Зависи.
Јас не барам вработување од мојата партија, ми се допаѓа идеологијата.
Но има и членови кои ја користат како агенција за вработување.
Јас имам сериозен проблем кога ќе седнам да дискутирам со некого, без оглед за која партија е, и нема поим ни што застапува таа партија, ни која и е идеологијата, и на крајот, што агенда понудила на избори (зошто по ѓаволите сте гласале за неа!?).
Јас сум во ДПМНЕ. Интересно се случило, ќе ги прашам некои, зошто сте вие во оваа партија? И ќе почнат Бранко вака, Бранко онака..... и обратно, најдобар другар ми е СДС, му викам зошто си за СДС? Одговорот беше ,,Абе оној лопатарон Гвујо....,,
Жалосно, но вистинито. Зошто би гласала за некого (или би била во некоја партија) ако немам поим што таа нуди, и гласам за да добијам работа или пак зошто оној другиот не ми се допаѓа?!
--- надополнето: Nov 4, 2011 3:32 PM ---
Види, строго чесна партија никаде не постои, не само на светов туку и во универзумот. Мене ми е јасно дека се е личен интерес, само прашањето ми е каде се изгуби идеологијата, желбата навистина да се промени нешто во општеството.
Не ми е јасно како дојдовме до дереџето да ги заборавиме идеалите, соништата, како успеавме да западнеме во толкава апатија.
Зошто да ги третираме партиите како агенции за вработување, тоа е исто како да си потпишал пакт со ѓаволот. Потоа си тотално зависен од тоа што ќе ти го кажат.
Каде се идеалите во оваа држава, тоа ми е мене најбитното прашање? И дали умреа, или сепак има по некоја трошка надеж?
Нашите партии само го искористија ,,предходниот систем,, за ова прашање. Само членовите на КПЈ можеле да се приберат до подобро (а во некои случаеви и било какво) работно место.
Во СФРЈ немало идеологии. Се знаело кој е кој и што е што. За тој период и народот, скокнат од феудализам и војни, во нешто поцивилизирано, немал ниту желба за политички идеологии. 20 години се мал период тоа да се промени. Само 85 наваму, тие генерации, има шанси да променат нешто. Овие што се ,,стара школа,, така и ќе дејстуваат - како што ги научиле. Членска или плачи си по дома.
--- надополнето: Nov 4, 2011 3:34 PM ---
Каква идеологија 80% од членовите и на двете партии уопште не знаат за што се залагаат нивните партии и каква е нивната идеологија, уствари ни они не се криви кај нас партиите немаат идеологија само се е лични интереси. Затоа и не сум член на некоја партија премногу сум поштен за да станам член на некоја партија, треба да се брани нешто по секоја цена што се вика.. треба да работиш стрикно во корист на партијата а мене совеста не ми дозволува да ги ставам личните интереси па дури и партиските замисли над оние државните.. Македонските интереси.
Ако се формира некогаш здравје строго чесна партија пред се можеби би се зачленил, вака тешко многу тешко да ме убедат ..
Мене ми се Македонските интереси пред се. Ако ДПМНЕ скршне од патот кој е исклучиво МАКЕДОНСКИ и никако поинаку... си заминав јас. И моето гласачко ливче.