Opel Club Macedonia

• Креатор на темата Креатор на темата Bojan2000
  • Време на започнување Време на започнување
Od astra 1.7cdti ima 82,101,110,125ks.
Od 1.9cdti ima 101,120,150ks.
1.7 82ks nosi fiksen zamaec,turbo bez variabila bosch dizni.
101ks e najbaran poso e dobar i za pocetnici. Nanego e F24 menjac. Ostanatite 110ks i 125ks idat so M32 menjac 6 brzini.
110 i 125 se euro 5 kaj astra h.
Koj motor i da go odberis od ovie nema da zgresis. Motor predobar. Japonski motor samo maslo menvas i teras.
1.9cdti 101,120 i 150ks site se so M32menjac 6 brzini. Tie motori se isto taka dobri i go imam toj so 120ks samo vo vectra.
101 i 120ks nemaat klapni na usisna grana. 150ks e so klapni na usisna i dve bregasti. Poelasticen motor. Cenata varira i poradi odrzuvanjeto. Za 2500 evra astra tesko da najs zdrava. 1.3cdti 90ks izbegavajgo maksimalno.
Fordot so 1.6d motor ti e isto taka dobar motor,istiot e od pezo.
Edina mana dizni ali se repariraat ne e tolku strasno. Znaj so senzori da javuva problem.
Mala potrosnja,tivok motor i dosta izdrzliv.
Za 1.8 neznam.
Зошто 1.3 цдти 90кс да се избегнува?

Зошто 1.3 цдти 90кс да се избегнува?
Teska sasija e za toj motor. Plus tie serii se problematicni so dizni i se samo nesto izlegva pisti vristi na sal tabla. Lanceto ito problem ito posle promena pak javuva nekoj zvuci.
OD 2012 kaj astra J javuva problem i so maslena pumpa i lageri na radilica. Postarata verzia 1.3 75ks vo fiat se pokaza sosema soliden motor. Novite motori se kako so idat se polosi i polosi.

Teska sasija e za toj motor. Plus tie serii se problematicni so dizni i se samo nesto izlegva pisti vristi na sal tabla. Lanceto ito problem ito posle promena pak javuva nekoj zvuci.
OD 2012 kaj astra J javuva problem i so maslena pumpa i lageri na radilica. Postarata verzia 1.3 75ks vo fiat se pokaza sosema soliden motor. Novite motori se kako so idat se polosi i polosi.
Сите понови мотори се катастрофа.Се шо беше квалитетно му се посраа.Ретко некоја марка да има квалитетен мотор во денешно време.Изгеда почнаа некои ретроградни времиња.

Јас имам Корса Д со тој мотор 2006г за тоа прашувам, истите овие забелешки важат и за неа или...?

90ks ima varijabilni turbina/zamaec i 6 brzinski menuvac, nekoi verzii i DPF, se na se malku pokompliciran od 75ks. 2006 e euro4 i e daleku podobar od euro5 (posle 2010) koj e tesko sranje. Ovde imas podetalno za site varijanti:

90ks ima varijabilni turbina/zamaec i 6 brzinski menuvac, nekoi verzii i DPF, se na se malku pokompliciran od 75ks. 2006 e euro4 i e daleku podobar od euro5 (posle 2010) koj e tesko sranje. Ovde imas podetalno za site varijanti:
Со други зборој еколошките регулативи на ЕУ ги упропастија повеќето мотори.

Imam Korsa D, sega skoro ja zedov. 1 3 cdti, Z13DTH model na motor.
Pumpata vo rezervarot kolku vreme e normalno da raboti koga ke dades kontakt ?

Motorot e ok,tivok,malce trosi. Problemot e vo dizni,greaci,menjacot. Ako se pazi na tie raboti kolata ke nema maka.
@мкд владе 15 sekundi negde.
Ne e 3, 4 sekundi kako kaj site. Znaci davam kontakt i raboti edno dvaeset sekundi i prekinva, gasam, pak davam kontakt i pak 20 sec . Prvo so mi mana umot deka ja vrakja naftata oti i malce potesko pali na prvoto palenje, posle nema problem, si pali najnormalno. Inaku ne cadi, prima ok, malce povekje trosi ama so ogled deka termostatot e celo vreme otvoren ( ne stignav da go smenam) pretpostavuvam od toa e, ladna e celo vreme. I eden greac ne cini, ama ne vervam deka od toa potesko pali. Prvo ova mi padna sumlivo, pumpata , vizduh, pritisok ne nabiva ili mnogu vreme i treba da nabie.

Ne e 3, 4 sekundi kako kaj site. Znaci davam kontakt i raboti edno dvaeset sekundi i prekinva, gasam, pak davam kontakt i pak 20 sec . Prvo so mi mana umot deka ja vrakja naftata oti i malce potesko pali na prvoto palenje, posle nema problem, si pali najnormalno. Inaku ne cadi, prima ok, malce povekje trosi ama so ogled deka termostatot e celo vreme otvoren ( ne stignav da go smenam) pretpostavuvam od toa e, ladna e celo vreme. I eden greac ne cini, ama ne vervam deka od toa potesko pali. Prvo ova mi padna sumlivo, pumpata , vizduh, pritisok ne nabiva ili mnogu vreme i treba da nabie.
Isto e i kajmene na vectra c 1.9. na sekoe davanje kontakt zuja pumpata. Ko pali arna e neka zuja :icon_mrgr:
Polno treba da e kazanceto so nafta kaj filterot ama mozno e cela nafta da se vrajka nazad odkako ke ostoj nekoj saat pa nanovo polni posle ko ke dajs kontakt i zato dolgo vergla. Vtora rabota anlansero. Mana mu e kaj site 1.3d 1.9d so anlanser. Treta varianta greaci. Iako eden imas izgoren mozno e drugite da negreat dovolno iako kazvat deka se ispravni. Isto mozi i releto da zaebava da gi pali greacite ama da ne gi zadrzva,odma gi gasni. Treba elektricar za to.
Zimno vreme ke ti kreni 1l plus. Ne e strasno.

Isto e i kajmene na vectra c 1.9. na sekoe davanje kontakt zuja pumpata. Ko pali arna e neka zuja :icon_mrgr:
Polno treba da e kazanceto so nafta kaj filterot ama mozno e cela nafta da se vrajka nazad odkako ke ostoj nekoj saat pa nanovo polni posle ko ke dajs kontakt i zato dolgo vergla. Vtora rabota anlansero. Mana mu e kaj site 1.3d 1.9d so anlanser. Treta varianta greaci. Iako eden imas izgoren mozno e drugite da negreat dovolno iako kazvat deka se ispravni. Isto mozi i releto da zaebava da gi pali greacite ama da ne gi zadrzva,odma gi gasni. Treba elektricar za to.
Zimno vreme ke ti kreni 1l plus. Ne e strasno.
Ako ja vrakja, ke mu klam eden nepovraten ventil i to ke se resi, ne e strasno. Ne znaev dali e normalno da raboti tolku dolgo pumpata, obicno 5 secundi mu treba da nabie pritisok ako e se vo red, barem tamu kade sto sum videl. Anlaserot aren mi lici. Greacite gi proveriv, no releto ne mi tekna da go proveram dali dava voopsto i kolku vreme pusta napon. Sam ke si proveram, ne mi treba elektricar za to ;) .

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom