Overclocking

• Креатор на темата Креатор на темата STOLE_MKD
  • Време на започнување Време на започнување
ОК, фала и на двајцата. Кога ќе земам 212+ ќе го клокам, макс. до 2.8GHz. Иначе напајањето е ASUS 550W, не е којзнае што али се надевам дека ќе издржи мал оверклок.

Штознам малце е тоа, јас би пробал и повеќе до кај 3,4GHz би требало да го дигнеш, али зависи до мемориите и матичната како ќе се испонашаат, па и до процесорот како е погоден за оверклок.

Па не ми јавува BSOD кога тестирам со OCCT, ама па тоа е првенствено за CPU не за рам.
Linpack тест пушташ или обичниот?

И дај кажете што се дешава ако рамот и процесорот не се 1:1? На пример ја да го стаам процесорот на 500 MHz FSB, а рамот да ми биде на 900 негде (ваљда ќе успеам да го дотерам до таму). Ќе праи нешто проблем?

Linpack тест пушташ или обичниот?

И дај кажете што се дешава ако рамот и процесорот не се 1:1? На пример ја да го стаам процесорот на 500 MHz FSB, а рамот да ми биде на 900 негде (ваљда ќе успеам да го дотерам до таму). Ќе праи нешто проблем?

Ако рамот и FSB ти се на 1:1 тогаш е најстабилен системот.
Што матична имаш па што си ја отерал до 500 Mhz? И колку ти е множачот на процесорот ставен?
Рамот за да ти биде на 900, треба FSB да ти е 450 и така ќе се во сооднос 1:1, множителот ќе си го ставиш на 7 и ќе имаш 3.15 Ghz процесор со 900 Mhz рам.

А на OCCT сите тестови ги имам пуштено, секој по една ноќ да работи (освен тој за напојувањет) и нема гајле.

А сега приметив, СЕКОГАШ кога правам defragment (користам O&O Defrag) ми се јавува BSOD после 20-30 мин.

Ако рамот и FSB ти се на 1:1 тогаш е најстабилен системот.
Што матична имаш па што си ја отерал до 500 Mhz? И колку ти е множачот на процесорот ставен?
Рамот за да ти биде на 900, треба FSB да ти е 450 и така ќе се во сооднос 1:1, множителот ќе си го ставиш на 7 и ќе имаш 3.15 Ghz процесор со 900 Mhz рам.
Имам Asus P5Q, а множителот ми е на макс (значи на 9). Работата е што некако не ми се ризикува рамот да го терам на повеќе од 900 пошто неам вентилатори за него, а вака ми е на 1.90 V (на 890 MHz). Сакам да го ставам на 900 (со 1.92 V), a процесорот да го терам до 500 за да имам оверклок 4.5 GHz (:vozbud:). Имам Hyper 212+ & CM Silent Pro 500-M што би требало да го поддржи тој клок, али ме кочи рамот...

Во секој случај вреди да пробам, освен ако не кажете дека има некој ризик со тоа, ама ко што разбрав ризикот е само недоволно стабилен систем...

^ P5Q серијата има fsb wall на ~475 Mhz ... џабе ќе пробуваш ... ако ти се пробува евентуално со модиран биос ... :)

@Korun ... стави PCIE frequency 101Mhz

^ P5Q серијата има fsb wall на ~475 Mhz ... џабе ќе пробуваш ... ако ти се пробува евентуално со модиран биос ... :)

@Korun ... стави PCIE frequency 101Mhz

Вака ми е моментално:

MB FSB: 465 Mhz (Effective: 1860 Mhz)
CPU Multiplier: x 7.0
PCI frequency: 100 Mhz
RAM Frequency: 930 Mhz (465 x2)
FSB:DRAM: 1:1
VCore: 1.4 V
Memory Timings: 5-5-5-15

CPU Clock: 3.26 Ghz

И кај мене FSB не иде над 465 да го мочам.

Штознам малце е тоа, јас би пробал и повеќе до кај 3,4GHz би требало да го дигнеш, али зависи до мемориите и матичната како ќе се испонашаат, па и до процесорот како е погоден за оверклок.

Имам P5Q SE матична и 550W ASUS напојување, па страв ми е да не сјебам нешто па да се чешам после. :) Ова ќе ми биде првпат у BIOS да клокам, досега графичката само еднаш ја клокнав и ја вратив на дефолт (HD 4850 преку CCC). РАМот е Kingston HyperX DDR2 na 800MHz, 4 плочки од по 1гига.

Имам Asus P5Q, а множителот ми е на макс (значи на 9). Работата е што некако не ми се ризикува рамот да го терам на повеќе од 900 пошто неам вентилатори за него, а вака ми е на 1.90 V (на 890 MHz). Сакам да го ставам на 900 (со 1.92 V), a процесорот да го терам до 500 за да имам оверклок 4.5 GHz (:vozbud:). Имам Hyper 212+ & CM Silent Pro 500-M што би требало да го поддржи тој клок, али ме кочи рамот...

Во секој случај вреди да пробам, освен ако не кажете дека има некој ризик со тоа, ама ко што разбрав ризикот е само недоволно стабилен систем...
Korun mnogu ti e toj overclock ke izogris nesto ne se igraj momce ss kompjuter :)

Korun mnogu ti e toj overclock ke izogris nesto ne se igraj momce ss kompjuter :)

За мене е наменето ова или за тој што го цитираше? :)

Кај мене не е многу оверклок :)

^ Проблемот е што cpu-то има мал множител, а матичната не поддржува висок fsb, а и да поддржуваше ... тогаш пак ќе имаше проблем со рамовите.
Јас би се задоволил, со стабилен клок од 3.2Ghz ... со оглед на хардверот кој го имаш (матична, процесор, рам).

^ Проблемот е што cpu-то има мал множител, а матичната не поддржува висок fsb, а и да поддржуваше ... тогаш пак ќе имаше проблем со рамовите.
Јас би се задоволил, со стабилен клок од 3.2Ghz ... со оглед на хардверот кој го имаш (матична, процесор, рам).

Не бе некоја плочка рам ме дупи. Правев 2 пати по 5-6 саати memtest86+ на 3 плочки рам, два пати ми извади грешка негде на 2556 МВ (така вика во мемтест)
Сабајлево извадив една плочка, пуштам пак мемтест, после 10 саати проверувам, нема грешка. Вечер ќе ја тестирам само таа плочка што ја извадив па да видам.

Инаку за херците.... pushing to the limit :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom