Ne be druze, me zabole mene za ta prcvarnicata , ni odam, niti sakam da odam. Aj sto ne odam tuku smetam a i so pravo deka covek treba da e skroz pojden so umot za tamu da letuva koga za isti pari ke dobie kade kade poubava usluga, ambient, plaza i se komplet. Ocigledno na Ohrid se palat dotraeni stranci koi pominale skoro se vo zivotot, pa ajde patuvame istrazuvame. Tie ednas idat i tolku, pokje ne gi gledas. Posle tinejderi koi ne gi ostavaat nadvor od drzavata sami i gastrabajteri koi 11 meseci vrtele pleskavici vo nekoja sendvicara vo stranstvo. Tamu kaj niv ne ni gi znaat kafanite, ne pak da vlegle vo nekoja i im ostanuva tuka da lecat kompleksi i da izigravaat nesto vo tie dve tri nedeli, bozem impresionirani od prirodnata ubavina kur se trese rabotata, edba ubavina u picku mater, a realnosta e tolku im e vremeto. Da se vidat so rodninite, vo megjuvreme zabite da gi napravat, nekoj dokument da sredat, da trknat do grcija ko lugje da odmorat i da se iskurcat nekoj den ili nedela vo Ohrid. E za toj kurc go jadat mestanite, rezidentite koi tamu sedat preku cela godina a ne mozat edno kafe ko ljuge da se napijat posto jbg cenite se napraveni za da se kurcat gastrabajterite, da im se pofalat na rodninite kolku uspesen biznis e vrtenje pleskavici na zapad. Napravi posebni ceni za niv i ke vidis ustvari kolku gi zabole niv za ohridskite ubavini koga nema da mozat da se kurcat za evtini pari. A da tuka gi zaboraviv i golemite patrioti od stranstvo( tuka i ti spagjas) koi tolku go sakaat Ohrid i se spremni da platat kolku so treba i ne treba, a pritoa zaboravaat deka so toa gi ebavaat site ostanati koi tuka ziveat a ne samo za vikend. Ebati patriotizmot takov. Patriotizam bi bilo koga so cenata sto bi ja platil za eden rucek bi gi pokril trosocite za deset drugi mestani za ist takov rucek. E zatoa treba poseben cenovnik pa glumi patriot. Barem ke znaes deka nekoe arno si napravil, a vaka samo povekje steta pravis. Odi barem na Komo, dupi gi italijanite ili kleckaj nekoja tajlandka otkolku tuka da im gi krevas cenite na lokalnoto naselenie. I za niv poubo, i za tebe i za ta od tajland kurveto. Site srekni i veseli.