Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Вчера будалиов јадел лук. Смрди корнеМногу е алчен, од све сака да проба и а види нешто убаво како банана, јаболко, леб како се џапа мислиш последно му е. И многу ми е смешен кога трча, коковче мало многу го сакам
![]()
Не. Поентата не е да го изгладниш папагалот за да се опушти со тебе и да ти јаде од рака. Припитомување на птица ти е базирана на доверба, она мора да е сигурна кога си со неа дека нема ништо да и направиш и ќе ти доаѓа само и ќе ти јаде од раце без да го прегладнуваш.Си купив Александар ете го в кафез ко будала дреми. Денес му е прв ден планирам 5-6 дена да не го гибам да седи в кафез дури не ја запознај подобро околината после 5тиот ден планирам да му ја извадам храната од натре и да го остам 1 ден без храна па наредниот ден да пробам преку решетки да му дадам сончоглед или нешто слично така да прам исто 5-6 дена за покасно да пробам 10тина дена од рака в кафез да го ранам.
4-5 месеци имал мислам од одгледувач го зедов сеуште нема огрлица т.е. прстен околу вратот нит има почнато да му се формира што наводно значело дека е млад
Би успеал вака да го спитомам или?
Проблемот е имам нимфа и тигрица во иста соба а се бесни до даске нема припитомвање ако го пуштам со нив нема припитомвање...Не. Поентата не е да го изгладниш папагалот за да се опушти со тебе и да ти јаде од рака. Припитомување на птица ти е базирана на доверба, она мора да е сигурна кога си со неа дека нема ништо да и направиш и ќе ти доаѓа само и ќе ти јаде од раце без да го прегладнуваш.
Остај го првин неколку дена да се навикне на околина, најубаво е една недела, и кога му менуваш храна/вода збори му, прај му муабет, птици така се многу опуштаат. Што помладо е пилето тоа побрзо се адаптира/опушта и се гради врска. После една недела пушти го и со храна залажувај го ама без нагли потези за да се осеќа сигурно и така полека со тек на време самиот ќе се опушти без и ќе почне да ти јаде од рака и да доаѓа.
Јас имам пробуаво да форсирам со други папагали претходно ама не иде, дур пилето не се осеќа сигурно ти и на глава врти се ако сакаш. Значи муабет, дружба и лажење со храна, чим е млад, немаш гајел за една недела сам ќе доаѓа, проверено.
Прави што ќе правиш, само не го изгладнувај папагалот... греота е, и он има душа![]()
Се надевам дека имаш живци да чистиш по него затоа што нимфи се многу друштвени птици, првин дај му време да се опушти и полека со советите што ги пишав погоре на Деви исто примени ги. За недела дена нема да се дели од тебе.Вчера купив Нимфа. Кога ја донесовме дома после возење со кола од Скопје до Велес, беше преплашено.
Леташе низ кафезот цела ноќ, сабајле вриштеше 3-4 саата без престан. Сега се смири демек. Почна да јаде и да пие вода, не се стресе и не збеснува низ кафезот. Се надевам ке биде добро.
Само ме интересира нешто. Рече продавачката дека е 3 месеци (што не и верувам), мене ми личи за постаро.
Кожата на нозете му е светла месо боја и по тоа мислам дека е прилично младо. Додека пак клунот му личи како на постаро папагалче. Пробав да го сликам, ама се врти, срамежливо е.
Условите кога го купив во пет шопот беа никакви, пилето е со нечиста и растурена опашка, и краевите на крилата му се нечисти. Сега еве го цел ден се чисти, си јаде и пее.
Секој совет од поискусните со Нимфа папагалите е добредојден.
Вчера купив Нимфа. Кога ја донесовме дома после возење со кола од Скопје до Велес, беше преплашено.
Леташе низ кафезот цела ноќ, сабајле вриштеше 3-4 саата без престан. Сега се смири демек. Почна да јаде и да пие вода, не се стресе и не збеснува низ кафезот. Се надевам ке биде добро.
Само ме интересира нешто. Рече продавачката дека е 3 месеци (што не и верувам), мене ми личи за постаро.
Кожата на нозете му е светла месо боја и по тоа мислам дека е прилично младо. Додека пак клунот му личи како на постаро папагалче. Пробав да го сликам, ама се врти, срамежливо е.
Условите кога го купив во пет шопот беа никакви, пилето е со нечиста и растурена опашка, и краевите на крилата му се нечисти. Сега еве го цел ден се чисти, си јаде и пее.
Eве слики:
![]()
![]()
![]()
П.С.: Многу е гласно, цел стан ечеше додека да се смири.![]()
Фала за советите.Се надевам дека имаш живци...право другарче е.
Gledam ubav primerok si zemal,se si e na mesto,crni cisti oci,perduvi neiskubani,cim vristel saat vreme uste podobro,ne si zemal deprimirana ptica,obicno kao so citav se losi primeroci.![]()
Фала за советите.Ako sakaš kvičenje, peenje, piskanje...si kupil prav papagal
4 години го чувам ова 'ѓубре' само е диво до даске. Малечко е сигурно мала муе кикиритката на мојот му е огромна и кикиритката и опашката, имав и 4 месечно мало во клунот беше вакво исто. Пази мојата ми откорна нокт ко ја спасвав откако се удри и заглави измеѓу шкаф и ѕид,Вчера купив Нимфа. Кога ја донесовме дома после возење со кола од Скопје до Велес, беше преплашено.
Eве слики:
![]()
![]()
![]()
П.С.: Многу е гласно, цел стан ечеше додека да се смири.![]()