Paypal конечно и во Македонија!

Статус
Затворена за нови мислења.

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
цитат

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da više nema prepreka da se međunarodni servis za plaćanje preko interneta Pejpal (PayPal) koristi i u Srbiji.
NBS je nadležnim ministarstvima uputila pismo u kojem se navodi da građani Srbije slobodno mogu da preko PejPala (www.paypal.com) plaćaju robu i usluge kupljene u inostranstvu ili naplaćuju robu i usluge prodate u inostranstvu.
Ističe se da, prema propisima kojima se uređuje platni promet, nije potrebno da se kompanija PejPal Singapur (PayPal Pte.Ltd Singapore) registruje u Srbiji kao banka ili neka druga finansijska institucija ili da osnuje lokalno predstavništvo za pružanje usluga.
NBS je ocenila da će uvođenje tog elektronskog servisa plaćanja povećati efikasnost platnih transakcija sa inostranstvom i smanjiti rashode građana i preduzeća.
U pismu su navedeni zaključci sa sastanka predstavnika NBS i Ministarstva finansija o tome da će opšti uslovi o pružanju usluga PejPala u Srbiji biti dopunjeni, kako je to učinjeno i u nekim drugim zemljama.
To znači da će građani usluge tog servisa koristiti pri kupovini u inostranstvu, odnosno prodaji robe i usluga strancima, a da će se novac ostvaren prodajom prenositi sa računa PejPala na račune rezidenata Srbije, istakla je centralna banka.

Проблеми на корисниците

Kako ne postoji problem?! Itekako postoji problem ako prodate robu iz Srbije preko PayPal-a i pokušate da unesete novac na svoj račun u banci u Srbiji: naši propisi zahtevaju da nalogodavac- pošiljalac tog novca bude onaj kome je roba izvezena fizički, a ne PayPal. U ovakvim situacijama traže da se potpisuje tripartitni ugovor između pošiljaoca- firme iz Srbije, PayPal-a i primaoca robe u inostranstvu o tome da su svi saglasni da se novac doznači firmi u Srbiji preko PayPal-a. Kako je to moguće u uslovima kad prodajete robu svugde po svetu i ljudi Vam plaćaju karticama?

Sto se ovog stava NBS tice ne vidim ko tu koga zavlachi sobzirom da sam ja licno nekoliko puta do sada razmenivao meilove sa kancelarijom Pejpala direktno i od njih svaki put dobio jako konkretan odgovor a to je da oni imaju zelju i hoce da pomognu i nasim gradjanima i da uvedu pri izboru zemalja i Srbiju i nas jezik u upotrebu ali kako kazu ne postoje jos tehnicki uslovi ovde kod nas u zemlji i veliki problem im prave nasi zakoni!!!

И оние си имаат проблеми дајте сакам да излезам надвор ми се слоши од балканот.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.736
Поени од реакции
22.993
значи да заклучиме пред да ми го доебите бизнисот:)( од кога излезе информацијата за пејпал прометот нагло ми се заби в земја), пејпал за скоро нема да има така да џабе чекате. туку ако ви треба нешто да си купите од странство ич не си ја стегајте душата бујрум кај мене.
п.с само аман без викање

Ljupco Meljata

Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
ДА мислам дека треба да ја заклучи АЦИД темата и да си бркаме работа тешко е денеска да се справиш со Глобалните интереси секој си има своја математика а светот не е ништо подобар со пејпал .

Значи да си почекаме фино и убаво целиот Балкан да се среди па и ние да видиме некој Аир од тоа.

Поздрав

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.736
Поени од реакции
22.993
и повеќе со непроверени информации никако во јавност или вака по форуми.
не стварно дај не заебавајте ми трпи бизнисот. фамилија имам за гледање.

Член од
24 април 2008
Мислења
10.874
Поени од реакции
12.209
Член од
16 април 2011
Мислења
607
Поени од реакции
154
http://www.it.com.mk/mio-objasnuva-preduslovite-se-ispolneti-no-paypal-odluchuva-koga-ke-vleze-vo-makedonija/

Повторно токму тие кои не се надлежни за оваа проблематика ги отвораат устите токму за истата таа проблематика која не е под нивна надлежност.
Абе до кога ли вака под кумплунг ќе не држат :pos: Ќе ни изгори ламелата :)

Член од
17 ноември 2010
Мислења
32
Поени од реакции
2
За сите оние што Шпекулираа дека повторна ја прифака македонската Виса Картичка, тоа не еточно имам Виса картица од 2009 год значи од старите,и денс пробав, да направам регистрација на ПП и го добив следното

The credit card number you have entered cannot be verified. Only credit cards from approved countries may be used on PayPal.

Член од
16 април 2011
Мислења
607
Поени од реакции
154
За сите оние што Шпекулираа дека повторна ја прифака македонската Виса Картичка, тоа не еточно имам Виса картица од 2009 год значи од старите,и денс пробав, да направам регистрација на ПП и го добив следното

The credit card number you have entered cannot be verified. Only credit cards from approved countries may be used on PayPal.
Каква виза картичка користиш? Од која банка?

Член од
17 ноември 2010
Мислења
32
Поени од реакции
2
Каква виза картичка користиш? Од која банка?
Картичката ми е од Тутунска банка,и ако е како порано пп можеше да се регистрира со било која картичка од Македонија а не само со картичка од тутунска,јас имам ПП стар со картичка од ттк банка.и земја ми е избрана кипар а не словенија,кога се регистрираш на пп не е битно која држава е ,проверката на картичка се базира на име презиме град,и поштенски код.

Член од
16 април 2011
Мислења
607
Поени од реакции
154
Картичката ми е од Тутунска банка,и ако е како порано пп можеше да се регистрира со било која картичка од Македонија а не само со картичка од тутунска,јас имам ПП стар со картичка од ттк банка.и земја ми е избрана кипар а не словенија,кога се регистрираш на пп не е битно која држава е ,проверката на картичка се базира на име презиме град,и поштенски код.
Твојата картица влегла во базата на ПП изгледа. За тоа не може. Изгледа не ги имаат сите картици во нивната база за тоа и пушта со други.

Член од
24 април 2008
Мислења
10.874
Поени од реакции
12.209
http://dns.marnet.net.mk/registar.php?dom=paypal.com.mk

Претпоставувам дека ова е вистина, бидејќи ако на Google се побараат информации за странскиот телефонски број прикажан на веб сајтот кон кој води линкот, според повеќето пребарувачки резултати, телефонскиот број навистина е на eBay, кој е сопственик на PayPal.

Тие од вас кои се подготвени да потрошите пари на меѓународен телефонски повик, слободно јавете се на странскиот телефонски број и информирајте се дали ова е вистина или не.

Доколку е вистина, тогаш значи навистина PayPal сака да ги нуди своите услуги во Македонија уште од 2007 кога е регистриран домеинот на PayPal во Македонија, но нашинциве го спречуваат во тоа.

Појасен одговор, здравје.

Член од
24 април 2008
Мислења
10.874
Поени од реакции
12.209
Почитуван,

Во врска со Вашиот коментар би сакале да Ве известиме дека истиот не се однесува ниту пак е во врска со интернет-страницата на НБРМ, за која можеме да Ви дадеме дополнителни информации, поради што и не сме во можност соодветно да Ви одговориме.
уредник

From: nbrm@nbrm.local [mailto:nbrm@nbrm.local]
Sent: Thursday, September 29, 2011 5:59 PM
To: info
Subject: www.nbrm.mk - Rezultati od Kontakt forma

ime:
email:
phone:
fax:
address:
country: Macedonia
komentari: Informiran sum deka makedonskata bankarska regulativa e prepreka za dostapnosta na uslugite na elektronskiot servis za transfer na finansiski sredstva preku Internet, PayPal. Navodno, PayPal ne moze da gi nudi svoite uslugi vo Republika Makedonija poradi toa sto na graganite na Republika Makedonija im e zabraneto da imaat bankarski smetki vo stranstvo. Me interesira dali ova e vistina i dali Narodnata Banka na Republika Makedonija prevzema merki okolu nadminuvanje na vakvite precki so cel uslugite na PayPal da stanat dostapni i za graganite na Republika Makedonija.

Isprateno od IP adresa:
Е ајде сега, кого да го контактираме за ова ?

Наводно, од веб сајтот на НБРМ примаат коментари само за самиот веб сајт, за дизајнот, за изгледот и за начинот на кој функционира веб сајтот, а не и коментари поврзани со работата на самата НБРМ.

Па зарем толку им е тешко да ја препратат пораката кај лицата во НБРМ кои се овластени за да дадат одговори на вакви прашања ?

И ние ќе очекуваме PayPal да почне да ги нуди своите услуги во Македонија, колку смешно, со вакви институции тешко дека ќе дочекаме некој како PayPal сериозно да ја земе во предвид достапнота, односно недостапноста на нивните услуги во Македонија.

Ljupco Meljata

Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Без разлика сервисот функционира ама НАШИТЕ банки им је забрането од ЦЕНТРАЛНА БАНКА ДА прават трансакции за ВЛЕЗ на пари бидејќи немаат зелено светло,

Најдобро ќе биде да го прашате гувернерот на Централна Банка Димитар БОГОв тој ги има сите информации.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
PayPal ќе има кога политички ќе им одговара, например ако има пиздарии со пописот, наредниот ден ОП, пејпал во МКД.(Ова е пример, место попис стави што ти одговара) :)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom