Паметните лажат?

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување
- ако сакаш да дојдеш на власт мора да научиш да лажеш,
ама тие што те слушаат и гласаат да мислат дека е вистина
ако не те бива за ова ќе си останеш доле и ти како гласач

Анчо темава е у љубов и секс, нема везе со власт и политичари кои мама онадат со лажење, овде се работи за лажење, за повредување на чувства манипулирање кој колку е вешт и дали е тој „паметен.“

Магус бејб, како може тој што ти значи во животот така да го фарбаш ко фасада да го направиш се со цел да прикриеш нешто, а да се вадиш на тоа дека само сакаш да не му ги повредиш чувствата а напротив баш си играш со истите? Нели е поубаво лицето да ја почувствуа болката и ако ќе боли , арно ама ќе знае дека е вистина и можеби ќе се најдете некаде на пола пат и ќе го решите тоа со некое многу страстно дело? :)

Што е разликата во ситуација 1 и 2?

1. Луси лу никогаш нема да дознае дека дечкото ја изневерил. (нормално ако е паметен:D)
2. Дечкото на Луси лу никогаш не ја изневерил. :rolleyes:

Што е разликата во ситуација 1 и 2?

1. Луси лу никогаш нема да дознае дека дечкото ја изневерил. (нормално ако е паметен:D)
2. Дечкото на Луси лу никогаш не ја изневерил. :rolleyes:

Да де сеа ке искочи дека маж ми суги, дечко оддамна ми беше, е глуп затоа што не ме лаже? А ќе беше паметен ако ме лажеше успешно (што неможам да го сватам).

Муабетов е класичен напад од страна на девојката, нема што да му каже и у моментот и текнала оваа(лоша) констатација.
Сите лажат. Не е привилегија на паметните.
Не знам зошто те зачудува губењето доверба, отсекогаш било поради лажење.
Се зависи од карактер.

Магус бејб, како може тој што ти значи во животот така да го фарбаш ко фасада да го направиш се со цел да прикриеш нешто, а да се вадиш на тоа дека само сакаш да не му ги повредиш чувствата а напротив баш си играш со истите? Нели е поубаво лицето да ја почувствуа болката и ако ќе боли , арно ама ќе знае дека е вистина и можеби ќе се најдете некаде на пола пат и ќе го решите тоа со некое многу страстно дело? :)

Па Луси бејб, што ако сеуште не е спремен едниот да чуе одредена вистина на другиот, со тоа што ќе ја заобиколуваш вистината му даваш време на другиот да се промени во одреден аспект.

Знаеш, тоа е вибрирање на различна фрекфенција каде суштината што поврзува е заедничка.

Пример, двајцата се најдуваат на иста планина но на различна висина. Е сега тој што е повисоко може да ужива и да се насладува со нешта, како во сопствената глетка и предел така и во глетката и пределот на другиот. Е сега не постои начин како, тој што се наоѓа повисоко, да го опише новиот предел и различните работи во кои се насладува а да не ги повреди чувствата на другиот поради тоа што нели треба погледите и насладите да бидат заедничи и да се насладувате на исти нешта а не на различни...
Така кога ќе кажеш дека го гледаш само она што тој го гледа, ја заобиколуваш вистината и истовремено се трудиш да го доведеш на повисокиот рид како би се насладувале двајцата на исти и многу повеќе работи. Е тогаш може да се изрече вистината без да биде погрешно разбрана или отфрлена...

Too much наслади а? Изгледа недоволно сум насладен па како од пушка сега несвесното се истури хахах

Да де сеа ке искочи дека маж ми суги, дечко оддамна ми беше, е глуп затоа што не ме лаже? А ќе беше паметен ако ме лажеше успешно (што неможам да го сватам).

ааа извини не знаев дека дечкоти влегол в тавче (y) зборував само фигуративно..
Постојат луѓе кои свесно или несвесно способни се да ги изолираат негативните чуства што се јавуваат после кажана лага.
Едноставно, народски кажано тие се помалку чувствителни, не го чувствуваат ефектот "црна дамка" во главата - што подоцна ќе ги мачи....
Различни сме сите... и не можам да не се сложам со фактот дека некогаш е неопходно да се излажи.

Па Луси бејб, што ако сеуште не е спремен едниот да чуе одредена вистина на другиот, со тоа што ќе ја заобиколуваш вистината му даваш време на другиот да се промени во одреден аспект.

Знаеш, тоа е вибрирање на различна фрекфенција каде суштината што поврзува е заедничка.

Пример, двајцата се најдуваат на иста планина но на различна висина. Е сега тој што е повисоко може да ужива како во сопствената глетка така и во глетката на другиот. Е сега не постои начин како, тој што се наоѓа повисоко, да го опише новиот предел а да не ги повреди чувствата на другиот поради тоа што нели треба погледите да бидат заедничи и да се насладувате на исти нешта а не на различни...
Така кога ќе кажеш дека го гледаш само она што тој го гледа, ја заобиколуваш вистината и истовремено се трудиш да го доведеш на повисокиот рид како би се насладувале двајцата. Е тогаш може да се изрече вистината без да биде погрешно разбрана или отфрлена...

А нели ќе е поарно да ја фатиш за рака и да и покажеш што всушност гледаш без пардон? Можеби ќе ја вџашиш во моментот ама ќе си чист како солза и тука настанува енергија каква што неможе да има со лагата, од она што го чувстуваме вистински не се бега, може само да допринесе, мораш да имаш муда и да го видиш ефктот од она што го посакуваш навистина нема бегање тука, доколку ви се наместат картите ќе ви нема рамен, но ако заобиколуваш или утешно лажеш немаш никаков ефект, пострашно ќе е од кога ќе се дознае што нависитна било, тука кај ќе одиш, знаеш како викаат утреш куќа некрепи :) И да како ќе знаеш кога е вистински спремна личноста да ја прифати виситната таква каква што чиста и сурова? Ако немала газ до сега нема ни да го има понатака траст ми.
--- надополнето: 30 март 2012 во 13:39 ---
ааа извини не знаев дека дечкоти влегол в тавче (y) зборував само фигуративно..
Постојат луѓе кои свесно или несвесно способни се да ги изолираат негативните чуства што се јавуваат после кажана лага.
Едноставно, народски кажано тие се помалку чувствителни, не го чувствуваат ефектот "црна дамка" во главата - што подоцна ќе ги мачи....
Различни сме сите... и не можам да не се сложам со фактот дека некогаш е неопходно да се излажи.

Абе неопходноста колку време ќе држи, мислиш дека повеќе ќе помогне, но што правиме понатака кога ќе мораат картите да се отворат, зар мислиш дека ние сите потајно не ја чувстуваме која е виситната? само прашањето колку од нас се спремни да ја прифатат истата?

Ве читам и повеќето сте се фрлиле у морализирање у стил сите се светци никој не лаже ако лажеш опашка ќе ти порасне, врска нема. СИТЕ ЛАЖАТ некој повеќе некој помалку, некој на глуп начин а некој на софистициран начин. Има од ситни банални лагички кои никому не прават штета и кои сите без исклучок ги користат се до крипни лаги кои и те како некому штетат и да се става равенство меѓу двете е сосема несериозно за дискусија.

Неинтелигентните најчесто лажат неубедливо и затоа ги фаќаш лесно а жените точно е дека имаат сензор за варање (ради јаката интуиција) ама не значи дека и неа нема да ја пролажеш ако ептен водиш сметка за ситници каде се жените доста појаки од мажите :).

И секако и за лага треба талент и да те бива за глума и манипулација инаку секој со просечна интелигенција ќе те фати со „кратки нозе“ ;).

Абе неопходноста колку време ќе држи, мислиш дека повеќе ќе помогне, но што правиме понатака кога ќе мораат картите да се отворат, зар мислиш дека ние сите потајно не ја чувстуваме која е виситната? само прашањето колку од нас се спремни да ја прифатат истата?

Ја разбирам суштината на муабетот... Но сепак, некои карти не мора да се отворат Луси, бидејќи имаат минимален ефект. Кај некои не ни постои ефект. А кај некои има НЕГАТИВЕН ефект. Земајќи во предвид фактот што вистината е многу често искривена и погрешно сфатена... се отвора дилема.. дали треба да се прикријат некој факти или не.

Не ја кажувам вистината - бидејќи никој не ја побарал од мене и бидејќи мислам дека ќе произведе негативна енергија. Погрешно е тоа?
Тоа јас не го сметам за лага...

Е сеа во некој совршен свет.... :rolleyes:

Ве читам и повеќето сте се фрлиле у морализирање у стил сите се светци никој не лаже ако лажеш опашка ќе ти порасне, врска нема. СИТЕ ЛАЖАТ некој повеќе некој помалку, некој на глуп начин а некој на софистициран начин. Има од ситни банални лагички кои никому не прават штета и кои сите без исклучок ги користат се до крипни лаги кои и те како некому штетат и да се става равенство меѓу двете е сосема несериозно за дискусија.

Неинтелигентните најчесто лажат неубедливо и затоа ги фаќаш лесно а жените точно е дека имаат сензор за варање (ради јаката интуиција) ама не значи дека и неа нема да ја пролажеш ако ептен водиш сметка за ситници каде се жените доста појаки од мажите :).

И секако и за лага треба талент и да те бива за глума и манипулација инаку секој со просечна интелигенција ќе те фати со „кратки нозе“ ;).

Кајзер ај и тебе ќе ти кажам, кога се работи за чувства, кога некој го сакаш и ти значи истиот ќе се дрзнеш да го излажеш макар што и таа лаги била ситна некоја си небитна ил сл. оправдувачка? Дали талентот за лажење се исплати во ситуација потсвесно да знаеш дека можеш да го изгубиш лицето што ти значи со тоа што играш „добро“?
Кажав и погоре некои не ни сакаат да ја согледаат виситната затоа што не се спремни да ја примат како таква, повеќе им е убаво да живеат во лажно идличен свет за да не им се наруши хармонијата, е тука веќе ако навлеземе за факторите ќе отидеме предалеку, и не ти го разбирам поимот дека сите лажат под дифолт, никој се праи светец, но од заебанција до лага има голема разлика а особено кога се работи за луѓе што ни значат.
--- надополнето: 30 март 2012 во 13:57 ---
Ја разбирам суштината на муабетот... Но сепак, некои карти не мора да се отворат Луси, бидејќи имаат минимален ефект. Кај некои не ни постои ефект. А кај некои има НЕГАТИВЕН ефект. Земајќи во предвид фактот што вистината е многу често искривена и погрешно сфатена... се отвора дилема.. дали треба да се прикријат некој факти или не.

Не ја кажувам вистината - бидејќи никој не ја побарал од мене и бидејќи мислам дека ќе произведе негативна енергија. Погрешно е тоа?
Тоа јас не го сметам за лага...

Е сеа во некој совршен свет.... :rolleyes:

Суги тоа е муабетот, што ми е важен кој колку е спремен да ја слушне вистината и дали бара да му се каже сурова каква што е? А за енергија тоа што ќе се смешкаш и ќе лажеш мислиш позитивно делува? А и можеби нема секој голема перцепција и видик на нештата па и ласкањата ги земаат здраво за готово.

Сите лажат.И жени и мажи, стари и млади, паметни или глупи, во средно или на факултет, по дома и на работа.Од најситни лаги чисто поради избегнување непријатности, (не)одење некаде претходно планирано или 'да не навредиш некого', до многу поголеми и поозбилни работи после веќе стекнато некакво искуство во лажење.
Некои и несвесно им станало карактеристика, во голем дел дури и самите се уверени во своите лаги ко да живеат во друга димензија.Посебна сорта.

Кајзер ај и тебе ќе ти кажам, кога се работи за чувства, кога некој го сакаш и ти значи истиот ќе се дрзнеш да го излажеш макар што и таа лаги била ситна некоја си небитна ил сл. оправдувачка? Дали талентот за лажење се исплати во ситуација потсвесно да знаеш дека можеш да го изгубиш лицето што ти значи со тоа што играш „добро“?
Кажав и погоре некои не ни сакаат да ја согледаат виситната затоа што не се спремни да ја примат како таква, повеќе им е убаво да живеат во лажно идличен свет за да не им се наруши хармонијата, е тука веќе ако навлеземе за факторите ќе отидеме предалеку, и не ти го разбирам поимот дека сите лажат под дифолт, никој се праи светец, но од заебанција до лага има голема разлика а особено кога се работи за луѓе што ни значат.

Луси, има банални лагички каде штетата е помала ако пролажеш отколку да се расправаш со вистина, знаеш и сама дека е така не ме терај да барам банални примери, имаме милион во животот :).

Друга работа е што има ситуации каде и треба да пролажеш (да речеме некој има болест) и знаеш ако му кажеш има психички толку да падне што цела терапија ќе пропадне, на пример еден психијатар ако секогаш им ја каже вистината на пациентите има цела пракса да му пропадне :).

Се разбира варањето во врска е нешто сосема друго и тука нема оправдување и се знае ако едниот открие ќе има последици но и тука се лаже во 90% случаи од страв заради раскин, повеќето се полигамни во душа ама сакаат пред светот и партнерот да дадат впечаток на моногамна врска па лажењето си го користат да ја пролонгираат таа лажна слика што подолго може (посебно важи за мажите) :).

Тоа што сакав претходно да кажам, сите лажат повеќе или помалку од банални до крупни лаги но мора да се прави разлика од лага како: Косата ти е супер (а ја промашила фризурата 200%) до: Срцка бев до касно на работа, а ти си бил на ручек со швалерката, мислам ме разбра сега :).

Луси, има банални лагички каде штетата е помала ако пролажеш отколку да се расправаш со вистина, знаеш и сама дека е така не ме терај да барам банални примери, имаме милион во животот :).

Друга работа е што има ситуации каде и треба да пролажеш (да речеме некој има болест) и знаеш ако му кажеш има психички толку да падне што цела терапија ќе пропадне, на пример еден психијатар ако секогаш им ја каже вистината на пациентите има цела пракса да му пропадне :).

Се разбира варањето во врска е нешто сосема друго и тука нема оправдување и се знае ако едниот открие ќе има последици но и тука се лаже во 90% случаи од страв заради раскин, повеќето се полигамни во душа ама сакаат пред светот и партнерот да дадат впечаток на моногамна врска па лажењето си го користат да ја пролонгираат таа лажна слика што подолго може (посебно важи за мажите) :).

Тоа што сакав претходно да кажам, сите лажат повеќе или помалку од банални до крупни лаги но мора да се прави разлика од лага како: Косата ти е супер (а ја промашила фризурата 200%) до: Срцка бев до касно на работа, а ти си бил на ручек со швалерката, мислам ме разбра сега :).

Те разбрав Кајзер, па и тоа со фризурата се знам ке речеш се факаш за влакно, нели е боље да и кажеш како што ми кажува маж ми на пример не ти стои вака.. одошто да ја исполажеш и во себе да и се смееш дека е промашај? Вака ќе стори нешто ќе ја смени со време, знаеш колку е поглупо коа некој друг ке и каже искрено и ќе ти дојде дома и ќе ти рече, па можеше да ми кажеш да не се бламирам бар! Мене тоа контраефктот ми е бед филм од тоа лагите какви и да се, и затоа редовно ко од пушка одговарам, можеби и затоа чудно ме гледаат, а и ме мразат оти не ги фарбам не им се подлизувам, арно ама мене душава ми е чиста си кажувам како што мислам, лагите ми биле од секогаш лоша страна, јас да треба болен да излажам дека е ок тешко мене уште полошо ќе сторам, ич не ме бива, дали со тоа се смета дека сум глупава оти неможам да фиксирам лага кога ми треба?

Потребата од лага во врска, ја побива секоја логика да се биде во истата, споделувањето на искрените мислење за другата половина и дискусијата се далеку по позитивни од било која краткотрајна придобивка од лага/манипулација на партнетот.

Дури и ако искреноста т.е. ставот за врската после искажаното се завршат негативно по истата. Убавината е во тоа да имаш некој на којшто ќе можеш без срам и страв да му кажеш што сакаш во очи, не да си играте жмурка.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom