Падот на империјата

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување
i 500 trilioni da se za niv ne e problem deka toa se dolgovi samo na hartija, sekako nema nikogas da gi vratat. pecatenjeto na pari tek ke im stane problem od koga dolarot ke stane nebitna valuta za svetot, togas bi mozele da dozivaat nesto vo pravec hiperinflacija i so toa drasticno da im se zagrozi sostojbata. dur ke dojde do toj period, eventualno za nekoja decenija, nisto cudno da imaat i "dolg" od 100+ trilioni.
Не може неограничено да се задолжуваат, треба кај некој да се задолжат, ете Кина не купува туку ги продава американските обврзници и го намалува својот удел во долгот.
И за печатењето не е баш така едноставно, можат да печатат и печатат но се е тоа под контрола, има инфлација која се прелева на цел свет, лани беше 8,3... и е фактор за забрзана дедоларизација, за што имаш во предходниот мој пост на темата. А тоа е и психологија со инфлацијата, сега се приметува, да одат уште ќе следи дедоларизација преку ноќ и купување на било што само да се ослободат од доларите, но не се толку глупи и нема тоа да се случи. Поверојатно сценарио е дека ќе се игра на среднорочно, 5-10 год, но ова е неповратен процес. Економијата се сели на исток, порано државите и немаа некој избор. Само еден пример, Кина сега е најголем увозник на Саудиска нафта а не САД. Си се договорија да користат јуани наместо петро-долари.
Автоматски споено мислење:

Економистот Питер Шиф ги повика луѓето да се ослободат од нивните американски долари сега бидејќи се поголем број земји ги ескалираа своите напори да ја намалат зависноста од САД и УСД. „Статусот на резервната валута на доларот е загрозен, како и американскиот животен стандард што зависи од него. Најдобриот потег што можете да го направите за да ја ублажите вашата лична загуба е да се ослободите од долари и финансиски средства деноминирани во долари“, нагласи тој.
Поранешниот американски претседател Доналд Трамп изјави дека Кина „се обидува да го замени доларот како валута број еден“

Поранешниот американски претседател Доналд Трамп го призна притисокот што Кина го прави за симнување од тронот на доларот како резервна валута. Во објавата објавена на Truth Social, Трамп изјави дека доколку тоа се случи, тоа ќе биде најголемиот пораз во историјата на САД во последните 200 години.

Банкарската индустрија во САД се уште се бори по колапсот на три големи банки. Според статистичките податоци, кредитирањето на банките во САД е намалено за близу 105 милијарди долари во последните две недели од март, што е најголем пад забележан. Дополнително, Илон Маск, извршен директор на Тесла и сопственик на Твитер, неодамна коментираше за повлекување трилиони долари од банките во фондовите на пазарот на пари и тој инсистира дека „трендот ќе се забрза“.

Американскиот долар е жешка тема во последниве недели, со повеќе пријавени случувања на глобално ниво, што може да сигнализира значителни чекори кон дедоларизација во големите економии изјави поранешниот американски конгресмен Рон Пол.

Инвестицискиот менаџер Лери Лепард предупреди дека американскиот долар би можел да изгуби поголем дел од својата вредност во рок од пет до 10 години. По почетокот на руско-украинската војна, „САД направија нешто што јас го сметав за многу глупаво, а тоа е дека заплени 600 милијарди долари од руските девизни резерви и тоа испрати порака до секоја друга земја во светот дека „Еј ако На САД не им се допаѓа тоа што го правите, тие можат да ви ги зграпчат парите“, опиша извршниот директор.

Последно уредено:
Воените екскурзии низ годините и санкциите си го прават своето. За 22 години пад од 15% удел у светот.

Американската валута сега сочинува околу 58 отсто од вкупните глобални официјални резерви, што е помалку во однос на 73 отсто од 2001 година кога беше несомнена хегемониска резерва.

Три банки пропаднаа, има и нов кандидат.
По веста дека во првите три месеци од оваа година 100 милијарди долари депозити ја напуштиле Првата Републиканска Банка, вчера цените на акциите на оваа банка паднаа за речиси 50 отсто, јавуваат американските медиуми.

Оваа банка, која е во деловни проблеми по пропаѓањето на банката во Силиконската долина, пријавила одлив на депозити од 104,5 милијарди долари од почетокот на годината до крајот на март или околу 40 отсто од вкупните депозити. Во меѓувреме, конзорциумот од најголемите американски банки вложува 30 милијарди долари за да и помогне на банката да избегне банкрот.

Три банки пропаднаа, има и нов кандидат.
По веста дека во првите три месеци од оваа година 100 милијарди долари депозити ја напуштиле Првата Републиканска Банка, вчера цените на акциите на оваа банка паднаа за речиси 50 отсто, јавуваат американските медиуми.

Оваа банка, која е во деловни проблеми по пропаѓањето на банката во Силиконската долина, пријавила одлив на депозити од 104,5 милијарди долари од почетокот на годината до крајот на март или околу 40 отсто од вкупните депозити. Во меѓувреме, конзорциумот од најголемите американски банки вложува 30 милијарди долари за да и помогне на банката да избегне банкрот.

ama kako taka neli rusija propagja, kako ova?

Da ne pomine nezabelezano. Pakistan potvrdi deka e postignat dogovor za snabduvanje na zemjata so nafta od rusija. 2/3 od pakistanskata nafta vo idnina ke ide od rusija. se raboti za 100K bareli DNEVNO. Vo dekemvri pakistan barase 30% i bea odbieni. Iako zapadot pisuva deka pakistan kupile nafta so popust, pakistan ne ja ratifikuva cenata na G7.

Od ona jas sto znam dobile popust od nekoj 6 dolari sto e nekade 7% za dolgorocen dogovor.

Ps. Ispalata nema da e vo USA dolari. Se zbori deka e yuani. Uste edna GOLEMA (i bankrotirana) drzava poleka se prenasocuva za da si go obezbedi svojot opstanok.

^^ Изгледа ќе паѓа пак премиерот во Пакистан, а? :unsure:

^^ Изгледа ќе паѓа пак премиерот во Пакистан, а? :unsure:

Sfatija deka USA gi pusti niz voda... Dzabe go smenija imran khan.

Najtragicno e sto se napravija za da im se pomogne duri i oruzje dadoa na ukraina. Poleka site sfakaat deka svetot se menuva...

Se javi i Argenitna

Заебани овие Вован и Лексус... :ROFLMAO:

Fed Chairman Jerome Powell made several bizarre, if not shocking, admissions during a prank call with two Russians posing as Ukrainian President Volodomyr Zelensky, where they discussed topics ranging from inflation, to the Russian central bank, to joking about having a 'printing press' in the basement and possibly setting up a federal reserve bank in Kiev.

More interesting was Powell's admission, thinking he was speaking with Zelensky, during the call (which reportedly took place in January) that the Fed would hike rates two more times - a topic on which he has been far more circumspect even when giving testimony before Congress.

"The market is already pricing in two more quarter percentage point rate hikes. We'll look around after we make those two and we'll say should we do any more, and then the question will be how long do we keep rates at this level - and I think we'll keep them there for quite some time," said Powell, roughly two minutes into the clip below.

Видеото ако го „снема“ од јутјуб, го има и овде: https://rumble.com/v2kpne4-the-main...ns-prank-with-the-chairman-of-the-fri-je.html

Не го раскажувај минатото Бафра, види ја сегашноста... Секоја паметна империја си ја развива својата инфраструктура, а Кина ја спремаа за свој папет, како што го направија Јапан. Ама Кина видиш си имала други планови. Уствари цел свет е свртен против нив, само ароганцијата не им дозволува тоа да го видат. Ако не се глупи, зошто општествата им се посрани? Зошто си ги кастрираат своите деца, затоа што децата ги натерале да си мислат дека се изроди и го тераат кастрирањето (менување пол) како помодарство? Што мислиш како изгледа Лондон? Како да си во некое село на граница помеѓу Пакистан и Индија. Згора на тоа имаат Шеријатска милиција. Им смее ли некој нешто ? Скопје 1997.

Така пропаѓаат империите Бафра, во својата ароганција.

Јас пред 7-8г кога пишував дека САД и ЕУ се распаѓаат, 99% се исмејувавте, тврдевте дека САД уште 100г ќе владееле, не знам зашто мене ми објаснуваш како се распаѓање империите....

Еве ти уште едно постаро видео каде сами си кажуваат дека САД мора да ги сјебат, за да ја остварат нивната поголема цел, формирање на 1 светски глобален систем.

Ама нели Путин беше витезот кој се бори против, а не за, воспоставување на новиот светски поредок....

Случајно и на светскиот економски форум (во кој членуваат поголемите олигарси, лидери на повеќето држави) целта е САД да изгубат статусот на светски џандар. Нормално они ќе се центарот од каде ќе се контролира цела планета и нема веќе да има војни, а дали за рајата ќе има мед и млеко јбг.

Walter Cronkite Quotes:
#1. 5:56 "First we Americans are going to have to yield up some of our sovereignty. That's going to be to many, a bitter pill. It will take a lot of courage, a lot of faith and a lot of persuasion."
#2. 6:53 ...applies today to the approximately 200 soveignties in our global village. All of which are going to have to be convinced to give up some of that sovereignty to the better, greater union."
#3. "Those who don't obey international law will be dealt with effectively"
#4. 08:29. Funny thing is, that was the goal of Marx, who had a unrealistic viewpoint of human nature.
#5. 14:00 :"Join me... I'm glad to sit here at the right hand of satan."
Walter Cronkite, congratulated via video by Hillary Clinton, accepting the World Federalist Association "Norman Cousins Global Governance Award", including the call for countries having to be "convinced" to give up their respective sovereignty, praise for an array of UN treaties and the writing of George Soros (12:09) and then the somewhat disturbing sentiment at:
13:51 "Well join me, I'm glad to sit here at the right hand of satan".

БРИКС од кога се формирани, ниту еднаш не успеа да направат замена на доларот, но баш сега, кога се воспоставуваат темелите на новиот светски поредок, магично без проблем ќе тргуваат во други валути.

И така, некои ликови, кои со години беа против новиот светски поредок, кои сметаа дека глобализацијата не успеала, всушност несвесно го поддржуваат неговото воспоставување, а еден член по не знам кој пат излегува најголемиот идиот, иако често покажуваше кон други дека се корисни идиоти. :pos: :tapp:

Е тоа е умешноста на владарите, креираат криза, после нудат решение, со намера да го прелажат народ да ги избере нивните цели, притоа народот да мисли дека тоа е за општото заедничко добро и е личен избор на самите луѓе. На тој начин со минимален труд, владарите си тераат агендата, се помоќни и се побогати. Притоа Кина ќе е локомотивата.

Значи они своите фамилии не си ги сјебуваат, своите деца намерно не си ги сјебуваат, туку нас останатите гледаат да не сјебат и тоа самиот народ лично да си го направиме. Они се плава крв, лично не си ги валкаат рацете, туку самиот народ, вредни како мравки ќе си го направи рестартот и свесно ќе го прифати новиот систем, бидејќи само така "матиците" можат долго да владеат.
Направи проблем, натерај ја рајата да прифати решение лажејќи ја дека е за општото добро, а уствари е корисно само за елитата и на раат ќе си владееш со векови.

Глупи луѓе не може да направат империја, ама затоа мудрите, со разни интриги, без проблем нивните 30 генерации си се во првите ешалони.

Маскирани командоси на иранската морнарица извршија рација со хеликоптер за запленување на танкер со нафта во Оманскиот залив, што пловел до САД, покажа снимката што ја емитуваше иранската државна телевизија во петокот.

Петтата флота на американската морнарица соопшти дека иранското запленување е најмалку петти комерцијален брод преземен од Техеран во последните две години.

The five Arab nations that formally requested to join the BRICS alliance are Saudi Arabia, the United Arab Emirates, Bahrain, Egypt, and Algeria. Iran is the sixth nation to have shown interest to enter BRICS.

Последно уредено:
Ова сигурно е одлично за моралот на војниците.

Signs of the time...

Хаха, ова е одговорот на оние видеата за кодошење во Русија.

Се разбира, нема шанси да се најде на јутјуб и слично. Ако некој налета на времен линк нека постира.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom