Паметните лажат?

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување
Сите лажеме! Не живееме во таков свет каде би ја прифатиле вистината со средени мисли и "ладна глава", па најчесто тој што ни ја кажува вистината ни е противник, не мрази, сака да не повреди, ни мисли лошо и иако ни ја кажува вистината не му веруваме. Околината не прави да не веруваме повеќе никому, па затоа се што ќе ни кажат го прифаќаме со резерва.
Јас бев премногу искрена личност, „што на ум, тоа на друм“. Се залагав да ја кажувам вистината и истото го барав од другите. Но... Додека живеев така, сфатив дека не секој сака да ја слушне вистината. Сум се наоѓала во ситуации кога после кажана вистина јас сум лошата што се мешам секаде, јас само сакам да ги повредам, поарно ништо да не сум кажала ... Видов дека луѓето полека се оддалечуваат од мене и не бараат мој совет. Можеби залагачите за вистината овде ќе помислат: Па кој ги врти што сакаат нека прават, ич немора да ме дружат. Да тоа важи за некои кои нема да ти значат ништо во животот, но не и за тие со кои делиш иста крв.
Затоа, почнав да ја „маскирам“ вистината, доволно добро ги познавам луѓето што ме опкружуваат па затоа знам што сакаат да слушнат во одреден момент.

Те разбрав Кајзер, па и тоа со фризурата се знам ке речеш се факаш за влакно, нели е боље да и кажеш како што ми кажува маж ми на пример не ти стои вака.. одошто да ја исполажеш и во себе да и се смееш дека е промашај? Вака ќе стори нешто ќе ја смени со време, знаеш колку е поглупо коа некој друг ке и каже искрено и ќе ти дојде дома и ќе ти рече, па можеше да ми кажеш да не се бламирам бар! Мене тоа контраефктот ми е бед филм од тоа лагите какви и да се, и затоа редовно ко од пушка одговарам, можеби и затоа чудно ме гледаат, а и ме мразат оти не ги фарбам не им се подлизувам, арно ама мене душава ми е чиста си кажувам како што мислам, лагите ми биле од секогаш лоша страна, јас да треба болен да излажам дека е ок тешко мене уште полошо ќе сторам, ич не ме бива, дали со тоа се смета дека сум глупава оти неможам да фиксирам лага кога ми треба?

Ти земаш пример на долга и стабилна врска тогаш и јас ќе и речам мењај фризура оваа никако ;), ама на нова женска една недели само се знаете не сум луд да и викам за фризура, не иде тоа така си треба време да се научите . Или пример ти купила поклон, поклонот тебе ти е небитен (ништо не ти значи, ете ми купила кравата а јас сакам саат на пример) секако нема да и речам нејќам кравата сакам часовник туку ќе и речам супер ќе ја носам :).

За долга врска ова не важи се знаете кои сте и што сакате еден од друг но да кажеш секогаш вистина некогаш може да има тешки последици. Замисли знаеш дека некој некого вара и знаеш ако кажеш две фамилии ќе се растурат, ќе кажеш или не, дилема е тоа на која нема едно решение дека вака или онака е единствено исправно да постапиш зашто немаш поим какви ќе бидат последиците.

Како што и доброто и злото се релативни а не апсолутни поими се ми се чини такви се и лагата и вистината, зависи од кој агол ќе ги гледаме и мериме ;)

Се ова нема врска со чиста душа (или само нечистите души лажат?), можеш и со вистина (добро темпирана) растур да направиш ако сакаш и посветиш време на тоа ;).

Не си глупава далеку од тоа, сечиј став кој е искрен а не базиран на манипулација е за секоја почит, исто и твојот :).

Потребата од лага во врска, ја побива секоја логика да се биде во истата, споделувањето на искрените мислење за другата половина и дискусијата се далеку по позитивни од било која краткотрајна придобивка од лага, кај партнетот.....дури и ако искреноста т.е. ставот за врската после искажаното се завршат негативно по врската. Убавината е во тоа да имаш некој на којшто ќе можеш без срам и страв да му кажеш што сакаш во очи, да го споделиш секој момент на достоен начин, не да си играте жмурка.
Ти изгледа си сингл со ваквиот начин на размислување :D, оди кажи и на девојката дека е полничка да те видам, или пак дека некоја друга е многу поубава од неа, макар и Моника Белучи чекорела по плоштад.
Секоја врска има потреба од некои мали лаги или преќутувања, секако дека треба потполна искреност кога ќе се дојде до стадиум каде што треба да се пресечат некои клучни работи како планирање на семејство, незаинтересираност да се продолжи понатаму и слично.

Ти изгледа си сингл со ваквиот начин на размислување :D, оди кажи и на девојката дека е полничка да те видам, или пак дека некоја друга е многу поубава од неа, макар и Моника Белучи чекорела по плоштад.
Секоја врска има потреба од некои мали лаги или преќутувања, секако дека треба потполна искреност кога ќе се дојде до стадиум каде што треба да се пресечат некои клучни работи како планирање на семејство, незаинтересираност да се продолжи понатаму и слично.

Како прво негледам причина зошто некој би зборувал за други поубави девојки....и како би дошол до таа тема, кога веќе си до партнерот. Јас сум целосно задовлен од партнерот кога сум во врска, да не ме задоволува изгледот-карактерот нема ни да бидам со неа како појдовен предуслов нели, така да за мене не е битно какви се девојките околу, само каква е таа до мене :)

И да....сум имал и полна/дебелка девојка, и секогаш за тоа сме дискутирале на шала без ниту еден момент било кој да се навреди или да премине во непријатна дискусија, мада после краток период се врати на нормалната тежина :D

Како и да гледаш, се е до меѓусебното разбирање и доверба, и што очекуваш и си спремен да пружиш во врската.

Колку и да сум поборник за вистина, факт е дека ова е свет на лаги. Маживе некако овде ми се пореални од жениве. Во секој случај оној што вели дека никогаш не излажал е поголем лажго од останатите. Свртете ја земјата наопаку таков нема да најдете. Дали било ситница, големо нешто, премолчал нешто итн итн.

Нема врска ова со паметни или глупави. Сите до еден ја имаат таа нишка. И не секогаш лагата е проследена со лоша намера ( она што ви го кажува Магус), некогаш се прави за заштита на човекот со кој што сте во врска.
Еве како тоа го формулирал некој од паметните сценаристи на серијата Доктор Хаус. Ова пишаново подолу може да го примените на секој меѓучовечки однос.

everybody_lies__by_chloedraper-d3aw384.jpg

Како прво негледам причина зошто некој би зборувал за други поубави девојки....и како би дошол до таа тема, кога веќе си до партнетот. Јас сум целосно задовлен од партнерот кога сум во врска, да не ме задоволува изгледот-карактерот нема ни да бидам со неа како појдовен предуслов нели, така да за мене не е битно какви се девојките околу, само каква е таа до мене :)

И да....сум имал и полна/дебелка девојка, и секогаш за тоа сме дискутирале на шала без ниту еден момент било кој да се навреди или да премине во непријатна дискусија, мада после краток период се врати на нормалната тежина :D

Како и да гледаш, се е до меѓусебното разбирање и доверба.

Аферим кога си налетувал само на девојки на кои не им е битен воопшто надворешниот изглед, мислењето на околината за истиот и отворено си зборувал за нивните недостатоци.
Уште поаферим кога сите од нив имале потполна доверба во тебе дека ти нив безусловно си ги сакал без разлика на нивните недостатоци.

Аферим кога си налетувал само на девојки на кои не им е битен воопшто надворешниот изглед, мислењето на околината за истиот и отворено си зборувал за нивните недостатоци.
Уште поаферим кога сите од нив имале потполна доверба во тебе дека ти нив безусловно си ги сакал без разлика на нивните недостатоци.

Винд, три пати бев бремена, промена на форма на тело, па доење (гради како баскет топка) и разно разни промени во овие 10 години, секогаш ми кажувал како излгедам и ми укажувал на многу работи искрено без пардон, исто и јас така како што сега има пуштено стомак му го кажувам во лице тоа, но незначи дека помалку го сакам, само не преќтуваме ниту тој мене ниту јас нему, затоа што јас стојам на ставот дека колку повеќе премолчуваш или лажеш тоа се собира и некој ден така има да исплива што последиците ќе бидат многу пострашни него што би биле ако се кажувало како што е од самиот почеток. Се си има ризици способноста да се носиш со нив е дарба и моќ.

Па, нормално дека сите лажат, но мислам дека поентата на темата е дека оние поинтелигентните тоа го прават на поуспешен начин. Богатиот речник и самата снаодливост го прави лажењето полесно, т.е. имаат поголема моќ на убедување, што според мене е доблест. Обично лажам за да заштитам некој, од непотребни нервози, а за моја сметка лажам кога знам дека ако на кажам вистината, ќе бидам погрешно разбран.

Винд, три пати бев бремена, промена на форма на тело, па доење (гради како баскет топка) и разно разни промени во овие 10 години, секогаш ми кажувал како излгедам и ми укажувал на многу работи искрено без пардон, исто и јас така како што сега има пуштено стомак му го кажувам во лице тоа, но незначи дека помалку го сакам, само не преќтуваме ниту тој мене ниту јас нему, затоа што јас стојам на ставот дека колку повеќе премолчуваш или лажеш тоа се собира и некој ден така има да исплива што последиците ќе бидат многу пострашни него што би биле ако се кажувало како што е од самиот почеток. Се си има ризици способноста да се носиш со нив е дарба и моќ.
Луси знам за тебе и сопругот, вашата љубов, неговите димензии на пенис до подароци за 8 Март, малтене цел форум знае :D, овде генерализираме сега.
Се работи за мали лаги каде што се преминува, подобро ќе излажам дека супер стои фустанот кога ќе одам на име некаде, од колку да чекам уште еден сат да се пресоблекува за 15 минути седење.

Луси тоа е супер. Ти си паметна и издржана личност која на реалноста може да и погледне во очи. Затоа со партнерот имате изградено искрен однос, основан на вистини. Но не секој во неговиот живот може да налета на личност со таков карактер.
Ај замисли ако не беше таква, туку некоја размазена која сака да добива само комплименти. Што тогаш ќе направеше твојот сопруг, па нај нормално дека малце ќе ја извртуваше вистината, зошто подобро да каже „бела“ лага за изгледот, отколку да си ја изгуби сопругата.
Затоа кажав сите сеуште не се спремни за да ја чујат вистината.

Луси тоа е супер. Ти си паметна и издржана личност која на реалноста може да и погледне во очи. Затоа со партнерот имате изградено искрен однос, основан на вистини. Но не секој во неговиот живот може да налета на личност со таков карактер.
Ај замисли ако не беше таква, туку некоја размазена која сака да добива само комплименти. Што тогаш ќе направеше твојот сопруг, па нај нормално дека малце ќе ја извртуваше вистината, зошто подобро да каже „бела“ лага за изгледот, отколку да си ја изгуби сопругата.
Затоа кажав сите сеуште не се спремни за да ја чујат вистината.

Е Неса бидејќи мојот маж е така малку не баш од ист калап, ако бев таква размазена и жедна за комлиметни имаше првата прилика да ми каже толку од нас, фала чао пријатно уште пред да направиме деца, бракови и чуда попат, таков е тој затоа и се крепиме сево ова време.

Винд знам дека знаете сите, затоа што јас постовите ги базирам на мои искуства а не на туѓи, и тебе може ти претствуваат проблем 15 минути, на мојов јок, ако не му се бендисува нешто одма ќе каже е сеа мое дал ке се пресоблечам ил не :)

Со оглед какво време дојде, сите лажат па дури и вие овде :icon_lol:

Еден член на форумов ми го спомна муабетов и ми даде предлог да ја отворам темава.

Пред некое време разговарал со девојка и таа му рекла “Паметен си, а паметните лажат.“
Е сега, што е со муабетов?
Зарем не лажат сите? Од кога лажењето е привилегија на паметните?

Да не генерализираме сега со муабетите жените се најзлобните ѓаволи, машките се дебили, туку да ја гледаме темава од поинаков агол.

Дали мажите и жените толку имаат изгубено доверба во себе, па почнаа и да се категоризираат лажговците?
По кој принцип се оди?
Демек, некој/а глуп/а е, па нема да ме лаже?
Реално сите за себе горе-доле мислат дека се паметни, значи и они ќе ги лажат тие што се наводно глупи.

Во принцип малку не ми е јасен муабетов и ваквото категоризирање.
Знам дека сега ќе почнете со генерализации, ама ајде да видам како е вашето мислење во ова прашање. :)

Дали во врските навистина паметните лажат, или паметните само поумешно и поснаодливо го прават тоа?

Попаметните (е сега... да не даваме критериуми) дефинитивно подобро лажат. Не е дека лажат, зошто се попаметни. Сите лажат.
Попаметните се подобри лажговци, и подобро мирисаат друг лажго.
Од друга страна, поглупите (го мразам овој збор, но ајде) најчесто ја претставуваат и ,,добрата,, ,,моралната,, страна на едно општество. Со самото тоа што во главата си имаат свртено филмови за добрина, сите со сите се сакаат, сите со сите се фер... не им оди добро лажењето.
Е сега, проблемот е: Сите мислиме за себе дека сме паметни. Но, објективно, не е така.
За мене паметен е некој форумџија, за некого е тоа најглупиот форумџија.
Субјективна е делбата на ,,паметни и глупи,,.

Ако разгледуваме од аспект на интелигенција, поинтелигентните дефинитивно имаат поголема способност да лажат и да манипулираат. Дали ќе го искористат тоа?
Помалку интелигентните исто така (може да) лажат. Само што... овие другиве, полесно ќе ги фатат.

Овој вториов (со интелигенција) пример, повеќе од еднаш сум го видела во реалниот живот.
И во мојот живот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom