Охрид

• Креатор на темата Креатор на темата slasa
  • Време на започнување Време на започнување
@fennel Така е не ти се поклопиле коцките и то е то. Со годиниве можиш татко да ми си зато ке се воздржам од понатамошна дискусија.
Нема што да дискутираме, јас ви дадов два примери оти охриѓани се сметаат за лоши домаќини во туризмот, само два. А имам баагимити. И за Пештани, Охрид, Андон Дуков на времето. Трај си, дефинитивно не сме за туризам, џабе трошиме време и тастатура.

Погрешно е да се споредува Охрид со Грција и другите големи туристички држави. Не е исто. Разликите се големи, пред се во големината на пазарот, во Грција доаѓаат милиони, траењето на сезоната во Охрид е само 2 месеци, зависен е пред се од домашниот пазар, странците не се толку бројни и многу важно ако не и најважно традицијата. Охрид со туризам на сериозен начин почна да се занимава од 90тите па и подоцна, претходно зависеше од индустријата, ското сите работеја во фабриките. Кога тие пропаднаа, почнаа да вложуваат во апартмани. Немаше многу хотели до пред некоја деценија.

И отсуството на љубезност следи од ова. Во Грција туристичкиот работник знае дека голем број гости во државата и во неговиот град не само директно туку и индиректно ќе му го наполнат џепот. Ако е љубезен кон некого тој не мора да му плати, не мора ни да дојде во неговиот ресторан, но ќе дојде некој друг на кого овој ќе му пренесе како грците се љубезни или не се. Во Охрид тоа го нема.

Уште една работа која мора да се земе во обзир е дека сопственицна на апартмани не се само Охриѓани. Повеќето домашни гости имаат свој смештај, ти малку придонесуваат а бараат ист третман. Не е реално.

Цените. Бидејќи сезоната е кратка, газдите сакаат да си ги вратат инвестициите преку нив што е можно побрзо. Кога пиеш кафе, тоа се заборава иако сме шетани, не го оплаќаш кафето, туку МЕСТОТО. Секаде во светот цената зависи од локацијата. Газдата мора да плати данок, да плати на општината, на државата за секоја столица или маса која је поставува. Не си дојден на гости кај комшијата па пиеш кафе за добредојде, ти завземаш место и тоа место чини толку. Не знам зотшо толку полемики.

И јас самиот сум еден пример за типичен псоетител на Охрид. Имам наследен стан, не плаќам смештај кога ќе дојдам. Јадам дома, не заради цените повеќе не верувам на хигената во кафеаните, ретко седам во кафиќи бидејќи ме нервира гужвата и панаѓорот на плоштад и на кејот, повеќе шетам со старото друштво, ако нема гужва ќе седнеме на по едно или две пива. Не одам на плажа, не изнајмувам лежалка и сонцобран, ќе се искапам на Канео или на кеј, сега е чист, понекогаш децата ќе ги однесам Метропол или Градиште. Не придонсувам многу на локалната економија.
Но не барам никој да биде љубезен со мене и не мрчам на се и сешто.

Да, фер, не бев доволно специфичен, охриѓаните кои се занимаваат со угостителство. Не охриѓани во целина.
Ја знаеш теоријата дека секој е корумпиран до границите кои му ги поставува неговата положба.
Јас имам еден куп добри пријатели и колеги од Охрид, за кои со сигурност можам да кажам дека се луѓе на место. Е има едно ама, ама они не се поврзани со туризмот. Да се, не би ставил рака во оган да гарантирам за нив, ако некој каже дека лошо се однесувале со него.
Доаѓаме до заклучок дека има лошо магнетно зрачење во Македонија, затоа не не бива за туризам.

И јас самиот сум еден пример за типичен псоетител на Охрид. Имам наследен стан, не плаќам смештај кога ќе дојдам. Јадам дома, не заради цените повеќе не верувам на хигената во кафеаните, ретко седам во кафиќи бидејќи ме нервира гужвата и панаѓорот на плоштад и на кејот, повеќе шетам со старото друштво, ако нема гужва ќе седнеме на по едно или две пива. Не одам на плажа, не изнајмувам лежалка и сонцобран, ќе се искапам на Канео или на кеј, сега е чист, понекогаш децата ќе ги однесам Метропол или Градиште. Не придонсувам многу на локалната економија.
Тоа е ок, но ако седнеш во угостителски објект или ако би изнајмувал, не би барал нит очекувал угостителот да биде љубезен со тебе? Ако така тогаш ти си им клиент од соништата.

Go Away GIF

Океј си кажавте шо имавте не ви било убо и нема да идате разбравме. Ваше право. Не ја трујајте темата повеќе, има еден куп луѓе кои сакаат нешто корисно за Охрид да прашаат а не можат од вашите жалопојки..

Јас сакам да прашам, место за пешкир имат на некоја плажа или не морат? :D

Златно љубаништа....славија пред тобоган.... за потпеш и канео да не прајме муабет само лежалки имат цени боли глава не би седнал тука никогаш ама пак полно им е цело време странциве тука се закачвет.

Златно љубаништа....славија пред тобоган.... за потпеш и канео да не прајме муабет само лежалки имат цени боли глава не би седнал тука никогаш ама пак полно им е цело време странциве тука се закачвет.
Аха, а овие концесионериве шо узурпирет 100% од плажава, со нив шо прајме?
Градов е измислен за герила акции, само на кој да му текнит.

Аха, а овие концесионериве шо узурпирет 100% од плажава, со нив шо прајме?
Градов е измислен за герила акции, само на кој да му текнит.
Абе ти си 100% во право и јас не плаќам 600 ден лежалка потпеш, ама кој сум јас или ти да одлучиме тоес кој не прашвит нас? Да имам убав муабет со газдите и со пола Охрид, ама верви последниот збор идат од горе односно од партијата на власт. А ко шо сме мал град знам луѓе шо отварале воделе локали без разлика на вмро/сдс него со амин на некој трет.

за пешкири акапулко,ајван плажа, на кејот,св.наум,трпејца,горица 2 итн
се надевам некој од тие шо шират негативна енергија за ОХРИД ,да земат плажа под концесија и да издаваат лежалки по 30 денари,педалинки 20 ден за саат,кафе 30 ден,нескафе 50 денари , пиво 60 ден ,плата на вработените по 50 000 денари ....ајдеее

Последно уредено:
Back
На врв Bottom