OSHO

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Pa ne bi rekla deka e za pochetok. Bara pregolem fizichki i emocionalen angazjman, a toa e premnogu iscrpno.
I mislam deka primarnata cel e da gi "isturish" negativnite emocii i chuvstva i, po moe mislenje, paralelno ne osloboduva og Egoto i red drugji pridobivki.

No, da! Potpolno Ste vo pravo :) Mislata ednostavno treba da ischezne, ne samo vo meditacijata, tuku generalno vo zjivotot.

Meditirate redovno? Sekogash vo priroda? A preku zima? :)
Se izvinuvam shto tolku prashuvam :$ Ne morate da mi odgovorite ;)
--- надополнето: Sep 9, 2011 1:17 PM ---
http://www.youtube.com/watch?v=OfG_prjOpMU
Rekov deka ja imam praktikuvano.... minato vreme.....sega meditacijata ja svakam na drug nacin.
Ako te interesira, za toa meditacijata kako ja svakam, procitaj go moeto prvo mislenje na tema meditacija.
Kolku za informacija tvoja,negativnite emocii ,na samiot start mozat da se otstranat
so fizicka aktivnost,a za toa e odlicna i dinamicnata meditacija,megutoa ne zavisat samo od intelektualniot centar.

S

Sattva

Гостин
Rekov deka ja imam praktikuvano.... minato vreme.....sega meditacijata ja svakam na drug nacin.
Ako te interesira, za toa meditacijata kako ja svakam, procitaj go moeto prvo mislenje na tema meditacija.
Kolku za informacija tvoja,negativnite emocii ,na samiot start mozat da se otstranat
so fizicka aktivnost,a za toa e odlicna i dinamicnata meditacija,megutoa ne zavisat samo od intelektualniot centar.
Ne i vo sluchaj na dlaboka emocionalna istorija vkoreneta vo nekoja lichnost so godini. Vo toj sluchaj smetam deka treba da se deluva na malku "poekstremen" nachin, za koj smetam deka Dinamichnata Meditacija e izvonredna!

Sepak, vo pravo Ste. Poznavam dovolno tehniki (od koi najgolemiot broj ne mi se "pozajmeni" tuku spontano sum gji pochuvstvuvala kako efikasni dvizjenja (ne samo fizichki) koi se taka ednostavni, no taka mokjni (ne samo od aspekt na isfrlanje na emocionalno gjubre...)... i bez nikakov problem mozjat da se narechat "Meditacija", se razbira, barem vo mojot sluchaj :)
I jas iasto taka ne ja dozjivuvam meditacijata kako shto pogolemiot del od lugjeto ja dozjivuvaat, no ovaa nekako me privleche odamna bash zatoa shto pochuvstvuvav nekoj "nagon" da ja primenam, pochuvstvuvam...

Tuka nikoj ne zboruva za "intelekt" :)

Nema da zamaram povekje so temava.

Vi blagodaram :)

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.677
Поени од реакции
31.606
dokolku neshto negirate ili go potisnuvate., za odreden vremenski period istoto toa neshto ni stanuva mnogu vazhno.,samoto potisnuvanje gi pravi neshtata vazhni.,<>OSHO<>

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.677
Поени од реакции
31.606
preogjanjeto od kamila vo lav prestavuva evolucija., a preminuvanjeto na lav vo dete e toa e revolucija.,..........simbol na prvata faza e zavisnost., a na vtorata nezavisnost<>OSHO<>

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
preogjanjeto od kamila vo lav prestavuva evolucija., a preminuvanjeto na lav vo dete e toa e revolucija.,..........simbol na prvata faza e zavisnost., a na vtorata nezavisnost<>OSHO<>
Бинго :)
Преминот е момент.......нано секунда :), а промената е
засекогаш и вечни векови..............АМИН

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.677
Поени од реакции
31.606
se veli deka gospod go sozdal svetot., vsahshnost ., hipotezata za bog e potrebna za sozdavanjeto., svetot e tuka nekoj mora da go sozdal., koj i da go sozdal kreatorot e bog., no dali gi gledate implikaciite., ako svetot e sozdaden., togash ne mozhe da ima evolucija., evolucijata znachi deka sozdavanjeto prodolzhuva<>OSHO<>

S

Sattva

Гостин
‎"Life is a love affair, it is poetry, it is music. Don't ask ugly questions like, What is the purpose? because the moment you ask it, you disconnect yourself from life. Life cannot be bridged with philosophical questions. Philosophy has to be put aside."

‎"Only those people who are capable of being alone are capable of love, of sharing, of going into the deepest core into the other person ? without possessing the other, without becoming dependent on the other, without creating "the other," reducing the other into a thing, and without becoming addicted with the other. They allow the other absolute freedom, because they know if the other leaves, they will be as happy as they are now. Their happiness cannot be taken by the other, because it is not given by the other."

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.677
Поени од реакции
31.606
otfrlanjeto na svetot i beganje vo shumite i planinite na sopstvenite misli i krajno nepromenlivi zakluchoci doveduva samo do beganje od mozhnosta za uchenje i sovladuvanje na site situacii koi bi mozhele da nastanat<>OSHO<>

S

Sattva

Гостин
OSHO MEDITATIONS FOR BUSY PEOPLE : Chief Characteristic

“It is very simple. Just watch your mind for a few days and see what is the thing that takes most of your energy: jealousy? lust for power? ego? Just watch whatever takes most of your energy, and you will find what is your chief characteristic, and that it is your number one enemy; and you have always thought that that is your number one friend.

“Somebody may find greed, somebody may find anger, somebody may find repressed sexuality, somebody may find an inferiority complex or a superiority complex — it does not matter what it is. Finding it is almost half the victory. And only you can find it out.

“Just put down in your diary for seven days, noting every day what it is that takes most of your time, what it is that becomes your fantasy most of the time, where your energy always moves readily. Just watching for seven days, noting in your notebook, you can find your own chief characteristic…and this finding is half the victory. It gives you a great strength, that you know the enemy.

Step 2: When the Enemy Attacks....
“The second part is very simple: now be aware of it. When the enemy attacks, don't react. When it comes, you just remain cool. Just watch it, as if something is passing on the screen, and you have nothing to do with it.

“If you can remain detached, unaffected, suddenly a great energy will be released which was contained in your enemy, which you were putting into that enemy every day.
“You were watering it, you were caring about it. If anybody pointed at it, you were very angry; you protected it in every possible way. You gave all kinds of rationalizations. Now you are simply watching. All that energy is simply released. You will feel revitalized. Your whole being suddenly becomes new.

Step 3: Rout ‘Em All Out!
“Then go on looking for the enemy number two, the enemy number three, because you have to finish all the enemies.

“The day you don’t have any enemy left in your mind, you have a grace, a beauty, and a great energy that blossoms in thousands of flowers.”

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
A Buddha
is a Buddha,
A Krishna
is a Krishna,
and you are you:
And you are not
in any way less
than anybody else.
Respect yourself.
Respect your Own
inner voice
and follow it".

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.677
Поени од реакции
31.606
vie nikogash nema da bidete nekoj drug.dlaboo vo sebe ne mozhete.,vie ke ostanete vie.,.... no vie mozhete da se prisilite sebesi tolku mnogu shto bezmalku ke zapochnete da lichite na nekoj drug<>OSHO<>

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Eve edno klipce za Osho mnogu dobro ja dolovuvaat misterioznosta na tri dela e videoto go preporacuvam da se izglea i da se gleda bez predrasudi so otvoreni setila i dlaboka tisina

T

Tetro

Гостин
OSHO e car. Majke mi.

Osho was indicted on thirty-five counts in Multnomah County, Oregon on 28 October 1985: charges included immigration violations and making false statements on his visa application. He agreed to pay $400,000 in fines and was deported from the United States.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
OSHO e car. Majke mi.

Osho was indicted on thirty-five counts in Multnomah County, Oregon on 28 October 1985: charges included immigration violations and making false statements on his visa application. He agreed to pay $400,000 in fines and was deported from the United States.
Ошо не направил никакви кривични дела туку владата на америка во коалиција со циа сакале да го депортираат од таму бидејки не им пртијало тоа што заедницата која била креирана за многу краток период, огромен напредок направила и плус биле толку задоволни и срекни лугето, а и системот на заедницата не користел пари едино само ги употребулале во каква и да е размена со светот. Бил присилен да ги прифати тие кривични прекршоци со закана дека ако не ги прифати судењето ке биде одолжувано повеќе години, а тоа не му одговарало на никого. И додека престојувал во повеке затвори, за 12 дена го пренесувале во мислам дека беа 5 затвори само затоа што немале никакви докази за да го затворат, а дури ни да биде уапсен немало налог од суд. во тие затвори еднаш имало за цел да го убијат така што му ставиле бомба под седиштето каде што седел, но поради некои причини не се активирала бомбата. и плус бил отруен од страна на циа на таков начин што не може да се детектира каква отров била користена за да се употреби противотров. Точно е дека некоја групација на луѓе во заедницата работеле зад грб и правеле разни прекршоци но тоа не преставува никаква причина да се растури една цела заедница.
--- надополнето: Dec 3, 2011 10:40 PM ---
Ова, ако ждригнам гледајќи, дали е голем грев?

:cautious:
:гомце:

Kajgana Shop

На врв Bottom