Патентирање идеја

• Креатор на темата Креатор на темата Klinton
  • Време на започнување Време на започнување

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.899
Поени од реакции
4.617
Локација
дома
Значи поттикнат од тоа што ми текна една идеја за која мислам дека може добро да се заработи сакам да ве прашам
Дали некој од вас или некој ваш близок има патентирано идеја?
Како се патентира идеја во светски рамки?
Дали мора да има прототип за да се патентира или може само идеја?

- Визуелизација на идејата, претежно бараат видео цд
- Писмен опис од неколку страни што содржи идејата
- 5000 денари
Art Pick агенција за патентирање во Скопје да се презентираа и да се однесат овие документи.
Патентот наводно важи низ цел свет, но за Европа гарантираат.

- Визуелизација на идејата, претежно бараат видео цд
- Писмен опис од неколку страни што содржи идејата
- 5000 денари
Art Pick агенција за патентирање во Скопје да се презентираа и да се однесат овие документи.
Патентот наводно важи низ цел свет, но за Европа гарантираат.
3д анимација ми е лесна работа. Описот во документи исто. Ама јас поголем страв имам од американците зошто ако некој ќе тестира тоа се они.

Патентите мислам дека одат преку државниот завод за индустриска сопственост.
http://www.ippo.gov.mk/MK/Patenti.aspx
Е сега во кои земји важат патентите не знам точно но прочитај веројатно пишува на сајтот.

3д анимација ми е лесна работа. Описот во документи исто. Ама јас поголем страв имам од американците зошто ако некој ќе тестира тоа се они.
како да тестира, не разбирам?

како да тестира, не разбирам?
Се плаши да не му ја украдат идејата . :)
Епа јас ја имам идејата ама ги немам средствата и знаењето да направам прототип
Еве јас сум богат човек, имам пари да ти ја реализирам идејата, а пред тоа поштено ќе ти ја откупам . 100 евра ?

Епа јас ја имам идејата ама ги немам средствата и знаењето да направам прототип
Патентот важи за секогаш, ако имаш црно на бело може само да го продаваш

Да да го знам тоа, јас сакам да ја патентирам идејата а друг тоа да го откупи и да направи прототип зошто јас не сум во можност

Да да го знам тоа, јас сакам да ја патентирам идејата а друг тоа да го откупи и да направи прототип зошто јас не сум во можност
зависи колку е интересна идејата.....
но има и случаеви на т.р прости идеи кои сепак биле патентирани ко онаа -гласање онлајн
Прво мислам дека треба да седнеш асално и да се фрлиш на работа - тука ти е интернетот, потоа книги, учебници...каде се опишани во светски рамки постоечките патенти, ќе бараш аналози на твојата идеја, односно блиски на неа и обрати внимание на точните извори каде тој прототип бил најден . А потоа ќе споредуваш- кои им се нивните недостатоци со онаа „твојата„ колку и дали е оригинална, каде би се применувала, дали постои интерес за такво нешто, па дури и ефектот кој би бил доколку би се реализирала...

Значи поттикнат од тоа што ми текна една идеја за која мислам дека може добро да се заработи сакам да ве прашам
Дали некој од вас или некој ваш близок има патентирано идеја?
Како се патентира идеја во светски рамки?
Дали мора да има прототип за да се патентира или може само идеја?
А место да го патентираш, да земеш да разработиш план како да го продадеш производот?
Пошто и да го патентираш, некој друг порано или покасно ќе има сличен производ.
Е сега, фактот дека имаш идеја која е твоја, ти го дава правото нели прв да се појавиш на пазарот со неа, и да успееш најуеспешно да ја продадеш. Повеќе од било кој иден конкурент, пошто ти ќе имаш клиенти зад себе кога ќе се појават конкурентите.

Берин ти е исто агенција за патентирање ако не грешам. Инаку мислам дека 10 години траат патентите.

А место да го патентираш, да земеш да разработиш план како да го продадеш производот?
Пошто и да го патентираш, некој друг порано или покасно ќе има сличен производ.
Е сега, фактот дека имаш идеја која е твоја, ти го дава правото нели прв да се појавиш на пазарот со неа, и да успееш најуеспешно да ја продадеш. Повеќе од било кој иден конкурент, пошто ти ќе имаш клиенти зад себе кога ќе се појават конкурентите.
Од каде знаеш дека се работи за производ ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom