Папагали (општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата mRnO
  • Време на започнување Време на започнување
ако се многу млади, бојата не е сеуште дефинирана целосно

Вчера будалиов јадел лук. Смрди корне :D Многу е алчен, од све сака да проба и а види нешто убаво како банана, јаболко, леб како се џапа мислиш последно му е. И многу ми е смешен кога трча, коковче мало многу го сакам :love::love::love:

Вчера будалиов јадел лук. Смрди корне :D Многу е алчен, од све сака да проба и а види нешто убаво како банана, јаболко, леб како се џапа мислиш последно му е. И многу ми е смешен кога трча, коковче мало многу го сакам :love::love::love:

Мислам дека негде прочитав дека на папагаливе ако нешто не им мириса убаво, не го ни пипкаат, а камоли да го јадат, во случајов лукот. :D Еднаш мојот нејќеше да го почешкам зашто јадев мандарина па прстите на неа ми мирисаа.
Овој твојов е нешто посебно. :D

Си купив Александар ете го в кафез ко будала дреми. Денес му е прв ден планирам 5-6 дена да не го гибам да седи в кафез дури не ја запознај подобро околината после 5тиот ден планирам да му ја извадам храната од натре и да го остам 1 ден без храна па наредниот ден да пробам преку решетки да му дадам сончоглед или нешто слично така да прам исто 5-6 дена за покасно да пробам 10тина дена од рака в кафез да го ранам.

4-5 месеци имал мислам од одгледувач го зедов сеуште нема огрлица т.е. прстен околу вратот нит има почнато да му се формира што наводно значело дека е млад

Би успеал вака да го спитомам или :) ?

Си купив Александар ете го в кафез ко будала дреми. Денес му е прв ден планирам 5-6 дена да не го гибам да седи в кафез дури не ја запознај подобро околината после 5тиот ден планирам да му ја извадам храната од натре и да го остам 1 ден без храна па наредниот ден да пробам преку решетки да му дадам сончоглед или нешто слично така да прам исто 5-6 дена за покасно да пробам 10тина дена од рака в кафез да го ранам.

4-5 месеци имал мислам од одгледувач го зедов сеуште нема огрлица т.е. прстен околу вратот нит има почнато да му се формира што наводно значело дека е млад

Би успеал вака да го спитомам или :) ?
Не. Поентата не е да го изгладниш папагалот за да се опушти со тебе и да ти јаде од рака. Припитомување на птица ти е базирана на доверба, она мора да е сигурна кога си со неа дека нема ништо да и направиш и ќе ти доаѓа само и ќе ти јаде од раце без да го прегладнуваш.
Остај го првин неколку дена да се навикне на околина, најубаво е една недела, и кога му менуваш храна/вода збори му, прај му муабет, птици така се многу опуштаат. Што помладо е пилето тоа побрзо се адаптира/опушта и се гради врска. После една недела пушти го и со храна залажувај го ама без нагли потези за да се осеќа сигурно и така полека со тек на време самиот ќе се опушти без и ќе почне да ти јаде од рака и да доаѓа.
Јас имам пробуаво да форсирам со други папагали претходно ама не иде, дур пилето не се осеќа сигурно ти и на глава врти се ако сакаш. Значи муабет, дружба и лажење со храна, чим е млад, немаш гајел за една недела сам ќе доаѓа, проверено.

Не. Поентата не е да го изгладниш папагалот за да се опушти со тебе и да ти јаде од рака. Припитомување на птица ти е базирана на доверба, она мора да е сигурна кога си со неа дека нема ништо да и направиш и ќе ти доаѓа само и ќе ти јаде од раце без да го прегладнуваш.
Остај го првин неколку дена да се навикне на околина, најубаво е една недела, и кога му менуваш храна/вода збори му, прај му муабет, птици така се многу опуштаат. Што помладо е пилето тоа побрзо се адаптира/опушта и се гради врска. После една недела пушти го и со храна залажувај го ама без нагли потези за да се осеќа сигурно и така полека со тек на време самиот ќе се опушти без и ќе почне да ти јаде од рака и да доаѓа.
Јас имам пробуаво да форсирам со други папагали претходно ама не иде, дур пилето не се осеќа сигурно ти и на глава врти се ако сакаш. Значи муабет, дружба и лажење со храна, чим е млад, немаш гајел за една недела сам ќе доаѓа, проверено.
Проблемот е имам нимфа и тигрица во иста соба а се бесни до даске нема припитомвање ако го пуштам со нив нема припитомвање...

Прави што ќе правиш, само не го изгладнувај папагалот... греота е, и он има душа :)

Прави што ќе правиш, само не го изгладнувај папагалот... греота е, и он има душа :)

Во ист контекст јас дома на моиве им викам за папагалот-и тој е човек и тој има право....:pos:

Убаво е погоре кажано, само со добра воља и стрпливост, без насилни методи

Вчера купив Нимфа. Кога ја донесовме дома после возење со кола од Скопје до Велес, беше преплашено.
Леташе низ кафезот цела ноќ, сабајле вриштеше 3-4 саата без престан. Сега се смири демек. Почна да јаде и да пие вода, не се стресе и не збеснува низ кафезот. Се надевам ке биде добро.
Само ме интересира нешто. Рече продавачката дека е 3 месеци (што не и верувам), мене ми личи за постаро.
Кожата на нозете му е светла месо боја и по тоа мислам дека е прилично младо. Додека пак клунот му личи како на постаро папагалче. Пробав да го сликам, ама се врти, срамежливо е.
Условите кога го купив во пет шопот беа никакви, пилето е со нечиста и растурена опашка, и краевите на крилата му се нечисти. Сега еве го цел ден се чисти, си јаде и пее. :)
Секој совет од поискусните со Нимфа папагалите е добредојден.

Eве слики:
12665681_947569175335250_64150788_n.jpg

12659655_947568835335284_1230253102_n.jpg

12650733_10205927326562138_1272389265_n.jpg

П.С.: Многу е гласно, цел стан ечеше додека да се смири. :)

Вчера купив Нимфа. Кога ја донесовме дома после возење со кола од Скопје до Велес, беше преплашено.
Леташе низ кафезот цела ноќ, сабајле вриштеше 3-4 саата без престан. Сега се смири демек. Почна да јаде и да пие вода, не се стресе и не збеснува низ кафезот. Се надевам ке биде добро.
Само ме интересира нешто. Рече продавачката дека е 3 месеци (што не и верувам), мене ми личи за постаро.
Кожата на нозете му е светла месо боја и по тоа мислам дека е прилично младо. Додека пак клунот му личи како на постаро папагалче. Пробав да го сликам, ама се врти, срамежливо е.
Условите кога го купив во пет шопот беа никакви, пилето е со нечиста и растурена опашка, и краевите на крилата му се нечисти. Сега еве го цел ден се чисти, си јаде и пее. :)
Се надевам дека имаш живци да чистиш по него затоа што нимфи се многу друштвени птици, првин дај му време да се опушти и полека со советите што ги пишав погоре на Деви исто примени ги. За недела дена нема да се дели од тебе.
Нимфа како нифма мрази да е затворена и сама, значи ова уште од старт да ти е јасно. Главна храна му е просо, ама зимај просо со сончоглед и витамини, не само обично просо. Ќе земеш исто и песок за птици оти му е потребно за стомачето и вода. Значи ова ќе му биде стандард храна во кафез. Рачно ќе му даваш овошје, зеленчук, грицки..ќе видиш што сака и со тоа рани го. Мојов е зависник од магданос, корка од леб(пошто му крцка), морков, јаболко..Углавном јадат се што им е убаво на мирис не би требало да бира многу.
Многу сака да се дружи ама ќе му треба малце време да се навикне на околина и на тебе, само не го форсирај, многу е битно тоа, само да се опушти. После недела дена почни да го пушташ ќе почне само да доаѓа кај тебе, многу мразат да се сами. Збори му многу, пошто е младо може да научи два три збора. Моево знае да си го каже името(Џои) и пиле, дека сите дома го викаат пиле, дури научи и да комбинира Џои пиле :D
Значи, спреми се психички физички да чистиш по него оти сере за тројца и збори му, многу сакаат друштво.
Ја имам чувано неколку раси на птици, омилена ми е нимфа, право другарче е.

Eве слики:

Gledam ubav primerok si zemal,se si e na mesto,crni cisti oci,perduvi neiskubani,cim vristel saat vreme uste podobro,ne si zemal deprimirana ptica,obicno kao so citav se losi primeroci.;)

Се надевам дека имаш живци...право другарче е.
Фала за советите. :)
Gledam ubav primerok si zemal,se si e na mesto,crni cisti oci,perduvi neiskubani,cim vristel saat vreme uste podobro,ne si zemal deprimirana ptica,obicno kao so citav se losi primeroci.;)
Ako sakaš kvičenje, peenje, piskanje...si kupil prav papagal
Фала за советите. :)
За разлика од сабајле кога вриштеше низ кафезот, сега е тотално смирено. Си јаде и пие вода, се чешла цело време. Дури и емитира што му свириме. Уште е исплашен по малку, ама ке му помине. Купив и голем кафез, висок скоро едно метро само ке треба да му ги средам стојалките за да може да се јази поубаво. :)
Му купив брокула и зелка, па нека бира.

Eве слики:

4 години го чувам ова 'ѓубре' само е диво до даске. Малечко е сигурно мала муе кикиритката на мојот му е огромна и кикиритката и опашката, имав и 4 месечно мало во клунот беше вакво исто. Пази мојата ми откорна нокт ко ја спасвав откако се удри и заглави измеѓу шкаф и ѕид,

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom