OSHO

• Креатор на темата Креатор на темата Storm5
  • Време на започнување Време на започнување
На сите кај што си офтопик и намерно одиш со тролање, а јас сум зборувал и зборувам таму :)
Другите теми - за мене се небитни, може да си го тераш филмот слободно... да тролаш, да зборуваш глупости кои немаат врска со темата итн итн

Само неук или човек со омраза кон нештата што не ги знае овие ствари му се смешни.
Но, секако, подобро да ви се смешни отколку да плачете за истите, ако мене ме прашува некој :)

Слично како со Мухамед после Исус ова муабетов твој... бидејќи христијанството не е тоа што треба да биде во однос на наследувањето - ви праќам нов Пророк!
lesno ti e tebe na vrvot na piramidata....dojdi malku vo podrumot da vidis kako ni e nam mirjanite....se molime na Boga sekoj den i cekame pidobro utre....i nekoja 7ca na loto..

lesno ti e tebe na vrvot na piramidata....dojdi malku vo podrumot da vidis kako ni e nam mirjanite....se molime na Boga sekoj den i cekame pidobro utre....i nekoja 7ca na loto..
Wow :)
Да, пирамидата мора да има врв, штом има основа нели...
Но!

Во средината на пирамидата е балансот на истата! Кој трча кон врвот без да си ја проверува силата одејќи нагоре/навнатре - ќе изгори како Икар. Нашиот Татко Сонцето, не дозволува секоја будала да му го види Тронот! :)
За се има начини и начини... мудроста лежи во работата.
Не може да опстои нешто такво толку големо и поврзано со толку сили, ако нема баланс во средината.
Познати ви е поимот „the middle way“ сигурно.

Можеби и Ошо прераскажува некоја мудрост споделена во некои стари книги, за вас - новите кои не барате ништо повеќе, бидејќи се имате „во вас“.

Сите плачете за врвот, сите кукате дека сте во основата - а таму каде што сте, е најмирно и најспокојно - без потреба за било какво ваше дејствување.
Секој ден ви е храна, малку насмевка, ако се погоди денот водење љубов и одмор. И тоа ви е доволно за да заборавите како сте поврзани со се останато во универзумот и дека треба да дејствувате. Но за тоа, утре може нели!?
И ете стигнавте 50 години на Земјата и ништо - сеуште финансиите ви се проблемот или желбата да се имаат истите!

А ако ти е за пари или стомакот да не ти е гладен, лекот е надвор од пирамидата за тоа!
Доволно е да знаеш за Египет и неговата историја барем малку.

Пирамидата е гроб - но и храм, на иницијација!
А тоа, е далеку од вас и вашето разбирање на нештата што читате за Ошо. Што пак според мене, е лошо, бидејќи малку разбирање, дава многу лошо знаење за нештата во пракса.

Така... и оваа тема малку да заличи културно :)

Nema ezoterija ako stomakot ti e prazen....nema kultura ako egzistencijata e zagrozena....nema mudruvanje ako trebe da mislis sto ke stavis vo tavata....
zatoa ti trebe vrvot....
Djabe mudruvas i se pravis pameten i prodavas nekoja kultura....
Da imase barem malku oset i svest, do sega ke osetese deka mozam da ti predavam kultura i ezotericno znaenje...ama na koe drvo...

Сега ги опиша двете најбитни работи во раџа јога:
ЈАМА и НИЈАМА.
И за ова имам со тебе расправано кога беше Гурџи, Бог и останатите никови што ги користеше. Тогаш не ме разбра што ти зборувам за медитацијата, дека е многу далеку од овие 2 првични нешта кои мора да бидат средени. Ниту сега ме разбираш, и тоа те нервира и затоа вакви испади пак со навреди и бладања „како ќе ни предаваш езотерија“ :)

И не знам која ти е потребата да глумиш дека си авторитет за било што поврзано со езотерија... и таа потреба да си „на врвот“!
Разговараме тука, море човек. Споделуваме размисли наши за многу нешта...

Постојано имаш потреба да навредуваш некој со простачки говор и како „ти сега ќе ни предадеш тајни и објаснувања кои не ги знаеме, само ако не ти го оспоруваме авторитетот“. Бирај си ги зборовите, тие се формата на твојата размисла. Со зборови се менуваат нештата најпрво кај другиот!
Имаш проклети размисли за нештата... не така.
Прибери се... вака почна 2011-та и мораше да бегаш ко лудак под различни никови!

Тоа е нешто што си го всадил во себе си заради Ошо и неговите дрдорења? Тој его трип дека ти сам по себе, сам во себе си некаков авторитет кој што
мора сите ние да го одобруваме?
Искорни го тој троскот и ќе видиш дека не е ништо тоа корисно ни за тебе ни за оние околу тебе...

П.С. Исто и алхемичарите го користат изразот: за да направиш злато, мора да имаш злато. ;)

Nema ezoterija ako stomakot ti e prazen....nema kultura ako egzistencijata e zagrozena....nema mudruvanje ako trebe da mislis sto ke stavis vo tavata....
Затоа Ошо неможе ни капка од измиените стапала на Вивекананда да се напие у наредните миљарда години.
Сега ги опиша двете најбитни работи во раџа јога:
ЈАМА и НИЈАМА.
И за ова имам со тебе расправано кога беше Гурџи, Бог и останатите никови што ги користеше.

Прибери се... вака почна 2011-та и мораше да бегаш ко лудак под различни никови!
Ах бе Буразер. Као прво како можеш да спомнуваш Раџа Јога, Јама и Нијама и во истио тај ум да гпо имаш Краули? :facepalm:
Фторо. Како можеш да бидеш таков предавник со кои никови бил буразерот? Јака ти спиритуалност.
Трето. Ошо многу сакал да се зеза и игра. Земи и ти малце играј се. Немој да будеш оволико озбиљан, Бога ти!

1. Да ја знаеш философијата на Кроули и од каде доаѓа сето тоа, ќе знаеш како во умот имам и Кроули и Вивекананда и Розенкројцери итн итн :)
2. Никовите на човеков што сега е @Ne-misli не се тајна. Само е блокиран со тие никови и денес пак му се дозволува да роаври по форумов со истите бладања од пред 10 години... омраза и постојано „ако си ок ќе ти кажам јас сите тајни“, а реално, расчепкај и ќе види што се нуди од таков човек.
3. Ошо што сакал, негова работа. Ошо бил материјалист и разводенувач на размислата од Истокот и тоа премногу разводенување, дури силување на истата!
Јас никогаш не си играм со работи како езотерија и тајни учења или луѓе кои се преставуваат како авторитети во овие ствари,
а кои не ја разбираат хиерархијата која стои зад сето тоа...
Ошо добро ги криел стварите од каде учел, а и времето било такво што немало премногу јавно издадени ствари поврзани со она што тој го прераскажувал,
и ги преставувал како нешто - посебно и уникатно.
Денес - е многу полесно да се истражува и да се работи, но луѓето кои го читаат Ошо веруваат дека без труд, се доаѓа како што треба. Само љубов.
А љубов не е именка, глагол е! Подобро Вивекананда отколку Ошо во овие ствари!
Забораваат или не сакаат да мислат дека без работа, се робови на судбината и ништо повеќе.

Реков претходно: за некои луѓе во сегашниот нивни момент на животарење, Ошо е највисокиот стадиум кој што им е потребен за да направат чекор.

@Хептаграм XI Го спомнав Вивекананда затоа шо цитираното на @Ne-misli ме потсети на него.
Иначе тие како него уопште несакам да ги спомнувам тука на оваа кајгана платформа. Преголемо е нивното име. Ама затоа Ошо може. Сепак и Ошо бил ногу интересен у тоа нема сумња...и покрај сите негови контрадикторни срања. Сепак обожавал да биде контрадикторен. :D
...Туку @ПрофаундлиСтупид сине. Хепта ми го омаловажова Ошо!

Да не те мрзи да ја разгледаш темава наназад низ годините, ќе најдеш што мислам за Ошо... и големите обожаватели на неговите „материјални достигнувања“ и како „само љубов, и без страв - тогаш почнува животот“.

Прераскажување и касапењето на Багавад Гита од страна на Ошо, со цел да создаде некакво „автентично“ учење - е најлошото нешто што може да го прифати човек како учење! :)
Ошо не обожавал да биде контрадикторен! Ниту саркастичен... тоа го правел кога гледал дека запаѓа во вртлогот на мислата и како нештата не се баш така како што расправа. Тој се држел до мистицизмот како крадецот што се крие во сенката, а не за да ја тестира способноста на аспирантите да ги разоткриваат превезите на скриените симболи.
Никој не му доверил ништо да чува, затоа зборувал сешто!

Ошо добро ги криел стварите од каде учел, а и времето било такво што немало премногу јавно издадени ствари поврзани со она што тој го прераскажувал,
и ги преставувал како нешто - посебно и уникатно.
Ништо не криел, ако ги видиш неговите говори сите се на определени теми од некои други луѓе...така да:
Пример првите 5

Above All, Don’t Wobble
A record of intimate meetings between Osho and people of all ages from around the world. In these humorous, unpredictable dialogues, Osho replies very personally to each individual – and gives everybody his unique insight into the human condition.

Absolute Tao
Osho is using the Tao Te Ching as Lao Tzu intended: to ignite the flame of individual awareness and insight.

The Alchemy of Yoga
Vol. 4 of the series: Yoga: The Science of the Soul. Although born more than four thousand years ago, Patanjali remains contemporary – Yoga has become part of today’s natural healthy lifestyle. In this commentary on the sutras, Osho reintroduces the foundations of Yoga in a way accessible to everyone.

Ancient Music in the Pines
Osho brings to life the timeless wisdom of Zen. Using entertaining anecdotes of the exchanges between Zen masters and the people around them, his stimulating commentaries make clear the meaning and significance of these stories for the present day.

And Now and Here
The talks in this collection offer a unique opportunity to look at the subject of death in a multifaceted way: What is it that everyone is afraid of? Is the fear really of becoming ill rather than dying? Does death even exist? When we see someone dying, what is happening to them inside?

Во твој стил, види ги последните 5 :)

The Book of Secrets
“This is not religion, this is science,” says Osho, in this comprehensive and practical guide to meditation. Based on the Vigyan Bhairav Tantra, he gives details of 112 awareness techniques for bringing you into the present moment.

* Познато ти е Method of science, aim of religion? Ако не ти е, побарај!

The Book of Wisdom
Osho’s guide to the simple instructions for awareness that the Indian mystic Atisha took into Tibetan Buddhism. Osho calls Atisha’s Seven Points of Mind Training “a manual for inner transformation…a book that can help you grow into wisdom.”

* Која од четирите форми на јога се заморуваше со мудрост и знаење? Види и тоа... можеби ќе најдеш критичка мисла потоа за зборувањата и сарказмот на Ошо.

Books I Have Loved
Osho shares the fragrance of some of his most loved authors. From the mystics of the East to Nietzsche, and on to Lewis Carroll, here is an inspiring and insightful commentary on the entire spectrum of world writing, a rainbow of literary genius.

* Исто провери во одредени тајни организации препорачана литература, која ја има во нивните официјални изданија како печатени книги! ;)

Breaking All Boundaries
In Breaking All Boundaries, Osho uncovers the layers of conditioning that have imprisoned the mind of each and every human being, and have formed centuries-thick boundaries that hold man back from reaching his potential.

За ова нема ни да коментирам, бидејќи друг пред него со јасен глас зборува за овие ствари - Кроули :) Дури тој некој вели дека за да ги скршиш сите правила и закони и се ослободиш, мора да ги знаеш совршено добро како дејствуваат и се менуваат низ времето и просторот!

П.С:
Ошо секогаш ќе биде во сенка на Кроули и тоа е тоа. И за мене ќе биде само обичен прераскажувач на работи кои биле дозволени да бидат испечатени јавно достапни за секој! Егоисти како Ошо кои се држат до правилото „подобро крал во пеколот отколку слуга во рајот“ секогаш ќе создаваат „нови ствари“, но и тоа е со допуштање на некој - бидејќи некои луѓе имаат потреба од зборовите на Ошо.
И го поддржувам тој чекор, бидејќи - Човештвото пред се.

Замисли човештвото да се заморува со старци и свети отци од христијанството? Зборувам цел свет?
Ќе нема мир во духот на човештвото...

I posle ajvazot...krouli dojde da se zapise vo skolata na Gurdjieff....ali ovoj mu ritna edna kloca...

Sega ili malce od poodamna e zabegan?
@Хептаграм XI , незнам со кој акл и Багавад Гита ја спомнуваш у овај невегетарјански со наслов форум? Иначе реално ние појмаме немаме каков бил Ошо. Тоа шо гледаме емисии денеска и заклучоци шо си филмаме нема врска со реалноста. Се шо знаеме за него е него е некој проценат од неговио живот. Факат е дека доживеал некое високо спритиуално стање и од у скалду со тоа стање кажал се што кажал. Ние моеже само да се филмаме какво било неговото стање, како и стањето на мистичните знајни и незнајни јогини.
Иначе имам попаметна ствар наместо да читам постови наназад. Си се забавувам на форумо.

П.С. Ооо буразерче @Joshua_Tree . Дај умешај се некоја озбилна или неозбилна мисла.

Последно уредено:
@Хептаграм XI , незнам со кој акл и Багавад Гита ја спомнуваш у овај невегетарјански со наслов форум? Иначе реално ние појмаме немаме каков бил Ошо.
Јас не знам што воопшто се трудам на вакви теми да се мешам, ама ајде... да не биде дека сум сериозен само.
На овој подфорум, Религија - што се нема теми и што се не е кажано. Само човек да погледне наназад :D
Реков претходно: преку зборовите судиме за размислите и внатрешниот свет на еден човек!

Така да тоа „реално“ ништо не знаеме за автори како Ошо - е невистина :)

П.С. повикај што повеќе луѓе на темава за да се имаат повеќе различни размисли за нештото како Ошо.

Јас не знам што воопшто се трудам на вакви теми да се мешам, ама ајде... да не биде дека сум сериозен само.
На овој подфорум, Религија - што се нема теми и што се не е кажано. Само човек да погледне наназад :D
Реков претходно: преку зборовите судиме за размислите и внатрешниот свет на еден човек!

Така да тоа „реално“ ништо не знаеме за автори како Ошо - е невистина :)

П.С. повикај што повеќе луѓе на темава за да се имаат повеќе различни размисли за нештото како Ошо.
Буразер. Ошо ми е познат уште пред да постое форумо. Иначе вистински дојам се добива од некој кого лично че го запознаеш, видеш, слушнеш. Од видеа и книги е само ограничен дојамо и често умо наш мајмун ограничен си донесува заклучоци уфилмовани кој 90 % си немаат благе везе со реалноста. Инаќе и јас немам сјајно мислење за Ошо. Ама разликата меѓу Ошо и Краули е толкава како измеѓу Вивекананда и Ошо. Па затоа го бранам.
Иначе ево го викнав буразер @Joshua_Tree . Изгледа спрема подолг текст, па сеуште не го пуштил. ;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom