Папагали (општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата mRnO
  • Време на започнување Време на започнување
Со среќа со папагаливе,но прво требало да си купиш лексилиуми:vozbud:.Незнам како ќе се однесуваат вака во пар пошто овие ги викаат `љубовни птици` и многу се приврзуваат со партнерот.Ако се сами се приврзуват за еден од домаќините од спротивен пол(знаат да го препознат `својот пол` невероватно).Имаат многу јак клун и можат да скинат со клунот било што.Темпераментот им е најголем од сите птици,како и љубопитноста.

Вака во пар не ни размислувај дека ќе ги припитомиш.

Околу полот-обично женските стојат со пораширени нозе,а машките со поправилно стоење.И мислам дека кај женските црвената боја над клунот им е пожарка

Може ли некој од поискусниве по форумов да ми посочи кое од овие две е машко а кое женско (зошто муабетот од продавачот беше дека се машко и женско)?

И еве ги сами:

Зошто по нетов колку што разбрав малку тешко се одредувало од око пол...

Вчера ги земав и сега уште се прилагодуваат :) Кога ќе им пуштам звуци од други птици во природа на компјутер стално се јавуваај инаку се релативно тивки. А во кафез на периоди лудуваат на периоди се мирни.

Зошто ми се први птици по детство какви било совети се добредојдени.

Според првата и втората слика оној на десна страна ти е машко а другиот на лева страна ти е женско, тоа се гледа од аспект на бојата на телото, значи машкото има посветла боја, а исто така и од аспект на главата, има покрупна глава, инаку овие папагали не се нарекуваат `љубовни птици` туку "Црвеночел папагал" или "Козица"

Мене ми изгледаат како розе колинс од жолтата варијанта.Можеби си во право,треба подобро да ги видам сликите

Козици се дечки само жолти а не природно зелени :) Брливи се до даска

Имам Нинфа папагал, последно време го имам заприметено си го јади изметот, значи пример го пуштам да лета низ дома, негде ќе се посери и одма си го клувка го јади, а често и од кафезот си зема, а пред тоа не праеше сега последно време го прај тоа...
Дали тоа е нешто на некој недостаток на витамин, калциум му треба некој нешто да кажи ?

дечки имам нимфа стар 12 години, не лета веќе, ама денеска приметив кај стапалата, не гази убаво, гази на предниот дел од стапалото, и личи на потечено малку, и користи само еден прст, другите како закржлавени личат. Што мислите до што е проблемот?

WP_20141018_004.jpg

2-3 dena se priviknuvame na novata sredina i vcera prv pat probav dodeka se vo kafez da gi hranam od raka. Solidno mi odese i okolu 5 min mi jadea od raka koga zenkata za sekunda zdive i go iskolva mazjakot za grb.

Voobicaeno ili treba nesto da prezemam? Prv i edinstven pat da se za'rckaat do sega. Inaku bas maskoto e pobrlivo i samo skoka a ovaa do sega bese pomirna.

I dto da pravam za pobrzo da mu zarasnat perduvite na grbot na maskoto?

Blagodaram odnapred :)

Во последно време папгалот ми седи на едно место здебелен е и му се полузатворени очите изметот му е сменет и целото стои ко надувано. Го носев на ветеринар вели не се разбирал во птици ама ќе ми умрел?! Некој да ми каже што му е или каде да го однесам?

одма оди по продавниците за отици,тие повеќе знаат за папагалите.ветеринарите повеќе учеле за крупни животни(говеда.....)

Во последно време папгалот ми седи на едно место здебелен е и му се полузатворени очите изметот му е сменет и целото стои ко надувано. Го носев на ветеринар вели не се разбирал во птици ама ќе ми умрел?! Некој да ми каже што му е или каде да го однесам?
Screenshot_7.png
многу птици се нерасположени овој период поради променливо време
пробај дај му вакво мислам дека ќе се опорави

На која возраст може да почне да се бања папагалот?
Иначе имам нимфа, многу се чеша. Прва птица ми е. Се двоумам дали да ја бањам, ми е страв да не се разболи.

На која возраст може да почне да се бања папагалот?
Иначе имам нимфа, многу се чеша. Прва птица ми е. Се двоумам дали да ја бањам, ми е страв да не се разболи.

Кога самата птица ќе посака, тогаш се капи :). Гледај само во зимскиов период со млака вода да ја капиш, и после одкако ќе се искапи, одма во потопла просторија ќе го пренесете папагалот.
Во врска со чешањето, мислам дека не е ништо сериозно, но можеш да појдеш до најблискиот пет-шоп и да се консултираш со постручно лице. Може ќе ти дадат некои витамини, иако ќе повторам дека според мене чешањето не е ништо сериозно кај папагалите... барем се додека не почне да оќелавува на некои места :)

После толку месеци, пак се смеам како првиот пат кога ќе се радува со главата нагоре-надолу. Priceless е моментот :)

DSC_0144.JPG IMG_20141123_092150.JPG Ајде и јас да си прашам... На нет прочитав се ама плус мислење не смета..на 8 ноември си купив две тигрици,многу се слатки ама ме интересира дали се машко и женско, продавачот кажа дека жолтото е женско, белкото е машко.. Имаат по 4 месеци ги пуштаме да летаат, белово е прав џамбаз се пентари по кафезот грицка се живо си игра лета и многу збори (сеуште неразбирливо ама се труди), жолткото пак е многу тивко и многу ретко излегува.. Само два пати до сега и тоа мотивирана од храната пред кафез (кога ќе излезе не можеш да ја прибереш) не пее не имитира само по некое гласче испушта загракува кога има силни звуци и толку.. И сеуште се многу диви и се плашат од рака а им зборам пред кафез како будала.. им давам од рака да јадат,дали значи дека се две и нема да се приврзат со мене? И последно прашање понекогаш прават како да киваат да не им е нешто? Не се на промаја, не е ладно во собата ептен ги чувам хх..
Се надевам ќе ми одговорите, благодарам однапред (y)

Последно уредено од модератор:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom