Охрид ги губи туристите од кои преживува

• Креатор на темата Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување Време на започнување
Ред мора да се стави. Треба да се научиме да заработуваме почитувајки ги законите. Јас незнам за што точно во овој случај се работи но го познавам многу добро нашиот менталитет и знам дека многу тешко ни паѓа кога треба легално да управуваме со бизнисите кои ги имаме. За пример во Охрид сум редовно, сум имал случаи каде што сопственик на вила има закупено свои паркинзи, уште за добродојде ти ги бара пасошите за да те пријави и ти ја дава собата за која сте се договориле уште пред два месеци. Од друга страна во истиот дел на градот со иста цена ми се случува да престојувам во вила која нема паркинг туку паркинзи се барат инцидентно, за пасоши и пријавување да не правиме муабет и на крај ти вика јас сум полн ќе те сместам кај пријател и ти дава скроз 10 то од што си букирал пред два месеци.
И сега кој е тука паметен а кој глуп значи од една страна имаме 100 % легалност а од друга страна муљање и импровизирање и кога ќе му кажеш на овој од вилата да си закупи паркинг ако сака да издава соби во централното градско подрачје одма со камење и дрва по општината и државата.
Зборот ми е за домаќин човек кој законски си ги тера работите има заработувачка и ако се почитуват законите.

Како може да се бара такса за опрема на приватен имот? Тоа е истото како општината да бара од мене да плакjам паркинг кога возилото ми е во приватниот двор.
За останатото сум согласен, употребуваш општинско место ке плакjаш такса.

Наместо да стимулираа развој, продолжија во Аце Петрески стил...И после поскапеле пијачките, криви угостителите.
епа , за да не доаѓа до такво „неПланирано“ поскапување на пијалоци и храна, Владата на РМ треба да им постави плафон на угостителите, море не само на нив -туку и на останатите
Гејлада т.е. владата со наредба го означи плафонот на цените кои им се нудат на посетителите на плажите, кината, стадионите, археолошките објекти, музеите.....значи сите напитоци, сите сендвичи се со цена зацртана од владата и таа никако не смее да е повисока . Пример на плажа сте и порачувате нес кафе - за него плаќате 1,20 евра без разлика дали го пиете на плажа во Самос , Тасос , Родос или Крит , флаширана вода од
½ литар мора да се продава по цена од 0,35 евра итн

Еве една грешка.Нигде ни цени, ни возен ред, ни бутур.Ама битно се изнапосликале.
И на крај ЧАРТЕР?Или онака се збунале, а мислеле на ЛЕТНА СЕЗОНСКА ЛИНИЈА?
(n)

Се воспостави бродската линија Охрид-Поградец
Вести | Охрид | 17.06.2014 14:53Посети : 1544
Со сечење црвена лента и староградска музика попладнево на градското пристаниште свечено беше одбележано воспоставувањето на првата бродска линија помеѓу Охрид и Поградец. На бродот Александрија 2 , се качија министерот за транспорт и врски Миле Јанакиевски, градоначалникот Никола Бакрачески како и голем број претставници од јавните претпријатија, Царинската управа на Македонија, институции, новинари.

p_5.jpg

p_6.jpg

p_7.jpg

Присутните го поздравија стартот на новата бродска линија, потенцирајќи дека со тоа ќе се придонесе кон збогатување на туристичката понуда во градот.

p_2.jpg

- Конечно се овозожува бродско поврзување на Охрид и Поградец што секако ќе придонесе за дополнителен импулс во развојот на туризмот во градот и меѓусебната соработка меѓу Македонија и Албанија, изјави секретарот на општина Охрид, Димитар Спасески.

p_9.jpg

- Ја поздравувам иницијативата, одличен потег за зближување на двата народи и двата града, секако ќе придонесе кон развој на туризмот, во интерес и на двете страни. Ова е за мене посебно доживување и задоволство што еве со брод ќе го посетиме Поградец, вели портпаролот на СВР Охрид, Стефан Димоски.

p_4.jpg

p_1_1.jpg

Според деканот на ФТУ Охрид, проф. Д- р Сашо Коруноски, бродската линија Охрид – Поградец ќе биде голема придобивка за градот.

p_3.jpg

- Секој гостин ќе има можност да ги види двата соседни градови , што ќе треба да се искористи во еден аранжмански пристап и да се види каков е интересот и ние како град да добиеме придобивка од можноста нашите гости да го посетат Поградец. Има коментари дека не е добро нашите туристи да одат во Поградец, но доколку ние тоа го организираме придобивката ќе биде за нас, потенцира професор Коруноски.

p_8.jpg

Бродската линија Охрид Поградец ќе биде чартер линија, која во текот на туристичката сезона ќе служи за превоз по воден пат на заинтересираните туристи од Охрид до Поградец во Република Албанија и обратно.

OhridNews

?

© 2014 Ohridnews.com. Сите права се задржани.

ЗЛАТНА ПЛАЖА: Еве како изгледа новоотворената плажа „Golden Beach“ во Охрид! (ФОТО)
Детали
Создадено на Недела, 22 Јуни 2014 16:34
Датум на објавување
Категорија: Локално

Вчера свечено отпочна со работа "Golden Beach" - Златната плажа кај туристичкиот комплекс "Парк" во Охрид. Оваа плажа е една од најубавите на брегот на Охридското езеро, јави Охриднет.

g-b-oh1.jpg

Со сосема нов удобен и модерен дизајн на мебелот, врвната услуга, богатиот асортиман на пијалоци и храна претставува магнет за охриѓани и бројните туристи.

g-b-oh2.jpg

g-b-oh3.jpg

http://www.sky.mk/republika/417004-...otvorenata-plazha-golden-beach-vo-ohrid-foto#

Секоја година истите муабети.

Ај разбирам некој од страна да пишит вака, ама овие куродрвциве од Охридскај шо се цела година тука?

- Во Охрид цените се повисоки него да летуваш во Тенерифе, имате најскапи пијалоци во дел на кафулината на плажите и во центар,за пример Нес кафа го наплатуваат по 150,оо денари , експресо некаде и по 90 денари, пиво 150 денари , лежалките се наплаќаат и по 500,оо денари во зависност од која плажа ќе одлучите да одите,цените во дел од рестораните се поскапи него како да ручате во Шеретон, мала понуда со екстремно високи цени.

500 денари лежалки и 90 денари еспресо (не еКспресо ооо вие поШТОвани новинари)?
:pos::pos::pos::pos::pos::pos:

Еспресо, а не еКспресо.
Шератон, а не ШЕретон.

Келнер, а не конобар.
Ко сме веќе кај нив, напишале дека требало сите да се од туристички школи.
Дај боже и сите економисти и правници да се бизнисмени и адвокати.За разлика од вие од Охридскај, кои очигледно не сте посетиле факултет за новинарство, а знаењето од правопис ви е уште помало!

Еве јас да си кажам после неколку дена во Охрид... Единствениот недостаток и не зависи од Охрид и од Охриѓани- водата беше прилично ладна, ама нормално кога и нема кога да се стопли. Бевме во хотел каде што сите до еден беа прељубезни (не ни е првпат во хотелот, токму заради односот на луѓето го сакаме) и секаде каде што шетавме беа љубезни, и по музеи и по цркви и низ градот... Една девојка што ја прашавме за правец дури откако ни одговори ни посака и добар одмор во Охрид :), во некои музеи не ни наплатија влез (на мајтап ли, зошто ли, не знам, ни беше кажано дека „на скопјани не наплаќаат, за нас било гратис“ ;))... Цените во кафичите беа ОК ( е сега, ние бевме почеток на јули, подоцна веројатно малку и ќе се покачат), ама сѐ на сѐ, многу ОК си поминавме. Е сега, да си кажам дека и ние сме си такви, пристојни и љубезни со сите, и ете, овој пат на ист начин и ни беше возвратено :). Не знам како е по приватните соби, не сум била подолго време, но мислам дека тие повеќе го расипуваат впечатокот, во хотел последниве години не сум видела нељубезен човек и неквалитетна услуга. Сигурно секогаш има поединци што ќе бидат проблематични, ама ако повеќе ги има оние љубезните и добронамерните, ќе се менува и општиот впечаток.

Еве јас да си кажам после неколку дена во Охрид... Единствениот недостаток и не зависи од Охрид и од Охриѓани- водата беше прилично ладна, ама нормално кога и нема кога да се стопли. Бевме во хотел каде што сите до еден беа прељубезни (не ни е првпат во хотелот, токму заради односот на луѓето го сакаме) и секаде каде што шетавме беа љубезни, и по музеи и по цркви и низ градот... Една девојка што ја прашавме за правец дури откако ни одговори ни посака и добар одмор во Охрид :), во некои музеи не ни наплатија влез (на мајтап ли, зошто ли, не знам, ни беше кажано дека „на скопјани не наплаќаат, за нас било гратис“ ;))... Цените во кафичите беа ОК ( е сега, ние бевме почеток на јули, подоцна веројатно малку и ќе се покачат), ама сѐ на сѐ, многу ОК си поминавме. Е сега, да си кажам дека и ние сме си такви, пристојни и љубезни со сите, и ете, овој пат на ист начин и ни беше возвратено :). Не знам како е по приватните соби, не сум била подолго време, но мислам дека тие повеќе го расипуваат впечатокот, во хотел последниве години не сум видела нељубезен човек и неквалитетна услуга. Сигурно секогаш има поединци што ќе бидат проблематични, ама ако повеќе ги има оние љубезните и добронамерните, ќе се менува и општиот впечаток.
Некако ко да го смени впечатокот а?

Некако ко да го смени впечатокот а?
За тебе не. За градот не-после децении одење во Охрид, добро го знам. За ропаците од градот-не. Овде кажувам за љубезните и за цивилизираните луѓе кои ги сретнав.

Вакви текстови кои во нашата држава се нарекуваат новинарски се доказ за дното кое го има допрено нашето новинарство.
Луѓе кои немат врска со туризам и реалните состојби на терен а своите тврдења ги базират на чаршиски муабети рекла казала се дрзнуваат да формират јавно мислење. Ситуацијата на терен е многу поразлична. Во сите овие новинарски текстови кои се обидуваат да му наштетат на Охрид повеќе од јасно се гледа тендециозноста и лошата намера и си нема врска со објективно новинарство.
Чисто за пример како се манипулира. Се прават фотографии од чаршијата и шеталиштето на пример напладне кога сите се на плажа. Потоа се оди во најскапото кафуле и ресторан и се прави фотографија од менито и тоа се претставува како генерална цена во Охрид. Ќе најдат некој див таксист, станоизведувач или тезгар и ќе го пренесат неговото незадоволство.
Минаната година во оваа време бев исто така во Охрид и во муабет со станоиздавачите во стариот град дознав дека капацитетите им се одлично исполнети а таму јас кај што бев беше полно најмногу со Полски туристи. Така да за оние што ја работат оваа работа на малку по профеионално ниво немаат зима. Многу од куќите имат договори со туристички агенции и се издадени однапред. Дури на нас ни се случи кучата каде што букиравме преку буконг да биде пребукирана.
Во иднина проблем во Охрид ќе имат оние станоидавачи кои се на понеатрактивни локации и кои работата на црно затоа што во денешно време тешко доаѓат туристи кои на време си го немат регулирано престојот. А и сместувањето со препорака ќе исчезнува. Огромен проблем во Охрид е и тоа што секој , буквално секој сака да издава смештај а тоа не е можно и не функционира никаде на друго место.
Што се однесува до цените, мислам дека и тие се регулирани од пазарот и се резултата на зголемиот број на странски туристи и никако не се пресудни за бројот на туристи.
Охрид има многу поголеми проблеми од тоа, а меѓу поголемите ги гледам се помалиот простор и плажи кои ќе бидат ослободени од лежалки, музика и барови. Го гледам исто и во преголемата урбанизација и желбата за се поголем број на туристи. Секој туристички центар си има свои граници и тоа треба да се ограничи.
Според мене Охрид треба да се концентрира на малку полуксузен туризам , да понуди поквалитетна понуда и да се насочи кон поимотните туристи.
Да не зборувам за други проблеми како Вециња , хигиена на плажите, инфраструктура. Или пак проблеми како денешниот кога загина парагалдеристот се чекало на прва помош да дојде од Охрид. Да не зборам како би изгледало во шпиц на сезона би му требало 3 саати. Значи ако зборуваме за проблеми има многу, многу посериозни проблеми отколку бројот на туристи или цените или па љубезноста на Охриѓани.

Минаната година во оваа време бев исто така во Охрид и во муабет со станоиздавачите во стариот град дознав дека капацитетите им се одлично исполнети а таму јас кај што бев беше полно најмногу со Полски туристи.
Никој не зборува за минатата година и веста е пишувана од охридски сајт. Башка што е кажано ништо не е излажано.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom