Охрид

• Креатор на темата Креатор на темата slasa
  • Време на започнување Време на започнување
Ацо имаше во план со патарините на влез да стајт за скопјани место "Добре Дојдовте", "Од каде дојдовте да не дојдете..."
:D

Зашто тролаш безвезе !??!?
Пуздрџииве друго викаат ...
53769_10152854427203149_4028053381234338708_o.jpg

10 автори - 10 мислења :confused:

http://lektormk.blogspot.com/2011/04/blog-post_29.html

Луѓето честопати се во некаква недоумица како да напишат некој збор, па дури и да станува збор за наједноставното нешто како поздравите при секојдневната комуникација.

Тука најчесто не станува збор за поздравите од типот:

Добро утро

Добар ден

Добра ноќ

Проблемот настанува во примерите:

Добровечер

Добредојде

Добренајдов

Тие многу често се пишуваат неправилно како:

Добра вечер

Добре дојде

Добро најдов

Во овие примери именката и придавката, односно придавката иглаголот се сраснати во еден збор. Во процесот на сраснување, многу често се случуваат гласовни промени (редување), па токму на тој начин опреминало во е во добредојде и а преминало во о во добровечер.

ГОВОРЕТЕ МАКЕДОНСКИ
December 12, 2012 ·
Луѓето честопати се во некаква недоумица како да напишат некој збор, па дури и да станува збор за како поздравите при секојдневната комуникација.

Не станува збор за поздравите од типот:

Добро утро

Добар ден

Добра ноќ

Проблемот настанува во примерите:

Добровечер

Добредојде

Добренајдов

Тие многу често се пишуваат неправилно како:

Добра вечер

Добре дојде

Добро најдов

Во овие примери именката и придавката, односно придавката и глаголот се сраснати во еден збор. Во процесот на сраснување, многу често се случуваат гласовни промени (редување), па токму на тој начин о преминало во е во добредојде и а преминало во о во добровечер.
Засекогаш македонски јазик!

Ам шо да ти кажам ... :facepalm:
Пуздерџиине се чукет вгради дека се знает а еве појма си немет од граматика.

Инаку ова година беше шо беше за водици , за следната варошани ќе го имет мотоно на Ливерпул и на Рики - Следната е наша. :kezec:

Ам шо да ти кажам ... :facepalm:
Пуздерџиине се чукет вгради дека се знает а еве појма си немет од граматика.

Инаку ова година беше шо беше за водици , за следната варошани ќе го имет мотоно на Ливерпул и на Рики - Следната е наша. :kezec:

грешка си, веќе закажале разговор/средба со владиката, не им одело вака ...

толку од ретардираниве пливачи, една година попов не им го фрли крстот враце и го попушија.

То ми беше најак муабет, ам пливет море брат варошани, в езеро се пораснати. Кое пливање море ко в раце директно ко фрлат попон крстон, а и ние другиве на нива дан сме пораснати и на плажа 3-4 пати годишно ојме.

Пливет Варошани, пливет ко Мајкал Фелпс на сто метри ко шо пливат пепрутка. Сиве није другиве сме родум од Струшкине села или од Дебарца зато сме сељани, није вода неаме видено освен од бунар. Мене ко мал в бунар ме научија да пливам.

Ама се отепаја од жалење на фејсбук демек редно беше и некој друг да го фатит. Класична фора ко ќе си зацапан во гомна :гомце:

Ќејф ми е ептен еј. :kuracc:

На О2 во вестине имаше вест дека варошани барале отставка од организаторот на Водици во Охрид зошто дозволил некој шо не е охриѓанец да го фати крстот. Крстот им припаѓал на вистинските охриѓани,а не на дојденци.

Е ова неможам да го сватам бе, па добро бе мајко му стара дојдовме до то дереџе да со тенџериџа и кофи да полниме чорба за дома? На шо личит ова бе, да дојт чоек од страна ке се изначудит.. Јас да сум ко овие шо ставет чорба, ќе им стам по една лајца и ај создравје, зеле од дома кофи да полнат..:facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::tapp:

Само варошани се најграѓани и најохриѓани од сите, единствено само тије седеле со векој овде и немало никој друг. Сите ние останативе и поколенијата наши претходни сме дојдени од некаде, кој од Струга, кој од Шипокно, кој од Рамне, кој од Коњско, кој од Горна Белица, кој од Велгошчи, кој од Курајца, кој од Прибилци, кој од Техеран, ево мојве се дојдени од Ростов значит не се Охриѓани. Саде тије се граѓани.[DOUBLEPOST=1421775257][/DOUBLEPOST]
Е ова неможам да го сватам бе, па добро бе мајко му стара дојдовме до то дереџе да со тенџериџа и кофи да полниме чорба за дома? На шо личит ова бе, да дојт чоек од страна ке се изначудит.. Јас да сум ко овие шо ставет чорба, ќе им стам по една лајца и ај создравје, зеле од дома кофи да полнат..:facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::tapp:
Јас сум за да се стајт чорбана на црево или на бојлерче проточно за да е топла стално и на секој по дома да му идет чорба, вака да не се мачет да влечкет од дома шерпи и тенџериња стари љуѓе, варошанци и пештанци:D

Последно уредено:
^^ Јас сум за полнење на кофи и тенџерина, нека се види на кое дереџе е народов, нека не се прават сите дека се е во ред.:toe:

Дека е мизерија градов и голема невработеност немат збор. Ама луѓе бе, ова е некултура , ненаситност..

Само варошани се најграѓани и најохриѓани од сите, единствено само тије седеле со векој овде и немало никој друг. Сите ние останативе и поколенијата наши претходни сме дојдени од некаде, кој од Струга, кој од Шипокно, кој од Рамне, кој од Коњско, кој од Горна Белица, кој од Велгошчи, кој од Курајца, кој од Прибилци, кој од Техеран, ево мојве се дојдени од Ростов значит не се Охриѓани. Саде тије се граѓани.
Па како ...
Тие се таму под тврдинана уште пред да дојдет турцине (од пред 6 века) .
А вие од Ростов сте дојдени од распад на СССР и сега сакате одма да бидите Охриѓани . Е немојт.
Не ги глејте вие Скопјанишчана шо се глупи и шо бегет од Скопје з`ш сељани им идале.
Стари Охриѓани се попаметни од Евреи. :misticen:

Па како ...
Тие се таму под тврдинана уште пред да дојдет турцине (од пред 6 века) .
А вие од Ростов сте дојдени од распад на СССР и сега сакате одма да бидите Охриѓани . Е немојт.
Не ги глејте вие Скопјанишчана шо се глупи и шо бегет од Скопје з`ш сељани им идале.
Стари Охриѓани се попаметни од Евреи. :misticen:
Тије се бе, тије се, јас убо си викам немало никој друг освен ними.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom