Папагали (општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата mRnO
  • Време на започнување Време на започнување
Во манастирот Св.Јован бигорски имаат донесено два папагали како атракција и многу се папагалите ``забегани``:eek:

Едниот е жолто-плав ара, и обично стопи обесен удулуглава со клунот, закачен со нозете горе и само нешто изведува. Многу е немирен....но питом. Дозволува галење и чешкање

Другиот е сив африкански папагал со црвен опаш...а ``под казна`` седи сам бидејќи бил многу љубоморен и све му земал на арата. прв сакал да јади, прво со луѓе....

Слики ќе ставам да најдам малку време

Дали на вашите папагали бојата на носот им се менува неколку пати во текот на една година?

Еве ги папаглите во манастирот Бигорски......жолто плавиот ара е многу млад, и затоа е темпераментен. Не седи ни секунда мирен, и обично ``стои`` удулуглава и го јаде тоа јажето што му го ставиле внатре. Остава и да го галиш..прав забеган папагал:ROFLMAO:

36112391974_d87c4a0063_b.jpg

африканецот го ставиле настрана бидејќи бил многу посесивен и љубоморен:pos:
ова сум јас кај што го задирам:

36138406363_413295dc2d_b.jpg

едново тигриче забележав вчера дека повраќа, ја тресе главата и исфрла несварена храна, старо е околу 11-12 год, до сега сум немал ваков проблем, совет некој? инаку зема храна,пие вода

Дали на вашите папагали бојата на носот им се менува неколку пати во текот на една година?
На женката де плаво де виолетово... можда е транс не знам :D[DOUBLEPOST=1504298491][/DOUBLEPOST]Пред една година бев во зоолошка. Додека шетав кај мајмуните и ги задирав, некој во позадина пиштеше. Мислев некој мајмун бараше внимание. Тоа да ти бил какату во кафез ставен со мајмуните. Изгледа беше тазе донесен. Ми го одзеде вниманието и ми го подаде главчето да го почешам. И ако не му обрнував внимание викаше по мене. Мн го засакав и следно одење скопје пред една недела бев повторни и специјално да го видам него. Го барав на истото место и викав по него кај мајмуните но го немаше. Односно не се одзиваше. Се вратив повторно и на мое изненадување го видов во една од ќелиите заедно со глувци кои претчуваа. Не беше истиот игрив радосен папагал. Не одговараше на моите повици. Мислам дека беше во депресија. Не знам зошто не го ставиле со другите папагали надвор во кафез туку како некој затвореник во тие услови. Катастрофа! Подобро да го дадеа на некој што може и сака да се грижи за него, наместо да остане онака.
21269526_1016997655108622_1925258702_n.jpg

Последно уредено од модератор:
Јас кога бев за последен пат пред 2 години, имаше еден какаду, и по кажување на вработените, во зоолошката го донела некоја госпоѓа која не можела повеќе да се грижи за папагалот, и плус и го иструпил целиот стан. Целиот мебел бил уништен од јакиот клун на папагалот.
Многу беше добар папагалот, и кога му ја пружив раката одма дојде да го чешкам...
36570067800_ba27cc2f2b_b.jpg

На женката де плаво де виолетово... можда е транс не знам :D[DOUBLEPOST=1504298491][/DOUBLEPOST]Пред една година бев во зоолошка. Додека шетав кај мајмуните и ги задирав, некој во позадина пиштеше. Мислев некој мајмун бараше внимание. Тоа да ти бил какату во кафез ставен со мајмуните. Изгледа беше тазе донесен. Ми го одзеде вниманието и ми го подаде главчето да го почешам. И ако не му обрнував внимание викаше по мене. Мн го засакав и следно одење скопје пред една недела бев повторни и специјално да го видам него. Го барав на истото место и викав по него кај мајмуните но го немаше. Односно не се одзиваше. Се вратив повторно и на мое изненадување го видов во една од ќелиите заедно со глувци кои претчуваа. Не беше истиот игрив радосен папагал. Не одговараше на моите повици. Мислам дека беше во депресија. Не знам зошто не го ставиле со другите папагали надвор во кафез туку како некој затвореник во тие услови. Катастрофа! Подобро да го дадеа на некој што може и сака да се грижи за него, наместо да остане онака.
21269526_1016997655108622_1925258702_n.jpg
Жално..

Јас кога бев за последен пат пред 2 години, имаше еден какаду, и по кажување на вработените, во зоолошката го донела некоја госпоѓа која не можела повеќе да се грижи за папагалот, и плус и го иструпил целиот стан. Целиот мебел бил уништен од јакиот клун на папагалот.
Многу беше добар папагалот, и кога му ја пружив раката одма дојде да го чешкам...
36570067800_ba27cc2f2b_b.jpg
Тој е тој истиот само сега во жална состојба. Не може ли нешто да се направи за него? Појдете и видете го ако не ми верувате. Многу беше депримиран.

Јас сум од Кичево и од време на време одам во зоолошката, но се надевам дека есенва ќе отидам.

Папагалите се многу социјални животни и без друштво се психосуваат начисто.
Најмалку што можи да направи зоолошката е да му се купи партнер на какадуто, но незнам како таква иницијатива можи да стигни до ушите на раководството на зоолошката

Во зоолошкава сите животни се ко утепани, па за папагал ќе се замараат.
Мене многу, али многу ме нервираат луѓе што ќе си купат животинче, било какво, и после тоа освен јадење, забораваат дека тоа животинче постои. Зашто го зимаш тогаш? Детето закенкало за папагали, му купиле две, ги оставиле надвор, ги заборавиле надвор и другиот ден го нашле кафезот турнат и папагалчињата ги немало. Во пет шоповите ретко иам видено да се добро чувани, за греота се, затворени и мизерни, се плашат ако им се проближиш, ама пак вакви идиоти кога ќе се затрчаат да земат нешто за ден кејф да им помине, тие пак ми се бетер.

На женката де плаво де виолетово... можда е транс не знам :D
Мојот папагал е женка. Од мала носот само и шара. Сега и е бел, освен едниот дел од носот што и е малку како поотечен, порапав и посув, а тој е обоен со некоја борда боја.

Тој е тој истиот само сега во жална состојба. Не може ли нешто да се направи за него? Појдете и видете го ако не ми верувате. Многу беше депримиран.
Да собереме пари и да им го земиме

Да собереме пари и да им го земиме
Прашање е дали би го дале и за пари. Баш ги боли за животните. Можеби да ангажираме некое од организациите за заштита на животни да изврши притисок за подобри услови или да го дадат на некој кој че се грижи за него. Знам дека Анима мунди можат да извршат притисок врз нив(кој не се плаши од куп жени во пмс). :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom