OSHO

• Креатор на темата Креатор на темата Storm5
  • Време на започнување Време на започнување
Во твој стил, види ги последните 5 :)

The Book of Secrets
“This is not religion, this is science,” says Osho, in this comprehensive and practical guide to meditation. Based on the Vigyan Bhairav Tantra, he gives details of 112 awareness techniques for bringing you into the present moment.

* Познато ти е Method of science, aim of religion? Ако не ти е, побарај!

The Book of Wisdom
Osho’s guide to the simple instructions for awareness that the Indian mystic Atisha took into Tibetan Buddhism. Osho calls Atisha’s Seven Points of Mind Training “a manual for inner transformation…a book that can help you grow into wisdom.”

* Која од четирите форми на јога се заморуваше со мудрост и знаење? Види и тоа... можеби ќе најдеш критичка мисла потоа за зборувањата и сарказмот на Ошо.

Books I Have Loved
Osho shares the fragrance of some of his most loved authors. From the mystics of the East to Nietzsche, and on to Lewis Carroll, here is an inspiring and insightful commentary on the entire spectrum of world writing, a rainbow of literary genius.

* Исто провери во одредени тајни организации препорачана литература, која ја има во нивните официјални изданија како печатени книги! ;)

Breaking All Boundaries
In Breaking All Boundaries, Osho uncovers the layers of conditioning that have imprisoned the mind of each and every human being, and have formed centuries-thick boundaries that hold man back from reaching his potential.

За ова нема ни да коментирам, бидејќи друг пред него со јасен глас зборува за овие ствари - Кроули :) Дури тој некој вели дека за да ги скршиш сите правила и закони и се ослободиш, мора да ги знаеш совршено добро како дејствуваат и се менуваат низ времето и просторот!

П.С:
Ошо секогаш ќе биде во сенка на Кроули и тоа е тоа. И за мене ќе биде само обичен прераскажувач на работи кои биле дозволени да бидат испечатени јавно достапни за секој! Егоисти како Ошо кои се држат до правилото „подобро крал во пеколот отколку слуга во рајот“ секогаш ќе создаваат „нови ствари“, но и тоа е со допуштање на некој - бидејќи некои луѓе имаат потреба од зборовите на Ошо.
И го поддржувам тој чекор, бидејќи - Човештвото пред се.

Замисли човештвото да се заморува со старци и свети отци од христијанството? Зборувам цел свет?
Ќе нема мир во духот на човештвото...
...мудроста и просветленоста не фасцинира со милион зборови и теории
...гледам вложување на огромна енергија без ниеден ефект...или ефектот е да се покаже колку знаеме?
...можеш ли сето тоа што си го научил да го сублимираш во еден збор?

Сеанса да направиме како на времето при крајот на XIX век и почеток на XX што правеле Тошозофите :)
Да стапиме директно во контакт со Ошо - да му го „слушнеме“ сарказмот директно... може ќе каже некоја нова мудрост или ќе ни потврди што греши човекот во однос на она што сакал да каже „мајсторот“ :)

Не браниш никој, туку ти е интересно да ми реплицираш туку така, ама ако - зш да не :)

Автоматски споено мислење:

...можеш ли сето тоа што си го научил да го сублимираш во еден збор?
Не.
Да можев ќе имав следбеници, а јас тоа го мразам. Бидејќи барам и сакам колеги, а не следбеници. :)
Затоа велам Телема бидејќи таму го има тој систем на колега-колега поврзаност!
Секој е ѕвезда, со свој универзум и своја патека.

Последно уредено:
...малку е надвор од тема,но добро за освежување :)

So you know how things stand. Now forget what they think of you. Be satisfied if you can live the rest of your life, however short, as your nature demands. Focus on that, and don't let anything distract you. You've wandered all over and finally realized that you never found what you were after: how to live. Not in syllogisms, not in money, or fame, or self-indulgence. Nowhere.

Marcus Aurelius ;)

Ме иритира кога се вадат цитати без врска, без да се знае сказната претходно! За ова имам зборувано на мојот блог, за цитатите и мрзливоста да се чита и споделува целосни размисли за да се сфати за што реално зборува некој автор, а не да задоволува ваше разбирање на нештата.

„Another encouragement to humility: you can’t claim to have lived your life as a philosopher—not even your whole adulthood.
You can see for yourself how far you are from philosophy.
And so can many others. You’re tainted.
It’s not so easy now—to have a reputation as a philosopher.
And your position is an obstacle as well. So you know how things stand.

Now forget what they think of you. Be satisfied if you can live the rest of your life, however short, as your nature demands. Focus on that, and don’t let anything distract you. You’ve wandered all over and finally realized that you never found what you were after: how to live. Not in syllogisms, not in money, or fame, or self-indulgence. Nowhere.

—Then where is it to be found?
In doing what human nature requires.
—How?
Through first principles. Which should govern your intentions and your actions.
—What principles?
Those to do with good and evil. That nothing is good except what leads to fairness, and self-control, and courage, and free will. And nothing bad except what does the opposite.“
- Meditations, Marcus Aurelius ;)

Секаде СЛОБОДНА ВОЛЈА! А јас на други теми, зборувам токму за тоа... :)

...морам да ти дадам аплауз за вложената енергија и труд :aplauz:

Не браниш никој, туку ти е интересно да ми реплицираш туку така, ама ако - зш да не :)
Автоматски споено мислење:
Имаш ли сретнато некој жив Мајстор? Претпостављам и прогнозирам НЕ. Затоа и толку се трудеш озбилно на форум.
Иначе искрено ич не ми е интересно тебе да ти реплицирам. Интересно ми е на Зоки и тие сличните да и реплицирам, да се зезам. ;)

Ме иритира кога се вадат цитати без врска, без да се знае сказната претходно! За ова имам зборувано на мојот блог, за цитатите и мрзливоста да се чита и споделува целосни размисли за да се сфати за што реално зборува некој автор, а не да задоволува ваше разбирање на нештата.

„Another encouragement to humility: you can’t claim to have lived your life as a philosopher—not even your whole adulthood.
You can see for yourself how far you are from philosophy.
And so can many others. You’re tainted.
It’s not so easy now—to have a reputation as a philosopher.
And your position is an obstacle as well. So you know how things stand.

Now forget what they think of you. Be satisfied if you can live the rest of your life, however short, as your nature demands. Focus on that, and don’t let anything distract you. You’ve wandered all over and finally realized that you never found what you were after: how to live. Not in syllogisms, not in money, or fame, or self-indulgence. Nowhere.

—Then where is it to be found?
In doing what human nature requires.
—How?
Through first principles. Which should govern your intentions and your actions.
—What principles?
Those to do with good and evil. That nothing is good except what leads to fairness, and self-control, and courage, and free will. And nothing bad except what does the opposite.“
- Meditations, Marcus Aurelius ;)

Секаде СЛОБОДНА ВОЛЈА! А јас на други теми, зборувам токму за тоа... :)

...зошто ги подценуваш останатите мислења кога дебатираш?(имаш само една прилика кај мене да ми одговориш искрено)

...зошто ги подценуваш останатите мислења кога дебатираш?(имаш само една прилика кај мене да ми одговориш искрено)
Ја ке ти одговорам. Луѓето кои немаа внатрешен мир секогаш имаат потреба да се докажуваат и истакнуваат. У Јога важе правилото: Еден грам пракса е повреден од тони и тони теории.
Тај шо искусил внатрешен медититивен мир е потпуно занемен и задоволен од себе во тишината и апсолутно нема потреба од блаблање. Едино шшо му преостанува е да се зеза и игра у живото.
Затоа коа го прашале Ошо зашо пред да зборе е насмеан, а коа зборе е озбилен, он вика:
-Кога молчам полн сум со блаженство. И кога ке прашате да зборувам за нешто шо е неописиво и необјасниво едноставно тоа е такво мачење да ми се изгубе насмевката на лицето. Затоа кога ке замолчам пак ми се враќа.-
Воа не е цитат, на памет е мислата, ама суштината е таа.

...една река не се создава од една капка вода,но неможе без неа

Ти побарав јас нешто? Прилика? Wow...
Доби одговор на прашањата, ти дојде со предрасуди скриени во прашања.

Цитатот не е твое мислење. Ти не даде мислење, дојде да ме испрашуваш со скриена намера, што нема врска со темава...
Дојде со идеја како премногу зборови и философирање, ништо ефекти... Каде така?

Побарај на форумов и види што сум зборувал, ќе знаеш доволно за мене :)

...мојата реакција е резултат на твоите коментари и како резултат доби најдобронамерни прашања
...твојата начитаност се коси со начинот на кој го наметнуваш својот став
...затоа и наидуваш на такви реакции
...е така,нацртано како во букварче :)

...твојата начитаност се коси со начинот на кој го наметнуваш својот став
...затоа и наидуваш на такви реакции
Брзо судиш и по се изгледа не го ни прочита одговорот на прашањата твои ниту се потруди да ги разбереш... Си продолжи со предрасудите, продукт на една првична површина реакција ....

Значи сепак има ефект врз оној што чита... лајк за реакцијата, бар не си рамнодушен :love:

Јас не се грижам кој како ќе ме разбере, се грижам да побара што размисли глаголам на форумов. А не да премерува колку сум начитан или не...
Ништо друго.

Хепта. Излеци малце од уфилманоста. Какви црни скриени намери фор Краули сејкс?
Он дојде оти јас го викнав.
Туку си имал ли грам медитивно искуство, внатрешно мирче нешо, ово оно?

Хепта. Излеци малце од уфилманоста. Какви црни скриени намери фор Краули сејкс?
Он дојде оти јас го викнав.
Туку си имал ли грам медитивно искуство, внатрешно мирче нешо, ово оно?
Доаѓа повикан од тебе, чита нешто од мене, на брзина ми поставува прашања кои содржат дел од тоа како размислува тој самиот од она што бегло прочитал,
како премногу јас зборувам а ефекти немало (не знам какви ефекти се бараат) ...
Подоцна вели дека тоа што го напишал на брзина е ЕФЕКТ од моите коментари на темава :)
Сега има или нема ефект...? Има бре сине, и те како има ефект тоа што пишувам... да немаше, дали и ти ќе ме цитираш тука и прашуваш баналн непотребни работи?

Јас немам ни милиграм искуство! Ни мир ни ништо! САМО ВОЈНА! :D
Војна на спротивставени идеи кои ги поништувам постојано!

Не знам зошто имате намера да дискредитирате некој со кој не се согласувате што зборува или како ги гледа нештата со глупи коментари, а кога ќе ви вратат
проектирате врз другиот она што вие го правите... диши.

Темава е Ошо и што со него... навистина што со Ошо и кој ги држи авторските права на книгите кои нели, тој не ги напишал? :)

П.С.
Реков, повикај уште луѓе... цел чопор, така сте посилни. Кажи ми да не пишувам тука и одмори и ти и јас и сите други :)
Што се мачиш сега со мене, не знам.

Абе буразерче и ти имаш вишок време па незнаеш како да го трошеш. Ја се бар заебавам.
А како шо глеаш ја сум краток и јасен. Не се замарам со блабла. Незнаеш да одговореш човечки
на најпросто прашање! И после се чудеш зашо ликови како Зоки и Не Мисли се забавуваат. :facepalm:
...И мораш ли на секоја глупост и таг да реплицираш? ж
А за Ошовите книги, па кој може се знае! Неговите организации сеуште постојат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom