Здраво сакам да прашам во врска со вработување во Костал во Охрид. Имам пуштено неколку пати апликација на огласи, меѓутоа ниту еден одговор не добив, ниту пак бев повикана на интервју. Прашував сите ми велат ти требаат врски и за обично работно место. За врски сите ми велат или партиски или ако се познаваш со некои во човечки ресурси. Сакав да прашам, дали некој/а е вработен/а во Костал и дали има искуство околу вработувањата во Костал и да сподели совет како да постапам за вработувања ? Ви благодарам!
Здраво сакам да прашам во врска со вработување во Костал во Охрид. Имам пуштено неколку пати апликација на огласи, меѓутоа ниту еден одговор не добив, ниту пак бев повикана на интервју. Прашував сите ми велат ти требаат врски и за обично работно место. За врски сите ми велат или партиски или ако се познаваш со некои во човечки ресурси. Сакав да прашам, дали некој/а е вработен/а во Костал и дали има искуство околу вработувањата во Костал и да сподели совет како да постапам за вработувања ? Ви благодарам!
Зошто воопшто некој би работел во Костал ( или било која друга фабричка хала ) ? Поготово па младо девојче ( препоставувам дека си млада ) . Ако веќе си решена да работиш во фабричка хала , тогаш поарно ти е да се пријавиш за работа во некој од хотеливе охридски . Ако знајш добро англиски можиш на рецепција , ако не и собарка не е лошо ( зависи од хотелот ) . И едното и другото е поарно од работа во фабрика . Не го велам ова така без врска , туку имам работени неколку сезони на рецепција во еден од големите охридски хотели и знам шо зборувам . Поготово сега овај период има еден куп огласи кои бараат работници во хотелите . Види побарај на нет по огласиве за работа . Единствена лошо во хотелската работа е тоа што нема празник или делник . Можи да си на работа во било кој ден од годината , но сепак имаш 6 до 7 дена во месецот слободни . Плус ако работиш на празник дневницата ти е поголема , а да не зборувам дека често паѓа и добар бакшиш од гостите .
Зошто воопшто некој би работел во Костал ( или било која друга фабричка хала ) ? Поготово па младо девојче ( препоставувам дека си млада ) . Ако веќе си решена да работиш во фабричка хала , тогаш поарно ти е да се пријавиш за работа во некој од хотеливе охридски . Ако знајш добро англиски можиш на рецепција , ако не и собарка не е лошо ( зависи од хотелот ) . И едното и другото е поарно од работа во фабрика . Не го велам ова така без врска , туку имам работени неколку сезони на рецепција во еден од големите охридски хотели и знам шо зборувам . Поготово сега овај период има еден куп огласи кои бараат работници во хотелите . Види побарај на нет по огласиве за работа . Единствена лошо во хотелската работа е тоа што нема празник или делник . Можи да си на работа во било кој ден од годината , но сепак имаш 6 до 7 дена во месецот слободни . Плус ако работиш на празник дневницата ти е поголема , а да не зборувам дека често паѓа и добар бакшиш од гостите .
И да и не . Зависи од хотелот . Најчесто сезонците работат од мај до октомври , но кај дел од хотелите има и вработен персонал преку цела година ( дури во зима и ако не одат на работа сепак земаат 70 или 80 % плата ) .
И да и не . Зависи од хотелот . Најчесто сезонците работат од мај до октомври , но кај дел од хотелите има и вработен персонал преку цела година ( дури во зима и ако не одат на работа сепак земаат 70 или 80 % плата ) .
Епа тој персонал е веќе таму, тешко дека преку сезона ќе му земе место на некој.
И да, многу подобро е угостителство него погон, сум работел и таму и таму, моментално сум во погон.
Но, парите нема да може да ги потроши, ќе биде од утро до мрак на работа, тешко и за слободни во пикот, но да не се разбериме погрешно, подобро е на некој начин.
Погон како погон е ужаc за некои, не можеш осум саати да мрднеш од позиција, на мочање без дозвола неможеш, телефон заборави, муабет исто, нормата е израчуната и мораш да ја стигнеш, многу е потешко него што звучи.
Но пак во Костал стигаат до 30к со саботи и трета смена, имаат многу бенефиции, одлична кујна, стабилна работа, за некои е тоа битно затоа што семејство од 70% не се рани.
Зошто воопшто некој би работел во Костал ( или било која друга фабричка хала ) ? Поготово па младо девојче ( препоставувам дека си млада ) . Ако веќе си решена да работиш во фабричка хала , тогаш поарно ти е да се пријавиш за работа во некој од хотеливе охридски . Ако знајш добро англиски можиш на рецепција , ако не и собарка не е лошо ( зависи од хотелот ) . И едното и другото е поарно од работа во фабрика . Не го велам ова така без врска , туку имам работени неколку сезони на рецепција во еден од големите охридски хотели и знам шо зборувам . Поготово сега овај период има еден куп огласи кои бараат работници во хотелите . Види побарај на нет по огласиве за работа . Единствена лошо во хотелската работа е тоа што нема празник или делник . Можи да си на работа во било кој ден од годината , но сепак имаш 6 до 7 дена во месецот слободни . Плус ако работиш на празник дневницата ти е поголема , а да не зборувам дека често паѓа и добар бакшиш од гостите .
Фала ти на одговорот, сакам во Костал од причина што е стабилна работа во текот на цела година и земаш стабилна плата цела година. Во хотел можеби е лесна работа, точно, но од друга страна нема гаранција како би било во зима (вон сезона), не сакам сега да земам 25К плата (што мене ми е одлична таа плата), а во зима да се тресам и да се молам да не бидам избркана бидејќи нема работа. Костал има многу поволности, како што се храна, превоз, висока плата во текот на цела година, сабота, недела, празник си слободен и тоа е од големо значење плус бонуси од работа на сабота (ако се работи) и од трета смена. На крајот на денот, сакам да работа, а не да барам работа каде ќе имам полесни работни задачи.
Епа тој персонал е веќе таму, тешко дека преку сезона ќе му земе место на некој.
И да, многу подобро е угостителство него погон, сум работел и таму и таму, моментално сум во погон.
Но, парите нема да може да ги потроши, ќе биде од утро до мрак на работа, тешко и за слободни во пикот, но да не се разбериме погрешно, подобро е на некој начин.
Погон како погон е ужаc за некои, не можеш осум саати да мрднеш од позиција, на мочање без дозвола неможеш, телефон заборави, муабет исто, нормата е израчуната и мораш да ја стигнеш, многу е потешко него што звучи.
Но пак во Костал стигаат до 30к со саботи и трета смена, имаат многу бенефиции, одлична кујна, стабилна работа, за некои е тоа битно затоа што семејство од 70% не се рани.
Точно така убаво си кажа. Костал нуди многу можности, покрај бонуси за викенд и трети смени и кујна, најважно е што во вон сезона не се мислиш дали ќе добиеш отказ или намалена работа како во сектор туризам. Работам со туризам (како маркетинг агенти му нудам (носам) туристи на хотели, вили, апартмани и на оние со катамараните, и во зима знам дека работата е многу минимална) од таа причина сакам стабилна и сиругна работа како што е Костал.
Затоа пак ќе прашам, како и на кој начин да најдам контакт со оние во човечки ресурси спремна сум на покријам било што за врски за да биди се како што треба.
Епа тој персонал е веќе таму, тешко дека преку сезона ќе му земе место на некој.
И да, многу подобро е угостителство него погон, сум работел и таму и таму, моментално сум во погон.
Но, парите нема да може да ги потроши, ќе биде од утро до мрак на работа, тешко и за слободни во пикот, но да не се разбериме погрешно, подобро е на некој начин.
Погон како погон е ужаc за некои, не можеш осум саати да мрднеш од позиција, на мочање без дозвола неможеш, телефон заборави, муабет исто, нормата е израчуната и мораш да ја стигнеш, многу е потешко него што звучи.
Но пак во Костал стигаат до 30к со саботи и трета смена, имаат многу бенефиции, одлична кујна, стабилна работа, за некои е тоа битно затоа што семејство од 70% не се рани.
Абе ок , немора да се вработи , нека изработи 5-6 месеци како сезонец . Секако и сама има напишано дека само со врски е за да влези во Костал ( а тоа според мене е уште поглупо - да ти требаат врски за да работиш во фабричка хала ) . И не е баш така како шо велиш за работата во хотел . Се оди осум саати на работа ( ако е собарка нема трета смена ) , а третата смена на рецепција е заебанција за разлика од фабричката ( имаш некој саат и да дремниш ). А за слободни денови има најмалку еден ден неделно ( можи и плус еден или два дена во месецот ако имаш потреба ) . Плус и таму има еден оброк ( најчесто е со месо ) . Платата не е 30 000 ама е 20 000 и плус повремени бакшиши . Секој си знај како му е поарно ама според мене не гледам причина чоек да си го остава здравјето ( и физичко и психичко ) во фабричка хала , освен ако нема друг избор .
Фала ти на одговорот, сакам во Костал од причина што е стабилна работа во текот на цела година и земаш стабилна плата цела година. Во хотел можеби е лесна работа, точно, но од друга страна нема гаранција како би било во зима (вон сезона), не сакам сега да земам 25К плата (што мене ми е одлична таа плата), а во зима да се тресам и да се молам да не бидам избркана бидејќи нема работа. Костал има многу поволности, како што се храна, превоз, висока плата во текот на цела година, сабота, недела, празник си слободен и тоа е од големо значење плус бонуси од работа на сабота (ако се работи) и од трета смена. На крајот на денот, сакам да работа, а не да барам работа каде ќе имам полесни работни задачи.
Автоматски споено мислење:
Точно така убаво си кажа. Костал нуди многу можности, покрај бонуси за викенд и трети смени и кујна, најважно е што во вон сезона не се мислиш дали ќе добиеш отказ или намалена работа како во сектор туризам. Работам со туризам (како маркетинг агенти му нудам (носам) туристи на хотели, вили, апартмани и на оние со катамараните, и во зима знам дека работата е многу минимална) од таа причина сакам стабилна и сиругна работа како што е Костал.
Затоа пак ќе прашам, како и на кој начин да најдам контакт со оние во човечки ресурси спремна сум на покријам било што за врски за да биди се како што треба.
Вака, моментално работата им е намалена поради војната што е во Украина, ако вработуваат, вработуваат само со врски.
Почекај некој месец, обично поголеми вработувања имаат Јуни-Јули, така беше лани.
Едно од тие во ЧР ми е комшивка, пред некој месец бев на интервју за позиција која претходно ја работев три години во друга бранша, не ме примија.
Една работа да ти кажам, те разбирам потполно што бараш, ама ако не ти е дојден нож до коска не вреди да бараш врски за линија во фабрика, верувај.
Прати огласи секој ден, обично ги објавуваат на вработување.ком или охридњус.
Мислам дека ќе имаат периодов што следи.
Абе ок , немора да се вработи , нека изработи 5-6 месеци како сезонец . Секако и сама има напишано дека само со врски е за да влези во Костал ( а тоа според мене е уште поглупо - да ти требаат врски за да работиш во фабричка хала ) . И не е баш така како шо велиш за работата во хотел . Се оди осум саати на работа ( ако е собарка нема трета смена ) , а третата смена на рецепција е заебанција за разлика од фабричката ( имаш некој саат и да дремниш ). А за слободни денови има најмалку еден ден неделно ( можи и плус еден или два дена во месецот ако имаш потреба ) . Плус и таму има еден оброк ( најчесто е со месо ) . Платата не е 30 000 ама е 20 000 и плус повремени бакшиши . Секој си знај како му е поарно ама според мене не гледам причина чоек да си го остава здравјето ( и физичко и психичко ) во фабричка хала , освен ако нема друг избор .
Во Охрид ако живееш ќе знајш како стојат работите и во угостителство и општо во цела гранка туризам.
Слободен ден, работа од 8 саати и стална работа додека не почне, кога ќе почне друга песна се пее.
Затоа моментално молат за келнери, шанкери, кувари.
Охридските газди ги преебаа на неколку генерации и сами ги избркаа да одат во фабрики, Хрватска, по бродови и каде уште не.
Се слагам дека на линија во фабрика е полошо, ама, работа има преку цела година, а не 5-6 месеци.
Незнам како препорачувате работа во угостителство за сериозен човек.
За тинејџери и луѓе во 20тите години е океј, и тука треба да заврши моабетот.
Во сезона се работи по 10-12 часа во смена, без слободен ден, работиш како за тројца а често и прекувремените саати не се платени. И тамам кога почнаа платите во угостителството малку од малку да се зголемуваат, со коронава си најдоа убав изговор и повторно ги вратија на минималец.
Работи како 2 слободни денови неделно, платени ноќни саати, празници и целосен годишен одмор се мисловна именка во угостителството во Охрид.
Сите локали се куси со персонал, газдите се жалат како нема работници а не отстапуваат од минимална плата. Тоа е се што треба да се знае за угостителството во Охрид.
Вака, моментално работата им е намалена поради војната што е во Украина, ако вработуваат, вработуваат само со врски.
Почекај некој месец, обично поголеми вработувања имаат Јуни-Јули, така беше лани.
Едно од тие во ЧР ми е комшивка, пред некој месец бев на интервју за позиција која претходно ја работев три години во друга бранша, не ме примија.
Една работа да ти кажам, те разбирам потполно што бараш, ама ако не ти е дојден нож до коска не вреди да бараш врски за линија во фабрика, верувај.
Прати огласи секој ден, обично ги објавуваат на вработување.ком или охридњус.
Мислам дека ќе имаат периодов што следи.
Во Охрид ако живееш ќе знајш како стојат работите и во угостителство и општо во цела гранка туризам.
Слободен ден, работа од 8 саати и стална работа додека не почне, кога ќе почне друга песна се пее.
Затоа моментално молат за келнери, шанкери, кувари.
Охридските газди ги преебаа на неколку генерации и сами ги избркаа да одат во фабрики, Хрватска, по бродови и каде уште не.
Се слагам дека на линија во фабрика е полошо, ама, работа има преку цела година, а не 5-6 месеци.
Последниве години сум во Охрид , и работев во 2018 и 2019 ( сезонски по 6 месеци ) на рецепција во коплексот хотели Метропол . Ниту јас ниту собарките не работевме повеќе од 8 сати дневно и тоа за целите 2 договори шо ги имав . Рецепционерите имавме по 6 дена месечно слободни а собарките 4 или 5 дена месечно( и така беше цело време додека траеше договорот ) . Платени ми беа плус третите смени ( од 6 до 9 дена месечно ) и платена ми беше празнична дневница ако работев за празник ( нормално и придонесите како пензиско и здравствено беа платени ) . Имавме топол оброк (готвено јадење најчесто со месо плус салата) и плус бесплатен превоз до хотелот и назад . Месечно земав од 18 000 до 20 000 ден плата ( во зависност колку трети смени имав и дали сум работел во празник ) . Ова беше во времето минимална плата во државава ко беше 12 000 ден . Претпоставувам дека сега кога минималецот е 18 000 , не се под 20 000 ниту на рецепција ниту собарките . Во малите хотелчиња незнам како е , ама би требало да е слично .
Незнам како препорачувате работа во угостителство за сериозен човек.
За тинејџери и луѓе во 20тите години е океј, и тука треба да заврши моабетот.
Во сезона се работи по 10-12 часа во смена, без слободен ден, работиш како за тројца а често и прекувремените саати не се платени. И тамам кога почнаа платите во угостителството малку од малку да се зголемуваат, со коронава си најдоа убав изговор и повторно ги вратија на минималец.
Работи како 2 слободни денови неделно, платени ноќни саати, празници и целосен годишен одмор се мисловна именка во угостителството во Охрид.
Сите локали се куси со персонал, газдите се жалат како нема работници а не отстапуваат од минимална плата. Тоа е се што треба да се знае за угостителството во Охрид.
Муабетот конкретно е дали е поарно во фабричка хала или во хотел ( рецепција и собарки ) . Во нормални хотели никој не работи повеќе од 8 сати ( ајде нека се и 9 ама не се )
Вака, моментално работата им е намалена поради војната што е во Украина, ако вработуваат, вработуваат само со врски.
Почекај некој месец, обично поголеми вработувања имаат Јуни-Јули, така беше лани.
Едно од тие во ЧР ми е комшивка, пред некој месец бев на интервју за позиција која претходно ја работев три години во друга бранша, не ме примија.
Една работа да ти кажам, те разбирам потполно што бараш, ама ако не ти е дојден нож до коска не вреди да бараш врски за линија во фабрика, верувај.
Прати огласи секој ден, обично ги објавуваат на вработување.ком или охридњус.
Мислам дека ќе имаат периодов што следи.
Во Охрид ако живееш ќе знајш како стојат работите и во угостителство и општо во цела гранка туризам.
Слободен ден, работа од 8 саати и стална работа додека не почне, кога ќе почне друга песна се пее.
Затоа моментално молат за келнери, шанкери, кувари.
Охридските газди ги преебаа на неколку генерации и сами ги избркаа да одат во фабрики, Хрватска, по бродови и каде уште не.
Се слагам дека на линија во фабрика е полошо, ама, работа има преку цела година, а не 5-6 месеци.
Не дека прибирам, но како келнерка не сакам да работам од повеќе аспекти и поради години. Мене не ми е проблем тежината на работата што ќе ја работам (од работа не се плашам), ако од старт бегав (барав полесна работа) тогаш ќе барав нешто лесно и слично. Но, сакам во Костал од причина што е (барем засега) стабилна компанија и можеш на долг период да мислиш дека со работно место ќе си на сигурно (во туризам најчесто си со договори). На неколку место кога разговарав сите нудат договори од 6 месеци со можност за продолжување (но, нема никакви гаранции, еве ќе се случи есента пак да има Ковид-бран и тогаш автоматски или ќе намалат плати или ќе те пуштат дома). Мене ми е потреба сигурна и стабилна работа бидејќи имам семејство и сакам од тој аспект да сум сигурна. Без разлика што ете сум млада и може да работам и како келнерка и слично, не сум 50+години, но кажав од кој аспект и во моментот мислам дека во Костал е посигурно од тој аспект. Се надевам ме разбираш што сакам да ти кажам.
Вака, моментално работата им е намалена поради војната што е во Украина, ако вработуваат, вработуваат само со врски.
Почекај некој месец, обично поголеми вработувања имаат Јуни-Јули, така беше лани.
Едно од тие во ЧР ми е комшивка, пред некој месец бев на интервју за позиција која претходно ја работев три години во друга бранша, не ме примија.
Една работа да ти кажам, те разбирам потполно што бараш, ама ако не ти е дојден нож до коска не вреди да бараш врски за линија во фабрика, верувај.
Прати огласи секој ден, обично ги објавуваат на вработување.ком или охридњус.
Мислам дека ќе имаат периодов што следи.
Во Охрид ако живееш ќе знајш како стојат работите и во угостителство и општо во цела гранка туризам.
Слободен ден, работа од 8 саати и стална работа додека не почне, кога ќе почне друга песна се пее.
Затоа моментално молат за келнери, шанкери, кувари.
Охридските газди ги преебаа на неколку генерации и сами ги избркаа да одат во фабрики, Хрватска, по бродови и каде уште не.
Се слагам дека на линија во фабрика е полошо, ама, работа има преку цела година, а не 5-6 месеци.
Цело време следам огласи на вработување и аплицирав од јануари до сега на 5 6 огласи (каде што исполнувам услови), но ниту еднаш не ми одговорија. Со неколку што зборев ми велат треба врски да фатиш со некој од шефовите во Костал или со некој/а од човечки ресурси и ќе влезиш, зошто сите така правеле и така влегувале. А, и без разлика (не сакам да ги навредувам) во истиот период на истите позиции има многу што влегоа, ги знам, а не исполнуваат ама баш никакви услови...
Угостителство не би препорачал ни за млад ни за постар едноставно не си платен соодветно за работата шо ја работаш кај нас со исклучок на некој објекти можеби да не навлегувам дека најубајот период лето немојш да мрдниш нигде или од работа или од умор. Плус ни празник ни делник разбираш и контакт со секаква багра плус ко ќе пукнит октомври друга песна се пеет а друга април. Фабрика е само дали можеш да издржиш затворен и под одредени услови а и сега фабриките имаат солидни услови и плати плус се знае ред 8 сати и тоа е саб/нед слободен плата околу 20к,превоз,храна. Јас работам угостителство персонал нема ни за лек ене ги и Хотам имаат некој веб страна кај по може да се пријавиш и џабе нема заинтересирани незнам како ќе се истуркат сезонава.
Не дека прибирам, но како келнерка не сакам да работам од повеќе аспекти и поради години. Мене не ми е проблем тежината на работата што ќе ја работам (од работа не се плашам), ако од старт бегав (барав полесна работа) тогаш ќе барав нешто лесно и слично. Но, сакам во Костал од причина што е (барем засега) стабилна компанија и можеш на долг период да мислиш дека со работно место ќе си на сигурно (во туризам најчесто си со договори). На неколку место кога разговарав сите нудат договори од 6 месеци со можност за продолжување (но, нема никакви гаранции, еве ќе се случи есента пак да има Ковид-бран и тогаш автоматски или ќе намалат плати или ќе те пуштат дома). Мене ми е потреба сигурна и стабилна работа бидејќи имам семејство и сакам од тој аспект да сум сигурна. Без разлика што ете сум млада и може да работам и како келнерка и слично, не сум 50+години, но кажав од кој аспект и во моментот мислам дека во Костал е посигурно од тој аспект. Се надевам ме разбираш што сакам да ти кажам.
Автоматски споено мислење:
Цело време следам огласи на вработување и аплицирав од јануари до сега на 5 6 огласи (каде што исполнувам услови), но ниту еднаш не ми одговорија. Со неколку што зборев ми велат треба врски да фатиш со некој од шефовите во Костал или со некој/а од човечки ресурси и ќе влезиш, зошто сите така правеле и така влегувале. А, и без разлика (не сакам да ги навредувам) во истиот период на истите позиции има многу што влегоа, ги знам, а не исполнуваат ама баш никакви услови...
А зошто баш Костал ? Знам потешко е за влез таму имаш ОДВ и незнам Магна мислам почнаа и тие со работа во ОДВ отидоа многу и лично шо ги знам тешки мрзи успеаа таму да останат,колеги шо имав исто се задоволни пд таму и полесно било за да влезиш на работа.
Угостителство не би препорачал ни за млад ни за постар едноставно не си платен соодветно за работата шо ја работаш кај нас со исклучок на некој објекти можеби да не навлегувам дека најубајот период лето немојш да мрдниш нигде или од работа или од умор. Плус ни празник ни делник разбираш и контакт со секаква багра плус ко ќе пукнит октомври друга песна се пеет а друга април. Фабрика е само дали можеш да издржиш затворен и под одредени услови а и сега фабриките имаат солидни услови и плати плус се знае ред 8 сати и тоа е саб/нед слободен плата околу 20к,превоз,храна. Јас работам угостителство персонал нема ни за лек ене ги и Хотам имаат некој веб страна кај по може да се пријавиш и џабе нема заинтересирани незнам како ќе се истуркат сезонава.
А зошто баш Костал ? Знам потешко е за влез таму имаш ОДВ и незнам Магна мислам почнаа и тие со работа во ОДВ отидоа многу и лично шо ги знам тешки мрзи успеаа таму да останат,колеги шо имав исто се задоволни пд таму и полесно било за да влезиш на работа.
Јас влегов ОДВ сега последниве месеци и би и препорачал да почека за Костал уште некој месец, подобро е од угостителство ама е далеку полошо него Костал, од финансика точка.
Јас влегов ОДВ сега последниве месеци и би и препорачал да почека за Костал уште некој месец, подобро е од угостителство ама е далеку полошо него Костал, од финансика точка.
Незнам како одат платите знам дека се поплатени во Костал за разлика од ОДВ ама ако не се лажам доста време беа и на 70% Костал и стабилна работа нема криза фаќат во секоја бранша само гледај колку толку трудот да ти е платен.Друга работа еден познаник го заебаа саглам пред 2 години некаде човекот напушти работа и кога требаше да почнит му кажаа дека друг е вработен на негово место остана ни горе ни долу во сред октомври. Претпоставувам и Магна се добро платени во моментов ама и таму е потребно врски или беа потребни до пред некое време. Зависит и шо услови бараш и во какво окружување сакаш да си работници се бараат нонстоп секаде некаде е проблем платата,некаде нешто друго идеално скоро и да нема ама Охрид и Струга мислам дека само оној на кој шо не му се работат не е на работа утре да дајш отказ заутре пак ќе влезиш друго место
Незнам како одат платите знам дека се поплатени во Костал за разлика од ОДВ ама ако не се лажам доста време беа и на 70% Костал и стабилна работа нема криза фаќат во секоја бранша само гледај колку толку трудот да ти е платен.Друга работа еден познаник го заебаа саглам пред 2 години некаде човекот напушти работа и кога требаше да почнит му кажаа дека друг е вработен на негово место остана ни горе ни долу во сред октомври. Претпоставувам и Магна се добро платени во моментов ама и таму е потребно врски или беа потребни до пред некое време. Зависит и шо услови бараш и во какво окружување сакаш да си работници се бараат нонстоп секаде некаде е проблем платата,некаде нешто друго идеално скоро и да нема ама Охрид и Струга мислам дека само оној на кој шо не му се работат не е на работа утре да дајш отказ заутре пак ќе влезиш друго место
За во Магна и за во ОДВ прашав, исто така, како и за во Костал бараат врски. Во ОДВ познавам луѓе што работеа во Тинекс сега се во ОДВ без соодветно образование, ама ми рекоа дека фатиле големи врски, а двајца од нив се партиски и тоа пак добри партиски врски. За во Магна искрено ми кажаа дека имаат подобри услови и од Костал, 2 другарки и еден пријател аплицираа по 4 5 пати не ги повикаа ниту на интервју, и тој едниот со врски после 3 месеци аплицирање влезе, ама дека фати врски.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.