Ни го опнааа од PayPal овој пат - убавооо (Сааглм)

.
И јас имав 2 трансакции во јули (минатиот месец) - И така јас си чекам и си чекам да стигнат парите на картичката - и на крај после една недела си дочекав на Paypal да ми стигне "Refund" на првата трансакција а кај и да е ќе пристигне и вториот "Refund" на втората трансакција.
Еве го моето видување на моменталната ситуација со Paypal и филозофијата на Македончето:
Испосрааааа се со изјавите "PayPal пристигна во Македонија"

. Точно така пристигна, ама пристигна со цел да ги потрошиш парите надвор од Македонија.
Е сега ни останува само следново: Кога ќе земете плата на крајот на месецот - Отворите си Ebay или некоја друга интернет продавница што нуди плаќање со PayPal - И потрошите половина плата, купите си: Блузи, Мајци, Чорапи, Панталони... и.т.н ( се што ви душа сака, во рамќите до 50 евра "од порачка" - за да не ви набутат царина

.) А другата половина од платата за: стуја, вода, дрва - оваа зима поладна ќе биде

.
Е сега бутиците малку ќе дојдат во криза - ќе се чудат зошто нема промет, и не само бутиците и други индустриски гранки малку ќе закочат со прометот. И после пак нека зборат "Ejjjjjjjjjj Paypal го има и во Македонија" како на Марс да сме слетале

.
А што се однесува на нашето мото "Купувајте Македонски Производи" слободно можат да го фрлат во бунарот, зошто сега ни се отворени границите да можеме да купуваме со Paypal "Не-Македонски производи од странство" со нашиве бедни плати.
Како што тргнало работава филозофијата на Тошо малеро "K-15 - Toso bara makedonska rabota" ќе стане хит. Ќе почнеме да гледаме странски ( претежно кинески ) производи насекаде, уште повеќе.
Погледни ја онаа каква ташна има, леле колку е убава кој знае колку пари е, изгледа ќе да е многу скапа - јас се отепав од барање и никако да најдам иста таква

. - Море, отиди на Ebay ќе ја најдеш таму за 3,99$ евтина е. Што мислиш, не е ова Македонија - Ebay ти е ова. Ај мори па ти па, арно ти кажува, отиди регистрирај се на Paypal и купи си ја од Ebay ( а не овде 1500 денари ќе фрлиш за џабе ), леле леле што шизик ке бидам после само јас и оваа караконџулата ќе ја имаме истата ташна во цеееееела Македонија.
Хахаха малку забегав

, но мислам дека ме свативте што сакав да ви кажам.
Додека имаше можност да можеш да си ги повлечеш парите од PayPay на картичката - Македонија беше повеќе во "Ќар" ( ќе си повлечеш 100, 200, 500$ и ќе отидеш во најблиската кафеана и ќе ги потрошеш на пиење, јадење - КАКО ЧОВЕК

и парите спечалени во странство ќе останеа во Македонија да се вртат.) а сега Македонија е повеќе во "Зијан" ( Пушти коси ветер да ги носи

) парите спечалени во Македонија ќе можеш да ги потрошиш во странство - па таму нека се вртат - некој си кинез/јапонец нека си ги троши парите спечалени од Ebay од продажба на: нараквици, футроли за мобилни, и други работи се за 1,99$

( чунки - најевтини се кинезите )
Еееееее што ти е живот

, луѓето во странство што можат да користат PayPal ( сите нивни услуги ) милионери станаа со нивните идеи ( некој глупави, некој паметни), посебно ми се допаѓа идеата на "PetRock" хахахах - поголема глупост здравје, но изумителот си е паметен - портошувачите се тие на кој им фали некоја жичка - црната мислам ќе да е - уземљење хахаха. А ние овде што сме полни со идеи - да не можеме да ги реализираме и пласираме за странските потрошувачи ( кој што факт е дека 90% ако не и повеќе користат PayPal за купување.)
Сега залудно е и да продадеш " 1 denar " на Ebay за 3.99$ хахаха - кога не можеш да си ги повлечеш парите на сметка. ( проверите на Ebay - ќе видете

за тие што незнаат.)
Која друга глупост да ви кажам

, еве на кој начин би можеле Македонските дуќани, продавници да дојдат до голема заработувачка користејќи ги услугите на PayPay ( кој што ги немаме моментално ):
Стави цела продавница ( сите производи ) на Ebay, Ако продаваш нешто за 1000 денари - опни му цена 1000 денари + поштарина и стави го на Ebay да речеме за 1300 денари. Овде во Македонија во дуќанот ќе ти влезат 10, 50, 100, 1000 души дневно, од тие можеби 10, 20 души ќе купат нешто. А на Ebay тие производи ќе ги видат над 1 милион, 2, 5 милиона па и повеќе месечно. Така да, повеќе продажби би имале на Ebay отколку во дуќанот. Но додека е ваква состојбата со PayPal и Македонија - само може да се крстите секој ден и да се надевате дека денес, утре... ќе имате повеќе промет во дуќанот.
Тоа би било се од мене, не ми текнува некоја друга глупост

сега за сега. А овие нашиве сите политичари, без разлика од која партија се "не се замарам со политика - сите си земале делот ", нека си ги чукнат тие лејки/глави и нека направат прво математиката - дали се во "Зијан" или во "Ќар" со моменталната ситуација со Paypal-от.
Море

не сум платен јас да мозгам за финансиите во Македонија.
Ајде пријатен ден на сите, а ние "фрилансерите" да си активираме малку повеќе мозокот и да најдеме некое решение за овој проблем. Некој идеи ми се мотат околу глава, па ќе видам што можам да направам, да истестирам. Ако дојдам до некое решение ( Легално, според сите правила и прописи - се разбира) ке бидете известени. Бидејќи ние ако не си се оправеме - никој нема да не оправе

бидете сигурни во тоа.
ЗАБЕЛЕШКА: Со овој пост немам никаква намера да ширам пропаганда да купувате производи од странство. Ова е само мое лично согледување на работите како стојат денес а богами и за во иднина.