Opeth

Гижо

че о надрва
Член од
13 март 2005
Мислења
9.074
Поени од реакции
142
инаку Forest Gamp ако сакаш да продужиме за метал да расправаме да продужиме тука

ова е тема само за Opeth

PoisonGrl

~Malo crveno~
Член од
8 јули 2006
Мислења
664
Поени од реакции
2
prvo za Robocop, ozbilno, kazi si ako ne ti se svigaat opeth, ama ne meshaj babi i zhabi, posso jas ne podnsuvam gore/grind i bljuvanje na mikorfon.
a ForestGump, prvo slushaj, pa posle debatiraj, a ne vaka laicki.
i za kraj, jas si gi sakam Opeth mnogu, ako gi nejkete, your choice. :)

Член од
10 август 2006
Мислења
178
Поени од реакции
2
PoisonGrl напиша:
prvo za Robocop, ozbilno, kazi si ako ne ti se svigaat opeth, ama ne meshaj babi i zhabi, posso jas ne podnsuvam gore/grind i bljuvanje na mikorfon.
a ForestGump, prvo slushaj, pa posle debatiraj, a ne vaka laicki.
i za kraj, jas si gi sakam Opeth mnogu, ako gi nejkete, your choice. :)

abre devojce koj mesa babi i zabi vi vikam evolucija vo metal taka ide,prvo idat heavy\..... zavrsue so grind i so death/grind i posle toa nema so da se slusa i fino lepo prekinues da slusas:baeh: :baeh:

KohlBass

Dechak iz vode
Член од
1 јуни 2006
Мислења
1.485
Поени од реакции
36
ROBOCOP напиша:
abre devojce koj mesa babi i zabi vi vikam evolucija vo metal taka ide,prvo idat heavy\..... zavrsue so grind i so death/grind i posle toa nema so da se slusa i fino lepo prekinues da slusas:baeh: :baeh:
Prekinues da slusas zosto metalot (ili muzikata voopsto) e kako kniga sto ednas se cita, i nikogas poveke ne se navrakas na nea... (pisuvano e so ironija, vo slucaj nekoj da se zbunil)

Член од
10 август 2006
Мислења
178
Поени од реакции
2
KohlBass напиша:
Prekinues da slusas zosto metalot (ili muzikata voopsto) e kako kniga sto ednas se cita, i nikogas poveke ne se navrakas na nea... (pisuvano e so ironija, vo slucaj nekoj da se zbunil)

a so ova demek na mene se odnesue????i toa deka neso neslusam vise?
pa metal je faza u zivot i pominuva i tolku ko i red drugi raboti!!!

Goddess of Chaos

Nixe Nox
Член од
16 август 2005
Мислења
6.250
Поени од реакции
228
Гижо напиша:
robocop, не биди смешен
можда он искрено така ја сфаќа музиката, јебига, ајде пак вратете се на објаснување колку opeth се закон... :)

Член од
12 декември 2007
Мислења
4.818
Поени од реакции
10.171
Мислам дека е време да се отвори тема за еден добар бенд каков што е Opeth. Уверен сум дека не сум единствениот нивен фан на форумов, па еве тема за дискусија околу нивната музика, настапи итн. Ќе пробам да не пишувам преопширно околу нив и со помош на неколку реда од Вики и неколку клипчиња најдобро да Ви го претставам бендов.
Кои се Opeth? Opeth е шведски метал бенд основан 1990 год. во Стокхолм. Најчесто ги сместуваат во категоријата progressive death metal, иако во својата музика имаат примеси и на џез, блуз, фолк. Главен член, ако може така да се рече, на бендот е Mikael Åkerfeldt . Тој е текстописец, вокалист и гитарист во бендот. Неговиот вокал во еден дел од музиката на бендот се чисти, а во другиот дел growling (или како што јас го нарекувам - death metal вокал). Сегашната постава на бендот е составена од:
Mikael Åkerfeldt
Fredrik Åkesson
Martin Mendez
Martin "Axe" Axenrot
Per Wiberg.
Значаен удел во создавањето на Opeth и звукот на бендот имаа и повеќе поранешни членови, како David Isberg кој го основа бендот, Martin Lopez, Peter Lindgren, Johan DeFarfalla и останатите.

Досега Opeth имаат издадено 9 студиски албуми (исто така имаат и 2 албуми во живо и 2 видео албуми).
Нивниот прв албум, а воедно и мој омилен албум е Orchid издаден 1995 год. Единствен албум кој ме натерал да уживам во секоја негова секунда. Знам дека е неправедно спрема останатите песни од албумов, но како моја омилена би ја издвоил In mist she was standing.

Oстанатите студиски албуми издадени од бендот се:
Morningrise (1996)
My Arms, Your Hearse (1998)
Still Life (1999)
Blackwater Park (2001)
Deliverance (2002)
Damnation (2003)
Ghost Reveries (2005)
Watershed (2008)

За да не ја тупам многу со воведниот пост на темава за секој албум поединечно, можам само да кажам дека вреди да се слушне секој од нив. Damnation е целосно со чисти вокали и прекрасни балади, Watershed е мешавина меѓу балади и death metal звуци...оставам на вас да дискутираме заедно за нивното творештво. За крај, Opeth во (скоро) 5 секунди:

CroMkd

Someone
Член од
24 декември 2008
Мислења
114
Поени од реакции
35
Не си единствен.
Го имам watershed оргиналче :)
Закон бенд!

Член од
12 декември 2007
Мислења
4.818
Поени од реакции
10.171
не си единствен
Знам, токму затоа и ја отворив темава :) Често се споменувани во останатите теми, а и приметив повеќе членови со логото на аватар. Кога можеа многу полоши (малку субјективно мислење) музичари и бендови да имаат посебни теми на форумов, мислам дека и Opeth заслужуваат една.

M

M del Mar

Гостин
Бендов премногу ми се допаѓа...
а песнава ми е фејворит:wink: скоро сите ја знаат :helou:

Г

Господ

Гостин
Watershed....е накратко masterpiece а Coil ми разбуди најсилни емоциии.
Инаку воопшто за бендот сум голем фан сум во големи маки што не можев
да им одам на свирка во Грција на 3 и 4 овој месец али тоа е:toe:
Инаку доста ги почитувам како еден од најпрогресив бендови што ги иам слушано доста емоции се внесени во сите песни се на се закон бенд.
Посебно сум воодушевен од способноста Mikael за секунда да го смени вокалот од growl во пеење и назад а и неговата неверојатно хумористична природа:pos2:

Петра П.

насмевка
Член од
16 јануари 2008
Мислења
2.724
Поени од реакции
6.297
дефинитивно бенд достоен да му се посвети цел подфорум .. не само тема :smir:
Од неодамна почнав интензиво да ги слушам .. и ... како да ми стануваат омилени ..
Се ама апсолутно се што имам досега слушнато нивно е толку совршено ...се на место ..не знам ..Wunderband :pipi:
и шо е најважно премногу ми се бендисува вокалот ( а мене ретко ми се бендисува вокал) !

Kajgana Shop

На врв Bottom