Патеките до крстот на Водно - небезбедни

• Креатор на темата Креатор на темата .Lost Angel.
  • Време на започнување Време на започнување
Ја би се плашел доколку сум на некое далечно планинско место , па ни помош не стигнува ни сам не можеш да тргнеш да бараш.
А уште читам дека ако те касне змија не смееш да мрднеш.

А за Водно , каде има еден куп народ , не ми е дотолку страв , мислам има доволно време да стигнеш до болница , пошто и нашиве змии отровници не се такви што за брзо време те усмртуваат.

До доцна немав видено змии во живо , се додека еднашка буквално не ми помина низ нозе мала змија (30-40цм) , качувајќи се на скали у природа.
Нити сум приметил , само кога ми писнаа од позади , змијаа , и видов како се извлече од едната страна на другата од скалите. (колку што памтам имаше жолта боја).
Изгледа пошто прескокнував по неколку скали , не можело да ме касне или немало намера , пошто и змијата нормало била уплашена.

Истиот ден , понатаму видов убиена змија , валда беше згазена од кола на асвалт.

Од што сум прочитал , змиите најмногу отров имале при првото излегување на пролет , а сега пошто сонцето фати јако , сите се во акција , валда најмногу ги има сега.

Ви пожелувам вас и себеси , да не бидеме каснати од отровница:unsure:

Среќен сум што живеам во Македонија што немаме многу од тие опасните животни како што има во некои држави.

Среќен сум што живеам во Македонија што немаме многу од тие опасните животни како што има во некои држави.
Ми го разнежи срцето човек што има слика на профил од тачи и бериша што се поздравуваат , е среќен што живее во Македонија ,не Косово не Албанија туку во Македонија што живее.
Ако утре играат Македонија-Албанија кошарка за кого ќе навиваш?
Ако утре играат Македонија-Косово за кого ќе навиваш?

Ја би се плашел доколку сум на некое далечно планинско место , па ни помош не стигнува ни сам не можеш да тргнеш да бараш.
А уште читам дека ако те касне змија не смееш да мрднеш.

А за Водно , каде има еден куп народ , не ми е дотолку страв , мислам има доволно време да стигнеш до болница , пошто и нашиве змии отровници не се такви што за брзо време те усмртуваат.

До доцна немав видено змии во живо , се додека еднашка буквално не ми помина низ нозе мала змија (30-40цм) , качувајќи се на скали у природа.
Нити сум приметил , само кога ми писнаа од позади , змијаа , и видов како се извлече од едната страна на другата од скалите. (колку што памтам имаше жолта боја).
Изгледа пошто прескокнував по неколку скали , не можело да ме касне или немало намера , пошто и змијата нормало била уплашена.

Истиот ден , понатаму видов убиена змија , валда беше згазена од кола на асвалт.

Од што сум прочитал , змиите најмногу отров имале при првото излегување на пролет , а сега пошто сонцето фати јако , сите се во акција , валда најмногу ги има сега.

Ви пожелувам вас и себеси , да не бидеме каснати од отровница:unsure:

Братче мене на 5цм ми помина змија шарка во истиот момент се здрвив ама добро беше во пролаз и не ме касна :confused:

Патеките до крстот на Водно - небезбедни
Движењето во природа колку е убаво толку е и опасно... не се препорачува многу, многу, лево, десно скршнување од патеките.... влегуваш на туѓ терен кој си има свои правила.

Патеките се безбедни, змија не се појавува тек така па уште и да нападне, тие се плашливи, во нас не гледаат храна, многу сме поголеми од нив и тие, змиите, првенствено бегаат од нас, нападот т.е. каснувањето на поголем противник им е последна работа што ќе ја направат во крајна нужда.
Тешко дека ќе начекаш некоја на стазата, лево и десно од стазата ги има, колку ли пати сме прошле поред некоја а да и не ја приметиме.
Е сега ова кутрево само си ја барало бељата, ја видело, осетило и и се пуштило....
Е ако чекаме на разни спасувачки служби, ќе дочекаме... глејте ги рибарине... скоро сите во торбите си носат и серум, ако сам не му ја мислиш уште помалку барај од друг, и ај без многу страв... нашиве змии не можат смртно да отрујат просечно здрав човек, и ситуацијата не е баш толку критична и опасна па да мора под најитно да се реагира, ќе има болки, грчеви и останати срања ама ќе пројде...
...а и ќе се има приказни за раскажуење:D

Па ене во Кавадарци пред десетина дена имаше два случаја на каснување од змија во нива... и никому ништо...
Од Град Скопје велат дека не е задолжително да има предупредувачки знаци за опасност во парк-шумата на Водно.
"Сосема е нормално дека без никакви посебни предупредувања посетителите треба да бидат свесни за тоа дека во шумата има разновидни животински видови", изјавија од Градот.

Изјавата е коректна.

Ништо чудно и некој крокодил да искочи од тоа дрвјата. :pos:

Кој им е крив,да го шетале врзано немало да го апне змија. Тие го пуштиле да трча ваму таму па сега ќе се вадат на американска филозофија...не сте ставиле знаци...
Абе ајде,а знаци за опасност од диви свињи,волци,пуштени кучиња без корпа,диви верверици,камења па патот...
А и да имало серум во планинарскиот дом сигурно немло да дадат на кучето бидејќи неверувам да е ист серум а и да е ист дозата би била различна споредувајќи човек-куче.
Но по овој случај верувам дека ќе распишат ТЕНДЕР за противотров во планинарски.

Кој им е крив,да го шетале врзано немало да го апне змија. Тие го пуштиле да трча ваму таму па сега ќе се вадат на американска филозофија...не сте ставиле знаци...
Абе ајде,а знаци за опасност од диви свињи,волци,пуштени кучиња без корпа,диви верверици,камења па патот...
А и да имало серум во планинарскиот дом сигурно немло да дадат на кучето бидејќи неверувам да е ист серум а и да е ист дозата би била различна споредувајќи човек-куче.
Но по овој случај верувам дека ќе распишат ТЕНДЕР за противотров во планинарски.
Другар тие немаат воопшто никаков што на пример ако мене или тебе или некој 3 го касне змија шарка? што правиме тогаш? Ни планинарскиот дом нема ниту пак Спасувачката екипа само се чудам каква спасувачка екипа е ако нема серум што според мене треба да го имаат бидејќи се на водно.:)

Другар тие немаат воопшто никаков што на пример ако мене или тебе или некој 3 го касне змија шарка? што правиме тогаш? Ни планинарскиот дом нема ниту пак Спасувачката екипа само се чудам каква спасувачка екипа е ако нема серум што според мене треба да го имаат бидејќи се на водно.:)

Е многу далеку се клиниките, нели е полесно да се спушташ него нагоре да одиш... не заебавај.. не бери гајле, ништо нема да ти биде...

А на Водно едни планинари што да ти речам... до средно водно со кола, после изиграваат манекен планинари... со кучиња, мачиња... јбг..боље води мачка со тебе, биди сигурен дека змијата нема да куртули...:cool:

Е многу далеку се клиниките, нели е полесно да се спушташ него нагоре да одиш... не заебавај.. не бери гајле, ништо нема да ти биде...

А на Водно едни планинари што да ти речам... до средно водно со кола, после изиграваат манекен планинари... со кучиња, мачиња... јбг..боље води мачка со тебе, биди сигурен дека змијата нема да куртули...:cool:
Без разлика дали е лесно или не ... секоја спасувачка екипа треба да има серум како и да е (y) ама што сме ми е банана држава тоа е друго

Па во планина како треба да биде,се наоѓаш во природа има сваштарии,сега што немаат противотров...стварно незнам што им е!
За разлика од други планини во Македонија ова ништо не е кога станува збор за змии.

Ако ви сметаат змиите на водно земете запалете го водно и ке немате проблеми, а ке имате повеќе простор за паркинг. Змиите и другите смртоносни животни се чувари на природата.

Јас бев вчера на Водно, и баш кога се симињав, на средно го видов тоа кучето што го каснало змија. Имаше двајца тројца бараа број од спасителна. Го прашав газдата што е проблемот, ми рече дека во грмушка му забегало кучето и таму го каснало змијата.
На патеките нема змии, само во шумата кај што е густа, по грмушките. И плус куче не се носи у природа ако не ти е дресирано да оди покрај тебе цело време. Отишло по грмушки и го снашло бељата таму.

Наравоучение: Ако си на Водно летно време и ти се присере, ѓаќи ти се најсигурна комбинација. :D

Без разлика дали е лесно или не ... секоја спасувачка екипа треба да има серум како и да е......

Е добро де... пропуст ...ќе се исправи, кај нас за се на гурање палиме, изгледа уште не се свесни дека лето дошло.

Наравоучение: Ако си на Водно летно време и ти се присере, ѓаќи ти се најсигурна комбинација. :D

.... забрането е серењето во природа... не би ме чудело да одма со спуштени гаќи ме фати некоја од еко патролите..и ми бара 50 еура казна...:pos:
за тоа се ревносни...:D

А бе до КРСТОТ се патеките шо опасно, Бог таму следи се, ако реши бог некого да уапа змија кој е тој што ќе му застане на вољата негова на пат. Таму и да видиш дека некој лежи каснат од змија со пења на уста треба само да се прекрстиш и продолжиш.

На места каде што се движат повеќе луѓе пожелно е да има знаци и тоа не само во Скопје туку во цела Македонија, на пример во Охрид врие змии од манастирот Св Канео па нагоре до Св Пантелејмон по тоа патеките.. јас лично пред 4-5 години кога бев во Охрид видов од страните одма до патеките змии (на 2 места) на едното одма до патеката и врапци собрани околу неа ..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom