Општи вело муабети, прашања, совети

• Креатор на темата Креатор на темата Anonymus1
  • Време на започнување Време на започнување
Guide pulley-от ти е со метален инсерт внатре. Тој иде одозгора.
Tension pulley-от иде нормално одоздола. Треба да има на долниот дел од "кафезот" делче што штрчи навнатре. Од таа страна иде вдлабнатиот дел.
Точно, на едното имаше метален инсерт, а на другото пластичен, т.е. нешаше ништо.
Не ми беше јасно зошто е така. Прво помислив да не сум го загинал, ама фиксирано е јако за пладтиката.

Ова би ми било мало претпоставувам?
18585d66b43e5d0f7bfcd15b175aab65.jpg

Sent from my Mi Note 10 using Tapatalk
Од многу работи зависи големината. Должина на екстремитети, торзо... Најубаво е да го пробаш нели, но кај нас не се носат многу модели по продавниците за жал. Милсам дека ќе ти одговара 50кава од Кјуб.

Јас имам 50-ка, Cube Nature Allroad 2019. Висок сум 178cm и ми е ок, но 55 мислам дека повеќе ќе ми одговара.
Автоматски споено мислење:

Но како што кажа членот поготе, висината не е релевантен фактор, димензиите на торзо и екстремитети - се.

Јас имам 50-ка, Cube Nature Allroad 2019. Висок сум 178cm и ми е ок, но 55 мислам дека повеќе ќе ми одговара.

Но како што кажа членот поготе, висината не е релевантен фактор, димензиите на торзо и екстремитети - се.
Торзото ми е поголемо од нозете мислам.
Проблемот кај мене е дека не знам дали ми е голем точакот или не,бидејќи не знам како треба да биде, односно не сум возел роуд до сега. Така да нема да знам додека не почнам да возам, и да видам дали имам проблеми при возењето :)

Торзото ми е поголемо од нозете мислам.
Проблемот кај мене е дека не знам дали ми е голем точакот или не,бидејќи не знам како треба да биде, односно не сум возел роуд до сега. Така да нема да знам додека не почнам да возам, и да видам дали имам проблеми при возењето :)

Јас до пред 2 месеци немав возено никаков. :)
Т.е. ко дете имав, но тоа не се рачуна.
А да, имав велосипед пред неколку години, но само на неколку месеци... и тоа не се рачуна.

И јас не знам дали ми е соодветен, пробував на почетокот да го прилагодам па мислам дека успеав некако.
Но! Мислам дека ми треба поголем модел затоа што седлото ми е скрос вратено назад и имам чувство како да ми треба друга големина, а во кривина и тркалото знае да ме допре на патика, што значи во вртење го допирам тркалото (или тоа мене сеедно :) ) во кривина. Тоа ми пречи.
Но не е мтб мојот, мтб имаат друга конструкција и се наменети за друга намена.

@Гард, средено е со p. wheels. :)
Му ставив малку Loctite и ги наместив. Денеска го пробав и нема проблем, сѐ си е тивко, ок сменува брзини...

Само имав друг проблем за кој не спомнав. :icon_lol:
Сакав crank set-от да го вадам и него, од кај касетата го извадив, но од другата неуспешно. Користев crank puller а винтот му беше оштетен на претходниот сопственик и само прошлајфа, изваде парчиња метал и не успеав да ја извадам раката. Едната страна ја исчистив и ја вратив, но другата само ја стегнав наново...

Можно е да имам проблем понатака. Како што гледав на интернет во овој случај користат еден вид на чатал метален и со притисок ја вадат раката од crank set-от. Или сечење, нема друго чаре, ептен е запечено.

Dali ima nekoj sto ima naracano veloaiped od stranstvo?Ako moze nekoj da mi kaze kade ima popusti i dali vrsat isporaka do makedonija?

Што пари би можел да продадам Шимано 315 кочници(комплетни)?
2 години се користени(менувани пакни, фала Богу), променети за појаки(подобри).

Dali ima nekoj sto ima naracano veloaiped od stranstvo?Ako moze nekoj da mi kaze kade ima popusti i dali vrsat isporaka do makedonija?
Имаш тука но не се исплати бидејки со царина и данок ќе го платиш поскапо отколку да го набавиш од кај нас:

Мојш да порачаш и стигвет то дефинитивно. To дека имат попусти мојш да најш секогаш, зш имаш на сите од нив посебен сектор Sale или Оutlet. Canyоn.com , Rosebikes.com, Orange и Nikolai... Nukeproof, chainreactioncycles, bike24.de, bike-discount.de, bike-components.de, evanscycles... од кај сакаш мојш да земвиш. Дека добиваш поќе за парите во перформанси и квалитет на рам и останато то да, но во предвид требит да се зејт дека за во оваја скапана земја, поштарината е доста висока, друго овдека ќе те акнат одново околу 25 евра (дхл/тнт/дпд... емс не толку), додај на то 18 посто ддв (помочано) и додај уште чинам дек беја 13 посто царина... и уште некој нивни подмолен и непредвиден трошок. Во секој случај ак земаш биди си спремен да имаш настрана пари, а да и нервозата шо ќе ја тргаш со овие нашиве некабожниве е то, е то мене најмногу ме нервират.

Мојш да порачаш и стигвет то дефинитивно. To дека имат попусти мојш да најш секогаш, зш имаш на сите од нив посебен сектор Sale или Оutlet. Canyоn.com , Rosebikes.com, Orange и Nikolai... Nukeproof, chainreactioncycles, bike24.de, bike-discount.de, bike-components.de, evanscycles... од кај сакаш мојш да земвиш. Дека добиваш поќе за парите во перформанси и квалитет на рам и останато то да, но во предвид требит да се зејт дека за во оваја скапана земја, поштарината е доста висока, друго овдека ќе те акнат одново околу 25 евра (дхл/тнт/дпд... емс не толку), додај на то 18 посто ддв (помочано) и додај уште чинам дек беја 13 посто царина... и уште некој нивни подмолен и непредвиден трошок. Во секој случај ак земаш биди си спремен да имаш настрана пари, а да и нервозата шо ќе ја тргаш со овие нашиве некабожниве е то, е то мене најмногу ме нервират.
Ako mi ko pratat po kamion pak treba ddv i danok ili ne?

Ako mi ko pratat po kamion pak treba ddv i danok ili ne?

Значи и спејс шатл да ти го донесе треба и ддв и данок и остале триста пичке материне да платиш. Прочепкај малку по темава и види мислења на @Audiofil околу купување точак од Србија. И тоа би било добра опција, ако не сакаш тука да купиш.

@Гард, средено е со p. wheels. :)
Му ставив малку Loctite и ги наместив. Денеска го пробав и нема проблем, сѐ си е тивко, ок сменува брзини...

Само имав друг проблем за кој не спомнав. :icon_lol:
Сакав crank set-от да го вадам и него, од кај касетата го извадив, но од другата неуспешно. Користев crank puller а винтот му беше оштетен на претходниот сопственик и само прошлајфа, изваде парчиња метал и не успеав да ја извадам раката. Едната страна ја исчистив и ја вратив, но другата само ја стегнав наново...

Можно е да имам проблем понатака. Како што гледав на интернет во овој случај користат еден вид на чатал метален и со притисок ја вадат раката од crank set-от. Или сечење, нема друго чаре, ептен е запечено.

Со кинеските знае да прошлајфува. Имам посаглам, ако сакаш со тој да пробаш.

Што пари би можел да продадам Шимано 315 кочници(комплетни)?
2 години се користени(менувани пакни, фала Богу), променети за појаки(подобри).

Ако се саглам, јас сум кандидат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom