PC АКВАРИУМ - Навистина добра идеја!

• Креатор на темата Креатор на темата |Volkswagen|
  • Време на започнување Време на започнување

|Volkswagen|

Тастатурата е посилна од мечот!
Член од
21 јули 2009
Мислења
2.736
Поени од реакции
907
Локација
Париз, Франција
Не знам дали до сега сте налетале на оваа работа, ама е многу популарна во USA, а и гледам зошто.

Покрај добриот ефект што се добива, има одлични својства за ладење -> супер гејмерски систем.

242613_2.jpg

Submerged017.jpg

Имам идеа вакво нешто да направам. Не сум читал туторијали, но од она што имам разгледано има многу различни пристапи. Сепак во основа се можете да потопите освен hard disc-от, кој се разбира ако е solid state, нема гајле :bravo:

Масло за јадење:

Се става минерално масло (Парафинско масло). Е сега, има варијанта да направите со масло за јадење (а.к.а зејтин), ама не изгледа толку добро (жолто :ha: ) мада ќе ја брка истата функција.

1) Каде може да се најде вакво минерално масло и по која цена (парафинско масло...има мада 50ml - 45 денари ама медицински, мене ми треба поголема количина...нели...)
2) Продава некој ефтин компјутер? :-))

--- надополнето ---

Де бе..не ве заинтересира насловот?! :uvo:

А сигурно нема да има проблеми ако се стави све во вода? Малце нелогично ми изгледа тоа...
Иначе идејава е супер, ако може да се направи ќе немам веќе проблем со прегревање на графичката :D

А сигурно нема да има проблеми ако се стави све во вода? Малце нелогично ми изгледа тоа...
Иначе идејава е супер, ако може да се направи ќе немам веќе проблем со прегревање на графичката :D

Дестилираната вода не пренесува електрицитет и што толку проблем имаш со загревање на графичката, а неможеш да го решиш со конвенционалните начини ?

Дестилираната вода не пренесува електрицитет и што толку проблем имаш со загревање на графичката, а неможеш да го решиш со конвенционалните начини ?

Па кога ја купив графичката не се разбирав многу од кулери и ја земав со мал алуминиумски кулер, и како што слушам големи кулери се скапички и не ми се исплаќа да го зеам, а и треба да платам некој да ми го намести...

неможам да го замислам ова мора подетално да објасниш!

Дечки бе, нема никаква вода овде. Се работи за минерално масло - парафин за прозирната варијанта и масло за јадење (а.к.а зејтин) во втората варијанта.
Се е потопено во течност. Имате постојано ладење. Значи цел компјутер со сите компоненти (освен хард диск и двд) го брцкате внатре во парафинот. Со се кабли со се се!
Не споредуваат електрицитет (парафинот и маслото) па нема што да направи контакт и да прегори.

Е сега, некој искоментира за дестилирана вода.

Има два коментари на темава:

1) Може да се употребува.
2) Може да се употребува но за краток период. Наводно дестилираната вода , јонизирала на извор на CO2 и со тоа станува спроводлива по одредено време. Така што тоа е на ваш ризик. Може повеќе тоа да се анализира дали има вистинска логика.

мој братучед имаше направено куќиште од старо радио интересно изгледа и плус имаше некој додатни осветлувања ама стварно го среди до штравче

Залудна инвестиција, правиш акваариум или купуваш фабричкли како овој на клипот, кој кошта од 6.000 денари нагоре,го полниш со тревки песок камчиња, парафинско масло го расклопуваш компјутерот, не гледам интересно да изгледаат делови во аквариум, и да сакаш да го смениш положајот на компјутерот од едно до друго место тешкотија претставува пошто аквариумот ти е полн со вода и ред други зафрканции. Зошто мора американците да одлепат на луди идеи:-))

Идеава е супер. Но за ова сигурно ти треба многу време и многу вложување. Али после ќе бидеш единстениот со вакво куќиште. :D

Убава идеја, но не ми делува примамливо. Прво, многу е мрсна идејата :), за да смениш кабелче или да чепнеш нешто треба ептен да се измастиш. Второ, има кул изглед, ама ефектот што го дава е скоро ист отколку да направиш отворена кутија (стаклена) и да ставиш некое светло, или како што рече некој погоре од старо радио да направиш куќиште. Така бар полесно ќе ти биде за одржување.
И трето, ако сакаш аквариум, купи си аквариум, стави си риби внатре, и купи си мак мини и стави го покрај аквариумот. Тоа ќе биде покул него празен и мрсен аквариум со грди ПЦ делови :) Ова последново е само мислење, можда некој ќе сака бурек покрај аквариумот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom