Охрид ги губи туристите од кои преживува

  • Креатор на темата Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување Време на започнување
Да споделам едно искуство од охридските угостителски објекти.
Во la bella покрај пристаништето пицерија е, седнуваме нарачуваме палачинки и кока кола, и се ок, го носи пијалокот, и вели за 10 мин ќе бидат готови палачинките. Поминаа и 20 мин, вели сега уште малце, помина и пола сат, и 40 мин, и иде келнерот вика : а да порачате нешто друго, ццццц, а сме седеле 40 минути за џабе, и нормално револтирано станавме, бараме фискална за кока колата, тој ни носи фискална и за кока кола и плус за палачинките што воопшто не ги видовме. па кавги таму, триста работи се десија.
Заклучок: Иако живеам Охрид, убаво е се, но од односот на вработените во угостителскиот сектор, нивната несериозност, непосветеност на работата, градот ги губи туристите.
 
Пред една недела се вратив од седумдневен одмор во Сончев Брег, Бугарија. И пред три дена си велам дај ке отидам со дечко ми во Охрид за еден ден... Се разочарав, многу се разочарав од Охрид. По досадно мислам дека никогаш не можело да биде,еден ден ми помина како една година.. Веке видени работи, се едни исти... Отидовме во еден ресторант да ручаме, ми донесоа жив стек, го вратив ми донесоа половина од порцијата... Да не им е жал на охригани што снемува туристи, не би одела на одмор во Охрид никогаш повеке макар ни за еден ден.
 
Јас сум половина охриѓанец(по мајка) и имам голема куќа во центарот на Охрид и еве 7-8 години одам во Албанија на одмор бидејќи ми е поевтино.Значи плаќам зелен картон,бензин и смештај,и пак помалку трошам него во Охрид.И за разлика од Охрид таму ич не се секирам каде и како ќе јадам и пијам,бидејќи и во најлуксузниот ресторан нема да најдиш изгор цени.Цените се сегде исти.

Една математика за Охрид:одам на плажа да речиме кон Горица(1,2,3).Тешко без да платиш паркин за кола.Доаѓа пладне треба да се јади нешто.Ако седниш негде во рестораните летна преку илјадарка за тројца(фамилијарен сум).Се одлучувам да се вратам назад дома.Пак бензин.Попладне пак возење кон плажите.Се шверцам за паркинг да речиме.Вкупната сума за бензин и паркинг за еден ден е повеќе од доволна во Албанија да јадиш во ресторан што сакаш.јадењето дома во Охрид во тој случај е плус пари.
ваму ни кола палам ,ни бутур.Апартманите се најмногу 100-150 метри од плажа(јас одма секогаш на околу 70-80- метри од плажа).И да ме мрзи да одам во апартман да јадам,зема гиро за 65 денари,предходно `подмачкано` со еспресо за 22 денари.

По убедување сум патриот,ама стварно немам пари до крај да `јуначам`.Јебига со една плата неможам да бидам голем патриот па да одам во Охрид на одмор
Живееш во скопје а скапо ти е во охрид :facepalm: ??? Сега бев, цените по продавниците во охрид се исти со цените во скопје. Цените на пазарите се исто слични. Пицериите конкретно Леонардно нуди пици по 230 денари а истите тие пици низ скопје се по 320 денари. Како може да ти е поефтино да плаќаш смештај и бензин за до албанија кога во охрид нели имаш безпари смештај (имаш куќа) и е многу поблиску. Албанија не е ни држава туку родовско - племенска заедница и по ниту еден критериум не спаѓа во туристичко место, луѓето таму повеќето од времето немаат ни струја :facepalm:. Незнам стварно зашто зборите вака? Ова везе нема со реалноста!
 
Живееш во скопје а скапо ти е во охрид :facepalm: ??? Сега бев, цените по продавниците во охрид се исти со цените во скопје. Цените на пазарите се исто слични. Пицериите конкретно Леонардно нуди пици по 230 денари а истите тие пици низ скопје се по 320 денари. Како може да ти е поефтино да плаќаш смештај и бензин за до албанија кога во охрид нели имаш безпари смештај (имаш куќа) и е многу поблиску. Албанија не е ни држава туку родовско - племенска заедница и по ниту еден критериум не спаѓа во туристичко место, луѓето таму повеќето од времето немаат ни струја :facepalm:. Незнам стварно зашто зборите вака? Ова везе нема со релноста!




Кај има пици по 320 во Скопје ? Освен Енрико и можда Пелистер/Фуфо ?

Сегде се од 150/220 макс... а не се толку оскудни како во Охрид :) (hint: Козаностра 250 и јадеш 0сминка бурек хаха)
 
Кај има пици по 320 во Скопје ? Освен Енрико и можда Пелистер/Фуфо ?

Сегде се од 150/220 макс... а не се толку оскудни како во Охрид :) (hint: Козаностра 250 и јадеш 0сминка бурек хаха)

Сегде кај што се добри: Енрико, Балила, Фуфо а у Леонардо се исто добри. Добро, неможат со Енрико али со Фуфо и Балила може да се споредуваат сепак се работи за третина пониски цени. За Козаностра се согласувам, ја расипале пицата.
 
Сегде кај што се добри: Енрико, Балила, Фуфо а у Леонардо се исто добри. Добро, неможат со Енрико али со Фуфо и Балила може да се споредуваат сепак се работи за третина пониски цени. За Козаностра се согласувам, ја расипале пицата.



Енрико пицата не е и ни у топ 3 пици у градот - на стара слава им се цените ....
 
еве кока колата е исто 70 денари http://balilla2.com/index.php/home/menu/12 како во охрид така и во скопје
--- надополнето: 8 август 2013 во 13:56 ---
Енрико пицата не е и ни у топ 3 пици у градот - на стара слава им се цените ....

Не би рекол. Кој тогаш според тебе се топ 3?
 
Ова мора да го споделам ! :vozbud:

Бев со пријатели од странство во еден од најпознатите охридски ресторани на ручек.

Порачавме риба. Имаат жива риба во аквариуми, од каде ја вадат и веднаш на пржење.
Е сега, келнерот додека ја вадеше рибата му падна на земја и почна да ја шутира како фудбалска топка кон кујната (изгледа незнаеше дека се се гледа
од нашата маса). 2 пати на полна еднаш со шпиц. Да не реагиравме сигурно шутирана риба ќе јадевме :eek:

Другиот келнер што не служеше имаше 3 заби во уста, облечен во кинески сандали, а ресторанот полн со странци.

Квалитетот на храната да не го спомнувам. Цената многу солена.

Да се немало 5 грама мозок за водење бизнис и ресторан.
 
Ова мора да го споделам ! :vozbud:

Бев со пријатели од странство во еден од најпознатите охридски ресторани на ручек.

Порачавме риба. Имаат жива риба во аквариуми, од каде ја вадат и веднаш на пржење.
Е сега, келнерот додека ја вадеше рибата му падна на земја и почна да ја шутира како фудбалска топка кон кујната (изгледа незнаеше дека се се гледа
од нашата маса). 2 пати на полна еднаш со шпиц. Да не реагиравме сигурно шутирана риба ќе јадевме :eek:

Другиот келнер што не служеше имаше 3 заби во уста, облечен во кинески сандали, а ресторанот полн со странци.

Квалитетот на храната да не го спомнувам. Цената многу солена.

Да се немало 5 грама мозок за водење бизнис и ресторан.

Во повеќето ресторани низ цел свет е така. Кога ќе снема миени чаши знаеш што се прави? Се користат немиените.
 
Во повеќето ресторани низ цел свет е така. Кога ќе снема миени чаши знаеш што се прави? Се користат немиените.
Со разлика што не ги гледаш, а овде да си ја гледаш рибата како ти ја шутираат :pos:

Еј дечко, за мене една пастрмка земена на шпиц ако може.
 
Во повеќето ресторани низ цел свет е така. Кога ќе снема миени чаши знаеш што се прави? Се користат немиените.


Ако Балканот е целиот свет тогаш да. Ај да не сум бил во повеќе земји, да не сум прошетал, ќе ти поверував.

Неможе бе келнер во толку скап ресторан ЗАБИ да нема, да биде облечен како бездомник. Шутирање риба не го ни коментирам.
Храната со низок квалитет, а цена многу висока.

Во врвен ресторан се чувствуваш како господин ... овде, веќе од тага 3 дена се смеам
 
Ако Балканот е целиот свет тогаш да. Ај да не сум бил во повеќе земји, да не сум прошетал, ќе ти поверував.

Неможе бе келнер во толку скап ресторан ЗАБИ да нема, да биде облечен како бездомник. Шутирање риба не го ни коментирам.
Храната со низок квалитет, а цена многу висока.

Во врвен ресторан се чувствуваш како господин ... овде, веќе од тага 3 дена се смеам

Кога бев на факултет преку лето се отвори можност да работам во америка во њујорк во еден популарен вегетаријански ресторан. Дечкото што ги миеше чашите беше бавен а имавме многу голема посетеност така да миените чаши брзо ги потрошивме. Требаше да ставам пијалок и гледам нема чаши? Идам кај менаџерот и му викам нема чаши како да го послужам пијалокот? Ми вика не е тоа проблем иди земи од немиените. :eek:
Се случи едаш и вилјушки да ни снема...истото решение (инаку користените ги стававме во кофа во која имаше вода и остатоци од храна, изгледаше како помија).
 
Кога бев на факултет преку лето се отвори можност да работам во америка во њујорк во еден популарен вегетаријански ресторан. Дечкото што ги миеше чашите беше бавен а имавме многу голема посетеност така да миените чаши брзо ги потрошивме. Требаше да ставам пијалок и гледам нема чаши? Идам кај менаџерот и му викам нема чаши како да го послужам пијалокот? Ми вика не е тоа проблем иди земи од немиените. :eek:
Се случи едаш и вилјушки да ни снема...истото решение (инаку користените ги стававме во кофа во која имаше вода и остатоци од храна, изгледаше како помија).

Е чим било таму така тогаш оправдано(y)
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom