Партиите во Македонија: агенции за вработување или борба за идеологија?

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување
Е па ако тврдиш дека идеолошки си наклонета кон одредена партија, значи треба да знаеш кои се идеолошките разлики заради кои си ја одбрала едната партија наместо другата.

Еве ти и едно тестче, чисто за себе направи си го, да видиш каде идеолошки припаѓаш.

http://www.politicalcompass.org/test

Инаку не те обвинувам јас, тоа си е твој избор, него муабетот ми е дека ти си повеќе политички отколку идеолошки ориентирана. :) Не велам дека е добро или лошо, тоа е избор.

Ама Абадон, па не сме ние криви што нема опозициски медиуми, а нацаионалниот медиумски сервис е претворен во политичко гласило.

Државите и системите доаѓаат и заминуваат.
Важно е сега да го љубите лидерот севишен, кој ќе ви даде работа и леб :icon_lol:
Така.

Инаку, Парпл Пума ме изненади со нејзината партија. Нејзините постови кажуваат нешто спротивно.
Сепак, десница, левица... то кај нас не постои. Сичкото е печалба.

No matter who do you vote for the government always gets in...:icon_lol:

Во СФРЈ немало идеологии, не затоа што народот немал желба, туку затоа што немал избор. Имало само една партија - КПЈ, а тоа по дифолт значело дека имало само една идеологија која доаѓала во обзир. Сите останати биле сметани дури и како државни непријатели до некаде.

А бе види, не велам јас дека партиите треба да бидат лулка на чисти идеали, затоа што тоа не постои. Ниту пак е возможна целосна доследност кон идеологијата. Мене ми е зборот за одредени принципи. Ако веќе некој припаѓа на одредена партија, сепак треба да верува во одредени вредности за кои истата се залага. Не ни треба сите да бидат безусловно прифатени, но да се има една општа вредносна рамка.

Јасно. Јас тоа го разбирам, не е дека не го сфаќам, но она што мене ме буни е следново: Ако не ги интересираат принципи и идеологии, ондак по која основа бираат да се зачленат во одредена политичка партија? Дури и само да е за работа (а најчесто е) прашањето е врз која основа се решаваат да влезат во одредена партија? Сигурно не прават еци-пеци-пец. :)

Значи мене ми е јасно дека СЕКОЈ што влегува во политичка партија има некаков интерес, без разлика на тоа каков е, тоа го тргаме на страна. Не е битен интересот. Она што мене ме интересира е, дали покрај интересот како таков има некаква верба во одредени вредносни системи?

Каков и да ти е интересот, мора да веруваш во нешто и да ги браниш тие принципи, во спротивно, која е логиката да се зачлениш?

Принципите се на ниво на шминка а и тие зависат од обликот на општеството каде одредена партија егзистира, до која мера ќе бидат применети “на терен“ од некоја партија. Конзервативците на Тачер и Лабуристите на Блер...weeell...:icon_lol:
А инаку којзнае...можеби кога одреден опортунист, мислејќи во која партија да се зачлени би имал избор од две партии каде ќе може да си ги оствари целите би се решил за онаа за која го врзуваат некои пријатни симболи, лав наместо петокрака...comes down to that i guess...

Ама Абадон, па не сме ние криви што нема опозициски медиуми, а нацаионалниот медиумски сервис е претворен во политичко гласило.

Нема врска, едноставно е тажно. На 20-25 години, луѓето треба да се сетат на Париските демонстрации од шеесетите години. Да размислуваат за Рембовата реченица, дека треба да бидат реални, да го сакаат невозможното.

Овие на 20 години бистрат политика...

ОДВРАТНО и тажно...

Единствена идеологија на политичар на власт е како да остане на власт, а на политичар во опозиција е како да дојде на власт. Првата работа што еден политичар на власт ја помислува наутро е, што јас треба денес да кажам или да направам за да останам на власт?

Мислиш: Колку да украдам денес за да ми биде доволно, а да имам за крадење и утре и задутре? Тешки математики паѓаат тука, не е лесно ко што си мислите вие :pos:

Македонштината е до таму на нашата ни владеачка партија што сите телевизии ги заузда под нивна закрила, едно прашање кај беше македонштината кога дечките отидоа на првенството, а немаа пари да се вратат кога дојдоа до голем успех, тогаш имаше пари и за 400 фанови да одат да гледаат па и пречек да им напраат.

Нема врска, едноставно е тажно. На 20-25 години, луѓето треба да се сетат на Париските демонстрации од шеесетите години. Да размислуваат за Рембовата реченица, дека треба да бидат реални, да го сакаат невозможното.

Овие на 20 години бистрат политика...

ОДВРАТНО и тажно...

bistrat prijatele od sto im e tesko sto ima kriza bezrabotica od toa
da imaat rabota nema da imaat vreme za filozofii i za politicki partii pa nema da gi zanima koj ni e presedatel premier minister i sto ti ne drugo.

Како прво, идеологијата денес е целосно небитна за да припаѓаш на некаква партија. Имањето идеолошки вредности е работа на оние кои донесуваат важни одлуки во партијата, а не на глувчињата. Обичните (најниските) членови на партијата уопште немаат потреба да зафаќаат билокаква идеологија.Тие се таму, со право, да си го вежбаат тој себичен и алчен дел од нивната човекова природа, или со други зборови да си најдат работа, да завршат преку ред, врска да потегнат итн.

За глувчињата ова е швицарско сирење, исто како и нивниот памет. Тие тогаш се пресреќни.

Но многу малку луѓе сфаќаат дека-
Партијата е средство за достигнување на голема моќ.

Имаше еден тест за тоа до која идеологија на политичка партија во Македонија е најблиска вашата... Се убив од барање... знае некој?

Зашто друже да е тажно личност од 20 до 25 да биде определен и да се пронаоѓа идеолошки.Секој од нас е определен спрема некоја идеологија и има свои идеали.Затоа им постојат и тие ограноци на млади членови по тие партии.Старите си одат младите превземаат и тоа е некој нормален процес.
Идеологијата е под удар на глобализацијата и се модифицира во одредени сегменги што е нормален процес.Незначи дека ако имаш конзервативни ставови си припадник на Вмро ниту пак ако имаш социјалдемократски ставови си припадник на Сдсм.
Да бидеме реални самите лидери но и членови на партиите не ги почитуваат и не живеат строго спрема принципите на нивните идеологии.

Имаше еден тест за тоа до која идеологија на политичка партија во Македонија е најблиска вашата... Се убив од барање... знае некој?

Не знам како беше страната, но имаше пропусти одредени, а и плус 99 посто од прашањата употребени беа исти од тестот кој малку погоре го постирав. Плус, паметам дека одредени партии го немаа ни одговорено тестот, така што, тој тест немаше никаков кредибилитет.

Исто она што ми пречи е што идеологија одма се поистоветува со поддржување на партија. Ако кажеш дека општо сакаш левичарска идеологија, автоматски си за СДСМ, ако велиш дека сакаш десничарска идеологија, одма велат дека си за ВМРО. Не значи дека ако поддржуваш идеологија, дека поддржуваш и партија. Не е секогаш исто.

Не знам како беше страната, но имаше пропусти одредени, а и плус 99 посто од прашањата употребени беа исти од тестот кој малку погоре го постирав. Плус, паметам дека одредени партии го немаа ни одговорено тестот, така што, тој тест немаше никаков кредибилитет.
Мх, епа ок тогаш, да не барам за џабе :)
Инаку:
polcomoto.jpg

Oi !
Греота е Гебелс да го споредуваш со локалниве пропагандни аматери...

“If you tell a lie big enough and keep repeating it, people will eventually come to believe it. The lie can be maintained only for such time as the State can shield the people from the political, economic and/or military consequences of the lie. It thus becomes vitally important for the State to use all of its powers to repress dissent, for the truth is the mortal enemy of the lie, and thus by extension, the truth is the greatest enemy of the State.”

:pipi:

Рецепт за лоботомија, може да се комбинира скоро бескрајно се додека основните состојки останат исти.

Исто она што ми пречи е што идеологија одма се поистоветува со поддржување на партија. Ако кажеш дека општо сакаш левичарска идеологија, автоматски си за СДСМ, ако велиш дека сакаш десничарска идеологија, одма велат дека си за ВМРО. Не значи дека ако поддржуваш идеологија, дека поддржуваш и партија. Не е секогаш исто.

Денес светот е чуден и фасцинантен, на пример ако некој каже дека е левичар, дали поистоветување со левичарската КП на НР Кина би било адекватно!?:icon_lol:
Или сепак е до екомонскиот систем...

Зашто друже да е тажно личност од 20 до 25 да биде определен и да се пронаоѓа идеолошки.Секој од нас е определен спрема некоја идеологија и има свои идеали.Затоа им постојат и тие ограноци на млади членови по тие партии.Старите си одат младите превземаат и тоа е некој нормален процес.
Идеологијата е под удар на глобализацијата и се модифицира во одредени сегменги што е нормален процес.Незначи дека ако имаш конзервативни ставови си припадник на Вмро ниту пак ако имаш социјалдемократски ставови си припадник на Сдсм.
Да бидеме реални самите лидери но и членови на партиите не ги почитуваат и не живеат строго спрема принципите на нивните идеологии.

kako prvo cisto idealisticki partii vo makedonija nema
site se kameleoni se adaptiraat prema sredinata i uslovite, a mladite glavno se zaclenuvaata kako bi dosle do rabota. sigurna egzistencija retki se tie sto pratata aj da kazam ideologija mada ja nema.
nikoj ne bi se zaclenal vo partija ako ima dobra rabota plata , avtomobil i si ima devojka so ima potreba da gubi vreme so partii (n).
--- надополнето: Nov 4, 2011 8:12 PM ---

kako prvo maldive ne znaa sto e desnica sto levica sto centar i sto na kraj kraeva e politika i kako se kreira istata
vo stara grcija imalo specijalni politicki skoli za politicari i za oratori znaci nekogas vo damnesno vreme politikata bila na nivo na profesionalizam vo denesno vreme eden ambi bajram toe koka kola moze da ti bide politicar
:drk::pos:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom