Оставате ли бакшиш?

  • Креатор на темата Креатор на темата ex machina
  • Време на започнување Време на започнување
Имаш изведено интересен заклучок и држи вода.

Кај нас дневница на келнер мислам дека е 300 денари да речеме. Има 6 работни дена во неделата, празник и викенд не му е платено. Му заокружуваат минималец од 8050 денари. За него газдата одвојува плус 4000 денари придонеси секој месец. Значи од страна на газдата месечно се издвојуваат (според слободна проценка на плата) 12000 денари.

Кога по закон на работни односи, газдата на кафиќ би плаќал викенд и празник би добивал повеќе келнерот. Неговиот труд го надокнадува со крадење или бакшиш. Идеме на делот бакшиш. Од наша страна не е задолжително да оставаме. Пример во Америка имаш задолжителен процент во сметката типс. Со тој процент келнерот во Америка каде повеќето немаат документи и не се осигурани си го вадат месечниот приход. Значи во овој случај келнерот за газдата (само оваа релација) работи бесплатно. Во Европа има закон со кој даноци не се плаќаат или минимално за вработување на студенти. На келнерот во Мекдоналдс му се дава минималец, во друг кафиќ дневница и бакшиш и на тој начин се надополнува минусот кај вработениот. Газдата повторно има минимални давачки кон вработен. И ти со оставање на бакшиш го раниш неговиот вработен, он се богати.

Немаш обврска да оставиш бакшиш, целиот систем му доаѓа како социјална помош веројатно што во овој сектор претежно работат студенти. Нешто слично е и со музиканти, ти си ги платил, но подоцна им се лепи бакшиш. За разлика од продавница или текстилна фабрика каде работат минималец, а нема кој да им даде бакшиш.

Да не дробам, релацијата која ја опиша и логиката не ти се побива :D
 
Во америка се остава во европа не се остава.
 
Според бон-тон бакшиш кој се остава не смее да биде во помал износ од цената на еден пијалок :)
 
Бакшиш му оставам на фризерот редовно, пошто ем што има пристојни цени, ем е добар, ем ме слуша да не крати многу и ем знае од 2 и пол влакна коса да направи фризура. Плус пошто сум самовила сакам да ми остане дугачка.
 
Чујте и почујте!
Чујте и почујте!
Остаив бакшиш на охридски келнер!
Не се фалам, го фалам келнерот!
Прв и последен пат мислам дека ќе видам толку услужлив човек.
Локација - пицерија Леонардо во Охрид.
 
Кога сум вработен да, инаку не, зошто тогаш би немал ни за мене.
А инаку често пати ми се случувало на кафе по 10-20 ден. да оставам, знаејќи мене порано како ми било кога некој ќе остави мал бонус од сметката. Кога имам во мене доволно, тогаш за 20 ден. ми е мерак да израдувам некој што црнчи за мизерни 300 денари.
 
кај нас келнерите сами си земат бакшиш нема потреба вие да им оставите......
 
Tipping - бакшиш ти е цела наука :icon_mrgr:... Значи во УСА давам бакшиш да не гладуваат кутрите келнерки. Не ми се свига системот ич ама неможам да го сменам, така да гледам да е над 10% ама не се замарам да рачунам проценти. На други места заокружувам сметка освен ако немало причина за бакшиш. Еднаш бев излезен со една девојка и она порача банана шејк, иако не беше на менито келнерот отиде купи банани да не услужи. Тоа веќе треба да се награди. На други места углавно заокуружувам сметка повеќе оти неќам ситно у џеб а ако некој има проблем со тоа ич не би му се мислам ќе си ги собирам и ситните :icon_mrgr: на крај крајева што има да ми се прави паметен некој што ме служи. Има места каде ако оставиш бакшиш е врегање (Јапонија) ама тоа е стандардно за секаде, во секоја сфера и за цела држава. Во Сингапур во такси скоро секогаш ми заокружуваат на помало, ако е 10 долари и 90 центи сметката, 10че ти бара.

Давам бакшиш таму каде што сум регуларен муштерија и каде прави разлика. Стално давам добар бакшиш во хотелите и гледам да ги запамтам и да ме запамтат главните луге таму. Редовно си добивам upgrade, си плаќам локални цени, во некој случаеви и трансферот до аеродром не ми го наплаќале (кога не бил безплатен). Давам бакшиш на девојките кој ме чекираат на аеродром, ако си добро облечен и ако има слободни места во бизнис класа можно е да те префрлат таму, поготово ако имаш патувано еднаш, двапати во бизнис класа со таа компанија (ова важи за азија, и само на некој места - го немам пробано во МКД или европа). Бакшиш давам и на избацивачи :icon_mrgr:, ем не чекаш ред, ем не плаќаш влезница, ем внатре ќе ти најде што ти треба дури и келнер да трча по тебе - money well spent. Ако пиеш на шанк се знае мора да има за шанкерот нешто за пијачките да станат дупли и тродупли...

Во Австралија си ги плаќаме вработените како треба па нема потреба за бакшиш и такви срања. Овде владее мислење дека треба глуп да си да ги прифаќаш лошите навики на Америте и да типуваш само ради реда. Се слагам со тоа. Давања бакшиш само ако и јас гледам бенефит од тоа иначе нема потреба.

На таксист никад оставање бакшиш, секаде (освен Сингапур) се мање више лопови :D
 
ДА! Просто ми е срам да не....Се осеќам безв ако не оставам..Но не оставам едино ако е тотално неуслужлив и го чекам пола саат..или пак арогантна цура е тогаш знам и без бакшиш да си отидам....Но тоа е ретко..
 
Секој ден, освен кога немам пари ич, тогаш они мене бакшиш пиења ми дават. :)
 
Кога како оставам, а од кога се вработив почнаа и мене да ми оставаат :)
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom