Општи вело муабети, прашања, совети

• Креатор на темата Креатор на темата Anonymus1
  • Време на започнување Време на започнување
Еве едно видео за крадење точаци да видите со што имаме работа и дека ништо не спасува никакво заклучување. http://www.pinkbike.com/video/266500/
Предпоставувам дека можеби е спомнато, ама најсигурна работа е комбинација од U-Lock и сајла/ланец со клуч. Поентата е дека крадците обично носат или од тие големите клешти ланци/сајли или пила за сечење (на U-Lock)... ретко кој ги носи и двете комбинации алат кога оди во поход.

Супер, купи го тој без PG ознака (постарите модели беа со PG), PC ознака значи сека ланецот е за роуд бајк. Ич не се мисли, смени го одма. Нели пиша погоре дека предходниот сопственик не му направил сервис до сега, затоа најдобро ти направи му фул сервис па да си мирен понатаму. Добар сервис имаш во Outdoor (Гари) и Probike (Милан). Јас на тие места го носам, зависно од потребите. :)
Хмм цената нели е малце сомнителна ? Они го продаваат по 11 и нешто евра, што значи околу 700 денари, а кај нас треба да е поскап, а не скоро 40% поефтин ?

Хмм цената нели е малце сомнителна ? Они го продаваат по 11 и нешто евра, што значи околу 700 денари, а кај нас треба да е поскап, а не скоро 40% поефтин ?

Ако му стои на лагер подого време сигурно ја има спуштено цената. И нека не те чуди тоа, кај нас маржите на деловите се големи па сигурно и толкава разлика во цените. Знам некои продавници кај нас, некои делови им стојат (фаќаат прашина) по 1-2 години на сталажа со иста цена, што не е пример во странство, каде цената ја симнуваат и до 50-60 отсто со цел да го исчистат стариот лагер. :)

Ако му стои на лагер подого време сигурно ја има спуштено цената. И нека не те чуди тоа, кај нас маржите на деловите се големи па сигурно и толкава разлика во цените. Знам некои продавници кај нас, некои делови им стојат (фаќаат прашина) по 1-2 години на сталажа со иста цена, што не е пример во странство, каде цената ја симнуваат и до 50-60 отсто со цел да го исчистат стариот лагер. :)

Ми понуди некој КТМ ланец за 420, и вели дека тој е подобар од негово лично искуство :) Во последен момент се сетив, дека можеби е финта тоа и дека само сака да го батали ланецот и инсистирав на Срам 830ката :)

Момци да ве известам дека си земав Specialized Hard Rock Sport, за 13к. Под тоа несакаше да го даде дечкото, али нема везе.. океј цена е :) Го однесов во Велоспринт за да го ѕирнат, и ми кажаа дека е топ точакот, само што ланецот сум требало да го сменам, бидејќи 90% бил изеден. А и приметувам дека, кога вртам наназад со педалите не оди мазно туку што знам крцка нешто апаратчето како да сака да смени, што значи дека треба и да се штелува апаратчето. како што знам дечкото па и не го носел точакот на сервис, и треба да го однесам на комплетен сервис. па незнам дали да го направам тоа сам, гледајќи на јутјуб видеа, или подобро е да го однесам во велоспринт кој за комплетен сервис без вилушка е 600 денари, а за вилушка комплетен е плус 600, или основен плус 300. Исто и за ланец, навистина би ми ги оштетил запчаниците ако го возам вака, и не го сменам ? И дајте некој корисен совет за почетник велосипедист :)
Фала ви на досегашните совети btw :)

Со здравје да се вози!Не се знае колку и како е возен,подмачкуван итн.па јас веднаш би му сменил.Ако веќе менуваш Ланец земи си од оние што се вадат рачно!Понатаму ќе можеш во секое време да си го извадиш и исчистиш.И нема потреба да те зезнат во велоспринт.Цените се тие,па ти ќе си одлучиш колку можеш да платиш и каков ќе ставиш.Инаку најдобро да го носиш на сервис ако не си запознаен со работите,али ако треба да се менуваат сајли,особено за кочница тоа можеш и сам да си го направиш нормално вклучувајќи го youtube тука.
За вилушка тоа незнам.Досега несум имал прилика да сервисирам некоја,ама веројатно бидејќи е твојава пониска класа,нема да биде лошо и тоа да се направи.
--- надополнето: 19 септември 2013 во 02:47 ---
Ај да прашам нешто ?
Се исплати да земам(нов) Sprint Sintero Man 28 со комлет Acera (преден заден и кочници)24 брзини ,Sr Suntur со lockout,гуми kenda,дупли бандажи за 17500 ден со (попуст)

Ако е поевтин земи слободно!Комшија има,го утепа од возење и нема гајле.Е сега за делови,алтус е секаде алтус и како и да е ќе мора некогаш да го смениш.:)

Во 1963 во Скопје имало 100.000 велосипеди, почист воздух - подобар живот
Дојдете да не посетите на Европската недела на мобилност на 20 септември во Парк кај Школка, ќе биде интересно, освен можноста да се добијат велосипеди ќе има и награди од нас.... Се гледаме...
Прегледај го приврзокот 72585

Ќе оди ли некој утре на ова дефиле ? Може и од кајгана да се организираме :)

Со здравје да се вози!Не се знае колку и како е возен,подмачкуван итн.па јас веднаш би му сменил.Ако веќе менуваш Ланец земи си од оние што се вадат рачно!Понатаму ќе можеш во секое време да си го извадиш и исчистиш.И нема потреба да те зезнат во велоспринт.Цените се тие,па ти ќе си одлучиш колку можеш да платиш и каков ќе ставиш.Инаку најдобро да го носиш на сервис ако не си запознаен со работите,али ако треба да се менуваат сајли,особено за кочница тоа можеш и сам да си го направиш нормално вклучувајќи го youtube тука.
За вилушка тоа незнам.Досега несум имал прилика да сервисирам некоја,ама веројатно бидејќи е твојава пониска класа,нема да биде лошо и тоа да се направи.
Фала :) Многу подобар да си купиш :) ( пошто веќе подобар имаш :P ). ГО сменив со срам 830, за вадење..... мислам дека не се вади :/ Веќе го оставив велосипедот на сервис во велоспринт, па очекувам да го средат тип топ :)
За амортизерот се консултирав со сервисерот и ми рече дека се сервисираат само поквалитетни амортизери што се на воздух.. овие од понискава класа само подмачкување и толку :) И тоа ми се допадна што не кажа одма, да... ќе ја сервисираме и вилушката -600 денари, туку ќе ми ја подмачка само ако треба, и толку... бесплатно :) Почитувам луѓе кои чесно си ја вршат работата, без никакви превари :)
P.s. Моделите на Specialized Hard Rock Sport, пошто само со диск ми ги дава моделите обичниве не... има suntour XCM, кој е средна класа, измеѓу XCT и XCR. XCT e најнизок во таа хиерархија и токму тој го имам јас... :/ Или можеби XCM ги имаат само оние со диск ?

Dobro be sto e so kejot denes bev nebiva po karpi da ides po toa stazata se dupki u pm uste pa tabli staile' vnimanie patekata e ostetena' namesto da ja popravat tabli stavaat ebate drzavata ...

Dobro be sto e so kejot denes bev nebiva po karpi da ides po toa stazata se dupki u pm uste pa tabli staile' vnimanie patekata e ostetena' namesto da ja popravat tabli stavaat ebate drzavata ...

ќе го сределе скоро, така бар најавиа, тендер имало, во процедура е... :)
таман ќе го средат за нова година, за санкање

Ќе оди ли некој утре на ова дефиле ? Може и од кајгана да се организираме :)

Терминот е катастрофа, ама ќе тркнам да видам што ќе биде, малце раздвижување... Кочницата се' уште не средена, збеснав веќе. Тој во кисела вода ми вика остави го точакот, па ќе видиме што како. Може да е пумпа некоја (50тина евра), или ќе поминеш со 2-300 денари. :D Некој да имал искуство со хидраулични кочници ? Премногу е висока т.е. одма фаќа, а слабо се враќа назад. Си кочи цело време -.-

Предпоставувам дека можеби е спомнато, ама најсигурна работа е комбинација од U-Lock и сајла/ланец со клуч. Поентата е дека крадците обично носат или од тие големите клешти ланци/сајли или пила за сечење (на U-Lock)... ретко кој ги носи и двете комбинации алат кога оди во поход.

Најсигурна работа ти е секогаш точакот да ти е на видик, остај ти тоа дали носеле клешти или пила. Никогаш не може да знаеш, освен кога (не дај боже) ќе ти го снема точакот. :)
--- надополнето: 20 септември 2013 во 08:06 ---
Терминот е катастрофа, ама ќе тркнам да видам што ќе биде, малце раздвижување... Кочницата се' уште не средена, збеснав веќе. Тој во кисела вода ми вика остави го точакот, па ќе видиме што како. Може да е пумпа некоја (50тина евра), или ќе поминеш со 2-300 денари. :D Некој да имал искуство со хидраулични кочници ? Премногу е висока т.е. одма фаќа, а слабо се враќа назад. Си кочи цело време -.-

За кои кочници се работи ?? Можно е да ти треба само блидинг, ако е дефект на шепата или рачката тогаш нема поправка т.е. треба нови. :)
--- надополнето: 20 септември 2013 во 08:14 ---
Моделите на Specialized Hard Rock Sport, пошто само со диск ми ги дава моделите обичниве не... има suntour XCM, кој е средна класа, измеѓу XCT и XCR. XCT e најнизок во таа хиерархија и токму тој го имам јас... :/ Или можеби XCM ги имаат само оние со диск ?

Сите се исти (моделиве што ги наброја) т.е. механички амортизери, разликата е во тоа што дали се локаут или не. Ништо повеќе. :)

За кои кочници се работи ?? Можно е да ти треба само блидинг, ако е дефект на шепата или рачката тогаш нема поправка т.е. треба нови. :)

Се работи за Promax Q3. Ама денес бев кај пеџа во кисела вода, ги среди. Многу се подобри од порано, сега можам да возам каде сакам :)

Прееска се разминавме на плоштад, не ме виде ти :D Смрзнав јас, по шорцеви и маичка бев -.-

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom