилась, давно не ела настојаштие русские пироги :)
 
nene88, evo ti recept za najobicne ruske piroski (veliki i male, przene i pecene)
:)
мислам дека ги збунуваш луѓево со прикачените фотографии-
имаш и пирошки и пироги :)
а и самата кажа дека ги обожаваш пржените пирошки, а рецептава ти е од печениo_O
 
мислам дека ги збунуваш луѓево со прикачените фотографии-
имаш и пирошки и пироги :)
а и самата кажа дека ги обожаваш пржените пирошки, а рецептава ти е од печениo_O

Еве домаќин човек! :)
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom