Патентирање идеја

• Креатор на темата Креатор на темата Klinton
  • Време на започнување Време на започнување
Од каде знаеш дека се работи за производ ?
За што и да е, штом вика дека може да заработи пари од тоа, нека почне да го работи.
Ако не знае да го среди сам, нека си најде луѓе од доверба и нека му помогнат. Сеедно. За шо сака нека се работи.

Може да ја нудиш таа идеја на потенцијален поединец/група/фабрика/држава и да бараш пари за тоа во вид на проект.

А место да го патентираш, да земеш да разработиш план како да го продадеш производот?
Пошто и да го патентираш, некој друг порано или покасно ќе има сличен производ.
Е сега, фактот дека имаш идеја која е твоја, ти го дава правото нели прв да се појавиш на пазарот со неа, и да успееш најуеспешно да ја продадеш. Повеќе од било кој иден конкурент, пошто ти ќе имаш клиенти зад себе кога ќе се појават конкурентите.
ај вака да не лупаме во празно
се работи за систем за надоградба на возило од безбедносен аспект, сметам дека може да биде релативно ефтин за изработка и многу ефикасен, но за да се развие сето тоа мене би ми требале сигурно неколку милиони долари/евра за да се направи. Мое мислење е да јас како идеја и концепт тоа го патентирам и го продадам соленко на некоја голема корпорација од таа област, што нејзе би и било ефтино да го купи и произведе, земајки предвид колку многу пари се лупаат во таа индустрија[DOUBLEPOST=1398107833][/DOUBLEPOST]
Може да ја нудиш таа идеја на потенцијален поединец/група/фабрика/држава и да бараш пари за тоа во вид на проект.
да може ама ако ти им направиш презентација нив а не си ја патентирал идејата после тебе никој ни пари ти дава ни те лула, ќе си ја развие сам

Не можеш да патентираш идеја, тоа е невозможно. Со патентот се заштитува пронајдок. Идејата не се смета за пронајдок.

Патентот важи за секогаш, ако имаш црно на бело може само да го продаваш

Правото на заштита на патент трае 9 години, и може да се продолжи максимум до 20 години.

ај вака да не лупаме во празно
се работи за систем за надоградба на возило од безбедносен аспект, сметам дека може да биде релативно ефтин за изработка и многу ефикасен, но за да се развие сето тоа мене би ми требале сигурно неколку милиони долари/евра за да се направи. Мое мислење е да јас како идеја и концепт тоа го патентирам и го продадам соленко на некоја голема корпорација од таа област, што нејзе би и било ефтино да го купи и произведе, земајки предвид колку многу пари се лупаат во таа индустрија
Кул. Е сега, кажа дека не си стручен од тас област. Од тука, од кај си сигурен дека it will work? Ништо лошо не ти мислам со постов, ама може треба да најдеш фацички макар од машински наш (истра,увачи) шо ќе ти помогнат со идејата, и ќе имате пред тоа договор дека немс да ја злоупотребат (нешто слично као новинарите шо праат).
Пошто ако мислиш дека идејата да се разработи требаат милиони, а кој и да го откупи ќе сака да заработи согурно 100 пати повеќе. А не верувам некој дека би дал мулти илјади долари/евра без да би ... well, работел проектот.

Не можеш да патентираш идеја, тоа е невозможно. Со патентот се заштитува пронајдок. Идејата не се смета за пронајдок.

Правото на заштита на патент трае 9 години, и може да се продолжи максимум до 20 години.

My point.

добро пронајдок, ама сеуште не е произведен, значи има само нацрт план или концепт

добро пронајдок, ама сеуште не е произведен, значи има само нацрт план или концепт
Does it work?

Сега да не се навредиш, ама и тој беровчанецот мисли оти има перпетуум мобиле.

Пробај да го реализираш, или макар да имаш зад него математичка/инженерска поткрепа.

Does it work?

Сега да не се наврефиш, ама и тој беровчанецот мисли оти има перпетуум мобиле.

Пробај да го реализираш, или макар да имаш зад него математичка/инженерска поткрепа.
незнам дали работи, верувам да ама не можам да тврдам, знам дека со работава лесно можам да испаднам будала ама велат границата меѓу генијалност и лудост е тенка и матна, ќе видиме на крај

кажа антоние не може идеја да патентираш освен тоа шо ти кажав јас. Е сеа ако го направиш тоа шо велиш дека го имаш на ум,тоа ќе може да го патентираш.

сеа треба да натераш некој да инвестира у твојта идеја и пак се враќаме на моето.....

Законот е мошне специфичен за тоа кој пронајдок може да се патентира а кој не. Дали твојот пронајдок е нов и неопфатен со моменталната состојба на техниката? Дали е индустриски применлив? Дали е предмет на инвентивен придонес?

Ако сметаш дека твојот пронајдок/концепт ги исполнува овие три услови не би имал никаков проблем да го патентираш. Можам да ти помогнам со пријавата до ДЗИС ако си заинтересиран. Контактирај ме по пп, ќе ти дадам адреса од мојата канцеларија.

а другар да направиш некој договор со кој доколку успее идејата да лапаш процент, зашто ко што викаш треба доста за инвестирање незнам сам како би успеал да ја заштитиш идејата :)

а другар да направиш некој договор со кој доколку успее идејата да лапаш процент, зашто ко што викаш треба доста за инвестирање незнам сам како би успеал да ја заштитиш идејата :)
Мислиш на нешто ко во стил да направи договор со некоја голема компанија за да им ја даде идејата, а за возврат да добива одреден процент од продажбата на системот ? Не звучи лошо, меѓутоа под голем знак на прашање е колку неговата идеја е апликативна во пракса и дали воопшто некоја корпорација ќе пројави интерес .

3д анимација ми е лесна работа. Описот во документи исто. Ама јас поголем страв имам од американците зошто ако некој ќе тестира тоа се они.
Бате кажи програмче за 3D да направам нешо инаку и јас имам неколку само што не правам ништо поради некои незнаење како идат овие работи патенти , измислено , закаснета идеја , итн ... сеа за сеа кажи ми за 3D а покасно ќе ги видам новите мислења. поздрав ;)

Бате кажи програмче за 3D да направам нешо инаку и јас имам неколку само што не правам ништо поради некои незнаење како идат овие работи патенти , измислено , закаснета идеја , итн ... сеа за сеа кажи ми за 3D а покасно ќе ги видам новите мислења. поздрав ;)
Jas modeliram vo solidworks a posle renderiram vo maya inace ima dosta tutorijali na lynda.com simnati od torent

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom